20 Mart 2024 Çarşamba

SA10645/AF8: Resmi Söylemlere Rağmen İranlılar Neden Gazze İçin Toplu Gösteri Yapmıyor?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The Times of Israel'in Arap ilişkileri muhabiri Gianluca Pacchiani'ye aittir ve İran'ın İsrail'in Filistin/Gazze'deki soykırıma yönelik tutumlarına odaklanmaktadır: Analistin, "Arap, Avrupa ve Kuzey Amerika şehirlerini dolduran büyük kalabalıklar Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı sloganlar atarken, İran sokakları bu tür sahnelere çok az tanık oldu ve bunların çoğu da devlet destekli küçük mitinglerdi." şeklindeki tespiti sonrası İran'ın sosyolojik dokusuna ve rejimle ilgili tartışmalara yönelerek, İran-Hamas arasındaki ilişkiyi, "Tahran Hamas'a para ve silah sağlıyor ama ona ne yapacağını söyleyecek konumda değil" yorumuyla zayıf göstermekte ve İran-İsrail rekabetinin aslında bir tür ortaklık olduğunu anlamamızı sağlayan bir değerlendirme yapmaktadır: "Sonuç olarak, İran halkı Ayetullahlara inat Filistin davasını "boykot" ediyor ve rejim de bunu dikkate almış görünüyor." Metni, son protesto gösterilerinde İran'daki Yahudilerin İran rejimine verdiği desteği  ve İran Yahudileri Şurası Başkanı Gerami'nin İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırımı "Kendilerini Yahudi olarak kabul eden ve bu suçları işleyen gruptan beriyiz, bu eylemleri şiddetle kınıyoruz" şeklindeki açıklamalarını göz önünde bulundurarak okumanızı öneriyoruz...
Seçkin Deniz, 20.03.2024, Sonsuz Ark 

Why Iranians are not demonstrating en masse for Gaza, despite official rhetoric

"Dünya çapında yüz binlerce kişi mitingler düzenledi ancak Filistin davasının popüler olmayan bir rejimle özdeşleştirildiği İslam Cumhuriyeti'nde nispeten az sayıda kişi sokağa çıktı."

Geçtiğimiz dört ay boyunca Arap, Avrupa ve Kuzey Amerika şehirlerini dolduran büyük kalabalıklar Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı sloganlar atarken, İran sokakları bu tür sahnelere çok az tanık oldu. İslam Cumhuriyeti'nde 7 Ekim'den bu yana Gazzelilerle dayanışma amacıyla sadece nispeten az sayıda gösteri düzenlendi ve bunların çoğu da devlet destekli küçük mitinglerdi.


İranlılar 18 Kasım 2023 tarihinde Gazze'deki Filistinlilere destek amacıyla Tahran'da düzenlenen bir protesto sırasında İsrail bayrağı yaktı (Fotoğraf: AFP)

Kamuoyunun bu hevessiz desteği, resmi makamlarının "Küçük Şeytan" olarak adlandırmayı sevdiği düşmanı İsrail'i yok etme hedefine ulaşmak için yıllardır Hamas, Hizbullah ve Filistin İslami Cihad'ın yanı sıra Orta Doğu'daki çeşitli paramiliter grupları himaye eden İslam Cumhuriyeti'nin İsrail karşıtı sert politikasıyla keskin bir tezat oluşturuyor.

Uzmanlar, İranlıların sokağa çıkma konusundaki isteksizliğini, çoğu İranlının hükümetlerinin oyununu oynamayı reddetmesine bağlıyor.

"Rejim tarafından Gazze yanlısı protestolar düzenlendiğinde bile katılım nispeten düşük oldu. Filistin davası halkın değil rejimin bir takıntısı" diyor Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde İran uzmanı olan Raz Zimmt.

"İsrail düşmanlığı İslam Cumhuriyeti'nin ideolojik temellerinden biri olarak algılanıyor, on yıllardır meşruiyet krizine saplanmış bir rejim ve bugün nüfusun sadece yüzde 15-20'sinin desteğine sahip" diye ekleyen Zimmt, araştırma çevrelerinde yaygın olarak kabul gören ve son verilerle doğrulanan bir tahminden söz ediyor.

Hollanda merkezli bir enstitü olan GAMAAN tarafından 2022 yılının sonlarında yapılan bir anket, İran içinde ve dışında yaklaşık 200.000 İranlı katılımcı arasında, ülke içindekilerin %81'inin, ülke dışındakilerin ise %99'unun İslam Cumhuriyeti'ne karşı olduğunu ortaya koymuştur.


İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ofisi tarafından sağlanan bu fotoğrafta, 5 Şubat 2024 tarihinde Tahran'da İran hava kuvvetleri komutanlarıyla yaptığı bir toplantı sırasında sahnede otururken ve arkasında yerel bir Kaman-12 insansız hava aracı görüntülenirken görülüyor. (khamenei.ir/AFP)

Sonuç olarak, İran halkı Ayetullahlara inat Filistin davasını "boykot" ediyor ve rejim de bunu dikkate almış görünüyor. Muhafazakâr bir yorumcu ve Dini Lider Ali Hamaney'in sadık bir destekçisi olan Nasır İmani'nin Kasım ayı başlarında verdiği bir röportajda birçok sıradan İranlının "İslam Cumhuriyeti'nin lehine olan her şeye karşı çıktığını ve İslam Cumhuriyeti'nin karşı çıktığı her şeyi desteklediğini" kabul ettiği bildirildi.

İsrailli akademisyen Zimmt, "Bazı rejim yanlıları, kitlesel mitinglerin olmamasının İslam Cumhuriyeti'nin Filistinlileri desteklemek için yeterince şey yaptığının bir işareti olduğunu, bu nedenle vatandaşların daha fazla talep edecek bir şeyi olmadığını" savunuyor: "Ancak bu ikna edici bir açıklama değil."

Reichman Üniversitesi'nde İran uzmanı olan Ori Goldberg, bir kez olsun liderlik ile halkın gerçekten aynı hizada olabileceğini öne sürüyor.

Goldberg, "Gazze'ye destek için yürüyen kalabalıkların yokluğu rejimin işine yarayabilir," diyor. "İran 7 Ekim'le ilişkilendirilmek istemiyor ve bunun bölgesel bir savaş başlatmak için bir platform olmasını istemiyor. Dini lider, Hamas yönetimini tek başına hareket ettiği ve Hizbullah'ın başını derde soktuğu için azarladı."

Goldberg, "İran ile Hamas arasındaki ilişki çok çalkantılı bir ilişki," diye ekliyor. "Tahran Hamas'a para ve silah sağlıyor ama ona ne yapacağını söyleyecek konumda değil. Hamas da kendisini Hizbullah gibi İran'ın vekili olarak görmüyor; kendisini Filistin ulusal direnişinin bir parçası olarak görüyor."

Goldberg, "İran'ın Gazze'deki çıkarlarının gerçek temsilcisi Filistin İslami Cihad'dır" diyor.


İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian, solda, Hamas lideri İsmail Haniye ile Doha, Katar'da bir araya geldi, 14 Ekim 2023. (AP aracılığıyla İran Dışişleri Bakanlığı)

Tahran, Hamas'ın İsrail'e karşı savaşına verdiği topyekûn destek söyleminin ardında, çatışmanın olası bir tırmanışından ve bölgenin geri kalanına yayılmasından çekiniyor ki bu da içinde bulunduğu vahim ekonomik durumu daha da kötüleştirecek ve diplomatik konumunu tehlikeye atacak bir olay.

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian Pazar günü Suriye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Tahran'ın bölgede savaşı "kesinlikle yaymak istemediğini" yineleyerek "savaşın çözüm olmadığına" inandığını söyledi.

Tahran'ın kendine hakim olduğunun bir başka kanıtı da İsrail'in askeri liderlerine yönelik saldırıları karşısındaki pasif tutumunda görülebilir. Geçtiğimiz aylarda İsrail'in düzenlediği iddia edilen saldırılarda en az yarım düzine Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) mensubunun öldürülmesine, Suriye'deki silah konvoylarına yönelik aralıksız devam eden IDF saldırılarına ya da Hamas'ın üst düzey yetkilisi Salih el-Aruri'nin Beyrut'taki bir Şii mahallesinde öldürülmesine misilleme yapmadı.

Goldberg, "İran genel olarak dürtmekten hoşlanıyor," diye açıklıyor. "Mevcut düzenin ve sınırların gücünü test etmeyi seviyor ama savaş başlatma konusunda çok suskun. Geri dönüşü olmayan eylemlerden hoşlanmıyor ve hiçbir şeyde sonuna kadar gitmeyi sevmiyor. Hamas'ın yaptığının hem kendi davasına hem de direnişin genel davasına zarar verdiğini düşünüyor."


Yas tutanlar, 20 Ocak'ta İsrail'in üstlendiği bir saldırıda Şam'da öldürülen üç İran Devrim Muhafızları üyesinin 22 Ocak 2024'te İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen cenaze törenine katıldı. (Atta Kenare/AFP)

Rejimin saplantısı halkın onaylamamasıyla karşı karşıya

Yorumcular, 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'in güneyine düzenlenen ve 1.200'den fazla kişinin öldürüldüğü ve 253 kişinin Gazze'ye kaçırıldığı saldırının planlanmasında İslam Cumhuriyeti'nin parmağı olduğu konusunda hemfikir değiller.

Ancak İran halkı, kısmen İranlıların Arap olmaması ve Filistin davasını Arap ülkelerinin vatandaşları kadar kendilerine yakın hissetmemeleri nedeniyle, Filistin davasının günlük yaşamlarının dışında kalmasını istediğinin sinyallerini birçok kez vermiştir.

En çarpıcı örneklerden birinde, Hamas'ın saldırısından bir gün sonra, 8 Ekim'de Tahran'da oynanan bir futbol maçında yüzlerce taraftar sahanın etrafına dikilen Filistin bayraklarını gürültülü bir şekilde protesto ederek "Filistin bayrağını kı.ınıza sokun" diye slogan attı.

Bununla birlikte uzmanlar, Filistin davasını sahiplenme konusundaki isteksizliğin İran halkının İsrail'in yanında yer aldığına dair bir işaret olarak görülmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

"İran halkı homojen değildir ve İsrail'e karşı çok çeşitli tutumlar sergilemektedir. Pek çok İranlı Ayetullahların yönetimine karşı çıkarken aynı zamanda İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarına da karşı çıkıyor. Bu ikisi birbirini dışlamıyor," diyor Zimmt.

"Gerçek şu ki, çoğu ülkede olduğu gibi sokaktaki ortalama insan dış ilişkilere oldukça ilgisiz. İranlılar İsrail'i rejimlerinden çok daha az önemsiyor," diye ekliyor. "Genellikle, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası hava saldırıları ya da ulusal altyapıya yönelik siber saldırılar gibi olayların kendilerini doğrudan etkileyebileceğini hissettiklerinde endişeleniyorlar."

Ancak Tahran'ın Yahudi devletini haritadan silme takıntısının pek çok İranlıyı öfkelendiren bir yönü var ki o da bunun devletin kasasına verdiği zarar. Milyarlarca dolar Orta Doğu'daki vekil cihatçı gruplara aktarılırken, ulusal ekonomi ağır uluslararası yaptırımlar altında çöktü.

Son yıllarda rejim karşıtı gösterilerin popüler sloganlarından biri "Ne Gazze, ne Lübnan. Sadece İran için ruhumu veririm" şeklinde Farsça kafiyeli bir slogan. Goldberg, "İranlılar Filistinlileri sevmiyor değiller, ancak bunun rejimin halkın dikkatini kendi başarısızlıklarından uzaklaştırmak için kullandığı kırmızı bir ringa balığı olduğunu düşünüyorlar" diyor.

Tahran'ın Orta Doğu'daki maceraları da yönetimin geniş kesimleri tarafından onaylanmıyor.

"Bu maceralardan sorumlu olan esas olarak Devrim Muhafızları'nın bir bölümüdür" diyen Goldberg, "ve Devrim Muhafızları, İslam Cumhuriyeti'nin hakimiyeti için diğer gruplarla savaşan sadece bir gruptur - çılgınca sevilmeyen bir grup -" şeklinde konuşuyor.

Rejim ve halk arasındaki derin uçurum

Şah'ı deviren ve Batı karşıtı bir rejim kuran 1979 İslam Devrimi'nin ardından ortaya çıkan İslam Cumhuriyeti ile İran halkı arasında yaklaşık yirmi yıldır derin bir uçurum var.

"İnsanlar İslam Cumhuriyeti'nin kendilerini iki konuda başarısızlığa uğrattığını düşünüyor: Ekonomik durumu iyileştirmeyi başaramadı ve siyasi ve sosyal özgürlükleri genişletmedi - bu talep özellikle genç, eğitimli vatandaşlardan geliyor" diyor.

Ayetullah'ın danışma organı olan İstişare Konseyi üyesi Morteza Alviri geçen hafta reformist Etemad gazetesine verdiği mülakatta İslam Cumhuriyeti'nin bir zamanlar Ortadoğu'nun Japonya'sı olmayı vaat ederken şimdi Kuzey Kore'ye benzeme riski taşıdığını söyledi. Ekonomik refah bir türlü sağlanamazken, iç baskı da giderek kötüleşti.

Sonuç olarak, İslam Devrimi'nden sonraki ikinci ve üçüncü nesiller İslam Cumhuriyeti'nden giderek uzaklaşmaktadır. Örneğin 2021 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranı İran seçim tarihindeki en düşük seviyede, %50'nin altında ve Tahran'da sadece %25 civarındaydı.


İranlılar, ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünü 1 Ekim 2022'de Tahran'da protesto etti. (AP Photo/Middle East Images, Dosya)

Zimmt "Rejim meşruiyetini kaybetmektedir" diyor. "Hiç şüphe yok ki eleştiri, hayal kırıklığı ve umutsuzluk nüfusun geniş kesimlerinde giderek yaygınlaşıyor. Bu durum İran medyasında, hatta daha muhafazakâr yayın organlarında bile sıkça tartışılan bir konu." 

2022'de ve 2023'ün başlarında, uygunsuz şekilde başörtüsü taktığı iddiasıyla tutuklanan 22 yaşındaki Kürt-İranlı kadın Mahsa Amini'nin gözaltında ölümünün ardından ülke kitlesel protestolarla çalkalandı.

Yüz binlerce öfkeli vatandaş yaklaşık altı ay boyunca sokaklara döküldü ve rejimin acımasız ve çoğu zaman ölümcül tepkisiyle karşılaştı. ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre 500'den fazla kişi öldürüldü ve 10.000 kişi tutuklandı.

Gösteriler, 1.500 kadar protestocunun rejim güçleri tarafından katledildiği düşünülen 2019-2020 yıllarındaki bir önceki dalgadan sadece üç yıl sonra gerçekleşti.


İran'ın başkenti Tahran'da 21 Eylül 2022'deki ölümünün ardından düzenlenen protestolar. (AP fotoğrafı) 
(Seçkin Deniz'in notu: Bu fotoğraf aldatıcı bir şekilde gerçeği çarpıtmaktadır.. Bu protestolar rejim yanlısıdır ve protestocular rejimi protesto edenlerin idam edilmesini istemektedirler. Bakınız Euronews, 23.09.2022)

Uzmanlar, tekrarlayan huzursuzlukların durumun kaynamak üzere olduğu anlamına gelmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

"İranlıların sessiz çoğunluğu rejimi desteklemiyor ama onu devirmek de istemiyor. Meşruiyet krizine rağmen rejim, büyük ölçüde güç kullanımı ve baskı sayesinde iç zorluklara karşı koyabiliyor" diyor.

Goldberg, İranlıların çoğunluğunun İslam Cumhuriyeti'ni "en az kötü seçenek" olarak gördüğünü söyleyerek aynı fikirde olduğunu belirtiyor.

Goldberg, "Burası bir yüzyıldan kısa bir süre içinde dört halk devrimi yaşamış ve demokrasiyi hiç deneyimlememiş bir ülke" diyor.

"İranlılar Orta Doğu'ya baktıklarında harap olmuş bir bölge görüyorlar" diye ekliyor. "Arap Baharı'nı ve başarısızlıklarını hala hatırlıyorlar. Dolayısıyla birçoğu İslam Cumhuriyeti'nden hoşlanmasa da henüz uygun bir alternatif bulabilmiş değiller."

Gianluca Pacchiani, 19 Şubat 2024, The Times of Israel

(Gianluca Pacchiani The Times of Israel'in Arap ilişkileri muhabiridir)


Ahmet Faruk, 20.03.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı