20 Mart 2024 Çarşamba

SA10646/SD3050: Mıra | Öznel Şeyler 6: Siz Tedirgin Değil misiniz?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Tedirginliğimi sağaltıyorum biraz, aklıma dokunuyorum. Ne yaptım ki ben? Ne söyledim ki diyorum bu kadar korkacak, ürperecek?"


Tedirginim, evet; bence siz de tedirgin olmalısınız.

Her söylediğinizden, söylediklerinizin etkilerinden tedirgin olmalısınız. İçiniz ürpermeli, söylediklerinizi bin bir elekten geçirmeden asla söylememelisiniz. İçiniz ürpermeli çünkü söyledikleriniz asla kaybolmayacak! Tedirgin olmalısınız hep; tedirgin ve dikkatli.

Düşünüyorum; hatırlamaya çalışıyorum aklımın erdiği andan bu yana yapıp ettiklerimi, söylediklerimi. Ürperiyorum, tüylerim diken diken oluyor; ne yapsam da hepsini silsem diyorum.  Hepsini silsem ve geride hiçbir şey kalmasa tek tek hesap vereceğim. Çünkü bilmiyorum, çünkü hatırlamıyorum hangi söylediklerim söylenmemeliydi, hangi yaptıklarım yapılmamalı.

İnsanım nihayetinde, tıpkı sizin gibi. Siz de insansınız tıpkı benim gibi, herkes gibi.

Allah bir elçisini nasıl seçiyordu? O elçi kırkına varana -yahut elçilik yaşı hangisi ise o yaşa- kadar nasıl yaşıyordu? Ne düşünüyordu? Ne söylüyordu? O da insandı; nasıl biliyordu nerede ne söyleyeceğini? Hiç kızmış mıydı, ağzından kötü söz çıkmış mıydı mesela elçilikle görevlendirilmeden önce?

Çok tedirginim, çünkü ben bir melek değilim; tedirginlikten çıldıracak kadar bir şeytan da değilim. Ben hata yapabilen, öfkelendiğinde ağzından kötü söz çıkabilen bir insanım.

Tedirgin olmalıyım, ürpermeliyim, yaptığım ve söylediğim her şey kaydedildiği ve hesap gününde tek tek bana gösterileceği için.

Tedirginliğimi sağaltıyorum biraz, aklıma dokunuyorum. Ne yaptım ki ben? Ne söyledim ki diyorum bu kadar korkacak, ürperecek?

Şimdi bildiklerimi o zaman -hangi zamandı o zaman, işte o zaman- bilmiyordum, bilmediğimi nasıl kullanabilirdim ki diyorum, hangi birimize doğar doğamaz şöyle konuş, böyle davran diyorlar ki diyorum. Çocuksun, ergensin, gençsin zamanın birinde yahut yetişkin; ağzından yel almış çok söz olmuştur, elinden el almış çok yol olmuştur, nereden bilirsin hangi yel hangi el birbirinden haberli, sen söylediğinden ve yaptığından tek tek hesaba çekileceksin, nereden bileceksin içinden çıkan hangi ses kimin, sen kimin eserisin, içinde senin elini tutan el kimin?

Şehirlerde bomba patlattıklarında, köylerde çocukları, kadınları, yaşlıları kurşuna dizdiklerinde kötü söz sarf etmiştim; darbe yaptıklarında yine. Kötülük yaptıklarında her seferinde kötülere de. Kötülüklere karşı elimden gelenin daha fazlasını yapamadığımı bildiğimde gün gün, ay ay, yıl yıl şiştiğinde içim kötü söz sarf ettiğimi biliyorum.

Hepsini hatırlamıyorum oysa, kim kimdi onu da tam olarak hatırlamıyorum, bazılarını asla unutamasam da.

Gücünü kötüye kullanan bir alçağın yaptıklarını gördüğümde de kötü söz sarf ettiğimi hatırlıyorum. İsrail Gazze’de soykırım yaparken de, dünyanın bütün ülkeleri seyrederken de.

Hayır, kendimi aklamayacağım, tedirgin olmaktan kaçınmayacağım. Ben bir insanım; yaşayan, haksızlıklar karşısında öfkelenen, hepiniz gibi zaman zaman nefsine de uyan bir insan.

Fakat şunu da biliyorum; beni yaratan Allah, beni böyle yarattığı için bana kötülüklerimi örtecek bir merhametle yaklaşacak.

Ama ben tevbe ettiğimde ancak; ama ben önceki hatalarımı tekrar etmediğimde ancak.

Tedirginim çünkü kötülükler bitmeyecek, kötüler durmayacak, nefsim de durmayacak, şeytan da; ben yaşadığım sürece. Tedirginim çünkü yine çaresiz kaldığım an yine kötü söz sarf edebilirim, kötüleri durduramadığım için onlara lanet edebilirim.

Sağımda ve solumda mekân tutup yapıp ettiklerimi ve söylediklerimi kaydedenler, güzel sözlerimi ve iyiliklerimi de kaydediyorlar; belki bir ihtimal, kötülüğü durduracak şeyler de söylemişimdir, bir şeyler de yapmışımdır ölümümden sonra bitecek olan tedirginliklerime inat.

Tevbe edeceğim hep tedirgin tedirgin, Allah’ın merhametinden umudumu kesmeden.

Ya siz, siz peygamber misiniz?

Siz tedirgin değil misiniz?

Çok mu eminsiniz kendinizden, söylediklerinizin ve yapıp ettiklerinizin hepsinden?



YouTube'de izlemek için tıklayınız (Video:Zeynel Badak)

 

<<<Önceki                           Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 20.03.2024, Sonsuz Ark, Mıra | Öznel Şeyler


Mıra | Öznel Şeyler

Seçkin Deniz Yayınları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı