30 Mayıs 2021 Pazar

SA9221/SD2086: İmparatorluk Siyasetçisi Joe Biden'ın Uzun Savaşı-13; 1990'lar- Irak'ta Uçuşa Yasak Bölge Bombalamaları ve Ekonomik Yaptırımlar, 1993-1995- Bosna

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz serisinin bu bölümündeki analizler, Afganistan, Irak, Somali, Yemen, Nijerya, eski Yugoslavya ve dünyanın başka yerlerinde savaş muhabirliği yapan The Intercept'in üç kurucu editöründen biri, kıdemli muhabiri ve Genel Yayın Yönetmeni olan Jeremy Scahill'e aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatına, daha doğrusu 'Kirli ve Çelişkilerle Dolu Siyasi Hayatı'na odaklanmaktadır. İnsanlık dışı kanlı politikaları tasarlamak, planlamak ve uygulamak olarak özetlenebilecek bir süreç sonunda 'bunama' belirtileri gösterdiği bir dönemde ödül olarak ABD Başkanlığı'na aday gösterilen ve seçilen Joe Biden ABD'nin Kanlı Uzun Savaşı'nın sorumlularından biri olarak ABD İmparatorluğu'nun çöküşünü de hazırlamıştır. Analiz serisinin dikkatle okunması ve bu acımasız şahsın temsil ettiği satanist gücün dünyaya ve insanlara neler yaptığının detaylarıyla bilinmesi gerekmektedir. Obama yönetimindeki ABD'nin Başkan Yardımcısı Biden, 5 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, 2 Ekim 2014 günü Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür dilemişti. Biden,“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise  bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti. Sonsuz Ark, (IŞİD'ın gerçek organizatörlerinden biri olduğunu düşündüğü) eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sürekli yalan söylediğine ilişkin üç ayrı analizi içeren 'SA920/ÇY4-DB17: Joe Biden Yine Yalan Söylerken Yakalandı' başlıklı yayınıyla tarihe kayıt düşmüştü. Başkanlık seçimleri sürerken, Ağustos 2020'da ortaya çıkan konuşmasında Türkiye'yi izole etmekten ve Erdoğan'a karşı muhalefeti desteklemekten söz etmişti Joe Biden: "Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz." Türkiye, kendisine soykırım iftirası atan bu kanlı ve soykırımcı geçmişe sahip ABD'nin Başkanı'na karşı çok dikkatli olmalı, ancak cesur adımlar atmakta tereddüt etmemelidir.
Seçkin Deniz, 30.05.2021


A Half-Century of Joe Biden’s Stances on War, Militarism, and the CIA
İmparatorluk Siyasetçisi: Yarım Asırlık Siyasetçi Joe Biden'ın Savaş, Militarizm ve CIA ile İlgili Duruşları
JOE BIDEN’S LONG WAR

1990'lar- Irak'ta Uçuşa Yasak Bölge Bombalamaları ve Ekonomik Yaptırımlar- No-Fly Zone Bombings And Economic Sanctions in Iraq

Sekiz yıl süren Clinton yönetiminde, Joe Biden’ın Irak’a ilişkin söylemi giderek daha kavgacı hale geldi. Başkan Bill Clinton, başkanlığının ilk beş ayında Irak'ı bombalamaya başladı ve Haziran 1993'te, Saddam Hüseyin'in eski Başkan George H.W. Bush'a suikast düzenleme iddiasına misilleme olarak Bağdat'a saldırı emri verdi. Irak'ın istihbarat karargahını hedef alan saldırılarda ölenler arasında Iraklı ressam ve Arap feminist Leyla al Attar ve kocası da vardı.


Iraklı çocuklar 14 Ekim 1995'te bir çöplükte.Fotoğraf: Barry Iverson/Getty Images aracılığıyla LIFE Images Collection

Saldırılardan aylar sonra, iddia edilen suikast planının hikayesi çözülmeye başladı. New Yorker'a göre, bir CIA iç raporu, “Kuveyt'in Basra Körfezi'ndeki Batı çıkarlarına yönelik 'devam eden Irak tehdidini' işlemek için iddia edilen komployla ilgili 'kitapları pişirmiş' olabileceğini öne sürdü.”

Clinton, ülkenin kuzeyindeki ve güneyindeki uçuşa yasak bölgeler kisvesi altında Irak'ı amansızca bombalamaya devam edecekti. Politikanın sözde Kürt ve Şii nüfusu korumayı amaçladığı düşünülürken, saldırılar sonucunda çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

1999'da Şiilerin çoğunlukta olduğu Basra kentine düzenlenen ABD hava saldırısında 11 sivil öldü ve düzinelerce kişi yaralandı. Biden, Clinton döneminde ortalama olarak her üç günde bir gerçekleştirilen bu bombalamaların destekçisiydi. Bu, Vietnam Savaşı'ndan bu yana ABD'nin en uzun süren bombalı saldırısıydı.

Irak'taki eski üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilisi, "Acımasız gerçek şu ki, bu uçuşa yasak bölgeler yüzünden insanlar ölüyor" dedi. Biden, Clinton'ın görevde olduğu süre boyunca en az 500.000 Iraklı sivili öldüren acımasız ABD liderliğindeki BM ekonomik yaptırımlarını da destekledi.

Jeremy Scahill, 27 Nisan 2021, The Intercept


1993-1995- Bosna-Bosnia



Senatör Joe Biden, D-Del., 9 Nisan 1993'te Saraybosna Uluslararası Havalimanı'nda kuşatma altındaki Bosna başkentine yaptığı gezi hakkında bir açıklama yapıyor. Fotoğraf: Michael Stravato/AP

Joe Biden, ABD'nin Yugoslav iç savaşına askeri olarak yanıt vermesini savunan Amerikalı politikacıların en saldırganları arasındaydı. 1990'ların başında çok etnik gruptan oluşan Yugoslav ulus dağılırken, Sırbistan ve Hırvatistan eski Yugoslavya'nın geniş bölgelerinin kontrolleri altına almak kanlı bir savaş başlattılar.

Sırp güçleri, Bosna'da, özellikle Müslümanlara karşı yaygın zulümler gerçekleştirdi. Müslümanlar Bosna'daki en büyük etnik grubu temsil ederken, Sırbistan'ın ve daha az ölçüde Hırvatistan'ın orada konuşlandırdığı askeri yeteneklere, ağır silahlara veya teçhizata neredeyse hiç sahip değillerdi.

Hiç şüphe yok ki, en baskın askeri güç olan Sırbistan, rakiplerinden daha cani olduğunu kanıtladı, ancak Hırvatistan, Yugoslavya'nın çöküşü sırasında, savaşın Sırp Krajina nüfusuna karşı tek en büyük zorla yerinden etme kampanyası da dahil olmak üzere önemli savaş suçları işledi.

Biden defalarca güç kullanımı, silah ambargolarının kaldırılması, hava saldırıları ve ABD birliklerinin Bosnalı Sırp güçlerine saldırmak için konuşlandırılması çağrısında bulundu. Bosna kuvvetlerine karşı silah ambargosunu kaldırmak ve Sırp mevzilerine karşı ABD hava saldırıları düzenlemek anlamına gelen "Bosna'da hava saldırısı çağrısı yapan ve bu kaldır ve vur politikasını yazan ilk kişi benim" diye övündü. Biden, ABD'nin müdahale etmek için hem ahlaki hem de stratejik gerekçeleri olduğunu iddia etti.

Biden, Bosna'ya konuşlandırılan ABD güçleriyle çatışma çıkarsa, Başkan'ın yetkilerinin net olduğunu söyledi: "Bence Anayasa öncelikli. Savaş Yetkileri Yasasını unutun. Bence fikir birliğine varmamız gerekiyor.”

Reagan yönetimiyle kongredeki savaş yetkileri konusundaki kavgaları efsane haline gelen Biden, Clinton'un askeri harekatına karşı çıkan ve kongre yetkililerinin saygı görmesini isteyen Cumhuriyetçilerin "Tanrı'yı ​​bulduklarını" ve Savaş Yetkileri Yasası'ndaki ayarlarını değiştiriyor gibi göründüklerini kaydetti. Biden ve diğer Demokratlar daha sonra yasayı netleştirmek için kampanyalarını yeniden başlattılar.

Biden, "Bunun tüm amacı, prosedürün ne olduğunu bilmemize izin vermek yerine prosedürden bahseden bu dolambaçlı, Allah'ın belası çatışmayı sona erdirmek ve ilk etapta asker göndermenin mantıklı olup olmadığının özüne ulaşmaktır." dedi. Yine de, bir kara savaşı başlatma konusundaki sınırlamalar konusunda netti: "Başkan, kongre onayı olmadan Bosna'ya 25.000'nden daha fazla asker gönderemez."

Biden'ın ABD'nin Yugoslavya iç savaşına askeri müdahalesine yönelik spesifik politika önerilerinin çoğu Bosnalı Müslümanları ve zaman zaman Hırvatistan'ı silahlandırmaya ve desteklemeye odaklanırken, aynı zamanda savaşı Bosnalı Sırp güçlerine saldırmanın ötesinde dramatik bir şekilde genişletmek istedi ve Sırbistan'ın başkentine doğrudan ABD saldırıları yapılması çağrısında bulundu. 

Biden, 1993 yılında, “Belgrad'ı bombalamayı öneriyordum. Amerikalı pilotları içeri göndermemizi ve Drina'daki tüm köprüleri havaya uçurmamızı öneriyordum. Petrol kaynaklarını çıkarmamızı öneriyordum. Çok spesifik bir eylem öneriyordum.” dedi.

Akan kan derinleşirken ve Bosnalıların toplama kamplarında tutulduğuna dair raporlar ortaya çıktıkça Biden, platformunu Bosnalı Müslümanların karşı karşıya olduğu vahim gerçeklere dikkat çekmek için vahşice kullanmaya çalıştı. Bunu sağlamak için ABD ve uluslararası toplumdaki eylemsizliği suçladı.

Ancak Biden, saldırgan pozisyonlarını sık sık ABD ve NATO'nun dünyadaki konumunun savunmakla açıkladı. “ABD'nin hayati çıkarlarını görüyorum. Bunun adı Avrupa'nın istikrarı. Hayati çıkar budur" demişti. Biden, 1993'te "PBS NewsHour"da, şöyle demişti: "NATO dünyanın bu bölgesine barış getirmede veya en azından saldırganlığın boyutunu durdurmada herhangi bir rol oynayamazsa NATO'nun bundan beş yıl sonra, kamuoyu desteği ve yüz milyar dolarlık ABD fonlarıyla sürdürüleceğini kim düşünüyor?" Biden ayrıca Avrupalı ​​müttefiklerini askeri bir kampanyaya katılmadıkları için “ahlaki tecavüz” ile suçladı.

1994 yılında Biden, BM'yi NATO hava saldırılarının hızını yavaşlatan “aptalca angajman kuralları” dediği tutumunu eleştirdi. Biden, “Hava saldırılarını çok daha agresif kullanmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Bir yıl sonra, Clinton'ın Biden'ın Bosna'ya karşı "yasadışı ve ahlaksız silah ambargosu" dediği şeyi kaldıracak bir yasa tasarısını veto etmesine saldırdı. Ambargo yürürlükteyken bile ABD, Hırvatistan ile bir askeri işbirliği anlaşması imzaladı ve özel ABD askeri şirketleri ve emekli ABD personeli için Hırvat askeri güçlerini eğitmek üzere yapılan sözleşmeleri sessizce onaylamaya başladı.

Biden, "Bu Bosnalı Müslümanlar ve Hırvatlar nasıl savaşılacağını biliyorlar" dedi. "Savaşmaya hazırlar. Sadece tanksavar silahları olup olmadığını bir düşünün."

Temmuz 1995'te Bosnalı Sırp güçleri, 1993'te BM güvenli bölgesi ilan edilen kasabayı ele geçirdikten sonra Bosna'nın Srebrenica kentinde Müslüman erkeklere ve erkek çocuklarına yönelik toplu bir öldürme operasyonu gerçekleştirdi. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi daha sonra, katliam sırasında 8.000'den fazla insan öldürüldüğünü tespit etti ve Bosnalı Sırp operasyonlarının soykırım oluşturduğuna hükmetti. Biden'ın bakış açısına göre, iki yılı, büyük bir uluslararası askeri müdahalenin olmaması durumunda ortaya çıkacak olanın tam da bu korkunç senaryo olduğu konusunda uyararak geçmişti.

Srebrenica'nın düşmesinin ardından Biden, "eski Yugoslavya'da Bush yönetimi tarafından başlatılan ve Clinton yönetimi tarafından küçük ayarlamalarla devam eden iflas politikası" dediği şeyi kınadı. BM'nin "kesinlikle itibarını yitirdiğini" söyledi. Eylül 1995'te NATO, Bosnalı Sırp kuvvetlerine karşı Hırvat ve Bosnalı kara operasyonlarına yardım ederken 20 günlük bir bombalama saldırısı yürüterek tarihinin en büyük askeri harekatını başlattı.

Biden, ABD ve uluslararası askeri harekatın boyutlarından hiçbir zaman memnun olmadı. 1995 yılı sonunda, savaşın resmen bittiği ilan edildi. Biden, 1998'de ABD birliklerinin Bosna'dan çekilmesine karşı oy kullanan beş senatörden biriydi. 1990'lar boyunca Biden, Sırbistan cumhurbaşkanı Slobodan Milošević'i Bosna'daki savaş için “cezalandırmaya” kararlıydı; 1999'da, ABD'nin Sırbistan ve Karadağ'a karşı Milošević'in düşüşünü harekete geçirecek 78 günlük bir NATO bombalama harekâtına öncülük ettiği zaman, dileğine kavuşacaktı.

Jeremy Scahill, 27 Nisan 2021, The Intercept


<<<Önceki                  Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 30.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı