1 Temmuz 2022 Cuma

Sonsuz Ark 10. Yaşında; Yayınlar, İstatistikler ve Analiz/ 2021-2022 Raporu

 Sonsuz Ark, yayınladığı manifestosuyla, yeni bir düşünme biçimi/biçemi, hayat ve gerçek algısı oluşturma iddiasında ON YIL'ı geride bıraktı.

Sonsuz Ark
"Küresel şirketler ve kurumlar eliyle dünyaya hükmeden Satanist Hegemonya'nın insana ve nesline, dinlere ve ahlaka yönelik her türlü saldırısına karşı duracağız."  
Seçkin Deniz, 29 Haziran 2020, Sonsuz Ark

Giriş:

Dünya'nın belki de tarihte ilk kez bu kadar kalabalık olduğu (7 milyar 924 milyon *) ve ABD, Rusya, İngiltere, Fransa-Almanya liderliğindeki Avrupa Birliği, Çin, Hindistan, İsrail, BAE, Suud, İran destekli savaşlar ve yine bu devletlerin baskın güç olarak tasarladığı ve organize ettiği terör, taciz-tecavüz, kürtaj, LGBTQ, bulaşıcı hastalıklar, ırkçılık, İslam düşmanlığı, her türlü din ve ahlak düşmanlığı ve artan dinsizlikle birlikte, insanın nesline, sağlığına, doğasına ve beslenme biçimlerine yönelik sistematik saldırıların ürettiği bu kadar büyük bir kaosla ilk kez karşılaştığı bir dönemde insanlığın yaşadığı şeyi, Şeytan'ın ve ona inanan insanların yürüttüğü savaşı 'İnsanlığa Karşı Savaş'; değerlerini ve inançlarını korumaya çalışan ve Allah'a inanan insanların da onlara karşı direnişini de 'Varoluş Savaşı' olarak tanımlamak gerçeğe en yakın bir tespit olacaktır.

Sonsuz Ark, insanlığa karşı savaşta, politik tutumların ve kurumların sığ niteliklerinden bağımsız olarak Erdoğan liderliğindeki Türkiye'yi bütün insanlık için 'Varoluş Savaşı'nın lideri olarak değerlendirmekte ve bu çerçevede Türkiye'nin yükselişinin Erdoğan'ın liderliği ile mümkün olacağını düşünmekte ve onu desteklemektedir.

Türkiye ve Erdoğan

Türkiye liderdir; çünkü 2019 sonlarından 2022 baharına kadar süren ve dünyanın büyük çoğunluğu aşılanmadığı halde birdenbire sona eren 'tasarlanmış' Covid-19 Salgını'nda, bütün kurumları ve siyasî becerisiyle ayakta kalan ve merhametiyle gelişmiş ve zengin olarak tanımlanan ABD, Avrupa, Rusya ve Çin dahil dünyanın yüz elliden fazla ülkesine (160) tıbbî destek vermiştir, ülke içindeki ve dışındaki vatandaşlarının bütün ihtiyaçlarını sarsılmadan gidermiştir, dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ve mültecilere, göçmenlere merhametle yaklaşan, dünyadaki bütün yoksullara ulaşmaya çalışan (1) ve insana, insanlara ve inançlara saygı duyan politikaları ile dünyanın hemen her ülkesinde sıradan insanlar arasında 'Küresel Satanist Hegemonya'ya karşı duruşuyla sempati toplayan tek ülkedir.

Türkiye ve NATO

15 Temmuz 2016'da, ABD-AB-NATO- FETÖ-İsrail-BAE-Suud tarafından tasarlanan, organize ve finanse edilen askerî darbe ile indirilip öldürülmek istenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkıyla birlikte bu alçak darbeyi  durdurup darbecileri ağır bir yenilgiye uğrattıktan sonra, ekonomik ve terörist saldırılarla, siyasî organizasyonlarla mücadele etmek zorunda kalmış ve 6 yıl sonra 28-30 Haziran 2022 tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid'de organize edilen 32. NATO Zirvesi'ne muzaffer bir lider ve komutan olarak katılmıştır

Erdoğan, 32. NATO Zirvesi'nin "terörizm" konulu oturumunda PKK-YPG-FETÖ-DAEŞ gibi terör örgütlerini kuran ve destekleyen, özellikle ABD, Almanya, Fransa, İngiltere dahil NATO üyesi ülkelerin liderlerine, Türkiye'nin terörle mücadelesini anlatan bir video izleterek NATO ve Türkiye tarihinde devrim niteliğinde bir duruş sergilemiş, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası, paniğe kapılan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine PKK-FETÖ teröristlerine destek verdikleri için şerh koymuş ve 2022 NATO Zirvesi'nde de teröre destek vermeye devam eden bu iki ülkeye boyun eğdirerek,  NATO genel Sektereri'nin kefaletinde İsveç ve Finlandiya ile 10 maddelik bir mutabakat muhtırası imzalanmasını sağlamış ve Erdoğan ve Türkiye düşmanı İngiliz Economist dergisinin "Erdoğan'ın zaferi" olarak yorumladığı bir zafer elde etmiştir. 




T.C. Cumhurbaşkanlığı, 28 Haziran 2022

Zirve'nin son günü, 30 Haziran 2022'de, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları bağlamında yaşananlar, Türkiye'nin terör konusundaki kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. Bu muhtıra Türkiye açısından diplomatik bir zaferdir." diyen Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın anlaşmaya uyup uymayacaklarını sıkı bir şekilde denetleyeceklerini de ilan etmiştir.

Türkiye ve ABD

Covid-19 sürecinde yaşanan tedarik zincirlerindeki bozulmalar, ABD Başkanı Joe Biden'ın desteklediği CHP-HDP-İP-SP-GEP-DAP-DP-FETÖ-PKK ittifakının arkasındaki sermayenin Faiz- Dolar saldırısı, enflasyon ve hemen sonrasında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı Türkiye'nin büyük yolculuğuna zarar verme niteliğine sahip olmadıkları gibi yeniden tanımlanan Uluslararası ilişkilerin başat aktörü haline gelmesi için fırsat olmuştur.

Dört yıllık süreç boyunca Türkiye Rusya'dan almaya karar verdiği ve aldığı S400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD tarafından baskı altına alınmak istese de baskı sonuç vermemiş, Irak, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ, Kıbrıs-Doğu Akdeniz'de ABD-AB-İsrail-BAE-Suud-Sisi ve Rusya'nın Türkiye aleyhine politikaları engellenmiş, 29-30 Haziran 2019 OSAKA G20 zirvesinde ABD Başkanı Trump, Obama yönetimini suçlamış, Erdoğan'ın haklı olduğunu tescil etmiş ve 'Türkiye'ye haksızlık ediliyor" diyerek Türkiye'nin S400 kararına karşı yaptırım uygulamayacaklarını açıklamak zorunda kalmıştır. Haziran 2021'de Brüksel'de yapılan NATO liderler Zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, S400 ve benzeri konuları 'yüksek ateşli alan'dan indirtmiştir ve ABD-NATO çekilmesi sonrası Afganistan'da güvenliği Türkiye'nin sağlayabileceğini söyleyerek gerekli görüşmeleri başlatmıştır. 

Haziran 2022'de  Madrid'de yapılan 32. NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, F16 uçaklarının modernizasyonu ve tedariki ile ilgili ABD yaptırımlarının aşılmasını istemiş, görüşme sonrası ABD Başkanı Joe Biden, "(Cumhurbaşkanı Erdoğan'a) Kendisine söylediğim aralık ayında söylediğimle aynı. (Türkiye'ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralıktan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum." demiştir.

Türkiye ve Yunanistan

ABD, Fransa, Almanya ve İsrail'in  kuklası olarak Yunanistan'ın Ege, Kıbrıs, Libya ile ilgili tüm kışkırtmalarına karşılık Erdoğan Yunanistan'a diyalog çağrısı yapmış, başlatılan görüşmelerin ortasında Yunan Başbakan Miçotakis'in ABD Kongresi'nde yaptığı Türkiye aleyhine konuşma sonrası "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" diyerek Yunan Hükümeti ile bütün diyaloğu kesmiştir. Erdoğan'ın bu tavrı Yunan hükümetine geri adım attırmıştır.

Erdoğan liderliğindeki Türkiye, BAE-Suud ikilisine karşı uyguladığı kontrollü baskı politikası sonrası hem BAE veliahtı MbZ hem de Suud veliahtı MbS'yi Ankara'da ağırlamış, İsrail'in yakınlaşma taleplerine hâkim taradf olarak izin vermiş ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'u Ankara'da ağırlamıştır.

Erdoğan liderliğindeki Türkiye İHA/SİHA dahil yerli savaş teknolojisi ile İdlib'de, Libya'da, 2020 sonbaharında Dağlık Karabağ'dan sonra 2022'de Ukrayna'da da Rus savunma sistemlerini yok etmiş ve ağır askeri yenilgi almalarını sağlayarak diplomatik sahada elini güçlendirmiş, dosta güven düşmana korku vermiştir.

Muhalefet

İç politikada Abdullah Gül-Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun, Ak Parti tabanını bölmek ve Erdoğan'ın liderliğini sona erdirmek için kurduğu DAP ve GEP gibi partilerin CHP-HDP-İP-SP-DP-PKK-FETÖ ittifakına verdikleri destek, açık ve ölçülebilir bir mücadele alanının aktörlerinin ve piyonlarının konumlarının anlaşılmasını sağlamıştır. Bülent Arınç'ın da bu koroya katılması Erdoğan'ın nasıl bir cendereden geçerek 2022 yılına ulaştığını görmemizi sağlamıştır.

Küresel Durum

ABD ve Rusya rekabeti Ukrayna savaşı araç olarak kullanılarak Avrupa'nın kıskaca alınması ile başarılı bir şekilde sürmektedir.  Dışlanan, aşağılanan, sınırlarda öldürülen Suriye, Yemen, Afganistan, Libya, Afrika, Arakan kökenli Müslüman mülteciler sonrası Ukraynalı kadın-çocuk mültecilerin Avrupa'da 'Sarışın-Mavi Gözlü' denilerek törenlerle karşılanması Batı medeniyetinin iki yüzlülüğünün ortaya çıkışının en büyük kanıtı olmuştur.

ABD'de, Avrupa'da polis tarafından siyahların öldürülmesine karşı başlatılan protestolarda sömürgeci, kan emici vampirlerin heykellerinin yıkıldığı dünyada faşizmin sonu yaklaşırken, iç politikada ABD ve AB'de yerleşik satanist patronlarının emirlerini yerine getirmek için bütün onurlarını ayaklar altına alanların tarih karşısında alacağı sefil yeri tespit etmek vicdanlı insanların işi olacaktır. ABD Yüksek Mahkemesi'nin 24 Haziran 2022'de insanlığa karşı işlenen en büyük suç olarak kadınlara çocuklarını doğmadan öldürmesine izin veren 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmesi insanlık adına umut vericidir.

Sonsuz Ark'ın Tutumu

Sonsuz Ark, 10. yılı biterken Türkiye'de dört yüzyıllık yönetim zaaflarını en aza indirecek başlangıcı 7 Şubat 2012'ye sabitlenen 15 Temmuz 2016 FETÖ-NATO-ABD-AB askerî darbesi sonrası halkın direnişi ve Erdoğan'ın liderliği Devlet Bahçeli'nin verdiği destekle 16 Nisan 2017 referandumu ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Cumhurbaşkanı/Başkanı olarak 24 Haziran 2018 seçimleri sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın %52.6 oy oranı ile cumhurbaşkanı seçildiği tarihi sürece tanıklık etmiş ve bu süreci desteklemiştir.

Erdoğan'ın yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak 9 Temmuz 2018'da yemin ederek başladığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üçüncü yılını tamamlarken Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sayesinde 10 Ağustos 2018 ABD Başkanı Trump'ın Dolar saldırısı sonrası yaşadığı ekonomik sarsıntıyı hızlı çalışan devlet sistematiği ile karşılamış, kontrol altına almış ve ekonomik saldırıya karşı atağa geçmiş ve 2019 yılını yeniden toparlama yılı olarak tamamlamıştır. 2018 yılı ile başlayan yeni süreçte, 2019 yılının tamamında ve 2020 yılının ilk altı ayında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi daha da hızlı ve sağlıklı yönetişim için güçlendirilmiştir ve 2021 yılının ilk altı ayına kadar da güçlendirilmiş Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ne kadar etkin çalıştığı ortaya çıkmıştır. 2021 yılının ikinci altı ayının sonunda yaşanan Kur-Faiz saldırısına karşı 21 Aralık 2021'de Hükümet tarafından üretilen Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi devreye alınarak Türkiye'yi kronik olarak krize sokan para lordlarının elinden döviz ve faiz silahları alınmış, BDDK'nın 24 Haziran 2022'de de elinde döviz bulundurduğu halde TL kredi çekip Döviz alarak piyasayı manipüle edenlere dur denmiştir.

Türkiye'nin Haziran 2023'te yapılacak olan Cumhurbaşkanı'nın ve TBMM üyelerinin seçimi tarihî seçimlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Türkiye, 1580'den beri yüzlerce yıldır süren gerilemesini durdurmuş, yaşadığı travmaları atlatmış, her türlü vekalet savaşı, terör, iç savaş, askerî darbe, yargı-emniyet darbeleri, siyasî ittifaklar ihaneti çerçevesinde ve sahada (Suriye, Libya, Karabağ, Ukrayna) hem ABD ve Avrupa'yı hem de Rusya'yı defalarca 'yenmiş' olarak insanlığın umudu olma özelliğini yeniden kazanmıştır. Bu büyük yolculuk sürmek zorundadır. Sonsuz Ark bu büyük yolculuğa insanlık adına, İslam adına destek vermiştir ve vermeye devam edecektir.

Erdoğan'ın 29 Haziran 2020'de "İnancımıza ve kültürümüze aykırı bu tür marjinal akımları (lgbt) destekleyenler bizim gözümüzde aynı sapkınlığın ortaklarıdır. Halkın lanetlediği ve tavır aldığı hiçbir yanlışın bu ülkede kök salma imkanı yoktur. Buradan tüm milletimi Rabbimizin yasakladığı her türlü sapkınlığı sergileyenlere karşı dikkatli tavır almaya davet ediyorum" davetine gönülden katılıyor ve ABD-Avrupa devletlerinin resmen destek vererek LGBTQ gibi insanlık düşmanı bir algının yayılmasına karşı, 1 Temmuz 2021 itibarı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek veriyoruz.

Sonsuz Ark'ın yayın anlayışı

Sonsuz Ark'ın dosdoğru ilerlerken  motivasyon destek gerekçeleri değişmedi, değişmeyecek; iyiliğe dair her şeyi yok etmeye çalışan şeytanî akla ve şeytanî aklın güçlü yerel, küresel uşaklarına karşı Allah rızası için çalışmaya devam edeceğiz.

Klasik medya araçlarına alışmış, ancak yıpranmış, yorulmuş algıların internetin bilgi bombardımanına cevap vermesi gittikçe zorlaşıyor. Bilgiye olan talep de geçmiş yüzyıla oranla katlanarak artıyor. Arz-talep ilişkisine bağlı olarak da hem bilgi enflasyonu oluştuğunu hem de ilginin aşırı bilgi bombardımanı altında evrilerek genel bir duyarsızlığa neden olduğunu görüyoruz. İnsanlık için bir geçiş dönemi olduğunu düşündüğümüz mevcut zamanda bilgi kaynakları güvenilirlikleri oranında diğer kaynaklardan ayrışıyor.

Sonsuz Ark bu anlamda kendi çerçevesini ve hedeflerini oluşturmuş olmanın özgüveniyle hızla yol alıyor. Allah’ın her şeye şahit olduğunu bilen ortak bir aklın ürettiği, bireyden topluma, toplumdan uluslar arası ilişkilere uzanan çizgide psikolojik, sosyolojik, dinî, politik, ekonomik, edebî ve felsefî perspektiflerle yapılan analizlerin, sanat değeri yüksek çalışmaların ve kendi alanlarında kanaat oluşturabilecek çevirilerin oluşturduğu bir arşivin, gelecek zaman için olduğu gibi, şimdiki zaman için de iddialı içeriklere sahip olması, özgüvenimizi olumlu etkiliyor. Doğal olarak bu özgüven okuyucularımıza da sirayet ederek büyük bir sinerji oluşturuyor.

Sonsuz Ark, yazarları, konuk yazarları ve çırak yazarlarıyla pek çok klasik medya aracının ulaşamayacağı bir referans aralığında, internet yayıncılığı içinde kendine özgü bir ruh taşıyor. Hiçbir şekilde gündemin baskın karakteri karşısında ezilmeyen, geçmişi ve geleceği birbirine bağlayarak yorumlayan özgün çalışmalarımızın önümüzdeki yüzyılın düşünme biçimine şekil vermeye çalıştığı iddiasındayız.

İnsanlığa ait değerlerin hızla yok olduğu bir dünyada yeni yüzyıl karmaşık bir gelecek vaat ediyor. Din dışı/din karşıtı faktörlerin ürettiği cinsiyet teorisi ile insanlığı varoluşsal bir tehditle yüz yüze bırakan batılı hastalıkların karşısında duracak saygın duyarlılıklar henüz organize olmuş değil. Kendiliğinden organize olabilmesi için de yüzyılların geçmesi gerekecek.

İnsanın özgürleşme isteğini sınırsızlaştıran ve talep edilen bu özgürlüğü hayvanların özgürlüğüyle(!) eşdeğer tutan, hatta hayvanların genetik duyarlılıklarından ve cinsiyet formlarından daha sapkın/aşkın taleplerle hızla taraftar toplamaya çalışarak, baskı kurarak insanın doğal varlığını yok etmeyi hedefleyen bir akıma karşı en az o akımın direktörleri kadar bilinçli yaklaşmadığımız sürece çok daha kötü bir dünyayla karşılaşacağız.

Sonsuz Ark, kişisel kaygılardan, grup etkileşimlerinden ve ideolojik saplantılardan uzak bir duygu ve düşünce dünyası arzuluyor. Her insanın kendi inançları doğrultusunda yaşama özgürlüğü olduğuna inanıyor ve herhangi bir inancın ya da düşüncenin bir diğer insan için zorlayıcı, aşağılayıcı bir güce kavuşmasını istemiyor. Özgürlüklerin sınırlarının diğer özgürlüklerin sınırlarında durması gerektiğini düşünerek, ‘Sizin dininiz size, benim dinim banadır” diyor ve bu bağlamda batılı akımların, antik çağlara ait hastalıkların normalleştirilmesine yönelik her türlü girişimi insan haklarına ve özgürlüklerin varlığına aykırı buluyor.

Sonsuz Ark, çocuklar için doğal hayat alanlarının özel ve dokunulmaz olduğunu savunuyor ve çocukların fiziksel ve ruhsal gelişim süreçlerine ‘irrasyonel nedenlerle dokunulmasına’ karşı çıkıyor.

Sonsuz Ark, iyi damıtılmış bilgiyle, doğru sorgulama teknikleriyle yetişmiş nesiller için geleceğin aydınlık olacağına inanıyor ve bu geleceğin inşasında özgüveni yüksek bir bakış olmayı tercih ediyor.

Sonsuz Ark’ın 1 Temmuz 2012’de başlayan yolculuğu sürekli genişleyen yazar kadrosu ile daha etkili ve güçlü olmayı seçtiği için, herhangi bir dışarlak bir desteğe ihtiyaç duymuyor. Kendi doğal akışı, Sonsuz Ark’ı geleceğin topluluğu olmaya götürecek.

Sonsuz Ark, çırak yazarlar yetiştirerek geleceğini de kurmaya devam edecek; insanları egemenlerin fikirlerine ve yazılarına mahkûm olmaktan kurtaracak diye umuyoruz. Herkes kendi fikrini üretme özgürlüğünün tadına varacak ve bu özgürlüğü kliklerin kullanımına sunmak zorunda kalmamanın rahatlığıyla yazmaya devam edecek.

Sonsuz Ark, yayınladığı manifestosuyla, yeni bir düşünme biçimi/biçemi, hayat ve gerçek algısı oluşturma iddiasında dokuz yılı geride bıraktı. 10. Yıllık Sonsuz Ark Raporu-2022 memnun edici istatistiklerle dolu; bunu siz değerli okurlarımızla paylaşmaktan da memnunuz.

Sonsuz Ark istatistikleri

Resme tıklayınız

1.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda,

“Bir yıllık geçmişimizde (1 Temmuz 2012-1 Temmuz 2013 ) hazırlık dönemi dahil olmak üzere, 12 tanesi konuk yazarlarımıza, 1 tanesi çırak yazarımıza, 258 tanesi yazarlarımıza ait, toplam 271 analiz paylaştık.  Bu, günlük ortalama 0.74 yayın anlamına geliyor. Gelecekte ortalama günde 1 yayın yapmayı tasarlıyoruz.”

Diyerek düştüğümüz notlara karşılık, ikinci yılda aldığımız yol daha da artmıştır. Bu durumu ilk yılımızda günlük ortalama 0.74 yayından ikinci yılda günlük ortalama 1.30'a ulaşarak güçlendirmiştik

2.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"İki yıl sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2014) konuk yazarlarımıza ait 12 olan yazı sayısı 191’e, çırak yazarlarımıza ait 1 olan yazısı sayısı 19’a, yazarlarımıza ait 258 olan yazı sayısı 536’e çıkmış, Sonsuz Ark editöryasına ait olan 2 yazı ile birlikte iki yıl sonunda toplam 745 yazı yayınlanmıştır. Sadece 2. yılda günlük ortalama yazı sayısı 1.30’a ulaşmış ve böylece 2. yıldaki günlük ortalama 1 yazı hedefimiz aşılmıştır; İki yıl sonunda da günlük ortalama yazı sayımız 1.02’ye çıkmıştır."

3.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"3. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2015) Sonsuz Ark Toplamda 1475 yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 1475yayın/1095gün=1,35'e çıkmıştır. Sadece 3. yılda (1 Temmuz 2014- 30 Haziran 2015) günlük ortalama yayınımız 734 yayın/365gün= 2.01'e ulaşmıştır."

4.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"4. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2016) Sonsuz Ark Toplamda 3109 yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 3109 yayın/1460 gün=2,13'e çıkmıştır.  Sadece 4. yılda (1 Temmuz 2015- 30 Haziran 2016) günlük ortalama yayınımız 1634 yayın/365 gün= 4.48'e ulaşmıştır."

5.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"5. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2017) Sonsuz Ark Toplamda 4523 (+1 yayın raporu) yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 4523 yayın/1825 gün=2,48'e çıkmıştır.  Sadece 5. yılda (1 Temmuz 2016- 30 Haziran 2017) günlük ortalama yayınımız 1414 yayın/365 gün= 3.87'e ulaşmıştır. "

6.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"6. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2018) Sonsuz Ark Toplamda 6416 (+1 yayın raporu) yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 6416 yayın/2190 gün=2,92'ye çıkmıştır.  Sadece 6. yılda (1 Temmuz 2017- 30 Haziran 2018) günlük ortalama yayınımız 1895 yayın/365 gün= 5.19'a ulaşmıştır. "

7.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"7. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2019) Sonsuz Ark Toplamda 7791 (+ duyurular, yayın raporları) yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 7791 yayın/2555 gün=3,05'e çıkmıştır. Sadece 7. yılda (1 Temmuz 2018- 30 Haziran 2019) günlük ortalama yayınımız 1375 yayın/365 gün= 3.76'ya ulaşmıştır. "

8.Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"8. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2020) Sonsuz Ark Toplamda 8688 (+ duyurular, yayın raporları) yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 8688 yayın/2921 gün=2.97e çıkmıştır. Sadece 8. yılda (1 Temmuz 2019- 30 Haziran 2020) günlük ortalama yayınımız 859 yayın/366 gün= 2.34'e ulaşmıştır."

9. Yıllık Sonsuz Ark Raporu’nda şöyle yer almıştı günlük ortalama yayın sayımız:

"9. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2021) Sonsuz Ark Toplamda 9277 (+ duyurular, yayın raporları) yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 9277 yayın/3286 gün=2.82 olmuştur.. Sadece 9. yılda (1 Temmuz 2020- 30 Haziran 2021) günlük ortalama yayınımız 591 yayın/365 gün= 1.62'a ulaşmıştır."

 "10. yılın sonunda bugün (1 Temmuz 2012- 30 Haziran 2022) Sonsuz Ark Toplamda 9.728 (+ duyurular, yayın raporları) yazı, analiz veya çalışma yayınlarken günlük ortalama yayın sayısı 9.728 yayın/3.651 gün=2.66 olmuştur. Sadece 10. yılda (1 Temmuz 2021- 30 Haziran 2022) günlük ortalama yayınımız 451 yayın/365 gün= 1.24 olarak gerçekleşmiştir.


Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2013) 1 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 27.361
Ziyaret Sayısı: 10.225
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 4.820
Sayfa/Ziyaret: 2,68
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 2.12
Ort. Ziyaret Süresi: 00:07:51

Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2014) 2 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 81.696
Ziyaret Sayısı: 29.390
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 16.369
Sayfa/Ziyaret-Oturum): 2,19
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.80
Ort. Ziyaret-Oturum Süresi: 00:05:12

2. yıl fark 54.335 /27.361= % 199 artış  (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
2. yıl fark 11.549 / 4820 =%240  artış     (Tekil Ziyaretçi Sayısı) 
2. yıl fark 19.165 / 10.225 =%187  artış  (Ziyaret Sayısı) 

Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2015) 3 yıllık istatistiklerimiz: 

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 185.867
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 56.876.
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 32.238
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 2,01
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.76
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 00:04:01

3. yıl fark 104.171/81.696= % 128 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
3. yıl fark 15.869 /16.369 =%97  artış    (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
3. yıl fark 27.486 / 29.390 =%94 artış    (Ziyaret Sayısı)

Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2016) 4 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 408.542
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 91.216
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 53.184
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 1.92
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.71
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 00: 03.30

4. yıl fark 222.675/185.867= % 120 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
4. yıl  fark 20.946 /32.238=%65  artış       (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
4. yıl fark 34.340 / 56.876 =%60 artış       (Ziyaret Sayısı)

Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2017) 5 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 772.086
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 143.492
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 87.679
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 1.83
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.64
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 02.59

5. yıl fark 363.544 /408.542= % 89 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
5. yıl fark 34.495 /53.184=%65  artış       (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
5. yıl fark 52.276 / 91.216 =%57 artış      (Ziyaret Sayısı)


Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2018) 6 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 1.175.045
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 192.065
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 118.124
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 1.80
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.63
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 02.45

6. yıl fark 402.959/ 772.086 = %52 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
6. yıl fark 30.445 /87.679=%35 artış       (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
6. yıl fark 48.573 / 143.492 =%34 artış    (Ziyaret Sayısı)


Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2019) 7 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 1.523.036
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 231.660
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 145.308
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 1.75
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.59
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 02.32

7. yıl fark 347.991 / 1.175.045 = % 30 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
7. yıl fark 27.184 /118.124=%23  artış          (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
7. yıl fark 39.595 / 192.065 =%21 artış         (Ziyaret Sayısı)


Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2020) 8 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 1.863.830
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 280.410
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 182.271
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 1.69
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.53
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 2.19

8. yıl fark 340.794 /1.523.036 = % 22 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
8. yıl fark  36.963 /145.308=%25  artış       (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
8. yıl fark 48.750 /231.660 =%21 artış        (Ziyaret Sayısı)

Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2021) 9 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 2.157.430
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 308.994
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 200.144
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 1.67
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.54
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 2.14

9. yıl fark 293.600/1.863.830 = % 16 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
9. yıl fark  17.873 /182.271=%9.8  artış       (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
9. yıl fark 28.584 /280.410 =%10.2 artış        (Ziyaret Sayısı)

Google Analytics verileri ile (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2022) 10 yıllık istatistiklerimiz:

Sayfa Görüntüleme Sayısı: 2.507.058
Ziyaret (Oturum) Sayısı: 328.218
Tekil Ziyaretçi Sayısı: 214.002
Sayfa/Ziyaret (Oturum): 7.64
Ziyaret (Oturum)/ Ziyaretçi: 1.53
Ort. Ziyaret (Oturum) Süresi: 2.12

10. yıl fark 349.628/2.157.430 = % 16,2 artış (Sayfa Görüntüleme Sayısı)
10. yıl fark  13.858 /200.144=%6.92  artış       (Tekil Ziyaretçi Sayısı)
10. yıl fark 19.224 /308.994 =%6.22 artış        (Ziyaret Sayısı)

İstatiksel Analiz

10 yıllık artış miktarları (1 Temmuz 2012-30 Haziran 2022):

Sayfa Görüntüleme Sayısı:

1. yılda 27.361, 2. yılda 27.361’dan 81.696’a (Fark 54.335,  % 199 artış), 3. yılda 81.696'dan 185.867'ye (Fark 104.171, % 128 artış) , 4. yılda 185.867'den 408.542'ye (Fark 222.675,  % 120 artış;  5. yılda 408.542'den 772.086'ya (Fark 363.544,  % 89 artış), 6. yılda 772.086'dan 1.175.045'e (Fark 402.959,  %52 artış, 7. yılda 1.175.045'ten 1.523.036'ya (Fark 347.991, %30 artış), 8. yılda 1.523.036'dan 1.863.830'ya (Fark 340.794, %22 artış), 9. yılda 1.863.830'dan 2.157.430'a (Fark 293.600, % 16 artış), 10. yılda 2.157.430'dan 2.507.058'e (Fark 349.628, % 16,2 artış)

Tekil Ziyaretçi Sayısı:

1. yılda 4.820, 2. yılda 4.820’den 16.369’a ( Fark 11.549, %240  artış) , 3. yılda 16.369'dan 32.238'e  (Fark 15.869 , %97 artış) , 4. yılda 32.238'dan 53.184'e (Fark 20.946, %65 artış), 5. yılda 53.184'ten  87.679'a (Fark 34.495, %65  artış), 6. yılda 87.679'dan 118.124'e  (Fark 30.445, %35  artış) 7. yılda 118.124'ten 145.308'e  (Fark 27.184, %23 artış) 8. yılda 145.308'den 182.271'e (Fark 36.963, %25 artış), 9. yılda 182.271'den 200.144'e (Fark 17.873, %9.8  artış), 10. yılda 200.144'ten 214.002'ye (Fark 13.858 %6.92  artış) 

Ziyaret Sayısı:

1. yılda 10.225, 2. yılda 10.225’ten 29.390’a (Fark 19.165, %187 artış), 3. yılda 29.390'dan 56.876'ya (Fark 27.486, %94 artış), 4. yılda 56.876'dan  91.216'ya (Fark 34.340, %60 artış); 5. yılda 91.216'dan 143.492'a (Fark 52.276, %57 artış), 6. yılda 143.492'dan 192.065'e (Fark 48.573, %34 artış), 7. yılda 192.065'den 231.660'a (Fark 39.595, %21 artış), 8. yılda 231.660'tan 280.410'a (Fark 48.750, %21 artış), 9. yılda 280.410'dan 308.994'e (Fark 28.584, %10.2 artış), 10. yılda 308.994'ten 328.218'e (Fark 19.224%6.22 artış)  çıkarak Sonsuz Ark’ın yayın anlayışına ve yayınlarına ulaşanların sayısındaki artışı görmemizi sağladı.


En Sık Görüntüleyen (Ziyaretçi) Ülkeler / İlk On Ülke

Değerlendirme

Sonsuz Ark ziyaretçileri 1. Yıl sonunda (internet arşiv siteleri, istihbarat kurumları dahil) 52 ülkenin 234 kentinden gelmişlerdi, 2. yıl sonunda 92 ülkenin 721 kentinden; 3. yıl sonunda 125 ülkenin 1728 kentinden; 4. yıl sonunda 133 ülkenin 2327 kentinden, 5. yıl sonunda  139 ülkenin 2904 kentinden, 6. yıl sonunda 144 ülkenin 3366 kentinden, 7. yıl sonunda 153 ülkenin 3733 kentinden, 8. yıl sonunda 157 ülkenin 4041 kentinden, 9. yıl sonunda 166 ülkenin 4685 kentinden, 10. yıl sonunda 167 ülkenin 4935 kentinden geldiler.

Ziyaretçi/Kullanıcı Ülkeler Haritası

Bir yılda çekebildiğimiz 4820 ziyaretçimize karşılık 2. yılda gelen ziyaretçilerimizle Sonsuz Ark’ta iki yıl sonunda toplam 16.369, 3. yıl sonunda 32.238, 4. yıl sonunda 53.184, 5.yıl sonunda  87.679, 6. yıl sonunda 118.124, 7. yıl sonunda 145.308; 8. yıl sonunda 182.271; 9. yıl sonunda 200.144; 10. yıl sonunda 214.002 ziyaretçi ağırladık; umarım iyiliğe dair iyi şeyler anlatabilmişizdir.

Sosyolojik, siyasî ve ekonomik bazı eleştirilerimizin nesnel olma özelliğinin, zaman zaman sıcak  ve anlık olaylar nedeniyle anlaşılamayabilir oluşu, onların nesnel olmadığı anlamına gelmemektedir. Ziyaretçilerimiz arşivde gezinerek geçmişten bugüne doğru uzanan analitik bakışı ve bu bakışın ürettiği perspektiflerin sonuçlarını test edebilirler.

Sonsuz Ark, peygamberler hariç yaşayan, yaşamayan her insanın eleştirilebilir ve ihmal edilebilir olduğunu, düşünen insanların yazdığı bir siber alan olmaya devam edecek. Kur’an’ı önceleyen ve Kur’an'ı anlamayı amaçlayan zihinlerin Allah’tan başka çekinecekleri, kaygı duyacakları bir güç olmayacaktır. Bu durum Sonsuz Ark’ın bağımsızlığı için yeterince net bir gerekçedir.

Allah'a, yazarlarımıza ve okurlarımıza teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerimizle…


Seçkin Deniz, Sonsuz Ark, 01.07.2022





Sonsuz Ark


1- Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu'na göre, Türkiye en çok insani yardım yapan ülke oldu.  Dünyada her yıl yapılan insani yardımların haritasını çıkaran İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri Örgütünün raporuna göre, Türkiye 2018 'de yaptığı 8,07 milyar Dolar yardım ile dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumuna yükseldi. Sıralamada Türkiye’yi 6,68 milyar Dolar ile ABD, 2,99 Dolar ile Almanya ve 2,52 milyar Dolar ile İngiltere izlerken, Avrupa Birliği kurumları 2,24 milyar Dolar ile dördüncü sıraya geldi. Türkiye insani yardımların milli gelire oranı temelinde yapılan sıralamada da yüzde 0,85 ile birinci sırada gelirken, en yakın takipçileri Norveç ve Lüksemburg için bu oran sadece yüzde 0,17’de kaldı. ABD ise bu sıralamada yüzde 0,04 ile 19'uncu konumda yer aldı.(Euronews

Küresel İnsani Yardım 2021 Yılı Raporu'na göre pandeminin dünya genelinde etkisini gösterdiği 2020 yılında küresel çapta 30,9 milyar dolar insani yardım yapılırken, Türkiye, 8.03 milyar dolar insani yardım yaptı. (Diyanet Haber)


(*) Dünyada Kaç İnsan Var?

Dünya nüfusu 2022 yılında 7 milyar 924 milyon kişi olarak kaydedildi. Worldometers, Haziran 2022

Dünya Nüfusu 2022
  1. Çin: 1,439,323,776
  2. Hindistan: 1,380,004,385
  3. Amerika Birleşik Devletleri: 331,002,651
  4. Endonezya: 273,523,615
  5. Pakistan: 220,892,340
  6. Brezilya: 212,559,417
  7. Nijerya: 206,139,589
  8. Bangladeş: 164,689,383
  9. Rusya: 145,934,462
  10. Meksika: 128,932,753
  11. Japonya: 126,476,461
  12. Etiyopya: 114,963,588
  13. Filipinler: 109,581,078
  14. Mısır: 102,334,404
  15. Vietnam: 97,338,579
  16. Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 89,561,403
  17. Türkiye: 84,339,067
  18. İran: 83,992,949
  19. Almanya: 83,783,942
  20. Tayland: 69,799,978
  21. Birleşik Krallık: 67,886,011
  22. Fransa: 65,273,511
  23. İtalya: 60,461,826
  24. Tanzanya: 59,734,218
  25. Güney Afrika: 59,308,690
  26. Myanmar: 54,409,800
  27. Kenya: 53,771,296
  28. Güney Kore: 51,269,185
  29. Kolombiya: 50,882,891
  30. İspanya: 46,754,778
  31. Uganda: 45,741,007
  32. Arjantin: 45,195,774
  33. Cezayir: 43,851,044
  34. Sudan: 43,849,260
  35. Ukrayna: 43,733,762
  36. Irak: 40,222,493
  37. Afganistan: 38,928,346
  38. Polonya: 37,846,611
  39. Kanada: 37,742,154
  40. Fas: 36,910,560
  41. Suudi Arabistan: 34,813,871
  42. Özbekistan: 33,469,203
  43. Peru: 32,971,854
  44. Angola: 32,866,272
  45. Malezya: 32,365,999
  46. Mozambik: 31,255,435
  47. Gana: 31,072,940
  48. Yemen: 29,825,964
  49. Nepal: 29,136,808
  50. Venezuela: 28,435,940
  51. Madagaskar: 27,691,018
  52. Kamerun: 26,545,863
  53. Fildişi Sahili: 26,378,274
  54. Kuzey Kore: 25,778,816
  55. Avustralya: 25,499,884
  56. Nijer: 24,206,644
  57. Tayvan: 23,816,775
  58. Sri Lanka: 21,413,249
  59. Burkina Faso: 20,903,273
  60. Mali: 20,250,833
  61. Romanya: 19,237,691
  62. Malavi: 19,129,952
  63. Şili: 19,116,201
  64. Kazakistan: 18,776,707
  65. Zambiya: 18,383,955
  66. Guatemala: 17,915,568
  67. Ekvador: 17,643,054
  68. Suriye: 17,500,658
  69. Hollanda: 17,134,872
  70. Senegal: 16,743,927
  71. Kamboçya: 16,718,965
  72. Çad: 16,425,864
  73. Somali: 15,893,222
  74. Zimbabve: 14,862,924
  75. Gine: 13,132,795
  76. Ruanda: 12,952,218
  77. Benin: 12,123,200
  78. Burundi: 11,890,784
  79. Tunus: 11,818,619
  80. Bolivya: 11,673,021
  81. Belçika: 11,589,623
  82. Haiti: 11,402,528
  83. Küba: 11,326,616
  84. Güney Sudan: 11,193,725
  85. Dominik Cumhuriyeti: 10,847,910
  86. Çek Cumhuriyeti (Çekya): 10,708,981
  87. Yunanistan: 10,423,054
  88. Ürdün: 10,203,134
  89. Portekiz: 10,196,709
  90. Azerbaycan: 10,139,177
  91. İsveç: 10,099,265
  92. Honduras: 9,904,607
  93. Birleşik Arap Emirlikleri: 9,890,402
  94. Macaristan: 9,660,351
  95. Tacikistan: 9,537,645
  96. Belarus: 9,449,323
  97. Avusturya: 9,006,398
  98. Papua Yeni Gine: 8,947,024
  99. Sırbistan: 8,737,371
  100. İsrail: 8,655,535
  101. İsviçre: 8,654,622
  102. Togo: 8,278,724
  103. Sierra Leone: 7,976,983
  104. Hong Kong: 7,496,981
  105. Laos: 7,275,560
  106. Paraguay: 7,132,538
  107. Bulgaristan: 6,948,445
  108. Libya: 6,871,292
  109. Lübnan: 6,825,445
  110. Nikaragua: 6,624,554
  111. Kırgızistan: 6,524,195
  112. El Salvador: 6,486,205
  113. Türkmenistan: 6,031,200
  114. Singapur: 5,850,342
  115. Danimarka: 5,792,202
  116. Finlandiya: 5,540,720
  117. Kongo: 5,518,087
  118. Slovakya: 5,459,642
  119. Norveç: 5,421,241
  120. Umman: 5,106,626
  121. Filistin Devleti: 5,101,414
  122. Kosta Rika: 5,094,118
  123. Liberya: 5,057,681
  124. İrlanda: 4,937,786
  125. Orta Afrika Cumhuriyeti: 4,829,767
  126. Yeni Zelanda: 4,822,233
  127. Moritanya: 4,649,658
  128. Panama: 4,314,767
  129. Kuveyt: 4,270,571
  130. Hırvatistan: 4,105,267
  131. Moldova: 4,033,963
  132. Gürcistan: 3,989,167
  133. Eritre: 3,546,421
  134. Uruguay: 3,473,730
  135. Bosna Hersek: 3,280,819
  136. Moğolistan: 3,278,290
  137. Ermenistan: 2,963,243
  138. Jamaika: 2,961,167
  139. Katar: 2,881,053
  140. Arnavutluk: 2,877,797
  141. Porto Riko: 2,860,853
  142. Litvanya: 2,722,289
  143. Namibya: 2,540,905
  144. Gambiya: 2,416,668
  145. Botsvana: 2,351,627
  146. Gabon: 2,225,734
  147. Lesoto: 2,142,249
  148. Kuzey Makedonya: 2,083,374
  149. Slovenya: 2,078,938
  150. Gine-Bissau: 1,968,001
  151. Letonya: 1,886,198
  152. Bahreyn: 1,701,575
  153. Ekvator Ginesi: 1,402,985
  154. Trinidad ve Tobago: 1,399,488
  155. Estonya: 1,326,535
  156. Doğu Timor: 1,318,445
  157. Mauritius: 1,271,768
  158. Kıbrıs: 1,207,359
  159. Esvatini: 1,160,164
  160. Cibuti: 988
  161. Fiji: 896,445
  162. Réunion: 895,312
  163. Komorlar: 869,601
  164. Guyana: 786,552
  165. Butan: 771,608
  166. Solomon Adaları: 686,884
  167. Makao: 649,335
  168. Karadağ: 628,066
  169. Lüksemburg: 625,978
  170. Batı Sahra: 597,339
  171. Surinam: 586,632
  172. Yeşil Burun Adaları: 555,987
  173. Mikronezya: 548,914
  174. Maldivler: 540,544
  175. Malta: 441,543
  176. Brunei: 437,479
  177. Guadelup: 400,124
  178. Belize: 397,628
  179. Bahamalar: 393,244
  180. Martinik: 375,265
  181. İzlanda: 341,243
  182. Vanuatu: 307,145
  183. Fransız Guyanası: 298,682
  184. Barbados: 287,375
  185. Yeni Kaledonya: 285,498
  186. Fransız Polinezyası: 280,908
  187. Mayotte: 272,815
  188. São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti: 219,159
  189. Samoa: 198,414
  190. Aziz Lucia: 183,627
  191. Kanal Adaları: 173,863
  192. Guam: 168,775
  193. Curacao: 164,093
  194. Kiribati: 119,449
  195. Grenada: 112,523
  196. Saint Vincent ve Grenadinler: 110,94
  197. Aruba: 106,766
  198. Tonga: 105,695
  199. Amerika Birleşik Devletleri Virgin Adaları: 104,425
  200. Seyşeller: 98,347
  201. Antigua ve Barbuda: 97,929
  202. Man Adası: 85,033
  203. Andora: 77,265
  204. Dominika: 71,986
  205. Cayman Adaları: 65,722
  206. Bermuda: 62,278
  207. Marşal Adaları: 59,19
  208. Kuzey Mariana Adaları: 57,559
  209. Grönland: 56,77
  210. Amerikan Samoası: 55,191
  211. Saint Kitts ve Nevis: 53,199
  212. Faeroe Adaları: 48,863
  213. Sint Maarten: 42,876
  214. Monako: 39,242
  215. Turks ve Caicos Adaları: 38,717
  216. Aziz Martin: 38,666
  217. Lihtenştayn: 38,128
  218. San Marino: 33,931
  219. Cebelitarık: 33,691
  220. Britanya Virjin Adaları: 30,231
  221. Karayip Hollandası: 26,223
  222. Palau: 18,094
  223. Cook Adaları: 17,564
  224. Anguilla: 15,003
  225. Tuvalu: 11,792
  226. Wallis ve Futuna: 11,239
  227. Nauru: 10,824
  228. Aziz Barthelemy: 9,877
  229. Aziz Helena: 6,077
  230. Aziz Pierre ve Miquelon: 5,794
  231. Montserrat: 4,992
  232. Falkland adaları: 3,48
  233. Niue: 1,626
  234. Tokelau: 1,357
  235. Vatikan: 801
 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı