9 Ekim 2023 Pazartesi

SA10394/SD2890: Soros İmparatorluğu'nun Yeni Patronu Küçük Oğul Alexander Soros ve Soros Vakfı'nın Yeni AB Stratejisi

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız Amerikan haber ajansı Associated Press'e ait haber metni, hayatı boyunca karanlık işler yapan, ülkelerde ahlaksızlığı, terörü, darbeleri, kürtajı, LGBT'yi desteklemek ve bu yönde siyasî kontrol sağlamak amacıyla, Türkiye'de 2013 Gezi terörü, Barış Süreci, 15 Temmuz Darbesi dahil, 2019 yerel 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimlerde CHP-HDP-İP-SP-GEP-DAP-PKK-FETÖ ittifakını desteklediği gibi, 120 ülkede seçimlerin sonuçlarını etkilemek üzere 120'den fazla ülkede faaliyet göstermek için yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar para aktardığı Açık Toplum Vakıfları'nın kurucusu ve patronu Macaristan yahudisi, satanist George Soros'un 25 milyar dolarlık imparatorluğunun kontrolünü küçük oğlu Alexander Soros'a devrettiğini, Alex olarak tanınan Alexander Soros'un babasının "liberal amaçlarını" genişlettiğini ve oy verme ve kürtaj hakları ile cinsiyet eşitliği gibi farklı amaçları benimsediğini, ailenin servetini sol eğilimli ABD'li politikacıları desteklemek için kullanmaya devam etmeyi hedeflediğini haber vermektedir.
Seçkin Deniz, 09.10.2023, Sonsuz Ark 

George Soros reportedly cedes control of empire to a younger son

"Soros'un ticari varlıkları arasında kar amacı gütmeyen Açık Toplum Vakıfları da bulunmaktadır."

Milyarder yatırımcı hayırsever George Soros, Pazar günü Wall Street Journal'da yayınlanan özel bir röportaja göre 25 milyar dolarlık imparatorluğunun kontrolünü küçük oğlu Alexander Soros'a devrediyor.


George Soros'un ticari varlıkları arasında, dünya çapında 120'den fazla ülkede faaliyet gösteren ve yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar aktaran kâr amacı gütmeyen Açık Toplum Vakıfları da yer almaktadır. 

Soros'un ticari varlıkları arasında, dünya çapında 120'den fazla ülkede faaliyet gösteren ve web sitesine göre, insan haklarını destekleyen ve dünya çapında demokrasilerin büyümesini teşvik eden gruplar gibi gruplara yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar aktaran kar amacı gütmeyen Açık Toplum Vakıfları da bulunmaktadır.

Alex adını kullanan 37 yaşındaki genç Wall Street Journal'a verdiği demeçte, adalet sistemindeki ırkçı önyargıları azaltmak gibi liberal davaları desteklediği için sağcıların hedefi haline gelen 92 yaşındaki babasından "daha politik" olduğunu söyledi. Ancak ikisinin "aynı şekilde düşündüğünü" belirtti.

Alex, babasının "liberal amaçlarını" genişlettiğini ve oy verme ve kürtaj hakları ile cinsiyet eşitliği gibi farklı amaçları benimsediğini söyledi. Ailenin servetini sol eğilimli ABD'li politikacıları desteklemek için kullanmaya devam etmeyi hedeflediğini söyledi.

Alex, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, aile vakfıyla ilgili konularda baskı yapmak üzere yakın zamanda Biden yönetimi yetkilileri, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve aralarında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da bulunduğu devlet başkanlarıyla bir araya geldiğini söyledi.

Aralık ayında, OSF olarak bilinen Açık Toplum Vakıfları Yönetim Kurulu, Alex'i babasının yerine başkan olarak seçti. Gazete ayrıca Alex'in artık Soros'un süper PAC'ının başkanı olarak siyasi faaliyetleri yönettiğini bildirdi.

Wall Street Journal, genç Soros'un vakıf ve aile için para yöneten Soros Fon Yönetimi'ni denetleyen yatırım komitesindeki tek aile üyesi olduğunu bildirdi.

Gazeteye verdiği mülakat sırasında Alex, eski Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi ve Soros örgütünün 2024 başkanlık yarışında kilit bir mali rol oynayacağını ima etti.

Fon yöneticisinin New York'taki ofisinde gerçekleşen söyleşide, "Paranın siyasetten çıkmasını ne kadar istesem de, diğer taraf bunu yaptığı sürece biz de yapmak zorunda kalacağız" dedi.

Wall Street Journal'a göre Alex, George Soros'un ikinci eşi Susan Weber ile evliliğinden olan iki oğlundan en büyüğüdür.

Atama, George Soros'un finans geçmişi olan 52 yaşındaki büyük oğlu Jonathan Soros'un önüne geçti. Gazeteye göre, "bir anlaşmazlık ve fikir değişikliğine" kadar Soros'un açık bir halef olduğuna inanılıyordu.

Associated Press, NewYork 11.06.2023, POLITICO

***

Soros Vakfı Yeni Stratejisinde AB Fonlarını Sınırlandıracak; İç E-Posta


George Soros'un Açık Toplum Vakıfları'nın (OSF) merkezi Budapeşte, Macaristan'da görülüyor, 20 Nisan 2018. REUTERS/Bernadett Szabo

Reuters tarafından görülen bir iç e-postaya göre, milyarder George Soros tarafından kurulan yardım kuruluşu Açık Toplum Vakıfları, dünyanın diğer bölgelerine odaklanırken Avrupa Birliği içindeki çalışmalarının büyük bir bölümünü geri çekmeyi veya sonlandırmayı planlıyor.

Çalışanlara gönderilen e-postaya göre bu karar, hayırsever ağın Avrupa'nın iç işleriyle ilgili çalışmalardan uzaklaşacağı ve daha büyük küresel meseleler bağlamında bölgeye odaklanacağı anlamına geliyor.

E-postada, "Nihayetinde, onaylanan yeni stratejik yönelim, Avrupa Birliği'ndeki mevcut çalışmalarımızın büyük bir kısmının geri çekilmesini ve sonlandırılmasını, odak noktamızın ve kaynak tahsisinin dünyanın diğer bölgelerine kaydırılmasını öngörüyor" denildi.

"Bu değişim, geçmişteki çalışmaların ve personelin yıllar boyunca yaptığı pek çok katkının bir yansıması değil, önemli bir etki yaratmak için gelecekteki fırsatlara dayanan ileriye dönük bir karardır."

Vakıf, Haziran ayında 93 yaşındaki finansçı Soros'un 25 milyar dolar bağış yapan vakfını oğlu Alex'e devredeceğini açıkladı ve Temmuz ayında stratejik bir değişimle küresel personelinin %40'ını işten çıkarma planlarını açıkladı.

Şirket içi e-postada vakfın finansmanını nasıl değiştireceği detaylandırılmadı ancak bir sözcü, grubun AB dış ilişkilerinde çalışanlar da dahil olmak üzere Avrupa genelindeki sivil toplum gruplarını desteklemeye devam edeceğini ve Avrupalı Roman topluluklarına desteğini sürdüreceğini söyledi.

Açık Toplum Vakıfları Başkanı Alex Soros, Reuters'e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Açık Toplum Vakıfları çalışma şeklimizi değiştiriyor, ancak ailem ve OSF uzun süredir Avrupa projesini destekliyor ve bu projeye kararlılıkla bağlı kalmaya devam ediyor" dedi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra göç eden bir Macar Yahudisi olan George Soros, servetini Amerika Birleşik Devletleri'nde kazandı ve Doğu Avrupa'da liberal, demokratik ve açık sınır değerlerini teşvik eden grupları uzun süredir destekliyor. Soros, 1992 yılında İngiliz sterlinine karşı oynadığı bir bahisle 1 milyar dolardan fazla para kazanmıştır.

Açık Toplum Vakıfları sözcüsü, küresel çapta yılda tahmini 1,5 milyar dolar kaynak aktaran kuruluşun Ukrayna, Moldova, Kırgızistan ve Batı Balkanlar da dahil olmak üzere Avrupa'daki programları ulusal vakıflar aracılığıyla finanse etmeye devam edeceğini söyledi.

Sözcü sözlerine şunları da ekledi: "Yeni modelde hibe verme faaliyetlerimizin büyük bir kısmı, önümüzdeki aylarda belirlenecek olan belirli etki fırsatları etrafında şekillenecek."

"Avrupa'daki çalışmalarımız her zaman gelişen bir bütün olmuştur ve bu yeni değişiklikler de bu uzun vadeli eğilimin bir istisnası değildir."

Haber Michael Kahn, Ed Osmond tarafından düzenlenmiştir

Reuters, Prag, 15 Ağustos 2023


Seçkin Deniz, 09.10.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Not:

George Soros'un vakfı, kontrolü oğluna devrettikten sonra işgücünün %40'ını işten çıkardı

George Soros'un Açık Toplum Vakfı, 92 yaşındaki Soros'un milyarlarca dolarlık vakfın yönetimini oğlu Alexander Soros'a devrettiğini açıklamasından bir ay sonra personelinin en az %40'ını işten çıkaracak.

İşten çıkarmalar Alexander Soros ve vakfın başkanı Mark Malloch-Brown tarafından imzalanan bir bildiriyle duyuruldu. Açıklamada vakfın işletme modelinde "önemli değişiklikler" yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, "Bu yeni model aracılığıyla Yönetim Kurulu, geçmiş başarıların üzerine daha iyi inşa edebilecek ve acil ve yeni ortaya çıkan zorluklarla daha iyi yüzleşebilecek daha çevik bir organizasyon oluşturma hedefiyle küresel ağdaki operasyonları dönüştürmeyi amaçlamaktadır" denildi.

Açık Toplum Vakıfları'ndan bir sözcü CNN'e yaptığı açıklamada, kuruluşun yeni vizyonunu uygulamanın "zor kararlar" gerektirdiğini ve personel sayısını küresel olarak en az %40 oranında azaltmayı planladığını söyledi.

Açık Toplum Vakıfları'nın şu anda dünya genelinde yaklaşık 800 çalışanı bulunmaktadır.

Haziran ayında, Macaristan doğumlu milyarder yatırımcı, hayırsever ve liberal amaçlara katkıda bulunan yaşlı Soros, 37 yaşındaki oğlu Alexander Soros'u (Alex adını kullanıyor) kuruluşun yeni başkanı olarak atadığını açıkladı. Kararı duyuran Wall Street Journal'a verdiği röportajda Alexander Soros, babasıyla "aynı düşündüklerini" ancak kendisinin babasından daha politik olduğunu söyledi. Alexander Soros ayrıca kendi liderliğinde vakfı ABD iç siyasetine daha fazla odaklamayı planladığını söyledi.

Journal'a göre Biden kısa süre önce yönetim yetkilileri ve aralarında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da bulunduğu diğer ülkelerin liberal liderleriyle bir araya geldi.

Forbes, George Soros'un net servetinin 6,7 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor, ancak 1984'ten bu yana vakfına bundan çok daha fazlasını - 32 milyar dolar - bağışladı.

Soros'un kar amacı gütmeyen kuruluşu, vakfın web sitesine göre "adalet, demokratik yönetişim ve insan hakları için çalışan bağımsız gruplara dünyanın en büyük özel fon sağlayıcısıdır".

Samantha Delouya, 30 Haziran 2023, CNN


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı