22 Mayıs 2021 Cumartesi

SA9206/SD2073: İmparatorluk Siyasetçisi Joe Biden'ın Uzun Savaşı-6; 1983- Grenada'nın İşgali, 1983-84- Lübnan'dan ABD Kuvvetlerini Çekme

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz serisinin bu bölümündeki analizler, Afganistan, Irak, Somali, Yemen, Nijerya, eski Yugoslavya ve dünyanın başka yerlerinde savaş muhabirliği yapan The Intercept'in üç kurucu editöründen biri, kıdemli muhabiri ve Genel Yayın Yönetmeni olan Jeremy Scahill'e aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatına, daha doğrusu 'Kirli ve Çelişkilerle Dolu Siyasi Hayatı'na odaklanmaktadır. İİnsanlık dışı kanlı politikaları tasarlamak, planlamak ve uygulamak olarak özetlenebilecek bir süreç sonunda 'bunama' belirtileri gösterdiği bir dönemde ödül olarak ABD Başkanlığı'na aday gösterilen ve seçilen Joe Biden ABD'nin Kanlı Uzun Savaşı'nın sorumlularından biri olarak ABD İmparatorluğu'nun çöküşünü de hazırlamıştır. Analiz serisinin dikkatle okunması ve bu acımasız şahsın temsil ettiği satanist gücün dünyaya ve insanlara neler yaptığının detaylarıyla bilinmesi gerekmektedir. Obama yönetimindeki ABD'nin Başkan Yardımcısı Biden, 5 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, 2 Ekim 2014 günü Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür dilemişti. Biden,“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti. Sonsuz Ark, (IŞİD'ın gerçek organizatörlerinden biri olduğunu düşündüğü) eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sürekli yalan söylediğine ilişkin üç ayrı analizi içeren 'SA920/ÇY4-DB17: Joe Biden Yine Yalan Söylerken Yakalandı' başlıklı yayınıyla tarihe kayıt düşmüştü. Başkanlık seçimleri sürerken, Ağustos 2020'da ortaya çıkan konuşmasında Türkiye'yi izole etmekten ve Erdoğan'a karşı muhalefeti desteklemekten söz etmişti Joe Biden: "Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz." Türkiye, kendisine soykırım iftirası atan bu kanlı ve soykırımcı geçmişe sahip ABD'nin Başkanı'na karşı çok dikkatli olmalı, ancak cesur adımlar atmakta tereddüt etmemelidir.
Seçkin Deniz, 22.05.2021


A Half-Century of Joe Biden’s Stances on War, Militarism, and the CIA
İmparatorluk Siyasetçisi: Yarım Asırlık Siyasetçi Joe Biden'ın Savaş, Militarizm ve CIA ile İlgili Duruşları
JOE BIDEN’S LONG WAR

1983- Grenada'nın İşgali- Invasion of Grenada 

25 Ekim 1983'te Başkan Ronald Reagan, küçük Karayip adası Grenada'nın gizlice işgaline izin verdi. ABD sürekli olarak, solcu Başkan Maurice Bishop’ın Küba’nın yardımıyla adada yeni bir havalimanı yapmasının, Sovyetler Birliği’nin Karayipler’e ABD’yi bombalayabilecek saldırı uçakları yerleştirmesine yardımcı olacağını ve Bishop’un yerinden edilmesi için ajite edeceğini iddia etmişti.

Bishop görevden alındıktan ve nihayetinde öldürüldükten birkaç gün sonra, ABD birlikleri ülkeye indi. Reagan’ın gerekçesi, işgalin Küba ve Sovyetler Birliği’nin Batı Yarımküre’deki başka bir ülkenin kontrolünü ele geçirmesine engel olduğu iddiasına dayanıyordu. İşgalde yaklaşık 19 ABD askeri personeli, 25 Küba vatandaşı ve 60'tan fazla Grenadalı öldürüldü. İşgalin başlarında bir Donanma hava saldırısında, ABD bir sivil hastaneyi bombaladı, en az 12 kişiyi ve muhtemelen 47 kişiyi öldürdü. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin tedbiri veto etmesine karşı 11'e 1 oyla işgali "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak kınadı.


Çok uluslu "Acil Öfke Operasyonu" sırasında ABD birlikleri tarafından ele geçirilen Halk Devrim Ordusu'nun şüpheli üyeleri, 1983'te Grenada'da gözleri bağlı ve bir araya toplanmış durumda. Fotoğraf: Getty Images aracılığıyla Corbis

İşgalin hemen sonrasında Joe Biden, Reagan yönetiminin Demokratlar arasında en güçlü savunucularından biri olarak ortaya çıktı. Reagan’ın CIA direktörü William Casey’den gizli bir brifing aldıktan sonra Biden, "Şimdi, beni, Grenada’yı işgal etmek için başkanın haklı olduğunu düşünüyorum diyecek bir konuma sokacak kadar gerçekleri gördüm" dedi. İşgalin üçüncü gününde Biden, ABD kuvvetlerinin daha fazla kongre izni olmaksızın Grenada'da savaşta kalabileceği zaman dilimini sınırlamak için Savaş Güçleri Yasası'na başvurma lehine oy kullandı.

Jeremy Scahill, 27 Nisan 2021, The Intercept


1983-84- Lübnan'dan ABD Kuvvetlerini Çekme- U.S. Withdrawal From Lebanon


18 Nisan 1983'te bir intihar bombalı saldırısının ardından, Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği yıkıntıları arasında bir ABD deniz piyadesi ve kurtarma görevlisi görülüyor. Fotoğraf: Francoise De Mulder / Roger Viollet, Getty Images aracılığıyla

23 Ekim 1983'te Beyrut'ta ABD liderliğindeki çok uluslu bir askeri güç tarafından kullanılan bir dizi bina intihar bombacılarının kullandığı bomba dolu iki kamyonla saldırıya uğradı. Vurulan yerler arasında ABD Deniz Kuvvetlerinin barındığı bir kışla vardı. Büyük çoğunluğu Denizcilerden oluşan, 51 Fransız askeri ve yarım düzine sivil olmak üzere 240'dan fazla ABD personeli öldürüldü. 

İsrail’in 1982’de Lübnan’ı işgaliyle ilgili daha önce çatışan ve nihayetinde ABD kuvvetlerinin konuşlandırılmasına yol açan kamuoyuna açık tutumlarının ardından Joe Biden, ABD’nin terörist saldırılardan sonra kuvvetlerini geri çekmesi çağrılarına katıldı. "Bu çılgın politikayı değiştirmeliyiz," dedi. "Yanlış ülkede, yanlış zamanda yanlış politika. Hedeflerimize ulaşılmadı ve rolümüzü değiştirmenin zamanı geldi." 

Biden, Reagan'a, "Bu Denizcileri geri getirmenin ve tutarlı bir dış politikaya sahip olmanın zamanı geldi. Elimizde bir şey yok. " Biden, "çokuluslu gücün Lübnan'dan derhal çekilmesini" sağlamayı amaçlayan bir Senato karar tasarısı sundu.

Jeremy Scahill, 27 Nisan 2021, The Intercept


<<<Önceki                  Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 22.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı