8 Şubat 2015 Pazar

SA1144/ÇY5-DÇ13: Birinci ve İkinci Dünya Savaşları'nın Gölgesinde Temizlik Sektörü/ Birinci Bölüm

"Gençlerimizin ve bizlerin Dünya'yı ve Dünya Tarihi'ni doğru okuyabilmesi ve anlayabilmesi için ülkemizde Tarih dersleri Buluşlar Tarihi, Ekonomi Tarihi ve Sosyoloji Tarihi adlı başlıklarla ayrı ayrı olarak okutulmalıdır."

Henkel - Unilever - Procter&Gamble 

Birinci ve İkinci Dünya savaşları sırasında, Sanayi Devrimi'nin etkisi ile gelişen sektörler arasında yaşanan çıkar çatışmaları sonrası firmalar kılıçlarını kuşanarak kendi aralarında büyük bir mücadelenin içine girdiler. Dünyaya ekonomik olarak egemen olmayı amaçlayan iki büyük dünya savaşında göz ardı edilen en büyük gerçek, firmalar arasında yaşanan bu mücadelelerdir. Elbette ki büyük savaşlara sebep olan diğer unsurların göz ardı edilmemesi gerekir, ancak tarihsel sürecin anlatımında bu şirketlerin rekabet mücadelesinin sıradan insanlardan saklandığı kanaatindeyim.

Günümüz toplum hayatını şekillendiren en önemli olgulardan birisi tükettiğimiz ürünlerdir. İkinci Dünya Savaşı'nda Adolf Hitler'in Dünyaya yaşattığı Nazi Travması'ndan “Yahudi halkından gaz odalarında sabun yapıldı.” sloganı ile çıkan Dünya basınını incelerken, batılı firmaların nasıl sabun sektöründen deterjan sektörüne geçtiğini incelemekte de çok önemli faydalar var.

Bu yazı, günlük hayatımızda kullandığımız ürünlerin ve  firmaların tarihi, ekonomik ve sektör ürün gelişim süreçlerinin karşılaştırmalı analizi yapılarak ve özetlenerek derlenmiştir.

Yaşadığımız dünyada bu firmaların gerçek olan öyküleri şöyledir.

Procter&Gamble şirketinin tarihi kızları ile evlenen İngiltere'den göç eden mum üreticisi William Procter ve İrlanda'dan gelen sabun üreticisi James Gamble’ a kayınpederlerinin ortak olun önerisi ile başlar. 1837 yılında ABD’de büyük ekonomik kriz yüzünden yüzlerce banka kapanır. Bu iki ortak batmakta olan Amerika’nın ekonomisini kurtararak tarihe geçerler.(1)

Yani P&G şirketi olmasaydı ABD ekonomisi bugün belki de olamayacaktı.


1862 Amerikan İç Savaşı sırasında Kuzey ordularının sabun ve mum ihtiyaçlarını karşılaması için Procter&Gamble'a birkaç ihale verilir. Askerlerin evlerine bu ürünlerle dönmeleri de ürünleri yaygınlaştırır. 1879’da kurucunun oğlu James Norris Gamble, daha ucuz olan beyaz renkte bir sabun geliştirir. Diğer ortağın oğlu Harley Procter ise sabununun ulusal piyasada reklamını yapar. Haftalık gazete Independent' a yüklü miktarlarda bütçe ayırarak reklam verirler.(1)

Bu sırada Avrupa Ülkesi olan Almanya’da benzer konularda başka çalışmalar yapılmaktadır.

1876 yılında Fritz Henkel, Almanya'nın  Aachen kentinde Henkel & Cie adlı çamaşır tozu fabrikasını kurar. Ürettiği çamaşır tozuna kısa bir süre sonra "Henkel'in Ağartıcı Sodası" adını verir.

Henkel piyasaya atılır atılmaz da gazete ve dergilerde ürününün reklamını yapmaya başlar; 1907 yılının Haziran ayında gazetelere verdiği küçük ilanlarla müşterilerine "bir- seferlik kaynatma ile, zahmetsizce, çitilemeden bembeyaz pırıl pırıl çamaşır" sağlayan yeni bir çamaşır tozu hazırlar. İçerdiği en önemli bileşikleri olan Perborat ve Silikat'tan adını alan PERSIL’dir.

O zamanlara göre muazzam sayılan bir milyon markı bulan reklam bütçesiyle Henkel, kendi kendine çamaşırı yıkayan dünyadaki ilk deterjanın piyasada tutunmasını sağlar. Böylelikle Almanya'nın günlük bir gazetesinde tam sayfa bir ilan verir ve beyaz güneş şemsiyeleriyle bembeyaz giysiler içinde büyük kentlerin kalabalık caddelerinde dolaşan adamlardan bir ekip kurarak bir kampanya başlatır.

Bu kampanya çok başarılı olur. Cirosu altı yıl içinde 50 misli artarak 30 milyon markı bulur. Bu çamaşır tozu Birinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre önce Avrupa'nın hemen hemen tüm ülkelerinde "Persil bleibt Persil" (Persil, her zaman Persil'dir) reklam sloganıyla satılmaktaydı. Henkel böylece Avrupa kıtasının en büyük deterjan üreticisi olma payesine erişir.(2)

Procter and Gamble Amerika’da devam ederken 1890 yılına geldiğinde 30’dan fazla farklı çeşitte sabun satmaya başlar. Önce Cincinnati dışına Kansas City'ye, Amerika sınırları dışında da Kanada'nın Ontario kentine taşınırlar. Ar-ge laboratuvarlarında yoğun olarak çalışarak yepyeni ürünler üretirler.

Bu tesisler ABD’nin ilk ürün geliştirme laboratuarlarındandır. Giysi ve bulaşık yıkamak için toz şeklinde üretilen Ivory Flakes, çamaşır makineleri için üretilen ilk sabun Chipso, ilk sentetik ev deterjanı Dreft ve Amerika'nın mutfak alışkanlıklarını değiştiren bitkisel ilk margarin Crisco bunlardan bazılarıdır.(1)

İngiliz Unilever firması ise 1910’lar-1920'lerde  çalışmalarına başlar. Eylül 1929'da Lever Brothers ve Hollandalı margarin üreticisi Margarin Unie  ile birleşmesi ile kurulur. Palmiye yağı hammaddesini Batı Afrika’ dan elde eden  bu firmalar, margarin ve sabunu bu hammaddeden üretirler.(6)   


Almanya’da büyümeye devam eden Henkel ise çamaşır sodasıyla elde ettiği başarı sonrası 1878 ‘de Düsseldorf’a taşınır. Varlığını uluslararası alanlarda geliştirerek Avusturya'da ilk satış ofisini açar. 1893 yılında İngiltere ve İtalya ile ilk iş bağlantılarını kurar.(4)

Henkel, 1903 yılında Hans Schwarzkopf tarafından üretilen ve Schwarzkopf  marka adını alan ilk toz şampuanı da  piyasaya sürer.(3)

Henkel de Procter and Gamble firması da başından beri bir aile işletmesi olmuştur. Fritz Henkel oğluna ticari eğitim aldırır; Procter and Gamble firması ise çocuklarını kimyager ve işletmeci olarak yetiştirerek firmalarında beraber çalışmaya devam ederler.

1912 yılında, Düsseldorf-Holthausen da Henkel’in ürettiği deterjan Persil'in üretimi 19.750 tona, toplamda üretim hacimleri ise 49.890 tona yükselmiştir. Çalışan sayısı 1.024 ‘e ulaşmıştır. Çalışanların yaklaşık olarak yarısı ise kadındır.(4)


Henkel, 1922 de Almanya'da ilk yapıştırıcısını üretir.(3) Deterjan paketlerini yapıştırma ihtiyacından doğan bu yeni sektör Henkel’e bu alanda gelecek endüstri sanayiinde ayrıca bir yıldız olarak kalmasına sebep olacak bir yenilik olacaktır.

11 Ocak 1923 tarihinde Fransa ve Belçika askerleri Rhineland’ ı işgal eder(4). (1919 Versay Antlaşması'nın hükümlerince (I. Dünya Savaşı'nda yenilen) Almanya'nın Batı Almanya'daki Fransız, Belçika ve Hollanda sınırında yer alan askerden arındırılmış Rhineland bölgesine asker konuşlandırmasını yasaklamıştı. Antlaşma -Amerika Birleşik Devletleri de dâhil olmak üzere- Müttefik birliklerin bölgeyi işgal etmesini öngörüyordu.) (5)

Henkel kendi ihtiyaçları için yapıştırıcı üretmeye devam ederken piyasada bu yönde de ihtiyaç olduğunu görür ve araştırma teknolojilerini bu yönde ilerletmeye başlar.

1924’e gelindiğinde Amerika’da Procter and Gamble şirketi pazar araştırması bölümü kurarak, tüketicilerin tercihleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine çalışır. Bu tarihteki ilk pazar araştırma organizasyonlarındandır.(1)

Kurulan laboratuar gelecekte pazarlama endüstrisinin çığırını açan ilk laboratuar olarak anılacaktır. Günümüz pazarlama ve reklam sektörünün gelişim temelleri böylece burada köklü olarak atılmış olur; toplum ve tüketim davranışlarını inceleyen ilk araştırma laboratuarında insanların sanayi ürünleri ve tüketim ürünlerine yönelik davranış bilimleri arasındaki ilişkilerde bilimsel olarak incelenir.

"Reklam ve pazarlamayla ürünlerimizi insanları kullanmaya, tüketmeye nasıl ikna ederiz?" sorusunun cevapları alınacak ve toplumda koşullu tüketim ihtiyaçları oluşturulmaya başlanacaktır.

Unilever 1930'larda iş gücünü büyütür ve yeni girişimlerle ürünlerini Afrika ve Latin Amerika'da piyasaya sunar. İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da Nazi işgali yüzünden Unilever Avrupa'da ticaret yapamaz.

1943 yılında TJ Lipton, Birds Eye veBatchelors Bezelye, Canners 1944 yılında  Pepsodent  gibi markaları satın alır. 1945'ten sonra Unilever' in  Lever Brothers ve TJ Lipton ürün satışlarında  azalma başlar. Sonuç olarak Unilever’a bağlı ortaklıklar yönetim ve satış politikalarını Amerikan yönetimine bırakırlar. (6)

Henkel de 2. Dünya Savaşı sırasında savaş esirleri şirketi için çalışır. 16 Nisan 1945 tarihinde, Amerikan askerleri Henkel'in Düsseldorf sitesini işgal ederler. 20 Eylül 1945 tarihinde, Henkel ailesinin beş üyesi ve Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu yedi üyesi gözaltına alınır.

Daha sonra Henkel’e yapıştırıcılar, P3 ve su-cam, sabun ve deterjanlar, ayakkabı cilası ve 1946 yılında da Duisburg Matthes & Weber soda mevcut hammaddesini işlemek için izin verilir. 1949 yılında, Schwarzkopf tarafından üretilen Schauma şampuan Almanya lansmanında en başarılı şampuan olur.(4)

Procter and Gamble 1945 yılında 350 milyon dolarlık bir şirket haline gelmiştir. Ürünler ABD ve Kanada'da çok tutulur. İlk denizaşırı yatırımları da İngiltere'deki Thomas Hedley&Co. Ltd. şirketinin alınmasıdır. 108 yıllık tarihin ardından P&G, 1946 yılında Ivory sabunundan beri en önemli icadı olan Tide deterjanını piyasaya sürer ve büyük bir başarı yakalar. Bu büyük başarı şirketin sadece başka ürün serilerine değil, dünyanın diğer ülkelerine de hızla yayılması için gerekli finansal desteği sağlar.

Tide deterjanının ardından ilk fluoridli diş macunu Crest, Amerikan Diş Hekimleri Birliği'nden daha önce görülmemiş bir destek alarak piyasanın lideri olur. Şirketin kâğıt özü üretme teknolojisi, tuvalet kâğıdı ve kâğıt havlu alanlarında da gelişmesini sağlar.(1)


Unilever firması ise 1950'ler-1960'lara gelindiğinde 1954 yılında İngiltere'de Sunsilk, 1957’de de Dove markasına ve üretimlerine ABD’de başlar.1957’de Unilever Birds Eye adı ile dondurulmuş gıdaların tam sahipliğini alır. 1961’de de ABD merkezli bir dondurma işi satın alarak devam eder.(6)

1954 yılında, Henkel, iştiraki Dreiring ile Fa sabun adında yeni bir tuvalet sabunu ürünü geliştirir. 1970'den itibaren Fa markasına deodorantlar, duş jelleri ve banyo köpüğü ekler ve Fa tuvalet sektörünün en bilinen markalarından biri olur.(4)

Procter and Gamble yani P&G 1961 yılında Pampers ürününü piyasaya sunarak tek kullanımlık bebek bezini resmen icat etmiş olur. Şirket, var olan markalarını da geliştirir ve yeni yiyecek-içecek kategorilerine adım atar. Bu alandaki en büyük hamle, 1963 yılında Folger's Coffee' nin satın alınması ve çamaşır ürünleri alanındaki başarısını ilk yumuşatıcısı olan Downy ile pekiştirmesi ile devam eder. Ancak en önemlisi, şirketin gelişmekte olan uluslararası pazara yoğunlaşmasıdır. Yeni coğrafyalardaki başarısının ancak o ülke toprakları üzerinde çalışmaktan geçeceğine inanan şirket, önce Meksika'da, ardından Avrupa ve Japonya'da çalışmalara başlar.(1)

Unilever’in 1960'larda çamaşır sabun ve yemeklik yağlar kurumsal kârının yaklaşık yarısına katkıda bulunmaktadır; ancak sarı yağlar ve Procter & Gamble’in deterjan ve sabun ürünleri ile artan rekabeti üzerine Unilever’i durgun pazarda çeşitlendirme yapması için zorlar. Bunun üzerine 1971 yılında Unilever’ in Müttefik Tedarikçileri İngiliz merkezli Lipton Ltd. adlı şirketi satın alır.

1970'lerin sonuna gelindiğinde satın almalar yoluyla Unilever Batı Avrupa dondurma pazarının yüzde 30’una kavuşur. 1980 itibariyle sabun ve yemeklik yağlar  karının sadece % 40’ına katkıda bulunmaktadır.(6)

1969 yılında Henkel Pritt markası ile dünyanın ilk sopa şeklindeki tutkalı olan yapıştırıcıyı tanıtır. 1969 yılında ofis ve kırtasiye malzemeleri sektöründe Pritt ihracatı ile Henkel en yaygın küresel marka haline gelmeye aynı yıl başlar. Vernel kumaş yumuşatıcı ve enzim Persil 70 merkezli bir biyoaktiflede ortaya çıkar.(4)

Procter and Gamble firması 1980 yılına gelindiğinde dünyanın 23 ülkesinde varlığını sürdüren ve satışları 1945'tekine oranla 35 kat artarak 11 milyar dolara ulaşan bir firma olur.(1)

Unilever 1986 yılında başka pazarlara açılarak dünya cilt bakım pazarındaki konumunu güçlendirir. 1989 yılında, Unilever Calvin Klein Kozmetik, Faberge ve Elizabeth Arden’ı satın alır. (6)

Henkel, 1984 yılında, Yapıştırıcılar ve Yüzey Teknolojileri iş sektörlerine entegre olur. 1995 yılında Kozmetik şirketi Hans Schwarzkopf GmbH’u satın alır. 1996 yılında Henkel Thiem Otomotiv,  National Starch ve Kimya Şirketi satın alarak büyümeye devam eder.  2004 yılında Dial Corporation  firmasını satın alması tarihindeki en büyük satın alma olur. 2004 yılında Henkel  aynı zamanda bir Amerikan kozmetik şirketi satın alır. İleri Araştırma Laboratuvarları (ARL)'nda geliştirilen ve pazarlanan saç kozmetiğidir.(4)

Unilever’in 1990’lara kadar şirketin ABD'deki bölümünün adı Lever Brothers adını taşıdı. New Jersey‘de bir merkezi vardı ve New York Park Avenue üzerinde bir gökdelende bir varlığını sürdürmekteydi. 1996 yılında Unilever İngiltere operasyonlarında Elida Gibbs ve Lever Brothers’la birleşir. Ayrıca önemli ölçüde varlığını genişleterek Amerika Birleşik Devletlerinde şampuan ve deodorant pazarında büyüyecek yeni satın almalar yapar. 1997 yılında ise Unilever’in özel kimyasallar bölümü satılır. 1998 yılında şirket sürdürülebilir bir tarım programı kurar.(6)

Procter and Gamble firması ise 1980-2000 yılları arasında küresel bir şirket haline gelir. 1980 yılında 150. kuruluş yılına yaklaşırken, tarihinin en kapsamlı büyüme atılımına hazırlanır. Orta Batı'da küçük bir ortaklık olarak kurulan şirket, Amerika'nın en büyük çokuluslu kuruluşlarından biri haline gelir.

Şirket, sağlık alanında varlığını 1982 yılında Norwich Eaton Pharmaceuticals ve 1985 yılında Richardson-Vicks şirketlerini satın alarak ortaya koyar. Kozmetik ve parfüm alanında ise '80'lerin sonunda ve 90'ların başında Noxell, Max Factor ve Ellen Betrix'i satın alarak kendisini kanıtlar. Bu yeni markalar, şirketin küreselleşme planlarını hızlandırır. Özellikle de Richardson-Vicks ve Max Factor, P&G'nin uluslararası varlığını büyük ölçüde güçlendirir. 

Bu yeni küresel gücü kullanan şirket, dünya çapında bir araştırma-geliştirme ağı oluşturarak ABD, Avrupa, Japonya ve Latin Amerika'da Ar-Ge üsleri kurar. Bu yapılanma sayesinde, gerçekten dünya markası haline gelen Pampers, Always/Whisper, Pantene Pro-V, Tide, Ariel, Crest, Vicks ve Oil of Olaz gibi markalarla piyasa liderliğini yakalar.

P&G, 2001 yılında Bristol-Myers Squibb Co.'dan saç boyaları ve saç bakımı sektöründe dünya lideri olan Clairol işini alır.Ürün portföyünde aralarında Pampers, Tide, Ariel, Always, Pantene Iams, Crest ve Pringles gibi güçlü markaların olduğu 12 adet milyar dolarlık markası bulunan şirket, büyümeye, 2003 yılında Wella AG'nin kontrol hisselerini alarak ve 2005 yılında Gillette şirketiyle birleşerek devam eder. Bu birleşme, şirketin marka sayısı 17 olan milyar dolar'lık marka portföyüne 5 marka daha ekler. P&G bugün 80 ülkedeki 138,000 çalışanıyla 140 ülkedeki dünya tüketicilere hizmet etmektedir.(1)

Unilever 2000 ve 2008 yılları arasında küresel istihdam raporunda yer alan bilgilere göre küresel işgücü sayılarını 295.000 den 174.000 ‘a düşürerek % 41 oranında azaltır. Nisan 2000'de Unilever yeni satın almalar ve en iyi dondurulmuş gıda ürünleri edinimi ile ölçeğini artırarak Knorr ve Helmann gibi markaları portföyüne ekler.

Bu işlem dünya iş tarihinin ikinci en büyük nakit satın alımı olur. Anlaşmada Avrupa düzenleyici onayı karşılığında, Unilever Oxo, Royco ve Batchelors gibi tanınmış markalarını devreder. Aynı yıl dünya çapında hardal ve ürünleri firmalarını da satın alır.


Unilever 2001 yılında gıdalar için ve Ev ve Kişisel Bakım ürünleri olmak üzere iki bölüme ayrılır. 2002 yılı Eylül ayında şirketin özel yağ ve gıda şirketlerinden bazılarını satar. Mayıs 2007'de sürdürülebilir bir şekilde tüm çay kaynaklarını işlemek için ilk büyük ölçekli şirket haline gelir. Lipton Yellow Label çayları da bu guruba dâhildir.

Eylül 2009 yılında Unilever cilt temizliği ve deodorantlarda kendi kategorisinde liderliğini güçlendirir. Örneğin Radox, Badedas ve Duschdas gibi markalar da dahil olmak üzere, Sara Lee Corporation ile kişisel bakım konularında iş yapmak için anlaşır ve anlaşmayı 6 Aralık 2010 tarihinde tamamlarlar. (6)

Unilever, Persil markasını sadece İngiltere, İrlanda, Okyanusya ve diğer pazarlarda marka olarak kullanırken, anlaşmaya bağlı olarak Fransa hariç Avrupa’da Henkel tarafından kullanılmaktadır.(4)

Henkel Firması ürünlerinde çevre ve temizliğe dikkat ederken doğaya ve insanlara daha az zarar verme üzerine stratejiler belirler. Bu stratejilere uygun etkinlikler ve koordinasyonlar planlar. 5 Mayıs 2011 tarihinde Hindistan’da Jyothy Laboratuvarlarının %  50,9 hissesini satın alır. 2008 yılında, Henkel KGaA firması Henkel AG & Co. KgaA adını alır.

2010 yılında Henkel "Marka ve teknolojilerde bir dünya lideri"  olarak yeni bir kurumsal tasarım vizyonu alarak, kendini yeniden tanımlar.(4)

Yaşadığımız yüzyılda bu alanlarda birbirine rakip olan sektör firmaları tablosu aşağıdadır.
  1. Temizlik ürünlerinde Henkel, Unilever, Procter & Gamble ve Reckitt Benckiser ile
  2. Güzellik ürünlerinde Henkel, Unilever, Procter & Gamble ve  L'Oréal ile
  3. Kimyasal ve yapıştırıcı bölümünde ise Henkel’in çok rakibi bulunmamakla beraber ana uluslu rakipleri Bostik ve HB Fuller firmalarıdır. (4)
Deterjan ve temizlik ürünleri bu çağda günlük hayatımızda en fazla tüketilen ürünlerdir. Petrol ve ürünleri ise dünyanın bu ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Batı'nın bu bağlamda Petrol ve üretimine yarayan ürünlerini kontrol altında tutma amacı ile İsrail’i ve halkını Ortadoğu’ya sürmesi tezi, ekonomik tezlerle karşılaştırıldığında maalesef teorik olarak bizi doğruya götürmektedir.

Çünkü; Deterjan, petrol türevlerinden elde edilen, temizleme, arıtma özelliği bulunan, toz, sıvı veya krem durumunda olabilen kimyasal bir madde, bir arıtıcıdır.

Deterjanın, kelime anlamı kir sökücü olup sabun dışındaki temizleyicilerin tümünü kapsar. İlk deterjan üretimi 1917 yılında Alman kimyacı Charles Frederick Gunther  tarafından  elde edilmiştir. Gunther, naftalini alkilleştirerek elde ettiği maddeyi sülfonlamış ve böylece ilk deterjanın aktif maddesini elde etmiştir. Bunu sonraki yıllarda özellikle Alman kimyacıların araştırmaları takip etmiş ve 1932  yılında Henkel'in Fewa ve Procter and Gamble'ın Dreft markalarıyla piyasaya çıkardığı yağ alkolü sülfatı bazlı deterjanlar ilk deterjanlar olarak tarihe geçmiştir. Bugün batıda üretilen deterjanların %50-60'ı endüstride ve temizlik amacıyla büyük kuruluşlarda, %25-30'u temizlik amacıyla evlerde ve geri kalanı kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin formülasyonlarında kullanılmaktadır.(7)

Bu bilgiler ışığında dünyanın temizlik sektörü, evrimlerle yeni hammadde petrolle gelişen sanayi sonucunda sabundan deterjana geçerken 2. Dünya Savaşı sırasında Alman Bilim adamlarının neden Yahudi Halkı'ndan sabun yapmaya çalıştıkları ile ilgili tezlerini anlamakta zorluk çekmiyoruz. Günümüz Almanya hükümetinin ve Avrupa Birliği'nin, İsrail’in Filistin'e yönelik zalim politikalarına karşı, çekincesiz kalmadan hak ve hukuk iddia ettiklerinde İsrail'i neden desteklediğini de anlamış oluyoruz.


Gençlerimizin ve bizlerin Dünya'yı ve Dünya Tarihi'ni doğru okuyabilmesi ve anlayabilmesi için ülkemizde Tarih dersleri Buluşlar Tarihi, Ekonomi Tarihi ve Sosyoloji Tarihi adlı başlıklarla ayrı ayrı olarak okutulmalıdır. Var olan Tarih Eğitimi dersleri müfredatı,  eğitim sistemimizin yaptığı en büyük eğitim hatalarından biridir.

Bu yazının birinci bölümüdür. İkinci bölümde bu sektörün Türkiye ve toplum yapısı üzerindeki ekonomik, tarihsel ve kişisel gelişim süreçleri ele alınarak incelenecek ve derlenecektir.



Duru Çağlayan, 07.02.2015, Sonsuz Ark, Çırak Yazar



Yararlanılan Kaynaklar:

Görseller:



Seçkin Deniz Twitter Akışı