30 Temmuz 2022 Cumartesi

SA9766/MT76: Maliki'nin Sızan Kayıtları Bağdat Siyasi Sınıfındaki Zehirli Paranoyayı Ortaya Çıkardı

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, devlet dışı silahlı gruplar, siyasal İslam ve memleketi Musul, Irak ile ilgili araştırmalar yapan, Washington DC'de yaşayan Iraklı araştırmacı, analist ve The New Lines Magazine'nin Orta Doğu editör yardımcısı Rasha Al Aqeedi'ye aittir ve şii kökenli eski Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin 'açık Sünni düşmanlığı yaptığı ve mezhep savaşlarından bahsettiği' sızdırılan ses kayıtlarına odaklanmaktadır. Maliki Irak'ın katledilmesinde aktif rol alan bir aparattır ve katliamcı ABD-İran ortaklığının somut bir örneğidir... İran Devrim Muhafızlarının bir ajanı olarak Maliki, Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr'ı hedef alarak şunu söylüyor: “Bir sonraki aşama bir savaş aşamasıdır. Dün bunu Başbakan (Mustafa) El-Kazimi'ye de söyledim. Ona sana, orduya ve polise güvenmiyorum, siz hiçbir şey yapmıyorsunuz dedim. Irak kimsenin sağ çıkamayacağı yıkıcı bir savaşın eşiğinde. Bu savaş ancak Sadr, Halbusi ve Mesud Barzani'nin yönelimlerini yıkabilirsek engellenebilir.” Türkiye'nin, ABD-İran-İsrail-İngiltere-Fransa etkisindeki Irak'ta İran etkisiyle terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen Zaho saldırısı gibi iftiralarla sık sık karşı karşıya kalacağı bu dönemde daha dikkatli adımlar atacağına kuşku yok. Ancak Irak'ın Türkiye'nin icra edeceği düzenleyici ciddi bir askerî müdahaleye ihtiyacı olduğu da açıktır. Nitekim, Sadr, Halbusi ve Barzani'nin Maliki-Kazımî-İran işbirliğine karşı harekete geçmeleri zorunludur. Bunun işaretleri de görülmektedir. 27 Temmuz 2022 günü Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları, İran destekli Şii çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’yi protesto etmek için hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanmış beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girmiştir.  Yine aynı gün Türkiye'nin Musul Konsolosluğuna saldırı düzenlenmiş ve Türkiye çok sert tepki göstermiştir.  Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Başbakan Kazımî liderliğindeki hükümeti hedef gözeterek ihtarda bulunmuştur: "Ülkemizin haksız şekilde itham edilerek hedef gösterildiği bir dönemde, Irak makamlarının çağrısı üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında  (Musul Başkonsolosluğumuza yönelik) bu saldırının gerçekleşmiş olması da vahim ve düşündürücüdür." Milli Savunma Bakanlığı da "Musul Başkonsolosluğumuza yönelik saldırı ile kimin sivillere ve sivil hedeflere saldırdığı bir kez daha görülmüştür. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden de er ya da geç diğer teröristler gibi hesap sorulacaktır. Iraklı kardeşlerimiz ile terörle mücadele ve sınır güvenliği için iş birliğine hazırız. Teröristlerin tuzaklarını başlarına yıkacak, bölgeyi kana boğma hayalleriyle birlikte onları kazdıkları hendeklere gömeceğiz!" diyerek açık bir tutum almıştır.
Seçkin Deniz, 30.07.2022, Sonsuz Ark

Leaked Recordings Reveal Toxic Paranoia Within Baghdad Political Class

"Bütün liderlik görevlerinde sürekli başarısız olan Nuri el Maliki'nin aynı fikirlere ve söylemlere tutunmaya devam etmesi şaşırtıcı."

"Yukarıya doğru düşme" teriminin yaşayan, nefes alan bir tezahürü olsaydı, bu eski Irak Başbakanı Nuri el Maliki olurdu. 2003'teki ABD işgalinden önce Irak muhalefeti arasında belirsiz bir figürdü ve ilgisizliği, daha ideolojik olarak kabul edilen İbrahim el Caferi'nin yerine başbakanlığa seçilmesinde kilit rol oynadı. 2010 yılına gelindiğinde, Irak'taki siyasi çıkmazı ideolojik bir duruma dönüştürmek için popülizmle birleştirilmiş kasıtlı mezhepsel tonlara sahip tarihi emsalleri kullanarak zehirli anlatılarla uğraşıyordu. 


Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri El Maliki 2017'de Necef'te konuşuyor / Haydar Hamdani / Getty Images aracılığıyla AFP

ABD onu hala seviyordu, İranlı General Kasım Süleymani de öyle. Gizli nükleer anlaşma müzakerelerinin ilk aşamalarında olan baş düşmanlar, Irak'ın Maliki'nin dümende kalmasıyla daha iyi durumda olacağı konusunda hemfikir görünüyorlardı. 

Ancak 2010-2014 yılları arasındaki ikinci döneminde Irak, yolsuzluk skandalları, askeri başarısızlıklar, suistimaller ve sivillerin öldürülmesiyle dolup taştı. Aynı zamanda, Irak topraklarının üçte birinin IŞİD'e kaptırılmasına yol açan güvenlik aygıtının nihai olarak çökmesi yolunda ilerliyordu. 

Nuri al-Maliki değiştirildi ancak sorumlu tutulmadı. Ekim 2021 genel seçimlerinde iyi bir performansın ardından iktidara geri dönme umuduyla perde arkasında rol oynamaya devam etti. 

Ancak bir dizi sızdırılmış ses kaydı, siyasi kariyeri de dahil olmak üzere tüm umutlarını potansiyel olarak boşa çıkarabilir.

Virginia merkezli blog yazarı ve aktivist Ali el-Fadhel, Maliki'ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydının bazı kısımlarını iki milisle yaptığı konuşma sırasında sızdırmaya başladı. Sesin gerçekliği, Maliki'nin ekibi tarafından defalarca reddedilmesine rağmen, saygın bir doğrulama kuruluşu olan Tech4Peace tarafından doğrulandı. 

Özetlemek gerekirse, ses, ihanet, komplo ve yolsuzlukla suçlanan milyonlarca Iraklı Şii'nin tartışmalı din adamı ve ruhani lideri Mukteda es-Sadr'a sert bir saldırı içeriyordu. Sadr ülkenin lideri olursa Maliki, “Şiilik kaybolacak” diye uyarıyordu. Sadr'ı vahşi ve cahil olarak nitelendiriyor ve onu ve yandaşlarını korkaklıkla suçluyordu. Ve orada durmuyordu. Maliki, Haşdi Şabi'yi “korkaklar ulusu” olmakla da suçluyordu. Asaib Ehl-i Hak milislerinin lideri Kays el-Khazali'nin yaptığı zalimliklerin bir kısmını görmezden geliyordu, ancak "Asaib, Ketaeb'in hepsinin İran tarafından kontrol edildiğini" kabul ediyordu. (Kataeb İmam Ali başka bir milis grubudur.) 

Maliki, çeşitli partiler ve siyasi bloklar (elbette Sünniler)da bulunan üst düzey hükümet görevlerine “Baasçı sızması” ve Şiileri iktidardan uzaklaştırmak ve Sünnileri yeniden yerleştirmek için Birleşik Krallık'ın aracılık ettiği bir komplo konusunda uyarıyordu.

Ses kaydının ortaya çıkardığı şey, bir nebze de olsa iktidara tutunan iktidar saplantılı bireyler tarafından yönlendirilen, onarılamayacak şekilde parçalanmış bir siyasi sınıftır. "Irak", "mezhep" ve "marjiyah" (dini otorite) gibi daha güçlü kelimeler arasında kaybolan bir arka plan ifadesine indirgeniyor. 

Maliki ve misafirleri, tüm yüksek sesle “egemenlik” ilanlarına rağmen fiili karar verici olarak İran'dan bahsediyorlar. Kayıtlar ayrıca Maliki'yi inanılmaz derecede dar mezhepçi dünya görüşleri dışında işleyen bir Irak'ı anlayamayan paranoyak bir şarlatan olarak gösteriyor. Irak'ın farklı etnik ve dini grupları arasında Sünni azınlığın boyun eğmediği en ufak bir anlaşma belirtisi bile onu şaşırtıyor gibi görünüyor. Baasçılığı ve Sünniliği birbirinin yerine geçirebiliyor ve her şeyde Sünni bir devralma ve komplo görüyor. “Bütün Sünniler berbattır” diyor, “evet, çoğu öyledir”e geri dönmeden önce. 

En can alıcı kısım, Maliki'nin savaş için ne kadar istekli ve arzulu olduğuydu. “Bir sonraki aşamanın savaş olduğunu” defalarca belirtiyor. Korunması için kabilesi “Banu Malik”e güvenebileceği için korkacak bir şeyi olmadığını, ancak “mezhebi” savunmak için bu kaçınılmaz savaşa ihtiyacı olduğunu ekliyor. Bu savaşta yer almayacak. Ailesinin erkekleri bu savaşta yer almayacak. En yoksul ve en talihsiz irade ve onların yaşamları, görünüşe göre hem mezhepler arası hem de mezhepler arası olacak olan yaklaşmakta olan askeri çatışmayı tartışırken, sıradan tonuna bakılırsa, onu pek ilgilendirmiyor. 

Maliki, Irak'ın sorunlarını yedinci yüzyıldaki mezhepsel iç savaşın uzantısına indirgemeyi de içeren 2010-2014'te mezhepçi söylemle uğraştığında, Washington ve Londra'nın politika çevrelerinde kabul edilen anlatı, artık iktidarda olmayan Sünnilerin ana sorun olduğuydu. Maliki'nin mezhepçiliği, batı Irak'ta büyüyen cihatçı varlığı hedef almakla meşrulaştırıldı. Yeni yorumları onu cihatçı bir tehdit olsun ya da olmasın Sünnileri “öteki”leştirmeye devam eden mezhepçi bir politikacı olarak gösteriyor.  

22 Temmuz itibariyle, Ali Fadhel, her biri yaklaşık üç dakika uzunluğunda altı ses bölümü yayınlamıştı. Skandalın bu aşamasında Maliki'nin siyasi hayatına gerçek etkisini anlamak zor. Sızıntıların nedeni ve zamanlaması bir sır. Sadr, Maliki'ye "Tanrı'ya dönmesini" ve "bazı destekçileri protesto için sokaklara dökülürken siyaseti bırakmasını" tavsiye etti. Destekçileri, Maliki iddiaların "hiçbirine cevap vermediği" için İran'ı veya İngiltere'yi kayıtları sızdırmak ve uydurmakla suçluyor. Iraklı uzmanların çoğu konu hakkında yorum yapmaktan kaçınmış olsa da, kayıtlar bugün Irak'ta 1 numaralı konu. 

Beni en çok etkileyen genç bir Iraklının bir yorumu: “Bu sadece savaşa yol açar ve hepimiz öldükten sonra aynı politikacılar uzlaşıp savaş ganimetlerini bölüşecekler."

Sesi dinlemek aydınlatıcı ve şok ediciydi. Tüm liderlik görevlerinde sürekli olarak başarısız olan bir adam, on yıl önceki aynı fikirlere ve söylemlere nasıl tutunmaya devam edebilir? 2011'de Maliki'nin takipçileri ondan “bu çağın muhtarı” olarak bahsetmeye başladılar ve sekizinci yüzyılın tartışmalı tarihi şahsiyeti Muhtar el-Sakafi'ye atıfta bulundular. Birçok Iraklı için, halk düzeyinde kasıtlı kışkırtma açıktı. Sözlerinin etkisi, Musul ve Anbar gibi yerlerde birçok ordu subayının saldırgan davranışlarında ve ihlallerinde yavaş yavaş kendini gösterdi. O zamanlar ve tüm uyarı işaretlerine rağmen ABD'den destek aldı. 

Bugün Amerika, 2010'dakinden çok daha az etkiye sahip. Suçlamalara rağmen, Birleşik Krallık büyük olasılıkla Maliki'ye karşı komplo kuramayacak ve Sünni bir Irak liderliğini yeniden kuramayacak kadar iç siyasetiyle meşgul. Desteğin yokluğunda Maliki bu kargaşadan sağ çıkabilir mi? Daha kötüsü hayatta kaldı ve Irak'ın sorunları büyüdükçe hayatta kalma şansı da artıyor.

Rasha Al Aqeedi, 25 Temmuz 2022, The New Lines

(Rasha Al Aqeedi, Orta Doğu editör yardımcısıdır. Washington DC'de yaşayan Iraklı bir araştırmacı ve analisttir. Çalışmaları devlet dışı silahlı gruplar, siyasal İslam ve memleketi Musul, Irak'a odaklanmaktadır.)


Mustafa Tamer, 30.07.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı