29 Mayıs 2021 Cumartesi

SA9219/SD2084: İmparatorluk Siyasetçisi Joe Biden'ın Uzun Savaşı-12; 1991- Biden, Körfez Savaşına Karşı Muhalefetinden Vazgeçer, 1990'lar- İsrail ve AIPAC

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz serisinin bu bölümündeki analizler, (Afganistan, Irak, Somali, Yemen, Nijerya, eski Yugoslavya ve dünyanın başka yerlerinde savaş muhabirliği yapan The Intercept'in üç kurucu editöründen biri, kıdemli muhabiri ve Genel Yayın Yönetmeni olan Jeremy Scahill'e ve) Murtaza Hussain'e aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatına, daha doğrusu 'Kirli ve Çelişkilerle Dolu Siyasi Hayatı'na odaklanmaktadır. İnsanlık dışı kanlı politikaları tasarlamak, planlamak ve uygulamak olarak özetlenebilecek bir süreç sonunda 'bunama' belirtileri gösterdiği bir dönemde ödül olarak ABD Başkanlığı'na aday gösterilen ve seçilen Joe Biden ABD'nin Kanlı Uzun Savaşı'nın sorumlularından biri olarak ABD İmparatorluğu'nun çöküşünü de hazırlamıştır. Analiz serisinin dikkatle okunması ve bu acımasız şahsın temsil ettiği satanist gücün dünyaya ve insanlara neler yaptığının detaylarıyla bilinmesi gerekmektedir. Obama yönetimindeki ABD'nin Başkan Yardımcısı Biden, 5 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, 2 Ekim 2014 günü Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür dilemişti. Biden,“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise  bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti. Sonsuz Ark, (IŞİD'ın gerçek organizatörlerinden biri olduğunu düşündüğü) eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sürekli yalan söylediğine ilişkin üç ayrı analizi içeren 'SA920/ÇY4-DB17: Joe Biden Yine Yalan Söylerken Yakalandı' başlıklı yayınıyla tarihe kayıt düşmüştü. Başkanlık seçimleri sürerken, Ağustos 2020'da ortaya çıkan konuşmasında Türkiye'yi izole etmekten ve Erdoğan'a karşı muhalefeti desteklemekten söz etmişti Joe Biden: "Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz." Türkiye, kendisine soykırım iftirası atan bu kanlı ve soykırımcı geçmişe sahip ABD'nin Başkanı'na karşı çok dikkatli olmalı, ancak cesur adımlar atmakta tereddüt etmemelidir.
Seçkin Deniz, 29.05.2021


A Half-Century of Joe Biden’s Stances on War, Militarism, and the CIA
İmparatorluk Siyasetçisi: Yarım Asırlık Siyasetçi Joe Biden'ın Savaş, Militarizm ve CIA ile İlgili Duruşları
JOE BIDEN’S LONG WAR

1991- Biden Körfez Savaşına Karşı Muhalefetinden Vazgeçer -Biden Begings Walking Back His Opposition To Gulf War

Irak'a karşı başlatılan saldırının ABD halkı arasında başarılı ve popüler görünmesinin ardından Joe Biden, önceki muhalefetini geri çekerek pozisyonunu değiştirdi. 1993'te "Yanıldığımın kanıtlandığını düşünüyorum" dedi.


ABD birlikleri, 1990'da Çöl Kalkanı Operasyonu'na katılmak için Suudi Arabistan'a geliyorlar. Fotoğraf: Tom Stoddart / Getty Images

Biden geçmişte Başkan George H.W. Bush diplomasi ve yaptırımlarla sonuna kadar gitmemesini ve fırsat bulduğunda Saddam Hüseyin'i devirmesini "temel hata" olarak nitelendiriyordu. Daha sonraki yıllarda, Biden Irak rejimine karşı kararlı bir şekilde şahin oldu ve önceki muhalefetini daha da geri çekmeye çalıştı.

Savaşın hemen ardından Biden, Bush'u ve Savunma Bakanı Dick Cheney'i "alkışladığını" söyleyen "Çöl Fırtınası Operasyonunun başarısı için Başkan ve Silahlı Kuvvetleri övmek" başlıklı Kongre bir kararını destekledi.

Savaştan bir yıl sonra Biden, Bush'a Irak'a karşı devam eden askeri harekatı sürdürme yetkisi veren bir karar lehinde oy kullandı. O zamanlar Cumhuriyetçi azınlık lideri olan Senatör Bob Dole, bunu "Saddam Hüseyin'e yıldönümü hediyesi" olarak nitelendirdi.

Minnesota'dan Demokrat Paul Wellstone dahil olmak üzere sadece iki senatör bu karara karşı oy kullandı. Kararın hava saldırılarından kara savaşına kadar her şeyin önünü açabileceğini söyleyen Wellstone, “Neden acele ediyorsunuz? Neden diplomatik ve ekonomik olarak vidaları sıkmaya devam etmiyorsunuz? "

Karar etkili bir şekilde yaklaşık 30 yıl sürecek olan Irak'ın bombalanma dönemini başlattı. Bu aynı zamanda Biden için Irak Savaşı'nda rejim değişikliğine karşı şüpheci yaklaşımından Irak'a karşı militarist yöntemi destekleyen ponpon kıza dönüştüğü belirleyici anı temsil ediyordu.

Murtaza Hussain, 27 Nisan 2021, The Intercept


1990'lar- İsrail ve AIPAC- Israel and AIPAC


İsrail ve ABD bayrakları, 15 Mayıs 2019'da Kudüs'ün Eski Şehir surlarının duvarlarına yansıtıldı. Fotoğraf: Ahmad Gharabli / AFP, Getty Images aracılığıyla

Joe Biden 1990'lar boyunca, ABD Senatosunda İsrail hükümetinin en ateşli destekçilerinden biriydi. 1991'de Körfez Savaşı'nın ardından, "gelişmiş konvansiyonel silahların yayılmasını kontrol etmek" için bir tedarikçi karteli oluşturmanın yanı sıra, "saldırgan balistik füzeleri, kimyasal silahları, biyolojik silahları ve nükleer silahları inşa etmek veya kullanmak için gerekli" teknolojiyi önerdi.

Öneri, Biden'in bölgedeki şiddet sarmalını durdurmanın bir yolu olarak tanımlanan savaş sonrasında silah satışlarını kontrol etme kampanyasının bir parçasıydı. Bu öneri, İsrail'in, ilan edilmemiş nükleer cephaneliği de dahil olmak üzere bölgedeki askeri avantajını etkin bir şekilde sürdürmeyi amaçlayan İsrail lobisinin amiral gemisi olan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (The American Israel Public Affairs Committee-AIPAC) tarafından desteklendi.

Biden, işgal altındaki Batı Şeria'daki uzlaşma faaliyetlerine karşılık olarak George H.W. Bush yönetiminin, İsrail'e kredi garantileri için şart ileri sürmesine şiddetle karşı çıktı. Bush'u garantileri koşulsuz yapmaya zorlamayı amaçlayan bir tasarıya destek verdi. AIPAC’ın yıllık politika konferansında 1992 yılında yaptığı bir konuşmada Biden, ABD’nin İsrail’e komşularıyla anlaşma yapması için baskı yapma girişimlerine karşı olduğunu ifade etti.

“Bayanlar ve baylar, şimdi kirli ellerle (karşı tarafın masum olmadığı) bir barış masasındayız. Çünkü bu yönetimin dışında Kongre'de bazıları arasında, bir şekilde Arap kardeşlerimize İsrail'e sahip çıkmaktan kaynaklanan bir minnet borcumuz varmış gibi bir his var, mantıklı olun.” diyen Biden, (bunun) 'İsrail'i alenen kötüleme politikasını bir şekilde değiştireceği şeklindeki saçma fikri' reddetti.

Biden, 2020'de Trump yönetiminde gerçekleşen ,ABD'nin İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının ilk destekçilerindendi.1995'te Biden, büyükelçiliğin aynı yılın Mayıs ayına kadar taşınmasını talep eden bir Senato kararının geçmesine yardımcı oldu.

İttifak yoluyla kilit bir konuda karar vererek sürmekte olan İsrail-Filistin barış görüşmelerine zarar vereceği yönündeki itirazlara rağmen, Biden, hareketin bölgeye olumlu bir sinyal göndereceğini söyledi. Biden, "Daha azını yapmak, İsrail'in devlet olmanın tüm özelliklerini inkar etmek için elinden gelenin en iyisini yapanların eline koz vermektir." dedi.

Murtaza Hussain, 27 Nisan 2021, The Intercept


<<<Önceki                  Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 29.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı