18 Ekim 2022 Salı

SA9891/SD2569: 19FortyFive: "Ukrayna'nın NATO'ya veya 'NATO-Artı'ya Girmesine İzin Vermeyin!"

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Başkan Ronald Reagan'ın özel asistanı ve siyasi dergi Inquiry'nin editörü olarak çalışan, Fortune dergisi, National Interest, Wall Street Journal ve The Washington Times gibi önde gelen medya organlarında düzenli olarak yazan,  akademik konferanslarda, üniversite kampüslerinde ve iş gruplarında sık sık konuşan, ABC, CBS, NBC, CNN, Fox News ve MSNBC'de düzenli olarak yorumlar yapan ve Cato Enstitüsü'nde dış politika ve sivil özgürlükler konusunda uzmanlaşan 19FortyFive editörü Doug Bandow'a aittir ve Ukrayna'nın NATO üyeliğine odaklanmaktadır. "Müttefik hükümetler, NATO'nun amacının güvenlik isteyenlere askeri yardım teklif etmek değil, halklarını savunmak olduğunu anladılar. Ne Gürcistan ne de Ukrayna, Amerika'nın veya Avrupa'nın savunması için hayati öneme sahipti. Ve olayların kanıtladığı gibi, onları üyeliğe kabul etmek savaş riskini taşırdı. Her ikisi de Rusya için çok önemliydi. Aslında, onları teşvik etmek, Mihail Gorbaçov ve Boris Yeltsin hükümetlerine ittifakın Rusya sınırlarına kadar genişlemeyeceğine dair verilen birçok sözün nihai ihlali olacaktı." diyerek aslında Avrupa ordusu kurmak isteyen Avrupalı NATO üyesi ülkelerin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte ABD ve Rusya arasında 'tost' olarak almaları gereken dersi aldıklarını belirten analistin, çektiği durum fotoğrafı nettir: "Avrupalılar daha fazlasını yapmaktan bahsederken, Biden yönetimi Avrupa'ya ABD takviyeleri yaparak diğer üyeler üzerindeki harekete geçme baskısını azaltıyor. Savaş sona erdiğinde, Avrupalı ​​NATO üyeleri muhtemelen her zamanki gibi işlerine dönecekler ve savunmalarını fiilen Washington'a bırakacaklar. Bu, ABD'nin gelecekte Ukrayna'yı NATO'ya ya da NATO'ya benzeyen bir ülkeyi ekleme önerilerini reddetmesinin bir başka nedeni. Amerikalılar Rus-Ukrayna katliamına katılmak istemiyorlar. Hatta kendilerini savunmak için çok az şey yaparken, çok daha fazla tehlikede olan Avrupalıların sağladığı desteği geçmemesi gerektiğine inanarak ABD askeri yardımının mevcut seviyesini bile sorguluyorlar. Washington artık Amerikalıların çıkarlarını yabancı devletlerin çıkarlarından daha fazla vurgulamaya başlamalıdır." Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ABD'nin isteği ile başladığı, Biden-Putin arasında yapılan anlaşmaya uygun olarak başladığı ve belirlendiği şekliyle sona ereceği de açıktır... Kasım 2002 sonlarında savaşın sona ereceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Seçkin Deniz, 18.10.2022, Sonsuz Ark 

Don’t Let Ukraine Into NATO Or A ‘NATO-Plus’

-ABD, Adı Ne Olursa Olsun Ukrayna'yı NATO'ya Taşımamalıdır- 

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş şiddetlenirken, Kiev gelecekteki askeri müttefiklerini arıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky geçen hafta "Özgür dünyanın en güçlü öznelerinin devletimizin güvenliğinin garantörü olmasını sağlamak için çalışıyoruz" dedi.


493. Seferi Savaş Filosu pilotları Binbaşı Barak Amundson ve 1st Lt. Matthew Scott, 23 Nisan 2014'te Litvanya hava kuvvetleriyle bir eğitim görevi sırasında Litvanya üzerinde uçuyor. 48. Hava Seferi Grubu, Ocak ayından beri burada Baltık Hava Polisliği görevini yürütüyor ve görevi Mayıs başında Polonya hava kuvvetlerine devredecek. (ABD Hava Kuvvetleri fotoğrafı Airman 1st Class Dana J. Butler)

Ama bu sadece Kiev'in geçici hedefi. Cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andriy Yermak, NATO üyeliği verilene kadar Kiev Güvenlik Sözleşmesinin oluşturulmasını istedi. “Bu görevleri başarılı bir şekilde yerine getirmek için Ukrayna, savaştan sonra garantili bir güvenliğe sahip olmalıdır. Bu, Ukrayna'nın AB ve NATO'nun tam üyesi olmasına kadar geçen süre için güvenilir uluslararası güvenlik garantileri almamız gerektiği anlamına geliyor.”

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile birlikte, Ukrayna için Uluslararası Güvenlik Garantileri Çalışma Grubu'nun eşbaşkanı olan Yermak, gerçek anlaşma sağlanana kadar NATO üyeliğinin eşdeğerini oluşturan ayrıntılı bir plan yayınladı. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Ukrayna'nın NATO'ya katılma ve karşılıklı savunma düzenlemelerinden yararlanma arzusu Anayasasında güvence altına alınmıştır. Bu istek, Ukrayna'nın egemenlik kararıdır. Ara dönemde Ukrayna'nın sağlam güvenlik garantilerine ihtiyacı var. Bunlar ağırlıklı olarak -yalnızca olmasa da- NATO ülkelerinden gelecek.”

Geçici dönem aslında garantörleri değil Kiev'in politika belirlemesiyle NATO artısı gibi görünüyor. Belge, “Ukrayna'nın savunma sanayi üssüne sürekli yatırım, ölçeklenebilir silah transferleri ve müttefiklerden istihbarat desteği, yoğun eğitim misyonları ve Avrupa Birliği ve NATO bayrakları altında ortak tatbikatlar yapılacak on yıllık bir çaba” öngörüyor. Ayrıca, ABD'den başlayıp Türkiye'ye ve hatta Avustralya'ya ulaşan müttefikler, "iki taraflı anlaşmalara dayalı, ancak Kiev Güvenlik Sözleşmesi adı verilen ortak bir stratejik ortaklık belgesi altında bir araya getirilen" "bir dizi taahhütte bulunacaklardı.” Gerçekten de, transatlantik ittifaka katılmak için bu anlaşmadan ayrılmak bir geri adım olabilir.

Ukrayna'nın Amerika ve diğerleri tarafından korunma arzusu yeni değil. 2008'de George W. Bush yönetimi, Irak'ın yüz binlerce Iraklı'nın ölümüyle sonuçlanan feci işgalinden yeni çıkmış, başka savaşlar aramaya başlamıştı. Yönetim, Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya topraklarında Rus birliklerine yönelik saldırılarıyla tetiklenen kısa süreli Rus-Gürcistan savaşına müdahale etmeyi tartıştı. Bu dengesiz teklif muhtemelen Moskova ile savaşa yol açacaktı. Çok şükür sağduyu galip geldi. Bununla birlikte, Avrupalılar yakında nihai onaylarının gerçekleşmeyeceğini açıkça belirtmiş olmalarına rağmen, Washington yine de NATO'yu Ukrayna ve Gürcistan'a nihai üyelik vaat etmeye itti.

Bush yönetimi tarihe karıştıktan sonra, ABD'nin iki devleti NATO'ya dahil etmesine verdiği destek sona erdi. Ancak, Amerika veya Avrupa'da her iki ülkeyi de savunmak için bir istek olmadığını kabul ederek Kiev ve Tiflis ile aynı seviyede olmak yerine, müttefik yetkililer bir araya geldiler, sürekli olarak yalan söylediler ve üyelik kriterleri belirlenir belirlenmez iki devleti transatlantik ittifaka kabul etmek için ne kadar endişeli olduklarını rutin olarak ilan ettiler, ancak bu asla olmayacaktı. Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgaline kadar ABD ve diğer NATO üyeleri aynı aldatıcı nakaratı tekrarladılar.

Müttefik hükümetler, NATO'nun amacının güvenlik isteyenlere askeri yardım teklif etmek değil, halklarını savunmak olduğunu anladılar. Ne Gürcistan ne de Ukrayna, Amerika'nın veya Avrupa'nın savunması için hayati öneme sahipti. Ve olayların kanıtladığı gibi, onları üyeliğe kabul etmek savaş riskini taşırdı. Her ikisi de Rusya için çok önemliydi. Aslında, onları teşvik etmek, Mihail Gorbaçov ve Boris Yeltsin hükümetlerine ittifakın Rusya sınırlarına kadar genişlemeyeceğine dair verilen birçok sözün nihai ihlali olacaktı.

Nasıl ki NATO, Rus işgalinden önce bunları üye olarak eklemeyi reddettiyse, ittifakın hiçbir üyesi daha sonra Ukrayna adına buna müdahale etmedi. Bu, özellikle Batı'nın Rusya'ya yönelik pervasız, dürüst olmayan politikalarının çatışmanın çıkmasına yardımcı olduktan sonra, Batı'nın Ukrayna'ya karşı ısrarlı sahtekârlığını vurguladı. Müttefikler Ukrayna'yı kabul etmek için doğru zamanı bekliyorlarsa, ki bu da Ukrayna halkı için savaşmaya istekli olmak anlamına gelirdi, NATO Moskova'nın canice işgalini durdurmak için harekete geçmeliydi. İttifak neden doğrudan müdahale etmedi? Çünkü üyeleri, Kiev için Rusya ile savaşa girmenin kendi çıkarlarına olmadığını kabul ettiler.

NATO üyeleri saldırı altındayken, bağımsızlığı tehdit altındayken, şehirler yıkılırken ve insanlar evlerinden sürülürken Ukrayna'nın savaşa değer olduğuna inanmıyorsa, ABD veya Avrupa neden gelecekte Kiev adına savaşmayı taahhüt etsin? Özellikle müttefikler 'Ukrayna'ya son Ukraynalıya kadar Rusya ile savaşması için yardım etmek' şeklinde mükemmel çözümü bulduktan sonra.. ABD ve Avrupalılar, tek bir askeri veya sivili kaybetmeden, istedikleri her şeyi ve daha fazlasını elde ediyorlar; Kiev'i yarı müttefik olarak koruyor ve Moskova'yı potansiyel bir düşman olarak zayıflatıyorlar.

Şu anda savaşın dışında kalmak özellikle önemlidir. Ukrayna'nın Kharkiv yakınlarındaki başarılı karşı saldırısı ışığında Zelensky, Kırım'ı geri almaktan özgüvenli bir şekilde bahsetti. Putin hükümeti buna kendi tırmanışıyla yanıt verdi. Başkan Vladimir Putin, "kısmi seferberlik" ilan etti ve yedek güçleri çağırdı ve Rusya'yı savunmak için nükleer silahları içerdiği varsayılan "ellerindeki tüm araçları kullanmakla" tehdit etti. Her iki taraf da risk alıyorsa hiçbir NATO üyesi buna dahil olmak istemez.

Müttefikler şimdi katılmayacaklarsa, gelecekte neden Kiev Güvenlik Sözleşmesi'ni desteklesinler?

Bu risk Amerikan halkı için iki katına çıkıyor. Washington, diğer insanları savaşmaya ve ölmeye göndermeye hazır savaşçı özentileriyle dolu olsa da, Ukrayna'yı, asıl rolü savunulmayı kabul etmek olan Amerika'nın uzun savunma bağımlıları listesine eklemek için çok az popüler destek var. Şimdi bile, Avrupalılar daha fazlasını yapmaktan bahsederken, Biden yönetimi Avrupa'ya ABD takviyeleri yaparak diğer üyeler üzerindeki harekete geçme baskısını azaltıyor. Savaş sona erdiğinde, Avrupalı ​​NATO üyeleri muhtemelen her zamanki gibi işlerine dönecekler ve savunmalarını fiilen Washington'a bırakacaklar.

Bu, ABD'nin gelecekte Ukrayna'yı NATO'ya ya da NATO'ya benzeyen bir ülkeyi ekleme önerilerini reddetmesinin bir başka nedeni. Amerikalılar Rus-Ukrayna katliamına katılmak istemiyorlar. Hatta kendilerini savunmak için çok az şey yaparken, çok daha fazla tehlikede olan Avrupalıların sağladığı desteği geçmemesi gerektiğine inanarak ABD askeri yardımının mevcut seviyesini bile sorguluyorlar. Washington artık Amerikalıların çıkarlarını yabancı devletlerin çıkarlarından daha fazla vurgulamaya başlamalıdır.


ABD Ordusu M1 Abrams Ana Muharebe Tankı varyasyonu, Polonya, Drawsko Pomorskie Eğitim Alanındaki Bucierz Menzilindeki bir hedefe ateş ediyor, 11 Ağustos 2020. DEFENDER-Europe 20, ABD Ulusal Savunma Stratejisini desteklemek ve NATO caydırıcılık hedefleri için stratejik hazırlık oluşturmak amacıyla bir konuşlandırma tatbikatı olarak tasarlandı .COVID-19'a yanıt olarak DEFENDER-Europe 20, boyut ve kapsam olarak değiştirildi. Modifiye edilmiş DEFENDER-Europe 20'nin I. Aşaması, 5-19 Haziran tarihlerinde Polonya'daki Drawsko Pomorskie Eğitim Alanında yaklaşık 6.000 ABD ve Polonyalı Asker ile gerçekleştirilen Allied Spirit tatbikatı ile bağlantılıydı. Modifiye edilmiş DEFENDER-Europe 20'nin II. Aşamasında, ABD merkezli bir kombine silah taburu, 14 Temmuz-22 Ağustos arasında Avrupa'ya acil bir Yerleşime Hazırlık Tatbikatı yapacak. 

Ukrayna halkı kötü bir mahallede mahsur kaldı. Ancak ABD hükümetinin başlıca sorumluluğu Amerikan halkına karşıdır, bu da onları kritik olmayan çıkarları içeren gereksiz savaşlardan uzak tutmak anlamına gelir. Ukrayna'da olduğu gibi. ABD'li yetkililer de Zelensky hükümetiyle aynı hizada olmalı. Mevcut çatışmanın sonucu ne olursa olsun, Kiev Güvenlik Sözleşmesi veya eşdeğeri olmamalıdır. Savaş tekrar çıkarsa, Yankiler yine gelmeyecek.

Doug Bandow, 21 Eylül 2022, 19FortyFive

(Doug Bandow, Başkan Ronald Reagan'ın özel asistanı ve siyasi dergi Inquiry'nin editörü olarak çalışmış, Fortune dergisi, National Interest, Wall Street Journal ve The Washington Times gibi önde gelen medya organlarında düzenli olarak yazmakta,  akademik konferanslarda, üniversite kampüslerinde ve iş gruplarında sık sık konuşmakta ABC, CBS, NBC, CNN, Fox News ve MSNBC'de düzenli olarak yorumlar yapmakta ve Cato Enstitüsü'nde dış politika ve sivil özgürlükler konusunda uzmanlaşan bir 19FortyFive editörüdür.)


Seçkin Deniz, 18.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı