19 Mart 2024 Salı

SA10643/SD3049: Ben, İsrail Vatandaşı, Tarihçi Lee Mordechai: Gazze'deki Korkunç Mevcut Duruma Tanıklık Ediyorum

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İsrail vatandaşı, Tarihçi akademisyen Lee Mordechai'ye aittir ve İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma tanıklık etmektedir. "Gördüğüm ve çoğuna bu belgenin ilerleyen bölümlerinde atıfta bulunulan muazzam miktardaki kanıt, İsrail'in şu anda Gazze'deki Filistin halkına karşı soykırım uyguladığına inanmam için yeterli olmuştur" diyen İsrailli akademisyenin sunduğu belgeler tarihî niteliktedir.
Seçkin Deniz, 19.03.2024, Sonsuz Ark 

 I, Lee Mordechai, a historian by profession and an Israeli citizen, testify here to the horrible current situation in Gaza as events are unfolding.

Ben İsrailli bir akademisyenim. Toplumum Gazze'de devam eden savaş konusunda çok sessiz. Savaşla ilgili yüzlerce makale okuyup binlerce video ve görüntü izledikten sonra olayları şu şekilde görüyorum. Bu tweet zinciri bir tür yönetici özeti olarak vardığım sonuçları içeriyor. 

 Lee Mordechai, Tarihçi, Akademisyen, İsrail vatandaşı

Ayrıntılar, örnekler ve yüzlerce referans içeren dipnotlar için bu zincirin sonundaki belgenin resimlerine bakınız veya daha da iyisi, asıl PDF'yi buradan indiriniz. (*)

Ben, mesleği tarihçilik olan ve İsrail vatandaşı olan Lee Mordechai, burada Gazze'deki korkunç mevcut duruma tanıklık ediyorum. 

Gördüğüm ve çoğuna bu belgenin ilerleyen bölümlerinde atıfta bulunulan muazzam miktardaki kanıt, İsrail'in şu anda Gazze'deki Filistin halkına karşı soykırım uyguladığına inanmam için yeterli olmuştur. 

Mevcut savaş görünüşte İsrail'in 7 Ekim 2023'teki Hamas katliamına tepkisidir; bu katliam İsrailliler ve Filistinliler arasında 1917 veya 1948'e kadar uzanan uzun süreli çatışma bağlamında işlenmiş bir savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur.

Her durumda, geçmişte yaşanan mağduriyetlerin ve zulümlerin günümüzde yeni zulümleri haklı çıkardığına inanmıyorum. Bu nedenle, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'deki eylemlerine verdiği tepkinin son derece orantısız olduğunu düşünüyorum. 

İsrail son beş ay içinde Gazze'deki Filistinlileri defalarca katletti ve bu yazı yazıldığı sırada yaklaşık %70'i kadın ve çocuk olmak üzere 30.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. On binlerce kişi de yaralandı. 

Bu rakamlar, İsrail'in Gazze'nin sağlık sistemini kasıtlı olarak tahrip ettiği göz önünde bulundurulduğunda muhtemelen düşük bir sayıdır ve bu rakamların tek bağımsız kaynağıdır (bu rakamlar Başbakan ve ordu da dahil olmak üzere İsrail tarafından da kullanılmaktadır). 

İsrail aktif bir şekilde Gazze'deki sivil nüfusun ölümüne neden olmaya çalışmıştır. Bunu, hastaneler ya da yardım kuruluşları gibi yaşamı destekleyen kurumları yok ederek ve Gazze Şeridi'ni gıda ve su gibi ihtiyaçlarından mahrum bırakarak yapmıştır. 

Sonuç olarak Gazze'de insanlar (çoğunlukla çocuklar) açlık ve susuzluktan ölmeye başladı bile. İlaç yokluğu nedeniyle ampütasyon ve sezaryen gibi zor tıbbi prosedürler anestezi olmadan gerçekleştiriliyor. 

İsrail, üniversiteler, kütüphaneler, arşivler, dini yapılar ve tarihi yerler gibi kültürel kurumları kasıtlı olarak hedef alarak Filistin toplumunun dokusunu yok etme girişiminde daha da ileri gitmiştir. 

İsrail söylemi Filistinlileri öylesine insanlıktan çıkarmıştır ki İsrailli Yahudilerin büyük çoğunluğu yukarıda bahsi geçen önlemleri desteklemektedir. İsrail ordusundaki askerler tarafından Gazze Şeridi'nden yüklenen sayısız video, Filistinlilere yönelik yaygın kötü muameleyi kanıtlamaktadır; (acımasız şiddet ve insanlıktan çıkarma dahil), her yerde görülen ve normalleştirilmiş yağma ve her türlü mülkün çok az sonuçla ahlaksızca tahrip edilmesi. Bu içerik, ölüm, yıkım ve istismar deneyimlerini tasvir eden Filistinli tanıklıklar tarafından doğrulanmaktadır. 

Gördüğüm tüm kanıtlar İsrail'in amacının Gazze Şeridi'ni kısmen ya da tamamen etnik olarak temizlemek olduğunu güçlü bir şekilde göstermektedir. İsrail hükümetinin kilit üyeleri savaş boyunca farklı noktalarda bu niyeti teyit eden açıklamalar yaptılar. 

İsrail hükümetinin çeşitli bakanlıkları böyle bir sonu planlamış ya da kolaylaştırmak için çalışmıştır. İsrail, Gazze Şeridi'nin önemli bir bölümünü yıkım ve buldozerlerle temizlerken bir yandan da İsrail askeri altyapısını inşa etmekte ve Filistinlileri hapsetmeye çalışmaktadır.

İsrail hükümetine göre savaşın amaçlarından biri de 130'dan fazlası Hamas'ın elinde bulunan rehineleri kurtarmaktır. Burada da kanıtlar, onları kurtarmanın yolunun askeri bir operasyon olmadığını gösteriyor. 

İsrail bugüne kadar askeri operasyonlar yoluyla tam üç rehineyi serbest bırakırken, eylemleriyle doğrudan ya da dolaylı olarak çok sayıda kişiyi öldürdü. İsrail toplumu şu anda, en azından kısmen İsrail hükümetinin eylemlerinin sonucu olarak, rehine meselesi etrafında bölünmüş durumda. 

Gazze'ye yönelik küresel ilgi, dikkatleri Batı Şeria'dan uzaklaştırdı. Orada, İsrail'in savaşın başından beri askerleri ya da yerleşimciler aracılığıyla yürüttüğü operasyonlar yüzlerce Filistinlinin öldürülmesiyle sonuçlandı; bu en az 15 yerel topluluğun etnik temizliğe tabi tutulması ve hem İsrail devleti hem de Yahudi yerleşimciler tarafından uygulanan şiddet ve istismar düzeylerinde keskin bir artış demektir.

Tüm bunlar İsrail'deki ana akım medyanın yanı sıra başta ABD, Birleşik Krallık ve Almanya olmak üzere Batı'nın güçlü desteği sayesinde mümkün olmuştur. 

Bu bölgelerde hem devlet hem de ana akım medya tarafından desteklenen savaş yanlısı kampanya, İsrail'in şiddetini ve eylemlerini meşrulaştırmış, dikkatleri Gazze'deki pek çok olaydan başka yöne çekmiş ve Filistinlilerin insanlıktan çıkarılmasına katkıda bulunmuştur. 





Lee Mordechai, İsrail, 15 Mart 2024, Twitter-X

(*) https://www.academia.edu/112967602/My_testimony_regarding_the_Israel_Gaza_war_updated_to_15_March_2024_



Seçkin Deniz, 19.03.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.














































Seçkin Deniz Twitter Akışı