26 Haziran 2022 Pazar

SA9723/SD2447: Yeni, Eski Küresel Bir Gerçek

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ABD ve denizaşırı ülkelerde askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren, uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak yayınları olan, Mayıs 2015'e kadar yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yapan, Geopolitical Futures'ın kurucusu George Friedman'a aittir ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası, ABD-Çin ilişkilerine ve ABD'nin Japonya ve Hindistan başta olmak üzere Çin'in etrafında kurduğu ittifak ağının Çin'i küresel rekabetten uzaklaşmaya zorlamasına odaklanmaktadır. Geleceğe yönelik öngörülerde (!) bulunan George Friedman'ın şu cümleleri ilginçtir: "Bir sonraki 10-20 yıllık tahminlerime odaklanmaya başlamak istiyorum: Polonya'nın Avrupa'da lider bir güç olarak ortaya çıkışı, Japonya'nın baskın Asya gücü olarak yeniden ortaya çıkışı ve Türkiye'nin yükselişi. Bu savaş, Polonya'yı önemli bir askeri güç ve Avrupa'da bir karar verici yapıyor. Japonya artık hem askeri hem de ekonomik bir güç olduğunu kabul etti ve Çin zayıfladıkça belirleyici Asya gücü olacak. Türkiye tahminim kötü görünüyor ama arkasındayım." Analistin, Türkiye'nin yükselişini öngörmemek için çok çabalayanlara tahmininin 'kötü' göründüğünü söylemesi, bir başka açıdan Türkiye ve Erdoğan karşıtı entrikaların başarısız olacağını görmüş olmasından kaynaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 26.06.2022, Sonsuz Ark 


A New, Old Global Reality

ABD geçtiğimiz günlerde Çin'in işgal etmesi durumunda Tayvan'ı savunacağını açıkladı. Daha da ilginç olanı, 1945'ten beri askeri harekata girişmeyen bir ülke olan Japonya'nın da aynı şeyi söylemesi. Bu, askeri olarak pek değişmiyor – Amerikan füzeleri, daha Tayvan kıyılarına ulaşmadan Çin'in amfibi saldırısını yine de vahşileştirecek, bu nedenle Pekin, gerçekten işgal etmeden işgal hakkında çok konuşuyor. Ancak bu, siyasi ortamı önemli ölçüde değiştiriyor. En azından ekonomik sonuçları nedeniyle. Washington ve Tokyo, dünyanın en büyük ekonomilerinden ikisine sahip olmakla övünmekle kalmıyorlar, aynı zamanda Çin'in büyük müşterileri.

Askeri uyarı, dolaylı olarak ekonomik bir uyarı ile birleştirilmiştir. Bu, Washington'un Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi dediği ve görünüşte Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Hindistan, Singapur, Malezya, Endonezya, Vietnam, Filipinler, Tayland ve Brunei'yi içerecek olan bir deklarasyonla daha da karmaşıklaşıyor. Bu grubun ne yapacağı, ne zaman yapacağı belli değil. Açık olan şu ki, esasen Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenen ve Japonya'nın ilk üyesi olduğu ekonomik gruplaşmaya katılmaya istekli birçok Asya ülkesi var.


Hint-Pasifik Ekonomik Çerçeve Üyeleri

Bu küçük bir olay değil. Çin ekonomik sıkıntıda ve Başkan Xi Jinping'in de bununla başı dertte. Çin ekonomik mucizesi, yerli sermaye üreten ihracata bağlıydı. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı, Çin'in finansal sistemini istikrarsızlaştırmak için diğer meselelerle birlikte komplo kuran ihracatına olan talep daralıyor. Hindistan, dünyanın en büyük ihracatçısı olarak Çin'in yerini almaya hevesli ve Malezya, Endonezya, Vietnam, Filipinler ve Tayland da bundan pay almak istiyor. Dolayısıyla, çerçeve bunlardan herhangi birine Amerikan ve Japon pazarlarına ücretsiz veya daha serbest erişim sağlarsa, Çin daha az rekabetçi hale gelecektir.

Yine de Çin'in sorununun kaynağı siyasiydi. ABD onun en büyük müşterisiydi (ve şimdi o kadar değil) ve bu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir dizi sosyal gruba zarar verdi. Eski Başkan Donald Trump, ABD'ye satılan mallara tarifeler uygulayarak ABD'de bir kaymaya işaret etti ve Çin'in sınırsız ihracata yönelik iç psikolojisini potansiyel olarak daralan ihracatın nasıl yönetileceğine kaydırdı. Uzun vadede bu, ekonomik yeniden yapılanmanın acısıyla istikrara kavuşturulması gereken gayrimenkule dayalı Çin mali sistemini baltalayan bir güven kriziydi. Bu da ya yeni yöneticilere ya da eskilerin daha fazla baskı kurmasına yol açan siyasi bir kriz üretiyor.

Şu anda Çin'e doğrultulmuş iki silah var. Biri, Japonya, Hindistan, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Dörtlü Güvenlik Diyaloğu'nu (QUAD) içeren askerî silah. Çin'in iç tüketime geçmeye hazır olmadan çok önce ihracat stratejisine ciddi bir meydan okuma sunan ekonomik silah.

İkinci Dünya Savaşı'nın ABD için yaptığı gibi, savaşlar da ekonomik sorunları çözebilir. Çin'e karşı kurulan askeri koalisyonun bir savaş başlatması pek olası değilken, Pekin kendisi bir koalisyon kurarsa tehlikeli bir koalisyonla karşı karşıya kalacak. İki silah birbirini destekliyor.

Bu, Rus-Ukrayna savaşının alevlendiği sırada gerçekleşiyor. Rusya, Ukrayna'nın parçalanacağı varsayımıyla Ukrayna'yı işgal etmeyi seçti. Bu, öncelikle Ukrayna'yı desteklemek için gönderilen büyük miktardaki silahların yanı sıra Rusya'ya yönelik ekonomik bir saldırı nedeniyle gerçekleşmedi. Çin'in askeri tehdidi şimdi giderek daha güçlü bir askeri karşılıkla karşı karşıya. Çin de giderek yalnızlaşıyor. Aylar önce Rusya ile bir tür ittifak kurmuştu. Bu ittifakın her iki ulusa da nasıl fayda sağlayacağı hiçbir zaman net değildi, ancak Rusya'nın şimdiye kadar başarısız olan Ukrayna işgali sayesinde bunu asla bilemeyeceğiz. Çin artık Rusya'ya siyasi veya ekonomik olarak yardım edemez ve Rusya da Çin'e askeri olarak yardım edemez.

Bütün bunların toplamı, ABD'nin gerçekten hiçbir zaman ortadan kalkmamasına rağmen küresel bir hegemon olarak yeniden ortaya çıkmasıdır. Rusya ve Çin'in büyümesi ABD'yi 1945 ile 1991 arasında ulaştığı konuma gelmeye zorladı, ancak aynı büyüme Moskova ve Pekin'i savunmasız hale getirdi. ABD şu anda Rusya ve Çin ile ve Avrupa'da ne pahasına olursa olsun meşgul.

Bu 2009'da tahmin ettiğim bir şey. İstilanın zamanlaması ve Rusya'nın ne kadar başarılı olacağı konusunda yanılmış olsam bile Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağını söyledim. Ayrıca savaşın bir iç krize yol açacağını ve bu arada Çin'deki ekonomik krizin siyasi bir kriz yaratacağını ve ABD'yi dünyadaki fiili baskın güç olarak bırakacağını tahmin ettim.

Yazdıklarımın çoğu gerçekleştiğine göre, bir sonraki 10-20 yıllık tahminlerime odaklanmaya başlamak istiyorum: Polonya'nın Avrupa'da lider bir güç olarak ortaya çıkışı, Japonya'nın baskın Asya gücü olarak yeniden ortaya çıkışı ve Türkiye'nin yükselişi. Bu savaş, Polonya'yı önemli bir askeri güç ve Avrupa'da bir karar verici yapıyor. Japonya artık hem askeri hem de ekonomik bir güç olduğunu kabul etti ve Çin zayıfladıkça belirleyici Asya gücü olacak. Türkiye tahminim kötü görünüyor ama arkasındayım.

George Friedman, 24 Mayıs 2022, Geopolitical Futures

(George Friedman, Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing verdi ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak görünmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yaptı.)(George Friedman, uluslararası alanda tanınan bir jeopolitik tahminci ve uluslararası ilişkiler stratejisti ve Jeopolitik Vadeli İşlemler'in kurucusu ve başkanıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konularında uzman olarak görülmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca Dr. Friedman CEO ve daha sonra Stratfor'un (Gölge CIA) başkanlığını yapmıştır.)

Seçkin Deniz, 26.06.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı