29 Mayıs 2021 Cumartesi

SA9220/SD2085: CNAS: İsrail-Filistin Diplomasisi

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi (CNAS) çalışanları Anna Pederson, Dania Torres ve Kaleigh Thomas koordinatörlüğünde hazırlanan, birçok yazar tarafından ele alınan farklı başlıklar altında, ABD'nin İsrail-Filistin anlaşmazlığına yaklaşımına odaklanan bir çalışma setinin özet sunumudur. Bu sunumu yayınlamamızın temel sebebi, Ramazan ayının son günlerinde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ve Filistinli Müslümanlara yönelik saldırgan tutumu sonrası ortaya çıkan çatışmada,  Erdoğan'ın  İsrail'e silah satışına onay veren İsrail'in dostu ABD Başkanı Biden'a "Kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz" demesine neden olan ABD'nin İsrail yanlısı yaklaşımının sorgulanması ve Akdeniz ile Ürdün Nehri arasında, taraflar arasında müzakere edilen gelecekteki iki devletli anlaşmanın koşullarının geliştirilmesinin önerilmesidir.  İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 11 gün süren saldırılarında 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 254 kişi öldürülmüş, en az 75 bin kişi yerinden olmuş ve 1800 konut tamamen yıkılmıştır. İsrail'e verilen koşulsuz desteğin tartışıldığı derin bir vicdanî sorumluluğun baskısı altında kısmen gösteri amaçlı da olsa bir çok analizin yapıldığı ABD'de ve dünyanın her yerinde yaşanan protestolar İsrail'i durmak zorunda bırakmıştır. Filistinlilerin Erdoğan'a çağrı yaptığı günümüzde tarihin değişmesi için gerekli olan zeminin de yavaş yavaş ortaya çıktığı görülmektedir. Erdoğan'ın vahşi İsrail saldırılarının sürdüğü günlerde yürüttüğü telefon diplomasisi ve askerî seçeneklerin tartışılması, gelecekte atılacak olan adımların da altyapısını oluşturmaktadır. Türkiye barış amaçlı girişimlerini sürdürmeye devam etmeli ve gerektiğinde de askerî seçeneği kullanmaktan çekinmemelidir.
Seçkin Deniz, 29.05.2021


Israeli-Palestinian Diplomacy

ABD dış politikası için en kritik zorluklar konusunda CNAS uzmanlarından analiz.

Son günlerde İsrail ve Filistin, 2014 Gazze savaşından bu yana en kötü şiddete maruz kaldı. Bu alevlenme, Biden yönetiminin çatışmaya yönelik dış politikasına yönelik ilk gerçek sınavı oluşturuyor. COVID-19, ülke içi krizler ve Çin ile rekabet ABD hükümeti için en önemli öncelikler olmaya devam ederken, ABD İsrail ile Filistin arasındaki gerilimi azaltmada hangi rolü oynamalı? CNAS araştırması ve uzmanları değerli bir bağlam sağlıyor ve İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili sohbeti netleştiriyor.

Özellikleri

İsrail-Filistin Çatışması için Yeni Bir ABD Stratejisi

Bugünün gerçekleri ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasına yaklaşımını değiştirmesini talep ediyor. Odak noktası, ABD'nin merkezi arabulucu olduğu, kalıcı bir anlaşmayı hedefleyen yüksek profilli diplomatik girişimler olmuştur. Ilan Goldenberg, Michael Koplow ve Tamara Cofman Wittes, CNAS raporunda bunun yerine ABD'nin hem sahada hem de diplomatik olarak, yaşayan tüm insanların özgürlüğünü, refahını ve güvenliğini arttıracak somut adımlar atmaya odaklanması gerektiğini yazıyorlar. Akdeniz ile Ürdün Nehri arasında, aynı zamanda taraflar arasında müzakere edilen gelecekteki iki devletli anlaşmanın koşullarını geliştiriyorlar

Sürekli Gazze Krizinin Sona Ermesi

CNAS ve Brookings Enstitüsü uzmanlarından oluşan bir çalışma grubu, Gazze Şeridi'nde devam eden krizi ele almak için ABD'nin seçeneklerini inceledi. Sonraki  raporun yazarları - Hady Amr, Ilan Goldenberg, Kevin Huggard ve Natan Sachs - Gazze'ye yönelik, hedeflerde köklü bir değişiklik gerektirmeyecek, ancak Birleşik Devletler'in stratejilerinde ve araçlarında büyük bir değişiklik talep edecek yeni bir ABD politikası öneriyorlar. Devletler, hedeflerine ulaşmak için olduğu kadar daha büyük Amerikan angajmanını da kullanıyorlar.

Dış Politika Çözümcülüğüne Karşı Örnek

"Yeni yönetim Orta Doğu'da, Trump'ın İsrail-Filistin çözüm planını tek taraflı ve tamamen gerçekçi olmadığı gerekçesiyle eleştirdi ve Biden'ın danışmanları, iki devletli bir çözüme doğru ivme kazandıracak daha tarafsız bir yaklaşımı savundular." Richard Fontaine, Foreign Affairs'de şöyle yazıyor: "Ne yazık ki, Trump yaklaşımına yönelik bu eleştiriler ne kadar doğru olursa olsun, diğer kapsamlı planların, Trump yönetiminin çözüm olanı olan 'yüzyılın anlaşması' girişiminden çok daha başarılı olma olasılığı düşük." 

İki Durumlu Çözüm için Güvenlik Sistemi

Mevcut ve eski ABD ve İsrailli askeri yetkililer ve müzakereciler tarafından yazılan bir rapor, iki devletli çözüm bağlamında iyi düşünülmüş güvenlik önlemlerinin İsraillilere ve Filistinlilere bugün sağlanan güvenlik düzeyine eşit veya daha fazla güvenlik sağlayabileceğini, İsrail'in Batı Şeria'ya konuşlandırılması ve bu tür önlemlerin Filistinlilerin egemenlik ve haysiyet ihtiyaçları ile tutarlı olabileceğini savunuyor.

Ortadoğu'da ABD Politikasının Askersizleştirilmesi

CNAS uzmanları Ilan Goldenberg ve Kaleigh Thomas, "Politika yapıcılar, Amerika’nın sınırlı çıkarlarını daha ucuz ve verimli bir şekilde yönetmek için tutarlı bir stratejiye sahip olmadan her durumda bölgeden uzaklaşmaya çalıştılar" gözlemini yaptılar. "Böyle bir yaklaşım başarısızlıkla sonuçlandığında, her yönetim bunu aşırı bir şekilde telafi etti ve bölgeye fazla yatırım yaptı. Bunun yerine ihtiyaç duyulan şey, Orta Doğu'ya sürdürülebilir, sınırlı, istikrarlı bir devlet yaklaşımıdır."

Sanal Rapor Lansmanı: İsrail-Filistin Çatışması için Yeni Bir ABD Stratejisi

16 Aralık 2020'de Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi, Ilan Goldenberg, Michael Koplow ve Tamara Cofman Wittes tarafından yazılan İsrail-Filistin Çatışması için Yeni ABD Stratejisi başlıklı yeni bir raporun lansmanına denk gelecek şekilde sanal bir panel düzenledi. Yazarlar, bugünün gerçeklerinin ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasına yaklaşımını, İsrail-Filistin arasında kalıcı bir anlaşmaya varmak için yüksek profilli, ABD arabuluculuğundaki diplomatik girişimlere odaklanmadan değiştirmesini talep ettiğini savunuyorlar.

Anna Pederson, Dania Torres ve Kaleigh Thomas, 19 Mayıs 2021, CNAS

(Anna Pederson, Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi'nde (CNAS) Joseph S. Nye, Jr. İletişim Stajyeridir. Dania Torres, Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi'nde (CNAS) Orta Doğu Güvenlik Programı için eski bir Joseph S. Nye, Jr. stajyeridir. Kaleigh Thomas, Orta Doğu Güvenlik Programı Ortak Üyesi ve CNAS'ta 2020 1LT Andrew J. Bacevich Jr., ABD Ödülü'nü almıştır. Aynı zamanda CNAS'ta ulusal güvenlikte yeterince temsil edilmeyen toplulukları güçlendirmeyi, yeni nesil liderleri eğitmeyi ve uzman bakış açılarını paylaşmak için bir platform sağlamayı amaçlayan Make Room girişiminin kurucu ortağı ve direktörü olarak görev yapıyor.)

Seçkin Deniz, 29.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı