26 Temmuz 2014 Cumartesi

SA797/ÇY4-DB7: Breaking the Silence-Sessizliği Kırmak: İsrailli Kadın Askerlerin İtirafları - Giriş

“Bizimle gönül birliği bulunan, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te Eylül 2000 tarihinden itibaren görev yapmış askerlerin itiraflarını topluyor ve yayınlıyoruz.” 
Taciz, Yağma, Aşağılama, Dayak, İşkence, Özel Mülklere Verilen Zararlar…

“Bu, ayrıca var olan gerçekliği bildiği halde inkar eden inatçı çoğunluğa karşı da bir dik duruş. Bu, İsrail toplumuna ve liderlerine, çalışmalarımızın sonuçlarını değerlendirmek için acil bir çağrı.”

Kadın Askerlerin İtirafları- Women Soldiers’ Testimonies

“Bir şekilde, bir kadın askerin sahada da kendisini daha çok ispatlaması gerekir. Saldırabilen bir kadın asker, ciddi bir savaşçıdır. Yetenekli, top kesici. Oradayken yanımda öyle biri vardı. Uzun zamandır oradaydı.  O -Vay be- herkes onun ne kadar cesaretli olduğundan bahsederdi, çünkü o Arapları gözünü bile kırpmadan aşağılayabiliyordu. Yapması gereken buydu.”


“...Bence, erkeklerin bu açıdan kendilerini ispatlamalarına çok da gerek yok ama bu açıkça belirtilmemiş. Şu çok açık ki, sizin bunu ayrıntılı açıklamanıza gerek bile yok. Bu iş demek, onu Araplara hakaret ederken görmelisiniz- Böyle bir şeyi yüksek sesle söylemenizde bir sorun yok- Şuna da bakın, gerçek bir “top kesici”, onu onları aşağılarken izleyin, onları tokatlarken, şu adamı nasıl da patakladı. Bu çeşit konuşmaları sürekli duyarsınız.”

“Breaking the Silence” (Sessizliği Kırmak) 2. İntifadanın başından beri (Eylül 2000), İsrail ordusunda görev yapan, emekli askerlerden oluşan bir organizasyondur ve kendilerini İşgal Altındaki Topraklar’daki,  medyaya hiç yansımayan günlük yaşamı İsrail kamuoyuna duyurmaya adamışlardır.

İsrail’in arka bahçesinde neler olduğunu geniş bir şekilde anlatan bir bilgi kanalıdır. “Breaking the Silence” Mart 2004’te ortaya çıktı ve o zamandan beri hem de kamu hem de medya için, daha önce sessiz kalan askerlerin sesini duyuran özel bir konuma sahip oldu.

Nihai hedefi, günlük hatta sivil halkla karşı karşıya gelen ve bu halkın günlük hayatını kontrol etmekle görevli genç askerlerin ödediği ahlaki bedel konusunda kamuoyunu uyarmaktır. Yayınladığımız bütün itiraflar, titiz bir araştırma sonucunda ortaya çıkmış, görgü tanıklarının katkısıyla doğrulanmıştır ve bu alanda diğer insan hakları örgütlerinin de arşivlerine dayanmaktadır. Gazetecilik kuralları gereği, kaynaklarımızın kimlikleri açıklanmaz ve gizli kalır. Burada yayınlanan itiraflar, düzenlenmemiş ve belirli tanıkları ifşa edecek ayrıntılar dışında, orijinal şekliyle sunulmuştur.

Kudüs’te basılmıştır. 2009

“Breaking the Silence” faaliyetleri şu vakıf ve bireylerin cömert desteği ile mümkün olmaktadır: 

Moriah Vakfı, Yeni İsrail Vakfı, ICCO, SIVMO, OXFAM GB, Tel Aviv İngiliz Konsolosluğu, AB ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği İspanya Ajansı.

Bu kitapçık, AB ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği İspanyol Ajansı tarafından basılıp, çoğaltılmıştır.

Bu kitapçıktaki ifadeler AB ve Kalkınma Birliği İspanyol Ajansını temsil etmez, bütün sorumluluk “Breaking the Silence” a aittir.

Bu kitapçık “Soldiers Speak Out” (Konuşan Askerler) ürünüdür, itiraflar “Breaking the Silence” ifade toplama projesi ürünüdür. 2004’ten beri, IDF, Sınır Muhafız ve Güvenlik Kuvvetleri’nde görev yapmış, İşgal Altındaki Topraklar’da rol oynamış yüzlerce askerin ifadelerini topladık. Sivil bir halkı kontrol altında tutmak için İsrail toplumu tarafından gönderilen, yine bu toplumun en iyi oğulları ve kızlarından söz ediyoruz.

40 yılı aşkın bir süre askeri kontrol altında yaşamış olanlarla yüz yüze gelmek mutlaka bir etki bırakır, ama gençlerini böyle bir misyon için gönderdiğini inkara meyilli olanlar tarafından görmezden gelindiler. Sadece üniforma giyenler günlük gerçeklerle tanıştı. Görevi yerine getirmek, komşuları, mahalleleri ve aileleri kontrol altında tutmak için gereken zulüm ve ahlaki açıdan bozulma İsrail kamuoyundan gizleniyor. Yaygın inanışın aksine, genişlemeye devam eden itirafların mozaiği sadece ordunun kötü elmalarıyla ilgilendiğimiz bir uç fenomeni değil, toplumu bir bütün olarak saran ahlaki erozyonu kanıtlıyor.

Bu kitapçık, Breaking The Silence’ın son birkaç yıldır yayınladığı itiraf koleksiyonları ve yayınlarla uzun soluklu olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu türde bir ilk. Burada toplanan ifadeler, 2000 yılından beri İşgal Altındaki Topraklar’da çeşitli birim ve görevlerde hizmet etmiş kadınlardan toplandı. Bu koleksiyon, birçok kadın askerin, askeri görevleri sırasındaki maruz kaldığı gerçekliği ortaya çıkarıyor. Muharip ve destek kuvvet olarak görev yapan kadın subaylar, komutanlar ve askerlerin sahadaki durumla nasıl başa çıktıklarını anlatıyor.

Bu koleksiyondaki pek çok itiraf, yarı-harici bir bakış açısıyla, olan bitene tam katılanlar arasında bir alternatif sağlıyor. Bu bakış açıları İsrail Devleti’nin arka planında olanlara bir ışık tutacak.

Elinizde tuttuğunuz bu kitapçık, daha önce basılmış itiraflara sahip yüzlerce asker arasına katılan ve sessizliğini bozan 40 kadın ile yapılan görüşmelerden seçilen ifadeleri içeriyor. Bu kitapçık, ayrıca güvenlik güçlerinin görev yaparken ödediği ahlaki ve toplumsal bedele de ekstra bir örnek.

Sessizliğini bozan bu kadınlar, itiraflarıyla dün “istisna” kabul edilen davranışların, yarının kuralları haline nasıl geldiğini, İsrail toplumunun bütün askeri sistemiyle birlikte nasıl ahlaki bir kayma yaşadığına da bir ışık tutacak.

Bu, ayrıca var olan gerçekliği bildiği halde inkar eden inatçı çoğunluğa karşı da bir dik duruş. Bu, İsrail toplumuna ve liderlerine, çalışmalarımızın sonuçlarını değerlendirmek için acil bir çağrı.

Bu kitabın yayınlanmasını mümkün kılan pek çok gönüllü ve destekçilere teşekkür etmek istiyoruz. Onların destek ve yardımları olmasaydı, bu önemli itiraflar, bilmesi gerekenlere ulaşamazdı.



Derya Beyaz, 26/07/2014, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Çeviri



Orijinal Metin:

Seçkin Deniz Twitter Akışı