28 Nisan 2019 Pazar

SA7619/SD1365: B-2'de Yapay Zeka(AI) Değişiklikleri ve F-35 Saldırı Stratejileri

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Pentagon eski Ordu Sekreter Yardımcısı Kris Osborn'a aittir ve F-35 ve B-2 bombardıman uçaklarındaki teknolojik yeniliklerin, yükseltmelerin ve Yapay Zeka (AI) Teknolojisi uygulamalarının uçakların savaş yeteneklerini nasıl arttırdığına  ve pilotlara kazandırdığı avantajlara dair teknik değerlendirmeler içermektedir. 
Seçkin Deniz, 28.04.2019


AI Changes B-2 & F-35 Attack Strategies

"AI nedeniyle değişen hedefleme, sensör konsolidasyonu, bakım ve saldırı stratejisi"

F-35 veya B-2'deki saldırı misyonları, veri paylaşımını hedefleme ve bunlarla mücadele, yeni ortaya çıkan AI (Yapay Zeka) sistemlerinin hızlı entegrasyonu nedeniyle hızla değişiyor, Hava Kuvvetlerinin taktikleri ayarlamasına ve gelecekteki savaş stratejilerini uyarlamasına yol açıyor.




Daha hızlı bilgisayar işlemcileri, algılayıcı bilgilerini birleştirme veya "kaynaştırma" yapabilen AI infüzyonlu algoritmalar ve otomatik bakım ve kontrol listeleri, gelecekteki tehdit ortamlarını öngörmeyi amaçlayan yeni pilot taktikleri öğretmektedir.


F-35 ve B-2 için hızlı veri tabanına erişim, bilgi düzenleme ve yüksek hacimli işlemsel işlevlerin yerine getirilmesi AI uygulamalarının açık avantajlarıdır. Örneğin, algoritmalar, hedefleme, ISR ve navigasyon bilgileri, radar uyarı bilgileri, görüntüler veya videolar gibi sensör girişlerini tarayabilir, görüntüleyebilir ve organize edebilir.


AI'nın çeşitli uygulamaları şimdi yalnızca geleneksel BT veya siber kavramlarla sınırlı olmayan geniş bir işlev yelpazesi sunuyor; bilgisayar algoritmaları, büyük ölçekli veri havuzlarına neredeyse anında erişebiliyor, bilgileri karşılaştırıp düzenleyebiliyor ve insan karar vericiler için otomatik prosedür ve analitik işlevler yapabiliyor. Yüksek hacimli, gereksiz işlemler bilgisayar otomasyonu ile yapıldığında, insanlar, daha geniş kapsamlı yorumlar yapabilmek veya kavramsal çalışmalarla enerji harcamak için serbest kalıyorlar.


Örneğin, F-35, insan müdahalesine gerek kalmadan tek bir ekranda pilotların bilgi edinmelerine, bilgileri organize etmelerine ve sunmalarına yardımcı olmak için erken dönem yapay zeka tekrarlamalarını kullanmaktadır. Çoğunlukla pilotlar üzerindeki bilişsel yükü hafifletmek olarak adlandırılan çaba, tek bir ekranda bir dizi farklı sensörden sistematik olarak bilgi sunmaya yöneliktir. F-35'ler geniş çapta tartışılan sensör füzyonu, örneğin, pilotlar için hedefleme, navigasyon ve sensör bilgilerinin birleştirilmesini içerdiğinden bu olgunun kanıtıdır.


Bir F-35 bilgisayar sistemi olan Autonomic Logistics Information System, insan müdahalesine gerek kalmadan bilgisayarların değerlendirme yaptığı, kontrol listelerinden geçtiği, bilgileri düzenlediği ve bazı kararlar aldığı yapay zekanın erken uygulamalarını içerir.

ALIS adı verilen bilgisayar, uçağın lojistik kuyruğunu daha otomatik hale getirir ve motor sağlığı veya diğer aviyoniklerle ilgili bilgileri geri alabilir.


ALIS-yapımcısı Lockheed Martin'den yapılan bir açıklamaya göre, tek, güvenli bir bilgi ortamı, kullanıcılara dağıtılmış bir ağda web destekli uygulamaları kullanan bu alanlardan herhangi biri hakkında güncel bilgiler sağlar.


Açıklamanın devamında, ALIS'ın, F-35 için bilgi altyapısı olarak hizmet verdiği, uçak sağlığı ve bakımı eylem bilgilerini küresel olarak dağıtılmış bir ağdaki uygun kullanıcılara, dünya çapındaki teknisyenlere ilettiği anlatılıyor.



F-35

Yakın gelecekte, F-35 pilotları, havada uçak kokpitinden yakınlarda uçan, algılama, keşif ve hedefleme işlevlerini gerçekleştiren küçük bir dron grubunu kontrol etmek için AI'dan yararlanabilecekler.


Şu anda, uçuş yolu, sensör taşıma yükü ve Hava Kuvvetleri Avcıları ve Reapers gibi hava uçağı silahlarının imhası, yer kontrol istasyonlarından koordine edilmektedir.


Örneğin, bir Hava Kuvvetleri Predatörü, Reaper veya Global Hawk uçağı üzerindeki bir elektro-optik/ kızılötesi sensörden alınan gerçek zamanlı video yayınları, yer kontrol istasyonuna gitmeye gerek kalmadan doğrudan bir F-35 kokpitine gidebilir. Bu, bir savaş pilotunun saldırmak isteyebileceği yerdeki keşif misyonlarındaki dronların hedefleme ve taktiksel girişimlerini hızlandırabilir. Havadan havaya ve havadan yere tehditleri içeren hızlı hareket etmeyi gerektiren savaş koşullarında, artan hız büyük bir fark yaratabilir.


Bir dizi hava aracı işlevini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için gelişmiş algoritmaları ve yerleşik bilgisayarları kullanma, aynı zamanda insan karar vericilerini komuta ve kontrol etme rolüne sokma olanağı, Londra merkezli bir düşünce kuruluşu olan “Chatam House - Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü”'nün bir makalesinde incelenmiştir.


“Yapay Zeka ve Savaşın Geleceği” başlıklı 2017 tarihli makale, avcı ve bombardıman uçağı pilot “kontrol listelerinin” AI tarafından “bilişsel yardım araçları” olarak nasıl etkinleştirilebileceğini açıklıyor.


“Pilotlar, çeşitli görevlerin karmaşıklığını yönetmelerine yardımcı olacak prosedürlere büyük ölçüde güveniyor. Örneğin, bir ateş (saldırı) ışığı yandığında veya başka bir alt sistem bir sorunu gösterdiğinde, pilotlar önce uçağı dengelemek için eğitilir (bir beceri), ardından doğru prosedürü belirlemek için el kitabına bakarlar (kural izlenir). Bu kodlanmış prosedürler, hatırlanması muhtemel sorunlara çok fazla çözüm olduğu için gereklidir,” diyor Chatam House.


Hava Kuvvetleri'nin gizli B-2 bombacısı yine bir başka örnektir; Hava Kuvvetleri yetkilileri, uçakta aviyonik ve on-board bilgisayar sistemlerinin performansını yaklaşık 1000 kat artıran yeni bir uçuş yönetim kontrol işlemcisi aldığını açıkladı.


Bu yükseltme, üst düzey Hava Kuvvetleri liderlerine göre, eski sistemde kuantum bir gelişmedir ve işlemci veriminin, hafızanın ve ağ hızının bin katından fazlasını sağlar. Yeni işlemci otomatik navigasyon programlarına yardımcı olacak ve hepsi bir pilotun en acil muharebe görevlerine daha az müdahaleyle enerji harcamasını sağlayacak şekilde tasarlanan B-2'lerin “Fly-by-wire” (Seçkin Deniz'in notu: Fly-by-wire, manüel uçuş kumandalarını elektronik bir arayüz ile değiştiren gelişmiş uçuş kumanda sistemi. Bu sistemde uçak pilottan bağımsız bilgisayar kontrollü basit bir yapay zekaya sahiptir.) teknolojisini hızlandıracak.


Hava Kuvvetleri yetkililerinin, geçtiğimiz yıl Warrior Maven'e verdikleri demece göre, Son Derece Yüksek Frekans, Artış 1 işlemci yükseltmesi olarak da bilinen B-2 Uçuş Yönetimi Kontrol İşlemcisi Yükseltmesi'nin son uçak kurulumu Ağustos 2016'da tamamlandı.


Daha hızlı, daha yetenekli işlemciler uçağın aviyonik, radar, sensörler ve iletişim teknolojilerinin düşman hedeflerini daha iyi tanımlamasını ve bunlara saldırmasını sağlayacak. Sensörden atıcıya kadar geçen süre büyük ölçüde azaltılacak, B-2'nin, silahları çok daha etkili bir şekilde kullanmasına imkan sağlanacak, böylece düşman saldırılarına maruz kalmayacak.


1980'lerde inşa edilmiş olmasına rağmen, B-2, uçuş kontrolleri ve araç üstü sistemler için “cam kokpit” adı verilen bir dijital uçaktır.


Yükseltme, uçuş yönetimi kontrol işlemcilerinin, uçağın beynine, daha yetenekli entegre işlem birimlerinin yüklenmesi demektir. Bu, şu anda kullanılan karma veri yolu kablolarının yerine bazı yeni fiber optik kabloların döşenmesini sağlar; Hava Kuvvetleri yetkililerinin Warrior'a açıkladığına göre, B-2'nin 80'li yıllarda yapılan bilgisayarları bilgisayarlıktan çıktı, veriyle dolular ve aşırı yüklenmeye başladılar.



B-2 Northrop Grumman fotoğraf

Ek bilgisayar tabanlı B-2 yükseltmeleri, düşman hava savunmalarının yerini belirlemek için tasarlanmış yeni bir sensör sistemi olan, geliştirilmekte olan Savunma Yönetim Sistemini (Defensive Management System) içeriyor. DMS olarak adlandırılan bu sistem, B-2 ekibine hava savunmasının nerede olduğu hakkında bilgi vermek için bilgisayar destekli sensör teknolojisini kullanıyor. Bu sadece görev verimliliğini ve güvenliği arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda B-2 gizli bombardıman görevlerinin gelecek yıllar boyunca etkili ve alakalı kalmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.



Kris Osborn , 22.04.2019, Warrior Maven


(Kris Osborn eski Pentagon Ordu Sekreter Yardımcısı - Satın Alma, Lojistik ve Teknoloji Asistanlığı Ofisi ile Yüksek Nitelikli Bir Uzman olarak görev yapmıştır.)




Seçkin Deniz, 28.
04.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı