5 Aralık 2022 Pazartesi

SA9959/SD2619: Katolik İtalyan Piskoposları Cinsel İstismarla İlgili İlk Raporu Yayınladılar

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız haber analiz, The Wall Street Journal için Vatikan'ı ele alan yazılar yazan, Washington, D.C. doğumlu,  Harvard Koleji'nden mezun ve St. John's College'da (Annapolis) liberal sanatlar alanında yüksek lisans ve Yale Üniversitesi'nde Rönesans çalışmaları alanında doktora yapan, Avrupa siyaseti, yüksek öğrenim, sanat ve kültür gibi çeşitli konularda çalışmaları yayınlanan. “Voices of Vatican II: Participants Recall the Council-Vatikan'ın Sesleri II: Katılımcılar Konsili Hatırlıyor" (2015) adlı belgesel filmin yönetmeni olan Francis X. Rocca'ya aittir ve Vatikan'ın yönettiği Katolik İtalyan piskoposlarının 17 Kasım 2022'de açıklanan, rahiplerin, çocuklara ve savunmasız kişilere yönelik cinsel istismar raporuna odaklanmaktadır. Haber-analize göre, ABD Katolik Piskoposlar Konferansı tarafından 2004 yılında hazırlatılan bir raporun sonuçları, önceki yarım yüzyılda 10.000'den fazla kişinin ABD'deki Katolik din adamlarının yaklaşık %4'üne karşı taciz suçlamasında bulunduğunu göstermiş; Almanya'da 2018'de yayınlanan bir rapor, rahiplerin yetmiş yıl boyunca en az 3.677 reşit olmayan kişiyi istismar ettiğini göstermiş; 2021'de yapılan bir araştırma, Fransa'daki rahiplerin ve diğer kilise personelinin 1950'den bu yana yaklaşık 330.000 reşit olmayan çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu ortaya koymuştur. Kilise danışma merkezleri ve diğer kurumlar tarafından alınan iddialara dayanarak hazırlanan ve yayınlanan İtalyan raporu, sadece 2020 ve 2021 yıllarında bildirilen 68 kilise personeli tarafından 89 istismar mağduruna atıfta bulunuyor. 
Seçkin Deniz, 05.12.2022, Sonsuz Ark 

Italian Catholic Bishops Release First Report on Sex Abuse

"Sınırlı araştırma sadece iki yılı kapsıyor ve İtalya'nın kilisedeki suistimallerle hesaplaşmasındaki yavaş tempoyu yansıtıyor."

İtalya'nın Katolik piskoposları, ABD, Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere diğer ülkelerdeki kilise ile ilgili çabalarla karşılaştırıldığında, istismarın hesabının sorulmasında sınırlı ve gecikmiş bir hareket olarak, kilisede cinsel istismarla ilgili ilk ulusal araştırmalarını 17 Kasım 2022, Perşembe günü yayınladılar.

Bologna'dan Kardinal Matteo Zuppi, din adamlarının cinsel taciziyle ilgili olarak "Örtbas etmek yok, piskoposlardan direniş yok" sözü verdi. 
Fotoğraf Alessandra Tarantino

Kilise danışma merkezleri ve diğer kurumlar tarafından alınan iddialara dayanan İtalyan raporu, 2020 ve 2021 yıllarında bildirilen 68 kilise personeli tarafından 89 istismar mağduruna atıfta bulunuyor. 

Piskoposlar, Papa'nın arka bahçesi olan ve kilisenin hala diğer birçok Avrupa ülkesinden daha fazla sosyal ve kültürel nüfuza sahip olduğu İtalya'da cinsel istismarı ele alma konusunda nispeten yavaş davrandılar. 

İtalyan kilisesinin cinsel istismarı ele alış biçimini eleştirenler, yalnızca iki yıllık bir dönemde bildirilen istismarı kapsayan raporun, geçmişteki istismarın muhasebesini yapmak, mağdurlara adalet sağlamak ve çocukları korumak için mütevazı bir ilk girişim olduğunu söylediler .

İtalya'da din adamlarının cinsel istismarını konu alan "Agnus Dei" adlı kitabın yazarlarından Franca Giansoldati, "Bu, İtalyan kilisesinin haksız yere ne kadar geride kaldığını gösteren küçük, küçük, küçük, küçük bir rapor" diyor. "Boston'daki yaygın din adamı istismarının ortaya çıkmasından neredeyse 20 yıl sonra, İtalyan kilisesi ancak şimdi ilk adımları atmaya başladı." 

Taciz mağdurlarının İtalyan savunucusu Francesco Zanardi'ye göre, söz konusu iki yıllık dönemin muhasebesi bile "gülünç" derecede eksikti.

Zanardi, rakamların İtalyan savcılara, Vatikan'a ya da Zanardi'nin kendi kuruluşu olan Rete L'Abuso'ya bildirilen vakaları içermediğini söylüyor 

Yorum talebine yanıt olarak İtalyan Piskoposlar Konferansı, raporun bir istismar soruşturmasına dayanmadığını, piskoposların 2019'da küçüklerin ve savunmasız kişilerin korunmasına ilişkin ulusal yönergeleri kabul etmelerinin ardından kurulan çocuk koruma ağının bir açıklaması olduğunu söyledi.

Kilise yetkilileri Perşembe günü daha derinlemesine bir raporun hazırlanacağını açıkladılar.

Zanardi, Perşembe günkü raporda yer alan sınırlı verilerin bile endişe verici olduğunu söylüyor. 

Bildirilen mağdurlardan yetmiş üçü reşit değildi ve bunların 12'si 10 yaşın altındaydı. İddia edilen suçlar arasında pornografi teşhiri ve uygunsuz dokunmanın yanı sıra cinsel ilişkiler de yer almaktadır. Tacizde bulunduğu iddia edilen 68 kişi arasında 30 din adamı, 23 meslekten olmayan kişi ve 15 tarikat üyesi bulunuyor.

İtalyan piskoposlar, Vatikan'ın dünya çapındaki cinsel tacizcileri disipline etmekten sorumlu doktrin ofisine yapılan raporlara dayanarak 2001-2020 yıllarını kapsayacak bir çalışma üzerinde çalıştıklarını söylediler. Bu çalışmanın tamamlanması için henüz bir tarih belirlenmedi. 

Piskoposlar konferansı genel sekreteri Cagliari Başpiskoposu Giuseppe Baturi Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Vatikan'ın 20 yıl boyunca İtalyan piskoposluklarından taciz vakalarına ilişkin 613 dosya aldığını söyledi. Başpiskopos Baturi, dosyaların seri istismarcılara ait olabileceği için mağdur sayısının henüz net olmadığını söyledi. 

Diğer bazı ülkelerdeki kilise liderleri, bağımsız araştırmacılar tarafından yakın tarihin geniş dönemlerini kapsayan istismar araştırmaları yaptırmıştır.

ABD Katolik Piskoposlar Konferansı tarafından 2004 yılında hazırlatılan bir rapora göre, önceki yarım yüzyılda 10.000'den fazla kişi ABD'deki Katolik din adamlarının yaklaşık %4'üne karşı taciz suçlamasında bulunmuştur.

Almanya'da 2018'de yayınlanan bir rapor, oradaki rahiplerin yetmiş yıl boyunca en az 3.677 reşit olmayan kişiyi istismar ettiğini ortaya koymuştur. Geçen yıl yapılan bir araştırma, Fransa'daki rahiplerin ve diğer kilise personelinin 1950'den bu yana yaklaşık 330.000 reşit olmayan çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu ortaya koymuştur.

İtalya'da ise bu konuda henüz ülke çapında bir hesaplaşma yaşanmadı.

Franca Giansoldati, istismar konusunda İtalyan piskoposların reforma odaklanan bir grup ile kilisenin itibarını korumaya çalışan diğer bir grup arasında eşit bir şekilde bölündüğünü ve bunun sonucunda "radikal bir çözüm gerektiren durumlarla uğraşırken kilisenin frene basarak ilerlediğini" söylüyor.

İtalyan Piskoposlar Konferansı sözcüsü, "İtalyan piskoposların hiçbir şekilde bölünmediğini" söyledi ve piskoposların Mayıs ayında, Perşembe günkü raporun hazırlanması da dahil olmak üzere, küçüklerin ve savunmasız kişilerin istismarının önlenmesine yönelik beş eylem planını onaylamak için oy kullandığını belirtti. "Dolayısıyla bu ortak bir karardır."

Giansoldati, İtalya'da gün ışığına çıkan din adamı istismarı vakalarının çoğunun polis ve savcıların titizliği sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Giansoldati, taciz skandallarının kilisenin harekete geçmesi için kamuoyu baskısına yol açtığı diğer ülkelerin aksine, İtalya'nın medya ve siyaset kurumu tarafından "kilisenin her zaman kadife eldivenlerle ele alındığını" söyledi.

İtalya'daki Katolik Kilisesi, diğer büyük Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında hala önemli bir prestije sahip. Önde gelen politikacılar düzenli olarak kilise etkinliklerinde konuşma yapıyor ve papa ayinleri sık sık televizyonda yayınlanıyor.

Roma'da yayınlanan Il Messaggero gazetesinde yazan Franca Giansoldati, "Genel tutum, kurbanlar pahasına kiliseye aşırı saygı duyulmasıdır" diyor.

İtalyan kilise liderleri yapacakları işler olduğunu kabul ettiler. 

"Örtbas yok, piskoposlardan direniş yok. Almamız gereken darbeyi ve sorumluluğu alacağız. Bunu kurbanlara borçluyuz," diyen İtalyan Piskoposlar Konferansı Başkanı Bolonya Kardinali Matteo Zuppi bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, "Bu olayların üstünü örtmek yok." demişti.

Almanya'da, rahiplerin yetmiş yılda en az 3.677 çocuğu taciz ettiğini tespit eden bir 2018 raporu var. Geçen yıl yapılan bir araştırma, Fransa'daki rahiplerin ve diğer kilise personelinin 1950'den bu yana yaklaşık 330.000 çocuğa cinsel tacizde bulunduğunu ortaya çıkardı.

Francis X. Rocca, Roma, 17 Kasım 2022 , The Wal Street Journal

(Francis X. Rocca, The Wall Street Journal için Vatikan'ı ele alıyor. Washington, D.C. doğumlu, Avrupa siyaseti, yüksek öğrenim, sanat ve kültür gibi çeşitli konularda yazılar yazdı. Harvard Koleji'nden mezun oldu ve St. John's College'da (Annapolis) liberal sanatlar alanında yüksek lisans ve Yale Üniversitesi'nde Rönesans çalışmaları alanında doktora yaptı. “Vatikan'ın Sesleri II: Katılımcılar Konseyi Hatırlar” (2015) adlı bir belgesel filmin yönetmenidir.)


Seçkin Deniz, 05.12.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı