20 Mart 2024 Çarşamba

SA10644/MT247: Avrupa'ya Yerleşen İlk Modern İnsanlar Kimlerdi?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yeni bir araştırma, Kırım'dan 36.000 yıllık kafatası parçalarına odaklanarak insanların Avrupa'ya erken göçünü inceliyor. Bu bulgular, bu erken yerleşimcileri Gravettian kültürüne bağlayarak, erken Avrupa medeniyetinin şekillenmesindeki önemli rollerini ortaya koyuyor."


Who Were the First Modern Humans To Settle in Europe? Scientists Shed New Light

Modern insanın Avrupa'ya kalıcı olarak yerleşmesinden önce, diğer insan toplulukları yaklaşık 60.000 yıl önce Afrika'dan Avrupa'ya göç etmiştir. Ancak, uzun süreli yerleşimler kurmadılar. Yaklaşık 40.000 yıl önce, bugünkü Napoli yakınlarındaki Phlegraean Fields volkanik bölgesinde meydana gelen süper püskürme ile birlikte önemli bir iklim krizi, erken dönem Avrupa nüfusunun azalmasına yol açmıştır.


Kırım'daki Buran Kaya III'te bulunan ve yaklaşık 37.000 yıl öncesine tarihlenen bir bireye ait kafatası parçası. Kaynak: Eva-Maria Geigl/IJM/CNRS

Avrupa'nın İlk Modern İnsan Yerleşimcilerini Keşfetmek

CNRS bilim insanlarının liderliğindeki bir ekip, Avrupa'ya kesin olarak yerleşen ilk modern insanların kimler olduğunu belirlemek için Kırım'daki Buran Kaya III alanından 36.000 ve 37.000 yıl öncesine tarihlenen iki kafatası parçasının genomunu analiz etti. 

Bunları insan genomu veri tabanlarındaki DNA dizileriyle karşılaştırarak, bu bireyler ile hem günümüz hem de eski Avrupalılar, özellikle de Avrupa'da 31.000 ila 23.000 yıl önce zirveye ulaşan ve "Venüsler" olarak adlandırılan kadın figürinleri üretmesiyle bilinen Gravettian kültürüyle ilişkili olanlar arasındaki genetik yakınlığı ortaya çıkardılar.

Gravettian Kültürü ile Bağlantı

Buran Kaya III'te bulunan taş aletler de bazı Gravettian topluluklarına benzemektedir. Dolayısıyla burada incelenen bireyler, yaklaşık 5.000 yıl sonra bu uygarlığı doğuran nüfusa hem genetik hem de teknolojik olarak katkıda bulunmuştur. Nature Ecology & Evolution dergisinde 23 Ekim'de yayımlanan bu araştırma, Avrupalıların atalarının ilk gelişini belgelemektedir.

CNRS, 9 ARALIK 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 20.03.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: E. Andrew Bennett, Oğuzhan Parasayan, Sandrine Prat, Stéphane Péan, Laurent Crépin, Alexandr Yanevich, Thierry Grange ve Eva-Maria Geigl, "Kırım'daki Buran-Kaya III'te bulunan 36.000 ila 37.000 yıllık modern insanların genom dizileri", 23 Ekim 2023, Nature Ecology & Evolution. DOI: 10.1038/s41559-023-02211-9


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı