3 Nisan 2015 Cuma

SA1247/ ÇY4-DB41: Soros'un Yeni Siyasi Para Makinesi: SIX

Soros Yeni Siyasi Para Makinesi Oluşturmak İçin 9 Milyon $ dan Fazla Harcadı

Üç yenilikçi grup Devlet Yenilikçi Borsası‘na dahil oluyor.

Üç liberal grup, George Soros’tan gelen toplam 9.200.000 $’lık bir kaynak parayla tabandan gelen farklı sol-kanat siyasi kampanyalara huni görevi görmesi umulan bir süper-ağ oluşturmak için liberallerle güçlerini birleştirdi. Bu yatırımlar pano kullanan ideologlar için düşük saatli ücretler üzerinden sinir bozucu postaları ve otomatik aramalarla (robocalls)(*) demokratların mesajlaşmasını finanse edecek.

Geçen yılın sonlarında, Amerikan Anayasası Derneği’nin "American Yasama ve Sorun Değişim Kampanyası (ALICE)", "İlerici Eyaletler Ağı (PSN)" ve "Eyalet Yenilikçi Merkezi (CSI)", “Eyalet Yenilikçi Değişim” yani “SIX” adı altında birleşmişti. SIX iyi finanse edilen ve yeni ücret canlandırılması ile ülke genelinde devlet düzeyinde yasama çalışmalarını takip devam sözü verdi.

SIX, açıkça kendi web sitesinde, “Ülke genelinden Seçilmiş yetkililer ve personel, geleceğimizi şekillendirecek mevzuat yazıyorlar. SIX’te biz bu görev konusunda bilgilendirme ve geliştirmek için güvenilir, uzman kaynakları sağlıyoruz. Birlikte, ilerici hareketin yasama kanadını inşa ediyoruz. SIX amaçları yaymak ve büyümek için , en iyi fikirler için bir platform sağlayarak, devletler arasındaki çapraz tozlaşmayı teşvik etmeyi amaçlar." şeklinde belirtti.

Soros’un parasının yanısıra SIX , ProgressNow, Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi, Sierra Kulübü, Amerikan İlerleme Merkezi, ACLU, Ekonomik Politika Enstitüsü, İlerici Şans Kampanyası Komitesi, AFL-CIO, MoveOn.Organizasyonu ve ABD’nin Öncelikleri  Hareketi  gibi liberal grupların temsilcilerinden dolu bir danışma kurulu sahip olmasıyla övünüyor.

SIX’in arkasındaki aynı liberaller muhafazakar Amerikan Yasama Borsası Konseyi (ALEC)’ne karşı kampanya yapmışlardı. ALEC devlet milletvekilleri ve özel sektör liderlerinin fikirlerini paylaşabilecekleri kar amacı gütmeyen bir forum. 

2014 GOP Senato zaferleri sonrasında, bu Soros bağlantılı örgütler, kendi küçük başarılarını yarıştırmaya karar verdiler, yetersiz sicillerini gözardı ettiler ve tamamen imaj değiştirdiler. Birlikte, bu gruplar bunlardan herhangi birinin liberal amaçlar için kendi başına yapabileceğinden daha fazlasını yapmayı umut ediyorlardı.

Azılı bir iklim değişikliği çığırtkanı olan Joel Roberts, SIX’in bileşenlerinden en az iki grubun arkasındaki isimdi. 2012 de Amerikan Anayasası Derneği‘nin "American Yasama ve Sorun Değişim Kampanyası"nı (ALICE), başlatmıştı. ALICE serbest piyasa-merkezli ALEC için liberallerin 'cevabı olarak lanse edildi ve hatta TV Programı sahibi Bill Moyers tarafından onun mükellefi tarafından finanse edilen platformda desteklendi. (Moyers kendi geniş kaynakları ile yaptığı programı finanse ederken, bu mükellef destekli PBS’de yayınlandı).

Rogers, profesörlük yaptığı Wisconsin Üniversitesi'nde Wisconsin Strateji Merkezi (COWS)'nin sahte bir temiz enerji projesi olan Apollo İttifakı’nın kurucularındandı ve buna başkanlık etmişti. 

Apollo Alliance, liberal amaçlar için milyarlar bağışlamasıyla tanınmış bir kuruluş olan Tides Vakfı’nın bir projesiydi. Sol görüşlü BlueGreen Alliance 2011 yılında Apollo Alliance’ı yuttu, ama hala nezaketle markaya kendi web sitesinde bir sekme ayırıyor.

Apollo Alliance’ın devlet düzeyinde ve yerel temiz enerji girişimleri çabalarına odaklanan SIX’e benzer bir yapısı vardı. Senatör Harry Reid, Apollo Alliance’a Obama’nın teşvik planını kongreden geçirmek için yardımcı olmasına destek vermişti. O teşvikin faturası başarısız Solyndra Solar Şirketine verilen 535.000.000 $ kredi garanti finansmanından sorumluydu.

Kendi resmi özgeçmişine göre Rogers “aynı zamanda pek çok hükümete, adaylara ve hareket liderine tavsiyelerde bulunmuştu ve Yeni Demokrasi, Yeni Parti, Ekonomik Analiz Araştırma Ağı, Apollo Alliance, Zümrüt Şehirler İşbirliği, ALICE vb. Gibi birkaç ilerici STK'lara da yardımcı olmuş”tu. “Newsweek onu, 21. Yüzyılda ABD siyaseti ve kültürünü şekillendirmesi muhtemel, yaşayan 100 Amerikalıdan biri olarak tanıttı.” 

Sonraki SIX bileşeni Devlet Yenilik Merkezi (CSI) idi. Bu grup, Rogers’ın COWS’taki ilerici politikaların uygulanmasıyla  ilgilenen devlet yöneticilerine çeşitli yardımlar sağlayan gözde projelerinden biriydi. CSI ayrıca gündemini ilerletmek ve devlet yasama yoluyla ilerici politika gayretleri  için Soros'un Açık Toplum Vakıflarından büyük miktarda paralar aldı.

SIX’e katılan son grup, İlerici Eyaletler Ağı eski adıyla İlerici Yasama Eylem Ağı (PLAN) idi. PLAN’i 2005’te devlet düzeyinde ilerici eylemleri harekete geçirerek siyasi sahneyi dönüştürmeyi amaçlayan, ALEC’i hedef alan Joel Barkin kurmuştu.

PLAN, meclis üyeleri ve personeline “ilerici bir politika benimsemesi için gerekli teknik ve mesajlaşma desteği” ile “devlet yasa koyucuları ve onların kurmayları için koordineli araştırma ve stratejik savunma araçları sağlıyordu.



Liberal Soros-destekli  MoveOn.organizasyonun kurucusu Wes Boyd PLAN’in 2005’teki kuruluşuna balıklama atladı. Ve eski Beyaz Saray Müşaviri ve Amerikan İlerlemeMerkezi  kurucusu John Podesta, grubun “İlerleme Planlaması 2005” başlıklı Seattle saha partisinde açılış konuşmacısıydı. Bu görevi SIX’te de halen devam ediyor.

Soros,”ilerici yasaları” savunan  MoveOn organizyonuna en az 1.460.000 $ verdi. Fakat MoveOn.org SIX’in parçası olmadığından, miktar 9.000.000 $ toplamına dahil edilmemiştir.

Soros Fonu:
Amerikan Anayasası Toplumu: 5.801.500 $
İlerici Eyaletler Ağı: 1.450.000 $
Wisconsin Üniversitesi: 1.942.487 $
TOPLAM:  9.193.987 $

Mike Ciandella, 24/3/2015, Medya Araştırma Merkezi'nde MAM İş Üstdüzey Analist



Derya Beyaz, 03.04.2015, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri


(*) Otomatik aramalar (Robocalls): Seçimlerde kullanılan bir diğer propaganda yöntemi, otomatik telefon aramaları.  Amerikan seçmenlerine uygulanan önceden kaydedilmiş, propaganda içerikli aramalar anlamına geliyor.

(**) George Soros, (d. 12 Ağustos 1930), Macar ve Yahudi asıllı ABD'li finans spekülatörü ve liberal girişimci
Orijinal Metin:
http://www.mrc.org/articles/soros-spends-more-9-million-form-new-political-money-machine

Seçkin Deniz Twitter Akışı