9 Mayıs 2024 Perşembe

SA10738/AF15: İlerici Enternasyonal- 4: Liderlik

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Capital Research Center (CRC)'in çeşitli özel projelerini yürüten hukukçu Robert Stilson'a aittir ve İsrail yanlısı bir bakış açısıyla ABD'deki İlerici Enternasyonal'in soykırımcı İsrail karşıtı tutumu üzerinden Sol'un ABD'deki pozisyonuna odaklanmaktadır. Kendi içerisindeki çarpık algılar ve anlatılarıyla birlikte bu analiz serisini ABD'de ve ABD'nin küresel politikalarında ne tür bir zihinsel çatışma gerçekleştiğinin netleşmesi açısından yayınlamayı yararlı bulduk. Karşıt olarak bu analizin yazarına ve yazarın içinde bulunduğu akıma Reactionary International - Gerici Enternasyonal diyen gurubun varlığının da birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Seçkin Deniz, 09.05.2024, Sonsuz Ark 

The Progressive International: Leadership

Liderlik

İlerici Enternasyonal, grubun "stratejik yönünü" belirleyen bir Konsey, günlük operasyonlardan sorumlu bir Sekreterya ve üyelerini diğer iki organdan alan ve grubun ana yürütme organı olan bir Kabine tarafından yönetilmektedir. Konsey'in mevcut ve eski üyeleri arasında, kişinin evinin bulunduğu ülkeye bağlı olarak, bazı tanınmış isimler bulunmaktadır:


Jeremy Corbyn'in liderliği döneminde İşçi Partisi antisemitizmi hoş gören bir kültür barındırmakla suçlanmış ve bu suçlama daha sonra bağımsız bir komisyon tarafından kanıtlanmıştır. Kredi: paulnew. Lisans. http://tinyurl.com/yvftzy4c.

Mevcut Liderlik. Mevcut Konsey üyeleri şunlardır:

  • Mariela Castro Espín. Komünist Parti'nin tek yasal siyasi parti olduğu Küba'nın tek kamaralı yasama organı olan Halk İktidarı Ulusal Meclisi üyesi ve Küba Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi direktörü. Küba'nın eski devlet başkanı Raúl Castro'nun kızıdır ve ülkenin uzun süreli diktatörü Fidel Castro'nun yeğenidir.
  • Jeremy Corbyn. Birleşik Krallık Parlamentosu'nun sol kanat üyesi. Corbyn, 2015'ten 2019 genel seçimlerinde Muhafazakar Parti'nin ezici zaferinin ardından istifa edene kadar İşçi Partisi'nin liderliğini yapmıştır. Corbyn'in liderliği altında İşçi Partisi antisemitizmi hoş gören bir kültür barındırmakla suçlandı ve bu suçlama daha sonra bağımsız bir komisyon tarafından kanıtlandı. İşçi Partisi 2023 yılında Corbyn'in bir sonraki parlamento seçimlerinde aday olmasını yasaklayan bir karar aldı.
  • Tom Morello. En çok solcu rock grubu Rage Against the Machine ile yaptığı çalışmalarla tanınan Amerikalı gitarist. Grup üyelerinin komünist estetiği ve devrimci şarkı sözleri, milyonlarca albüm satmak ve kendilerinin de oldukça zengin olmalarını sağlamak için müzik endüstrisinde şirket kapitalizmini benimsemeleriyle ünlü bir şekilde çatıştı.
  • Gustavo Petro. Solcu siyasi parti Humane Colombia'nın lideri olarak 2022'den bu yana Kolombiya Devlet Başkanı olan Petro, on yılını M-19 adlı isyancı bir gerilla grubunun üyesi olarak geçirdi. 1980'lerde Kolombiya hükümeti tarafından yakalandıktan sonra bir yıldan fazla hapis yattı (ve söylendiğine göre işkence gördü).
  • Annie Raja. Hindistan Komünist Partisi lideri ve Hintli Kadınlar Ulusal Federasyonu genel sekreteri.
  • Pierre Sané. Imagine Africa Enstitüsü'nün Senegalli kurucusu ve başkanı, daha önce UNESCO'da sosyal ve beşeri bilimlerden sorumlu genel müdür yardımcısı ve Uluslararası Af Örgütü'nün genel sekreteriydi.
  • Yanis Varoufakis. Avrupa'da Demokrasi Hareketi 2015'in (DiEM25) kurucularından olan Varoufakis, 2015 yılında Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı krediyi ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke olduğu ulusal borç krizinin ortasında kısa bir süre Maliye Bakanlığı yaptı.

Eski Liderler. Eski Konsey üyeleri şunlardır:

  • Kali Akuno. Cooperation Jackson adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun kurucu ortağı ve eş direktörü olan Akuno, Jackson, Mississippi'nin eski belediye başkanı Chokwe Lumumba'nın yönetiminde görev yapmıştır. Akuno, Amerika'nın güneyinde "Yeni Afrika" adında bağımsız bir siyah ayrılıkçı ulus kurmayı amaçlayan Malcolm X Grassroots Hareketi ile bağlantılıdır. Malcolm X Grassroots Hareketi adına yazdığı Jackson-Kush Planı başlıklı bir öneri, Cooperation Jackson'a doğrudan ilham kaynağı olmuştur. Teklifte Akuno, "Amerika Birleşik Devletleri adı verilen Avrupalı yerleşimci-sömürge projesindeki Afrikalı ya da Siyah Kurtuluş mücadelesine" atıfta bulunmakta ve "Mississippi eyaleti olarak bilinen yerleşimci kolonisinin" meşruiyetini reddetmektedir.
  • Celso Amorim. Brezilya'nın eski dışişleri bakanı (1993-1994 ve 2003-2010) ve savunma bakanı (2011-2014) olan Amorim halen ülkenin solcu başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın resmi danışmanı olarak görev yapmaktadır.
  • Noam Chomsky. 1960'lardan bu yana tanınmış bir solcu akademisyen ve aktivist olan Chomsky, ABD'yi ve dış politikasını sert bir şekilde eleştirmesiyle ünlüdür. "Çocukluğumdan beri hayatımın en önemli meselesi" dediği İsrail'e yönelik eleştirilerinde de özellikle açık sözlü olmuş ve 1967'deki Altı Gün Savaşı sonrasına kadar "İsrail'in eylemlerinin suç niteliği" hakkında kamuoyu önünde konuşmaya başlamadığı için pişmanlığını dile getirmiştir.
  • Rafael Correa. 2007'den 2017'ye kadar Ekvador'un solcu başkanı olan Correa, daha sonra görevde olduğu dönemle ilgili yolsuzluktan hüküm giydi ve (Belçika'da sürgüne gittikten sonra) gıyabında sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ekim 2023'te yedi Cumhuriyetçi ABD senatörü Başkan Joe Biden'a bir mektup yazarak "Bay Correa'yı Ekvador'daki önemli yolsuzluk eylemlerine ve uluslararası kabul görmüş insan hakları ihlallerine karıştığı için sorumlu tutmaya" yardım etmesini istedi.
  • John Cusack. Amerikalı aktör ve açık sözlü sol kanat aktivisti.
  • Alvaro Garcia Linera. 2006-2019 yılları arasında Bolivya'nın sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales'in başkan yardımcılığını yapan Linera, 1990'lı yıllarda Tupac Katari Gerilla Ordusu adlı Marksist bir gerilla grubuyla ilişkisi nedeniyle hapse atılmıştı.
  • Naomi Klein. Kanadalı sol kanat aktivist ve yazar. Kitapları arasında This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate ve On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal bulunmaktadır. The Nation'da katkıda bulunan bir editördür ve daha önce çevre grubu org'un yönetim kurulunda görev yapmıştır.
  • Varshini Prakash. Kısa bir süre öncesine kadar Sunrise Movement'ın icra direktörü olan Prakash, Yeşil Yeni Düzen'in önemli bir savunucusudur ve 2020 başkanlık seçimi kampanyası sırasında Demokrat aday Joe Biden ve eski rakibi Bernie Sanders tarafından kurulan iklim değişikliği "birlik görev gücünün" bir üyesiydi.
  • Cornel West. On yıllardır önde gelen bir sosyalist entelektüel ve yazar olan West, 1980'lerde grubun kuruluşundan kısa bir süre sonra Amerika'nın Demokratik Sosyalistleri'nin ulusal yürütme komitesine seçildi ve bir noktada onursal başkanlığını yaptı. Kendisi 2024 seçimlerinde ABD başkanlığı için bağımsız adaydır.

Elbette bu sadece bir örneklemedir ve İlerici Enternasyonal'in web sitesinde yönetim konseyinin dünyanın dört bir yanından gelen 66 mevcut ve 55 eski üyesi listelenmektedir. Amerikan perspektifinden bakıldığında, konseyin yabancı üyeleri arasında mevcut ve eski devlet başkanları, görevdeki milletvekilleri, üst düzey yürütme yetkilileri, siyasi parti liderleri ve kendi ülkelerinin hükümetlerinde oldukça etkili olmuş diğer kişilerin yer alması ilginçtir. Konseyin mevcut ya da eski üyeleri olarak listelenen 11 Amerikalıdan dördü akademisyen, dördü kar amacı gütmeyen aktivist, ikisi şovmen ve biri de bir teknoloji girişiminin CEO'su. Bu durum, muhtemelen dünyanın geri kalanına kıyasla ABD'deki aşırı sol siyasetin doğasına ilişkin bir yorumdur.

Radikalizmi Ortaya Çıkarmak

Günümüz sosyopolitik yorumlarında süregelen bir sorun, özellikle radikal olmayan kişi, grup ve fikirlerin yine de düzenli olarak -genellikle siyasi çıkarlar için- bu şekilde tasvir edilmesi, ideolojik ana akımın gerçekten çok dışında var olanların ise oldukları gibi aşırı uçlar olarak yeterince ortaya çıkarılmamasıdır. Black Lives Matter Global Network Vakfı'nın 2020'de aldığı büyük mali destek, son derece radikal doğasına rağmen, muhtemelen bu fenomenin paradigmatik bir örneğidir.

Bu tür durumlarda, gerçeklerin kamuoyunun bilgisine sunulması genellikle zaman ve sürekli çaba gerektirir. Nitekim Amerika Demokratik Sosyalistleri'nin Ekim 2023 Hamas terör saldırılarına verdiği iğrenç tepkinin bir iyi yanı, grubun aşırıcılığını tüm dünyanın görmesi için etkili bir şekilde ifşa etmesiydi. Bu da tüm siyasi kesimlerden yaygın kınamalara ve gruptan çok sayıda üst düzey istifaya yol açtı. Bu tür bir inceleme, İlerici Enternasyonal'e bağlı her birey ve kuruluş ile bunların kurumsal fon sağlayıcılarına karşı da yapılmalıdır.

<<<Önceki

Robert Stilson, 14 Şubat 2024, Capital Research Center (CRC)

(Robert Stilson CRC'nin çeşitli özel projelerini yürütmektedir. Hanover College'dan lisans ve Richmond Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden J.D. derecesi ile mezun olmuştur.)


Ahmet Faruk, 09.05.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı