18 Kasım 2014 Salı

SA994/ÇY4-DB26: IDF ve Shin Bet; Yalanın Kader, Kötülüğün Vicdan Olduğu Yer

"Gantz ve Cohen askeri liderlerdi. Yüzlerce insan boşu boşuna terör ve kin ekilen yerde onların adına öldü."
 İsrail Shin Bet şefi Yoram Cohen- Genelkurmay Başkanı Benny Gantz

İsrail’in 'Ocak Uyarısı' üzerinde duruyor olması, Gazze'de olup bitenler konusundaki sorumluluğunu değiştirmez

Bakın kim, hem de ne hakkında konuşuyor:

İsrail Savunma Kuvvetleri personel şefi ve Şin Bet güvenlik servisinin başı, "ahlak" ve "etik" ten bahsediyorlar. Bu tıpkı bir mezbaha patronunun hayvan haklarını savunmaya cesaret etmesi, bir hapishane bekçisinin özgürlükten, bir sigara şirketi CEO’sunun sağlıktan  bahsetmesi gibi.

Kısacası İsrail, sanki bu yaz Gazze Şeridi'ndeki savaşla ilgili gerçek bir tartışma için nihayet gözlerini açmış gibi görünüyordu. Ne de olsa, Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yazdığı  mektubunda "ahlaki ve etik bozulma" ve Shin Bet(*)’in "Tüm ahlaki ve etik sınırları ihlal ettiği" ni yazmıştı.

Ama bu sahte dindar şairlik, elbette Gazze Savaşı üzerinden, erkek gibi erkekler Benny Gantz ve Shin Bet şefi Yoram Cohen arasındaki saçma sidik yarışına ithaftı. Bir generalin savaşı, başarıların başarı olmadığı, zaferin zafer olmadığı açık bir hale geldiğinde daima sürer. Bu açıdan bakıldığında, karşılıklı suçlamaların biraz kıymeti var olur.

Ama bu küçük fırtına hakkındaki temel konu, İsrail'deki en kısa fırtınalar gibi, bunun yüzeysel marjinal, önemsizce  ele alınmasıdır.Bu skandallar genellikle karanlık gerçeklere yöneliktir ve gerçekten rahatsız edici sorulardan kaçınılır.

Shin Bet Ocak ayında Hamas’ın başlatacağı olası bir savaşa bir uyarı mı vermişti? Hayır, gerçekten mi? Gazze’nin  sonsuza dek abluka altında sessiz kalmayacağını bilmek için Shin Bet’e, bu savaşın zamanlamasının kimse tarafından planlanmadığını fark etmek için de Askeri İstihbarat’a ihtiyacımız yok. Ordunun komutanı, Shin Bet'in başkanını ahlak yoksunluğuyla suçladığında, sözlerinin doğasındaki çelişkiler dinlemeye değer.

Gantz ve Cohen, kişisel olarak kusursuz bir şekilde dosdoğru ve dürüst olsalar bile, ahlak ve dürüstlük hakkında konuşabilecek bir durumda (veya izinli)  değiller. Onlar yalanın kader, kötülüğün vicdan olduğu iki kurumun başındalar. Olabildiğince sofistike ve başarılı olsalar bile, kurumlarının prensiplerle hiç bir bağlantısı yok. Mevcut koşullarda başka türlüsü olamaz. Her ikisi de mesela, sonrasında ahlaktan bahsetmelerinin imkansız olduğu, Gazze Şeridi'nde işlenen suçlardan sorumludur.

Sınır Koruma Operasyonu sonrası Gazze’den dönen her iyi insan –böyle onlarcasıyla tanıştım- ,orada gördükleriyle derinden sarsıldı. Her biri, bunun bir daha asla tekrarlanmayacağını sandığımız Dökme Kurşun Opresyonu’ndan bile daha acımasız olduğunu hissetti.

Bu şüpheli kazancı istedikleri kadar paylaşabilirler, Gantz ve Cohen askeri liderlerdi. Yüzlerce insan boşu boşuna terör ve kin ekilen yerde onların adına öldü. Gerçek şu ki, bunun derin korkuları azaltmamış olması da İsrail’deki kimseyi rahatsız etmiyor.

İsrail’in Ocak ayındaki uyarı üzerinde durması, acılarına terk edilmiş Gazze'de, olanlar konusunda onun sorumluluğunu değiştirmez. Doğru olan şey, bu ikilinin dürüstlük hakkında konuşurken zorlanmaları. Shin Bet’in çalışmalarının önemli bir kısmı özellikle Araplara söylediği yalanlar üzerine inşa edilmiştir, -dağlar kadar yalanlar üzerine -, ama bu yalanları kim sayıyor ve kim dile getirebilirdi?

Bir kurumun çalışmalarının önemli bir parçası işbirlikçilerinin çürümüş bağlantılarına ve onun yalan ve sahte vaatlerine dayanıyorsa, o kurum gerçeklerden bahsedemez.

Ayrıca IDF(**) nasıl yalan söyleyeceğini iyi bilir, hep böyledir. Mayıs ayında IDF Sözcüsü Beytunya’daki Nakba Günü olaylarında ordunun ateş açmadığını belirtti. Yani o öyle karar verdi. Altı ay sonra yalanı ortaya çıktı, ama üst düzey savunma yetkilileri, Savunma Bakanı da dahil, suçlayıcı video kliplerin "fabrikasyon" ve "düzenlenmiş." olduğunu iddia etti.

Bu yalan, diğer pek çok yalanın aksine belgelendiği için ortaya çıktı. Bu topraklarda askeri bir muhabirin televizyonda "IDF soruşturması kutsal bir değerdir." demesi bile olağanüstü bir şey değildir. Gantz ve Cohen tüm bunlarla ilgili değil. Hükümet ve medya da öyle. Onları rahatsız etmeyin: Onlar İsrail'in son skandalları hakkında haberler dinlemekle meşgul.

Gideon Levy, 16.11.2014, Haaretz


Derya Beyaz, 18.11.2014,  Sonsuz Ark,  Çırak- Çevirmen Yazar, Çeviri



*Shin Bet: İsrail'in yurtiçi gizli servisidir.; Destek' ve 'Operasyon' olmak üzere iki bölüme ayrılır.
**IDF: İsrail Ordusu'nun askeri istihbarat birimi. 1950 yılında kurulmuştur. Kara, hava veya deniz kuvvetlerine bağlı olmayan bağımsız bir birimdir.

Orijinal Metin:

Seçkin Deniz Twitter Akışı