1 Nisan 2024 Pazartesi

SA10667/EK23: Amerikalıların Etkili Bir Dış Politika İçin İçeride Birliğe İhtiyacı Var

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2005-2009 yılları arasında Başkan George W. Bush'un ulusal güvenlik danışmanı olarak, 2001-2005 yılları arasında ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı olarak görev yapan RiceHadleyGates'in direktörü Stephen J. Hadley ve George W. Bush yönetimi sırasında Ulusal Güvenlik Konseyi kadrosunda ve Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan Center for a New American Security'nin (CNAS) icra kurulu başkanı Richard Fontaine'a aittir ve ABD'deki keskin kutuplaşmalara ve bu kutuplaşmaların dış politikaya olumsuz etkisine odaklanmaktadır. Analistlerin çektiği fotoğrafa göre Amerika Birleşik Devletleri'nin vatandaşları gelişmekte olan tipik bir ülkenin ya da herhangi bir üçünc üdünya ülkesinin vatandaşlarının yaşadığı sıkıntıların aynısını hissetmektedirler: "Son yıllarda pek çok Amerikalı küreselleşmenin kurbanı olduğunu, yasadışı göçün tehdidi altında olduğunu, ayrıcalıklı elitler tarafından saygısızlığa uğradığını ve politikacıları tarafından terk edildiğini hissetti. Amerikalılar sağlık hizmetlerinin karşılanabilirliği ve çocuklarının eğitimi konusunda endişe duymakta, enflasyonun etkilerinden muzdarip olmakta ve teknolojik değişimin ortasında iş güvencesini merak etmektedir. Sürdürülemez borç seviyeleri, artan uluslararası rekabet ve nüfusun ayrıcalıklı olmayan kesimlerine orantısız yükler bindiren ekonomi politikaları görüyorlar. Ülkenin demokratik sisteminin kendileri için çalışıp çalışmadığından şüphe duyan Amerikalıların endişelenmek için haklı sebepleri var." Keyifli okumalar diliyoruz.
Seçkin Deniz, 01.04.2024, Sonsuz Ark 

Americans Need Domestic Unity for Effective Foreign Policy

"ABD'li muhalifler kutuplaşmayı daha da kötüleştirmek için çalışıyor."

Amerika Birleşik Devletleri istikrarlı bir uluslararası ortamda ve önemli bir iç birlik içinde gelişir. 2024'te her ikisini de istemek ahmaklık gibi görünüyor. Avrupa ve Orta Doğu'daki savaşlardan Çin sorununa kadar uzanan çok sayıda dış kriz devam ediyor. Yaklaşan başkanlık seçimleri Amerikalıları daha da bölmeyi vaat ediyor.


 Güney Carolina'da bir verandanın yeşil boyalı korkuluğunda yıpranmış bir ABD bayrağı asılı. Düz kontrplak levhalar da korkuluğa dayanmış durumda ve bir motosiklet verandanın önündeki bahçenin yamalı çimenlerinde duruyor. BRANDON BELL/GETTY IMAGES

Ancak zorlu uluslararası sorunlarla başa çıkmak geniş bir birliktelik gerektirmektedir. Söz konusu bu olduğunda, farkı üretecek olan ricalar ya da vaatler değil, performanstır.

Küresel tehditler ürkütücüdür. Rusya, Batı'nın Ukrayna'yı destekleme konusundaki yorgunluğunu istismar etmeye hazır. Hamas'ın İsrail'e saldırısı, Gazze Şeridi'ndeki acımasız savaş ve İran'ın vekillerinin terör saldırıları Orta Doğu'da yaygın bir şiddete yol açma tehdidi üretiyor. Çin, Tayvan'ı yutmaya ve ABD'nin nüfuzuna her yerde karşı çıkmaya çalışıyor. Kim Jong Un'un kaprisleri Kore Yarımadası'nı krize sürükleyebilir, İran nükleer silaha yaklaşıyor ve Venezüella liderleri açıkça komşu toprakları ilhak etmekten bahsediyor.

Ancak her ne kadar zor olsalar da, ABD gücü, zenginliği, coğrafyası ve değerleriyle -ve dostları ve müttefikleriyle- bu zorlukların üstesinden gelebilir. Washington, çalkantılı bir dünyada bile başarılı olmak için gerekli her şeye sahiptir; yeter ki bu avantajları ortak bir amaç doğrultusunda bir araya getirecek kadar siyasi birlik içinde olsun.

Kısa bir süre önce yapılan bir anket, bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla Amerikalının 2024 yılında dış politikanın en önemli öncelik olması gerektiğine inandığını gösterdi. Ancak diğer anketler ABD'nin küresel liderliği, hükümetin temel yeterliliği ve uluslararası angajmanın değeri konusunda derin bir şüphecilik olduğunu gösteriyor. 

Pew Center tarafından yapılan bir araştırmaya göre Amerikalı yetişkinlerin sadece yüzde 4'ü ABD siyasi sistemine gerçekten güvendiğini ifade ederken, sadece yüzde 16'sı "federal hükümete her zaman ya da çoğu zaman güvendiğini" söylüyor. 2023 Chicago Konseyi Anketi'ne göre Amerikalıların yüzde 57'si ABD'nin dünya meselelerinde aktif bir rol oynamasını destekliyor. 2018'de bu oran yüzde 70'ti ve bu düşüş en çok Cumhuriyetçiler arasında görülüyordu. Bölünmüş ve içe dönük bir ulus, küresel zorlukların üstesinden gelmeyi daha da zorlaştıracaktır.

Bu nedenle yabancı düşmanlar ülke içindeki kutuplaşmayı arttırmak ve Amerikalıların kendi kurumlarına olan güvenini sarsmak için çalışmaktadır. 2021'den 2022'ye kadar, Çin devleti liderliğindeki bir siber kampanya ABD eyalet hükümetlerinin sistemlerini hedef aldı. Çin ayrıca 2022 ara seçimleri sırasında ABD'deki siyasi süreçleri daha önce hiç olmadığı kadar büyük ölçüde etkilemeye çalıştı. 

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi, Aralık 2022 tarihli bir raporda Pekin'in müdahale girişimlerinde daha cesur davrandığını çünkü kürtaj ve silah kontrolü gibi bölücü konuları istismar etmek için daha büyük bir şans gördüğünü öne sürdü. Rusya, ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmek de dahil olmak üzere, dünya çapında demokratik seçimlere olan kamu güvenini sarsmaya çalışmıştır. İran seçmenlere sahte, tehditkâr e-postalar göndererek 2020 seçimlerini etkilemeye çalıştı. Düşmanlarımızın da çok iyi bildiği gibi, parçalanmış bir Birleşik Devletler daha zayıf bir Birleşik Devletlerdir.

Siyasi çıkmazın ABD dış politikası üzerindeki etkisi Ukrayna'ya yardımın gecikmesinde açıkça görülüyor. Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçilerin çoğunluğu yardım yapılmasını destekliyor, ancak sınır güvenliği konusundaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle yardım durmuş durumda. PEPFAR'ın ya da Başkan'ın AIDS Yardım Acil Durum Planı'nın dördüncü beş yıllık yeniden yetkilendirilmesi, kürtajla ilgili daha geniş tartışmalara karıştı. Bölücü iç siyasetimiz, PEPFAR gibi iki partinin geniş desteğine sahip hayat kurtarıcı programları bile tehlikeye atabilir.

Önerilen çözümlerin çoğu, siyasi liderleri ricalar ve vaatlerin bir kombinasyonu yoluyla ortak bir amaç oluşturmaya çağırmaktadır. Liderlerin, ABD'nin küresel liderliğinin sağladığı orantısız faydaları ve bu liderliğin terk edilmesinin doğuracağı potansiyel vahim sonuçları halka anlatmaları gerektiği söylenmektedir. Ülkeyi birleştirme, siyasi koridor boyunca çalışma sözü vermeli ve ülke içindeki farklılıklarımız ne olursa olsun, bunların yabancı düşmanlarımızla olan farklılıklarımızın yanında soluk kalacağını vurgulamalıdırlar.

Tekrarlanan açıklamalar yardımcı olur, ancak bu tür retorik öğütler cevabın sadece bir kısmını oluşturur. Etkili bir dış politika için gerekli ulusal birliği sağlamak, iç cepheye odaklanmanın yanı sıra siyasi sistemimizin Amerikan halkı için çalıştığını göstermeyi -sadece iddia etmeyi değil- gerektirir.

Son yıllarda pek çok Amerikalı küreselleşmenin kurbanı olduğunu, yasadışı göçün tehdidi altında olduğunu, ayrıcalıklı elitler tarafından saygısızlığa uğradığını ve politikacıları tarafından terk edildiğini hissetti. Amerikalılar sağlık hizmetlerinin karşılanabilirliği ve çocuklarının eğitimi konusunda endişe duymakta, enflasyonun etkilerinden muzdarip olmakta ve teknolojik değişimin ortasında iş güvencesini merak etmektedir. Sürdürülemez borç seviyeleri, artan uluslararası rekabet ve nüfusun ayrıcalıklı olmayan kesimlerine orantısız yükler bindiren ekonomi politikaları görüyorlar. Ülkenin demokratik sisteminin kendileri için çalışıp çalışmadığından şüphe duyan Amerikalıların endişelenmek için haklı sebepleri var.

Bu tür iç sorunlar - yasadışı göç, güney sınırındaki kaos, yetki harcamalarının sürdürülemezliği, mali istikrarı tehdit eden borç seviyeleri ve daha fazlası - on yıllardır bizimle birlikte. Pek çok durumda çözüm yolları da bellidir. Ancak siyasi sistemimiz sürdürülebilir, iki partili çözümleri hayata geçirmekte yetersiz kalmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nin ihtiyacı olan şey, kapsayıcı bir büyüme sağlayan ve insanları geride bırakmayan bir ekonomik sistemdir. Ekonomik açıdan canlandırıcı bir güç olabilecek yasal göçle birlikte sınır güvenliğine ihtiyacı vardır. Siyasi liderlerin, Sosyal Güvenlik, Medicare ve Medicaid de dahil olmak üzere uzun vadeli hükümet harcamalarını gelirlerle uyumlu hale getirmek için gerekli zor kararları almasına ihtiyacı var. Genel mali istikrar için bir plana ihtiyacı var. Ve güçlü bir ulusal savunmayı yeniden inşa etmesi gerekiyor.

Bunların hiçbiri imkansız görevler değildir. Liderlerimiz bu tür adımlar atarlarsa, Amerikalıların kurumlarına olan inancını yeniden tesis etmeye başlayabilir ve ülkeyi yeniden bir araya getirebilirler.

Günümüzün uluslararası sorunları Amerikan halkının güvenliğini, refahını ve özgürlüğünü tehdit etmektedir. Ancak Amerikalılar, liderleri ülke içindeki gerçek ihtiyaçları ele alana kadar doğal olarak denizaşırı sorunlara odaklanmaktan kaçınacaktır. Bu konularda ilerleme kaydedilmesi, politika yapıcıların yurtdışında etkili bir şekilde hareket edebileceklerine dair daha fazla güven aşılayabilir. Küresel anlamda daha katılımcı bir Amerika Birleşik Devletleri'ne giden yol daha iyi bir yerel yönetimden geçmektedir.

Bu ülkenin kurucuları, demokratik ilkelere dayalı bir sistemin iç güvenlik ve refahı diğerlerinden daha iyi sağlayacağına inanıyordu. Liderlerimiz, uzun süredir Amerikalıları endişelendiren konularda ilerleme kaydederek, insanların bunun böyle olduğuna dair güvenini yeniden tesis edebilirler.

Bu da ABD'nin yurtdışındaki angajmanına yönelik kamuoyu desteğinin yenilenmesine yardımcı olacaktır. Bu mümkün. 2024'te bile.

Stephen J. Hadley, Richard Fontaine, 5 Şubat 2024, Foreign Policy

(Stephen J. Hadley, RiceHadleyGates'in direktörüdür.2005-2009 yılları arasında Başkan George W. Bush'un ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapmıştır. 2001-2005 yılları arasında ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı olarak görev yapmıştır. Richard Fontaine, Center for a New American Security'nin icra kurulu başkanıdır. George W. Bush yönetimi sırasında Ulusal Güvenlik Konseyi kadrosunda ve Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmıştır.)


Eyüp Kaan, 01.04.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı