7 Ekim 2022 Cuma

SA9875/SD2557: Vladimir Putin Ukrayna'da Ne Zaman Duracağını Bilecek mi?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, kitapları ABD Donanması, Deniz Piyadeleri ve Hint-Pasifik Komutanlığı profesyonel okuma listelerinde bulunan, Deniz Harp Koleji J. C. Wylie Denizcilik Stratejisi Başkanı, terör örgütü PKK/YPG destekçisi James Holmes'e aittir ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna işgalinde yaşadığı başarısızlıklara ve verdiği büyük kayıplara odaklanmaktadır. Analistin, Putin üzerinden Ukrayna'ya verdiği mesaj nettir: "Ancak Pyrrhic ikilemiyle karşı karşıya kalan sadece Rusya değil. Ukrayna Ordusu şu anda ilerliyor, ancak maddi açıdan daha zayıf bir düşman olmaya devam ediyor. O da aşırıya kaçabilir ve kazanma sürecinde kaybedebilir. Pyrrhus'un hikayesi, Ukraynalı komutanlara, kaynaklarını aşmamaları ve mevcut karşı saldırıdan öncekinden daha kötü bir ülke bırakmamaları için bir duraklama  fikri vermelidir. Onların da sınırları vardır ve bunlara uymak zorundadırlar." 5 Ekim 2022 tarihinde NYT ve CNN şöyle bir haber yayınladılar: "ABD istihbarat topluluğu, önde gelen Rus siyasi figür Alexander Dugin'in kızı Darya Dugina'yı öldüren bombalı araç saldırısına Ukrayna hükümeti içindeki unsurlar tarafından yetki verildiğine inanıyor." Bu haber ABD'nin Ukrayna'yı Rusya karşısında yalnız bıraktığına ve analizden anlaşılacağı üzere Rusya-Ukrayna savaşının bir sona ulaşmak üzere olduğuna kanıt sayılabilir. Aynı gün -5 Ekim 2022- Rus Gazprom'un Avusturya üzerinden yeniden İtalya'ya gaz akışına başlaması, gaz ve enerji gerilimi dolayısıyla ekonomik krizin derinleştiği Avrupa'daki ayrışmanın savaş aleyhine arttığını da göstermektedir. Yine 5 Ekim 2022'de Viyana'da yapılan askeri güvenlik ve silah kontrolü müzakerelerinde Rusya’yı temsil eden heyetin başkanı Konstantin Gavrilov, Avrupa Birliği’nin (AB) silahlı çatışmayı uzatma çizgisini koruyarak Ukrayna'da barışa yatırım yapmak istemediğini belirterek, “Bakın, hataya düşmeyin. Bütün bunlar, silahlı çatışma bölgesinin Avrupa'ya genişlemesine yol açabilir ve Rusya ile Kuzey Atlantik İttifakı (NATO) arasında doğrudan bir çatışma için gerçek koşullar yaratabilir” şeklinde uyarılarda bulunmuştur. Dolayısıyla Kasım 2022 sonlarına doğru Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona ereceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Seçkin Deniz, 07.10.2022, Sonsuz Ark 

Will Vladimir Putin Know When To Stop In Ukraine?

Putin: Moskova Kralı Pirus mudur?: Jeopolitik Monitör'de Julian McBride, Vladimir Putin'in bir "Epir Pirus Ânı'na gelip gelmediğini merak ediyor.

Belki de.

McBride'ın gerçekten cevabını aradığı soru, Putin'in yaşadığı sürekli talihsizlikler nedeniyle - en son ve en korkunç şekilde, yanlış planlanmış Ukrayna işgali - ulusunun insan ve maddi kaynaklarını boşa harcamış olup olmadığıdır. Kaybetmek elbette pahalıdır; kazanmak da öyle. Rusya'nın ne yaptığı belli değil. Putin geçen hafta Harkov bölgesini kaybettikten sonra servetini tekrar elde etse bile, anlık başarı uzun vadede büyük stratejik başarısızlığa neden olacak mıdır?


T-90 TankıT-90 Tankı. Kaynak Creative Commons.

Konu şüpheli olmaya devam ediyor; ancak evet, bu belirgin bir olasılık.

McBride değerli bir soru soruyor ama tarihten çağırdığı arkadaşı bu Epirli Pirus (Pyrrhus) kim? Eh, o klasiklerden bir figür; ve klasikler bu günlerde ortak bir dilde olmadığından, bir cevap arayışımızı zenginleştirmek için antikiteye geri dönmeye değer. Kral Pyrrhus, MÖ üçüncü yüzyılda, günümüz Yunan-Arnavutluk sınırında yer alan bir krallık olan Epir (Epirus)'i yönetti. Greko-Romen biyografi yazarı Plutarch, hayatını bir mesel olarak tasvir ediyor. Plutarch, Pyrrhus'u kronik, ciddi bir stratejik disiplinsizlik vakasından etkilenen taktik ve operasyonel bir virtüöz olarak sınıflandırıyor.

Savaşmayı ne zaman bırakacağını asla bilemedi ve krallığının kaynaklarını sonsuz seferlerle tüketti. Epirus'un savaş lordu bu yüzden adını “Pirus zaferi” metaforuna verdi. Kazanarak kaybedebilirsiniz. Hiçbir hedef koşucusu sınırsız savaş kaynağına sahip değildir. Bilge yarışmacılar, sınırlı kaynakları bir araya getirerek, onları zorlayıcı öneme sahip girişimlerde idareli bir şekilde harcarlar. Kendilerine hakim olmak onların parolasıdır.

Artık, stratejik beceri için taktik ve operasyonel sihirbazlığı karıştırarak, kendine hakim olma ilkesini çiğnemek kolaydır. Eğer harikaysan, neden devam etmiyorsun?

Pyrrhus'un ikilemi buydu. Savaş alanını en iyi şekilde kullanırken çok fazla ham yeteneğe sahipti. Asker arkadaşları ona saygı duyuyordu. Gerçekten de, Plutarch, Kartacalı komutan Hannibal'ın -kendisi tarihin en yetenekli kaptanları arasında sayılmıştır- Pyrrhus'u "deneyim ve yetenek bakımından tüm generallerin en önde geleni" olarak yücelttiğini bildirmektedir. Sonuç olarak , komutanlar arasında KEÇİ olarak kabul edilen Büyük İskender'den bile daha büyüktü. Roma'nın başına bela olan Hannibal, Roma'nın Akdeniz'deki düşmanı Kartaca'ya karşı ikinci devasa savaşını bitirmek için Hannibal'ın ordusunu parçalayan Scipio Africanus'tan sonra kendisini en iyi üçüncü olarak kabul etmişti.

Yine de Pyrrhus'un savaş alanı dehasına ve ona getirdiği zaferlere rağmen, kazanımlarını ne zaman pekiştireceğini veya kayıplarını ne zaman azaltacağını asla bilmiyordu. Bazı seferlerde kazansın ya da kaybetsin, ordusunu yeni bir alana veya sefere çıkardı. Zaman içinde, durmadan askerlik yaparak ordusunu ve ülkesini kuruttu. Ve o bunu biliyordu. MÖ 279'da Asculum Savaşı'nda Roma ordularına karşı zafer kazandıktan sonra, Pyrrhus bir yoldaşının tebriklerine şöyle karşılık verdi: "Eğer Romalılarla bir savaşta daha galip gelirsek, tamamen mahvolacağız." (Sözleri genellikle daha özlü ve daha akılda kalıcı bir ifadeyle şöyle aktarılıyor: “Böyle bir zafer daha elde edersek helak oluruz.”)

Aynen öyle.

Kısacası, Pyrrhus, Roma'yla karşı karşıya geldiğinde, karşısında lojistik hazırlıklarını ev sahibinin yapabileceğinden daha hızlı yapabilecek bir düşman vardı. Pyrrhus'a karşı çıkan Roma lejyonları, üstün yedek güçleriyle övündüler ve ordusuna bazı yerlerde ağır kayıplar verebilirlerdi. Üstün esneklik, Roma'nın ondan daha uzun süre dayanabileceği anlamına geliyordu. O zaman, şimdi olduğu gibi, stratejik zafer, savaş gücünü daha iyi yeniden üretebilen savaşçıya ihtiyaç duyuyordu. Stratejik davranamamak, bu güne kadar, Pyrrhus'un adının, kaynaklarınızı iflas ettiren ve amacınızı stratejik ve politik olarak engelleyen taktiksel başarının kısaltması olmasının nedenidir.

Yenilgi, açıkçası, daha da kötü.

Stratejist Edward Luttwak, aşırı genişleme ve kendinizi kaderin ironik bir "tersine dönüşünü" mahvetmeye maruz bırakma eğiliminden bahsediyor. Yine de, koşmaya devam etmek insanın doğasındandır. Başarıyla birlikte bu neden tartışılır? Böyle bir dönüşten kaçınmak için liderlerin kendilerini alçakgönüllü hale getirmeleri, savaş alanının ritmine uydurmaları gerekir. Aksi takdirde taahhütler, aşırı zorlama ustası Kral Pyrrhus için olduğu gibi, felaket etkisi oluşturacak bir şekilde kaynakları aşabilir.

O halde, sağduyulu stratejistler, olumlu ya da olumsuz herhangi bir savaş alanı sonucunu ikiye katlama eğilimine karşı önlem alırlar. Cesurluk bir erdemdir, yeni girişimlere karşı aşırı bir şüphecilik ürkek stratejilere ve dolayısıyla düşük performansa yol açabilir. Başarı garantisi yoktur, ancak iç gözlem ve alçakgönüllülük alışkanlıklarını geliştirmek, akıllıca politika ve strateji oluşturma şansınızı arttırır. Komutanlar ve siyasi liderler, yeni çabaların maliyetlerini ve tehlikelerini bir çırpıda büyük şeyler başarma olasılığına karşı tartmalıdırlar.

O kadar eminim ki, Kremlin'in bir Pirus kavşağına yaklaşıyor olabileceğini düşünüyorum. Ukrayna'daki yenilgi gerçekten de bir gerileme teşkil edecek, ancak oradaki ivmeyi yeniden kazanma çabası bile uzun vadede Rusya'ya pahalıya mal olabilir. Putin'in değiştirilmesi imkansız olmasa da zor bulduğu kaynakları boşa harcanabilir.

Ukrayna'da harcanan değerli silahlar - özellikle hassas güdümlü mühimmat - NATO'ya karşı büyük güçlerin stratejik rekabeti için uygun değil ve ekonomik yaptırımlar arasında ne kolay ne de hızlı bir şekilde yeniden stoklanamıyor. Rusya'nın komşularını askeri olarak fethetmeye teşebbüs etmenin ağır fırsat maliyetleri var.

Ancak Pyrrhic ikilemiyle karşı karşıya kalan sadece Rusya değil. Ukrayna Ordusu şu anda ilerliyor, ancak maddi açıdan daha zayıf bir düşman olmaya devam ediyor. O da aşırıya kaçabilir ve kazanma sürecinde kaybedebilir. Pyrrhus'un hikayesi, Ukraynalı komutanlara, kaynaklarını aşmamaları ve mevcut karşı saldırıdan öncekinden daha kötü bir ülke bırakmamaları için bir duraklama  fikri vermelidir. Onların da sınırları vardır ve bunlara uymak zorundadırlar.

Ya da bu konuda, neden kendinize bir Pirus aynası açıp Amerika'nın görünüşte sonsuz taahhütler listesini değerlendirmiyorsunuz ? Dünya gücü olmak diye bir şey var. Siyasi ve askeri liderleri her yerde taahhütler almaya hazırlar. Hem ABD Savunma Bakanlığı hem de Dışişleri Bakanlığı tüm dünyayı “sorumluluk alanlarına” bölüyor. Dünya büyük bir yer. Her şeyi yönetmeye çalışmak, kaynaklarınızı aşırı harcamanın tehlikeleri hakkında bir şeyler söylüyor.


Rusya Devlet Başkanı Putin. Kaynak: Rusya Federasyonu.

Belki de, yenilgiyi veya zaferi ikiye katlamayı düşündüğümüzde bizi azarlamak için masalarımıza Epirus'un Pyrrhus heykelini yerleştirmeliyiz.

Benimki sipariş üzerine, peki ya seninki Vlad?

James Holmes, 15 Eylül 2022, 19FortyFive

(1945 Katkıda bulunan ve kendi kapasitesiyle yazan bir editör olan Dr. James Holmes , ABD Deniz Harp Okulu'nda JC Wylie Denizcilik Stratejisi Başkanlığını yürütüyor ve Georgia Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Okulu'nun fakültesinde görev yaptı. Eski bir ABD Deniz Kuvvetleri su üstü harbi subayı, 1991'deki birinci Körfez Savaşı sırasında bir savaş gemisinin büyük silahlarını öfkeyle ateşleyen tarihteki son topçu sınıfı subayıydı. Kitapları arasında Pasifik Üzerinden Kızıl Yıldız, 2010'un Atlantik Aylık En İyi Kitabı ve Donanma Profesyonel Okuma Listesinde bir fikstür yer alıyor. General James Mattis onu "zorlu" olarak nitelendiriyor. Burada dile getirilen görüşler yalnızca ona aittir. Holmes ayrıca Naval Diplomat'ta blog yazıyor.)


Seçkin Deniz, 07.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı