31 Temmuz 2022 Pazar

SA9767/SD2476: The Economist: Japonya, Abe Shinzo'nun Vizyonuna Sadık Kalmalı; Bir Noktaya Kadar

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Küresel Satanist Çete'nin küresel operasyonlarının propagandasını ve takibinin yapıldığı The Economist'in imzasız bir metnidir ve silahlı sûikastle öldürülen eski Japonya Başbakanı Abe Shinzo sonrası partisinin liderliğini ve başbakanlığı üstlenen Kishida Fumio'ya verilen talimatlar niteliğindedir. The Economist, devlet olarak ABD'nin tetikçiliğini yaptığı Küresel Satanist Çete'nin çizdiği çerçeveden dışarı taştığını iddia ettiği Abe Shinzo'nun neden görevinden ayrılmak zorunda kaldığını ve neden öldürüldüğünü açık bir şekilde izah etmekte ve Kishida Fumio'nun aynı hataları yapmaması için tehditler savurmaktadır: "Bay Kişida'nın Bay Abe'nin çizdiği yolda devam etmesi muhtemel, ancak daha temkinli olmalıdır. Yol boyunca selefinin milliyetçi bagajının bir kısmını da kaybedebilirse, daha iyi olur." Tıpkı Turgut Özal'ın öldürülmesine benzer bir 'sınır ihlali' gerekçesi dünyanın hemen her ülkesinde olduğu gibi Japon başbakan Abe Shinzo için de geçerli olmuştur. Metinde açıkça görüleceği üzere, milliyetçi duygularla yürütülen politikalar sonrası Güney Kore ile ilişkilerin bozulması, savunma harcamalarının ABD'nin sınırladığı ölçülerde ve amaçlarda yapılmaması, İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD'nin yazdığı ve dayattığı pasifist Anayasa'nın Çin'le savaşa yönelik hazırlıkların tamamlanması için değiştirilmesinde karşılaşılan 'sorunlar' ve Küresel Arena'ya dönme çabaları Abe Shinzo'nun sonunu getirmiştir. ABD Abe Shinzo'yu öldürtmüştür ve Başbakan Kishida Fumio'yu da tehdit etmektedir: "Japonya'nın nihai amacı, “savaş potansiyeline” sahip olmasını yasaklayan savaş sonrası pasifist anayasasını, büyük bir modern orduya sahip olduğu gerçeğiyle uyumlu hale getirmek olmalıdır."
Seçkin Deniz, 31.07.2022, Sonsuz Ark 


Japan should stay true to Abe Shinzo’s vision—up to a point
"Başbakan Kishida Fumio, Bay Abe'nin milliyetçiliğini değil pragmatizmini takip etmeli"

Max Weber, ahlaki saflığa bağlı politikacılar ile pragmatik meslektaşları arasındaki karşıtlıktan bahsetmiişti. 2006-07 ve 2012-20 yılları arasında Japonya'nın başbakanı olan Abe Shinzo, Weber'in keskin bir okuyucusuydu. Rakip mahkumiyet ve sorumluluk etiği arasındaki gerilim, 8 Temmuz'da bir suikastçının silahının kısa kestiği hayatını tanımladı.

Bay Abe'nin ideolojik bir çekirdeği vardı. Komşularını geri püskürten ve ülkesini kutuplaştıran muhafazakar milliyetçi Abe'ydi. Yine de, çalışılmış bir pragmatizm geliştirmişti. Bu Abe, Japonya'nın savunmasını güçlendiren ve müttefikleri bir araya getiren bir gerçekçiydi.


12 Temmuz 2022, Tokyo, Japonya - Cenaze töreninden sonra Tokyo'daki iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) genel merkezinde 8 Temmuz'da silahlı saldırı sonucu öldürülen eski Başbakan Abe Shinzo'nun bir portresi sergileniyor (Fotoğraf: Yoshio Tsunoda/AFLO)

Bay Abe'nin ölümüne rağmen Japonya muhtemelen belirlediği rotaya bağlı kalacak. Kendi silahlı kuvvetlerini güçlendirmeye, Amerika ile ittifakını güçlendirmeye ve Asya ve ötesindeki güvenlik ilişkilerini derinleştirmeye bağlı kalacaktır. Bunun nedeni, tüm diplomatik yeteneğine rağmen, Bay Abe'nin Japonya'da meydana gelen jeopolitik değişimlere, yani Amerika'nın bocalamalarına ve Çin'in yükselişine yanıt vermesiydi.

Bay Abe'nin temel başarısı, Japonya'yı kendi başına küresel bir güç olarak yeniden canlandırmaktı. Bu, politika oluşturma sürecini düzene sokmak için bir ulusal güvenlik konseyinin oluşturulması ve caydırıcılığı arttırmak için silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere kurumsal yapılanma ile işe başladı. Bay Abe ayrıca ticaret anlaşmaları ve Quad gibi gruplaşmalar yoluyla “Hint-Pasifik” bölgesi için bir mimari inşa etti. Bay Abe, Japonya'nın küresel rolünün, ülke içindeki ekonomik canlılığına bağlı olduğunu da anlamıştı.

Yine de Bay Abe'nin ülkesini ikinci dünya savaşının gölgesinden çıkarıp küresel sahneye tekrar taşıma arzusu, bazen tarihinin çirkin kısımlarını örtbas etmek anlamına geliyordu. Japonya'nın sömürge ve savaş zamanı geçmişinin “mazoşist” bir versiyonu olarak gördüğü ders kitaplarını temizlemek için mücadele etti. Bu revizyonist eğilimler, eski bir sömürge olan Güney Kore ile ilişkileri gerdi. Bay Abe, itibarına göre, uzun süredir devam eden tarihi anlaşmazlıkları çözmeye çalışsa da, 2020'de bağları ciddi şekilde yıpranmış olarak görevi bıraktı.

Japonya'nın şu anki başbakanı Kishida Fumio, Bay Abe'nin şahin mirasına bağlılık ilan etmekte gecikmedi. Ancak, pragmatik Abe ile dinlenmesi gereken ideolojik Abe arasında ayrım yapmaya dikkat etmelidir. Bay Kishida, Güney Kore'nin yeni cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol ile ilişkileri onarmak için çalışarak ideolojik Abe'yi gömmeye başlayabilir. Japonya ulusal güvenlik stratejisini revize ettiğinde ve savunma harcama planlarını bu yıl içinde güncellediğinde, ülkesinin itibarını yükseltebilir.

Japonya'nın nihai amacı, “savaş potansiyeline” sahip olmasını yasaklayan savaş sonrası pasifist anayasasını, büyük bir modern orduya sahip olduğu gerçeğiyle uyumlu hale getirmek olmalıdır. Bir revizyon, “Öz Savunma Güçlerini” sağlam bir yasal temele oturtacaktır. Bundan önceki tartışma, Japon seçmenlerin tehlikeli bir dünyada yaşadıklarını ve kendilerini savunmak için araçlara ihtiyaç duyduklarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Revizyondan yana olan partiler, bu tür değişiklikleri referanduma götürmek için her iki mecliste de gereken üçte iki çoğunluğa sahipler. Anketler, halkın her zamankinden daha uysal olabileceğini gösteriyor.

Ancak, Bay Abe'nin aksine, Bay Kishida'nın oylama için baskı yapması pek olası değildir ve haklı olabilir. Tartışma kin dolu olabilir, değişiklik geçmeyebilir ve eğer geçerse hem Güney Kore'yi hem de milliyetçilerin sürekli Japon emperyalizminin yeniden canlanmak üzere olduğunu iddia ettiği Çin'i üzecektir. Bay Abe'nin de kabul ettiği gibi, hükümetinin daha mütevazı yasal düzenlemeleri, Japonya silahlı kuvvetlerine Tayvan'daki olası beklenmedik durumlarla başa çıkma yeteneği verdi. Bu nedenle Bay Kişida'nın Bay Abe'nin çizdiği yolda devam etmesi muhtemel, ancak daha temkinli olmalıdır. Yol boyunca selefinin milliyetçi bagajının bir kısmını da kaybedebilirse, daha iyi olur. 

The Economist, 14 Temmuz 2022

Seçkin Deniz, 22.07.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı