6 Mayıs 2024 Pazartesi

SA10730/EK31: Reactionary International-Gerici Enternasyonal ile Tanışın

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Amerikalı Yahudi Bernie Sanders'in önderlik ettiği aşırı solcu İlerici Enternasyonal'in bir parçası olan Avrupa'da Demokrasi Hareketi 2025 (DiEM25)'in Koordinasyon Kolektifi üyesi David Adler ve Jacobin dergisinin Avrupa editörü ve 'Mussolini'nin Torunları: Çağdaş İtalya'da Faşizm' adlı kitabın yazarı David Broder'a aittir ve 'Reactionary International- Gerici Enternasyonal' diyerek tanımladıkları Avrupa'da yükselen sağa ve sağcılara odaklanmaktadır. Analizin hatırlattığı ve özellikle vurguladığı noktalardan yola çıkarak dünyayı etkileyen akımları yorumlayabiliriz ve sorgulayabiliriz: Amerikan üniversitelerindeki Filistin taraftarı soykırımcı Siyonizm karşıtı gösteriler hepimizin hoşuna gidiyor, ancak bilinmelidir ki yine bir Yahudi olan Bernie Sanders'in yönettiği bir süreci, aşırı sol ilerici enternasyonel akımının Amerikan üniversitelerinde doğuşunu, gelişmesini ve sahneye çıkışını izliyoruz; bir kötülükten diğerine itiliyor yine insanlık. Başrolde yine Yahudiler var; Bernie Sanders ve karşısında Siyonistler ve Siyonistlerin desteklediği aşırı sağcılar. ABD'de ‘Filistin’e destek’ gösterisine katılan Prof. Caroline Fohlin ile Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin ters kelepçe ile gözaltına alınmaları dikkat çekici bir örnek, peki sadece Filistin için mi bu riski göze alıyor bu akademisyenler, aşırı sol ilerici enternasyonalin bu cesaret gösterisinde etkisi nedir? Sorular sormak ve binlerce yıl olageldiği gibi insanları kamplara bölerek yönetmek için stratejik oyunlar nasıl oynanır' dikkatle izlemek zorundayız.
Seçkin Deniz, 06.05.2024, Sonsuz Ark 

Meet the Reactionary International

"Avrupa'nın dört bir yanından muhafazakar liderler Brüksel'de bir araya geldi ancak bu ağ hakkında çok az şey biliyoruz. Küresel altyapısını araştırmak üzere yeni bir konsorsiyum kuruldu."

Fransız aşırı sağcı siyasetçi (Yahudi) Eric Zemmour, 16 Nisan 2024 tarihinde Brüksel'deki Claridge otelinde Avrupalı aşırı sağcı siyasetçileri bir araya getiren "NatCon" ulusal muhafazakârlık konferansına Belçika polisi tarafından alınmadı.


(Simon Wohlfahrt / Getty Images aracılığıyla AFP)

Geçtiğimiz hafta Avrupa'nın dört bir yanından sağcı liderler, "milliyetçiliğin erdemlerini" kutlayan ve Haziran ayındaki AB seçimleri öncesinde "Avrupa için alternatif bir vizyon" vaat eden Ulusal Muhafazakârlar Konferansı için Brüksel'e gitti. 

Daha önce Washington, Roma ve Londra'da düzenlenen yıllık toplantıların ardından NatCon artık "kültürel Marksizm" ve kitlesel göç karşıtı bir forum haline geldi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Birleşik Krallık'tan Nigel Farage ve hatta eski Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın da katılımıyla başrol oyuncusu olarak geri dönecekti. Bu yılki NatCon'a giden haftalarda yapılan tanıtımlar zaferle sonuçlandı: AB seçimlerine ilişkin anketler aşırı sağcı partilerin sandalyelerin yaklaşık dörtte birini kazanma yolunda ilerlediğini ve iktidara daha da yaklaştığını gösteriyor.

Ancak iki gün sürecek konferansın başlamasına saatler kala Brüksel polisi mekana baskın düzenledi ve yerel belediye başkanı Emir Kir "kamu güvenliği" adına toplantıyı yasakladı. Farage ve Fransız siyasetçi Éric Zemmour gibi NatCon konuşmacıları, TV kameralarının ve mikrofonların yorumlarını beklediği mekandan dışarı çıkarıldı. Farage gazetecilere şunları söyledi: "Bu tamamen eski Komünist tarzı, benimle aynı fikirde değilseniz yasaklanmanız, kapatılmanız gerekir." 

Kir'in hamlesinin ardındaki mantık kulağa ikna edici geliyor: Belediye başkanı aşırı sağcı liderlere Brüksel'de "hoş karşılanmadıklarını" söyleyerek onların kamuoyundaki itibarlarını ve AB seçimlerindeki beklentilerini zayıflatmayı umuyordu. Ancak bu, aşırı sağın artan gücünün gerçek kaynaklarını gözden kaçırıyor ve bunu yaparken de koalisyonlarını cesaretlendirme ve siyaset kurumu tarafından zulme uğradıkları iddiasını güçlendirme riski taşıyor.

Uzmanlar ve politika yapıcılar NatCon gibi konferansların pirotekniğine odaklanırken, kadrolarındaki aşırı sağcı liderleri birbirine bağlayan, sürdüren ve destekleyen altyapıya çok daha az dikkat edilmiştir. Yıllardır, yargıçları ve gazetecileri, vakıfları ve finansörleri, akademisyenleri ve girişimcileri bir araya getiren küresel bir ağ, aşırı sağı hem seçim siyasetinin sınırları içinde hem de ötesinde ilerletmek amacıyla kurulmaktadır. 

İşte Gerici Enternasyonal (Reactionary International) budur: Marine Le Pen, Farage ya da Braverman gibi liderlerin tek başlarına olabileceklerinden çok daha az görünür ama çok daha güçlüdür. Aşırı sağı yenilgiye uğratmak için liderlerini güçten düşürmeye değil, onların dayandığı altyapıyı dağıtmaya odaklanmalıyız.

Hükümeti, Tuna Enstitüsü ve Mathias Corvinus Collegium özel üniversitesi gibi NatCon sponsorlarının arkasında duran Orbán'ı düşünün. Sağcı uzmanlar Orbán'ı aile yanlısı ve göçmen karşıtı çizgisi nedeniyle övüyorlar, ancak Orbán sadece politikaları sayesinde iktidarı elinde tutmuyor. 

Hükümeti, Pegasus teknolojisi aracılığıyla muhaliflerini gözetlemek, izlemek ve baskı altına almak için İsrailli NSO Group ile yaptığı gizli sözleşmelere güveniyor. NSO Group, Rayzone, Cellebrite, Cytrox ve Candiru'nun da aralarında bulunduğu, Polonya, Hindistan ve Meksika'daki son sağcı hükümetlerle bağlantılı olan ve kendi siyasi projelerini desteklemeye hizmet eden muhalefete yönelik bir baskıyı kolaylaştıran birkaç İsrailli casus yazılım firmasından sadece biri.

Eğer Orbán Gerici Enternasyonal'in unsurlarını ithal ettiyse, aynı zamanda ihraç da etti. 2015 yılında Orbán'ın müttefikleri, Tamas Lanczi (şu anda Macaristan'ın ironik bir şekilde Egemenliği Koruma Ajansı'nın başkanı), Árpád Habony (Orbán'ın "tanınmayan spin doktoru") ve hatta ABD Cumhuriyetçi Parti stratejisti Arthur J. Finkelstein'ı bir araya getiren gizli Danube Business Consulting Ltd'yi İngiltere Şirketler Evi'nde kurdu. Danube gibi kampanya danışmanlık firmaları - isimleri nadiren bilinse de çalışanları her ülkede ortaya çıkıyor - Orbán'ın kilit mesajlarının sadece Macaristan'da kalmasını değil, aynı zamanda Avrupa'da, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve ötesinde aşırı sağın yol arkadaşlarını da silahlandırmasını sağlıyor.

Bu fikirlerin, politikaların ve iletişim stratejilerinin aktarılmasında, düşünce kuruluşları ve vakıflardan oluşan bir ağ da onlara yardımcı olmaktadır. Macaristan merkezli Serbest Piyasa Vakfı 2017 yılında Avrupa Özgürlük Forumu'na ev sahipliği yaparak Atlas Ağı'ndaki 34 ülkeden düşünce kuruluşu liderlerini ortak bir program geliştirmek üzere bir araya getirdi; bu program Budapeşte'den binlerce kilometre uzakta, Kanada'da Yerli egemenliğine karşı petrol ve gaz çıkarlarını ilerletmek ve Brezilya'da Amazon'u yeniden ağaçlandırmak için uygulandı. Atlas halen Arlington, Virginia'da vergiden muaf 501(c)3 kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kayıtlıdır ve Exxon Mobil'den 1 milyon dolardan fazla ve sadece Charles Koch Vakfı'ndan 500.000 dolardan fazla destek almaktadır.

Bu örnekler, sadece bir ülkenin perspektifinden bakıldığında, Gerici Enternasyonal'in sadece üç sektörünü temsil etmektedir. Gerçek şu ki, bu küresel ağın yasal ya da yasadışı eylemleri hakkında çok az şey biliyoruz; bu ağın az da olsa mercek altına alınması, dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin ve ihbarcıların dikkatli çalışmaları ve cesur soruşturmaları sayesinde olmuştur. 

Sonuç olarak demokrasilerimizi yıpratmaya yönelik en alçakça kampanyaların birçoğu fark edilmiyor ve cezasız kalıyor.

Bugün, bu yıpratıcı etkileri gidermek için yeni bir araştırma konsorsiyumu faaliyete geçiyor. Latin Amerika Sosyal Bilimler Konseyi, Transform! Europe ve Progressive International (İlerici Enternasyonel) tarafından oluşturulan konsorsiyum, dünyanın dört bir yanından araştırmacıları Reactionary International (Gerici-Enternasyonal)'in faaliyetlerini araştırmak üzere bir araya getirmeyi amaçlıyor. 

Amaç sadece bu ağı oluşturan oluşumları isimlendirmek ve utandırmak değildir. Konsorsiyum aynı zamanda bu ağın darbeleri, ayaklanmaları ve kampanyaları hakkında ayrıntılı vaka çalışmaları geliştirerek dünya çapında gerici politikaları ilerletmek için nasıl çalıştığını ifade etmeyi amaçlamaktadır.

Bu vaka çalışmalarından elde edilen bulgular son derece çarpıcıdır ve bu güçlerin nasıl işbirliği yaptığını netleştirmeye yardımcı olmaktadır. Özellikle de geleneksel olarak "aşırı sağ" olarak tanımlanan grupların ötesine bakma ihtiyacını ortaya koyuyor. 

İster 2019 Bolivya darbesinde, ister 2021 Capitol ayaklanmasında, ister 2023 Ferraz'daki İspanyol isyanında olsun, konsorsiyumun bulguları bu tür güçlerin yükselişinin, Amerikan Devletleri Örgütü gibi çok taraflı kurumlar veya National Endowment for Democracy gibi sivil toplum kuruluşları aracılığıyla "müesses nizam" olarak adlandırılan çok daha derinlerden gelen destek kaynaklarına bağlı olduğunu gösteriyor.

AB'nin eski sınır ajansı başkanının Le Pen'in Ulusal Ralli'sine aday olması ya da İtalyan Giorgia Meloni'nin AB adına Kuzey Afrikalı diktatörlerle müzakerelerde giderek daha fazla başı çekmesi, Reactionary International'ın kurumlara karşı isyan eden sonradan görme yabancılardan oluşmadığını gösteriyor. Aksine, iktidar koridorlarında kendilerine bir yer edinmişler ve bu koridorları müttefiklerine kucak açmak için kullanıyorlar.

Geçen hafta Brüksel'de bir araya gelen güçler, bizim onlara yetişemeyeceğimize, ulusal demokrasinin ilkelerini kürsüden ilan etmeye devam ederken, gölgelerde demokrasinin altını oymak için işbirliği yapacaklarına dair bahse girdiler. Hadi onlara yanıldıklarını kanıtlayalım.

David Adler, David Broder, 23 Nisan 2024, The Nation

(David Adler DiEM25'in Koordinasyon Kolektifi üyesidir. Atina, Yunanistan'da yaşamaktadır. David Broder, Jacobin dergisinin Avrupa editörü ve 'Mussolini'nin Torunları: Çağdaş İtalya'da Faşizm' adlı kitabın yazarıdır.)

Eyüp Kaan, 06.05.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı