16 Aralık 2019 Pazartesi

SA8213/SD1565: Sıkıntı (Roman); 1. Bölüm-Gök 11

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bu roman bunları sorgulamamızı da sağlayacak bir derinlikte olmalıydı. Doğrudan ya da dolaylı olarak insanın ruhundaki dalgalanmalara temas edecektim."


Ertesi gün Antalya’daki iş toplantım için bindiğim uçakta, roman konusu zihnimi meşgul etmeye devam ediyordu. Uçak bulutların arasında süzülürken zihnim yine işliyordu. Yeri gökten izlemek bambaşka duygular üretiyordu çünkü. İnsanın göğe olan ilgisi doğaldı ve yukarıdan şeylerin nasıl göründüğünü bilmek istiyordu. Kitap göğün etkisini taşıyan bir güçtü. Bir roman yazacaktım ve insanlığın önüne bırakacaktım, dileyen okuyacaktı. Kafasındaki sorulara cevap arayanların okumak isteyebileceği bir romandı tasarladığım. 

Hedef kitlem herkes değildi, herkesin içinden merak edenlerdi. Anlatılmamış olanları anlatmış olmaktan daha fazlasını istiyordum. Sorgulayan ve sorguladıkları her şeyi kendi akıllarının kabulleri veya redleri ile hayatlarına dahil eden insanlar samimi oluyorlardı ve yaşadıkları ile düşündükleri arasındaki makas yıllar ilerledikçe daralıyordu ya da hiç açılmıyordu.

Bence bir roman okurunu seçmeliydi; okurun seçtiği roman, okurun beklentilerinin yönettiği bir romandı ve doğal olarak bu tür romanlar çıkar mekanizmasının sürdürülmesinden başka bir işe yaramazdı. Benim bu türden çıkarlarla işim yoktu; yirmi iki yazar da benim gibiydi. Onların metinlerini bir romanın ruhuna işlemek ve akışın her yerine yaymak dışında bir amacım olamazdı.

Onların benden beklediği en önemli şey de yazdıklarının Kur’an ayetleri ile olan bağlarını bulmak ve bu bağları işleyerek insanların doğru düşünceye sahip olmasına yardımcı olmaktı. Bir romanın, kendi sorgulaması içinde evreni, insanı ve her şeyi yaratan Allah’ın insanların dünya ve ahiret hayatlarını düzenlemesi ve huzurla yaşaması için gönderdiği kitabın ayetlerini dikkate almaması anlamsızdı.

Bir roman ne işe yarardı, okuyucusuna doğru bir soruşturma örneği sunmadıktan sonra? Bir okur bir romanı niçin okurdu, ondan yeni şeyler öğrenmedikten sonra? Peki, Allah’tan daha iyi bir öğretmen mi vardı? Allah’ın gönderdiği kitapları, din adamı diyerek sınıflandırdıkları insanların sadece ve yalnızca süslü bir şekilde okuyarak ayin düzenlemeleri için bir kenara ayıran ve hayattan yalıtan şeytanî yaklaşıma karşı bir tavrımız olmayacak mıydı? Hakikati arayanlar rahatsız olmayacaklarına göre, Kur’an’ın ayetlerinden kim rahatsızlık duyabilirdi?

Bu roman bunları sorgulamamızı da sağlayacak bir derinlikte olmalıydı. Doğrudan ya da dolaylı olarak insanın ruhundaki dalgalanmalara temas edecektim. Gözlemlerimi ve romanın yazıldığı bu yolculuk süresince yaşadıklarımı anlatacaktım.

Uçak indiğinde, Temmuz sıcağının Adana’yı aratmayan güneşi tam tepeye gelmemişti henüz. Şirketin gönderdiği araçla yaptığım kısa yolculuktan sonra şirkete ulaştım ve toplantı salonuna geçtim. Şirketin genel müdürü, şube müdürleri, mühendisler ve diğer çalışanlarla yaptığımız toplantı sıradan bir iş toplantısıydı, ancak üç ayda bir periyodik olarak yaptığımız bu toplantının en önemli özelliği, her gün süren sıradan yazışmalar sonucunda ürettiğimiz aylık değerlendirme raporlarının aynı anda ele alınması ve şirketin işletme sorumlularıyla doğrudan etkileşim imkânı vermesiydi. 

Bildirilmeyen ayrıntıların neden olabileceği sorunlar, bu tür toplantılarda yaptığımız sohbetlerle ortaya çıkabiliyordu. Sıkıntılı sektörlerin neden olduğu sorunlar hazırladığımız grafiklerle somutlaşıyordu ve bu toplantılarda o sektörlere yoğunlaşabiliyorduk.

Toplantı bittikten sonra dönüş uçağına yetişmek için çok az zamanım kaldığını fark ettim, Antalya’yı çokça kez ziyaret etmiştim ve lezzetli köftelerinden yemiştim, ancak bu kez havaalanına dönmek için acele etmem gerekiyordu. Roman zihnimi çok meşgul ediyordu. Sonraki seyahatim de hemen ertesi gün Ankara’ya olacaktı. 




<<Önceki                              Sonraki>>



[(15.12.2019, (1/21 (45))]

Lütfen gitmek istediğiniz bölümü tıklayınız:


Seçkin Deniz, 16.12.2019, Sonsuz Ark, Sıkıntı, Roman






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı