5 Aralık 2021 Pazar

SA9470/SD2256: Ağaçlar İçin Orman: Polonya-Belarus Sınırında Sorun

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Doğu Avrupa siyasetiyle yakından ilgilenen, Melbourne merkezli çalışan serbest yazar Mateo Szlapek-Sewillo'ya aittir ve Polonya-Belarus sınırındaki sığınmacı krizine odaklanmakta ve bu krizin Rusya-Belarus tarafından çıkarıldığını ileri sürmektedir. ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'yı Rusya ile rekabetlerinde tampon devlet olarak kullanmaları sonrası (Bu rekabet Ukrayna'nın Kırım'ın kaybetmesiyle sonuçlandı ve son günlerde Cumhurbaşkanı Zelensky Rusya'nın Ukrayna'da askeri darbe yaptıracağını iddia etmektedir), yine Belarus üzerinden rekabeti sürdürmeleri karşılığında Belarus Cumhurbaşkanı ile işbirliğini sürdüren Rusya Devlet Başkanı Putin'in, bir mülteci krizi ürettiğini iddia etmek mümkündür. Türkiye'nin de dahil edilmeye çalışıldığı bu krizin, Avrupa Birliği kurumlarının anayasadan üstün olmadığını iddia eden Polonya ile AB arasındaki krizleri de dondurduğu görülmektedir. Polonya, Avrupa sınırlarının koruyucusu olduğunu tescil ettirerek bir tür dokunulmazlık kazanmıştır.
Seçkin Deniz, 05.12.2021


The forest for the trees: troubleat the Poland-Belarus border
"Göçmen krizi, Avrupa Birliği'nin altını oymak için devam eden Rusya ve Belarus projesinin bir sonraki bölümüdür."

Polonya ve Beyaz Rusya'yı ayıran 418 kilometrelik sınır, iki devleti bölmekten fazlasını yapıyor. Avrupa Birliği ve NATO'nun doğu sınırının bir parçasını oluşturuyor. Basitçe söylemek gerekirse, “Avrupa” ve “Avrasya”yı bölüyor.

Ağustos (2021) ayında Polonya-Belarus sınırı boyunca göçmen sayısı arttıkça jiletli tel çitler çekildi (Getty Images aracılığıyla Maciej Moskwa/NurPhoto)

Avrupa'nın kalan en büyük ilkel ormanı olan Białowieża Ormanı'nın yanında yer alan sınır bölgesi, kıtanın son gerçek vahşi yerlerinden biridir. Ancak bugün, Avrupalı ​​liderleri son yıllarda yönetmekte zorlandıkları sorunlarla karşı karşıya bırakan çok modern bir krizin yaşandığı sahadır: Avrupa sınırlarının sertleştirilmesi, bazı liberal olmayan AB dışı rejimlerin bloğun istikrarını baltalamak için yürütmeye devam ettiği projeler ve AB'nin Polonya'nın kendi demokratik olmayan sürüklenmesiyle ilgili endişeler.

Temmuz ve Ağustos ayının başlarından itibaren Irak (çoğunlukla Kürtler ve Yezidiler), Yemen, Suriye, Afganistan (yaklaşan Taliban restorasyonu tarafından yerinden edilenler), Kamerun, Nijerya gibi Afrika ülkelerinden ve hatta Küba kadar uzak ülkelerden gelen sığınmacılar Belarus'tan Polonya, Litvanya ve Letonya'ya geçmeye başladılar.

2020'deki bu tür yalnızca 120 denemeyle karşılaştırıldığında, Ağustos ayında Polonya-Belarus sınırını geçmeye yönelik 3.500, Eylül ayında 7.700 ve 16.800, girişim olduğu bildirildi. Bu insanların çoğu, tahminen 700.000 Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Almanya'ya sığınmak istiyor. 

Beyaz Rusya (Belarus) tarafından tartışılsa da, delillerin ağırlığı, Lukashenko rejiminin, sığınmacıları Minsk'e çekerek, oradan yasal olarak Avrupa Birliği'ne girebilecekleri gibi sahte bir bahaneyle bu sınır geçiş girişimlerini düzenlediğini açıkça gösteriyor. Bu stratejinin, Belarus muhalefetine Polonya ve Baltık ülkelerinin desteğine ve hileli 2020 seçimlerinin ardından uygulanan AB yaptırımlarına karşı Belarus'un misillemesi olduğu düşünülüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu hafta yaptığı açıklamada, Polonya, Litvanya ve Letonya başbakanlarıyla konuştuğunu doğruladı ve Belarus'u sığınma talebinde bulunan insanları "kabul edilemez" bir şekilde araçsallaştırmakla suçladı.

Polonya'nın sınır kontrolü konusundaki bilgileri göstermeye hevesli olan iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) yanıt vermekte gecikmedi. Sınır bölgesinde olağanüstü hal ilan etti, medya ve STK'ların varlığını etkin bir şekilde yasakladı ve bölgeden gelen çoğu haberin hükümet kaynakları tarafından kontrol edilmesini sağladı. Güvenlik güçleri, birçok göçmeni yetkililer ve kanunsuzlardan yüksek şiddet riskiyle karşı karşıya oldukları Belarus topraklarına geri itiyor ve hükümet sınır boyunca kalıcı, “aşılmaz” bir duvar yapmayı planlıyor.

Brüksel'deki fikir birliğinin daha sert dış sınırlara doğru ne kadar derinden ilerlediğinin bir göstergesi olarak, Polonya'nın yanıtı Avrupalı ​​liderler tarafından geniş çapta destek ve şükranla karşılandı. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer bir mektupta Polonyalı mevkidaşına “ortak dış sınırımızı koruduğu” için teşekkür etti ve Polonyalı muhafızları desteklemek için sınıra Alman polisi göndermeyi teklif etti.

Hukuk ve Adalet Partisi başkanı ve Polonya'nın fiili lideri Jarosław Kaczyński, Belarus'un Polonya'nın Belarus muhalefetine verdiği desteğe misilleme olarak Polonya'ya "ekonomik göçmenler" (Avustralyalı okuyucular için yankı uyandıran bir ifade) göndermek için Rusya'nın desteğiyle "karma bir savaş" yürüttüğünü belirtti.

Rus müdahalesinin kanıtları ortaya çıkıyor. Rus devlet medyası, yakın tarihli bir Telegram gönderisinde, eleştirmeden Lukashenko rejiminin tarafını tuttu: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Polonya askerlerinin 2003'te Irak'ı işgal eden Koalisyon'un bir parçası olması nedeniyle Polonya'nın bugünün “minnettar Iraklıları” kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Rusya, dikkatini Avrupa Birliği'ne sığınma arayan insanlara odaklayarak, üye devletlere, özellikle Almanya'da, aşırı sağcı AfD tarafından çok sayıda Suriyeli sığınmacının barınmasına verilen tepkinin bir parçası olarak ortaya çıkmaya devam eden Suriye mülteci krizini hatırlatıyor. Ve Beyaz Rusya, Polonya sınırında bir parlama noktası oluşturarak Brüksel'i, son yıllarda tartıştığı bir devletin yardımına koşmaya fiilen zorluyor.

Bu strateji - Polonya ile Polonya'nın liberal olmayan sürüklenmesinden endişe duyan çekirdek üye ülkeler arasındaki fay hatlarını ortaya çıkarmak için - Rusya ve müttefiklerinin AB dayanışmasını ve istikrarını nasıl baltalamaya çalıştığını anlayan herkese tanıdık gelecektir.

Son olaylar sınırda derin bir tırmanışa işaret ediyor. Salı günü, büyük bir sığınmacı grubu Kuźnica-Bruzgi sınırına geldi ve burada Polonya hükümeti tarafından saatler önce gönderilen 12.000 yeni sınır muhafızından bazılarıyla karşılaştılar. Belarus ve Rus kaynakları bu grubun başarıyla Polonya'ya geçtiğini iddia etse de, çoğunluğu Polonya kuvvetleri tarafından geri çevrildi. Olumlu bir sonuç için umutsuz olan sığınmacılar, şimdi sınır bölgesinde doğaçlama bir kamp kurdular.

Polonya, “melez savaş” tehdidini öne sürerek, Avrupalı ​​liderlere Rusya'nın doğu Ukrayna'ya girişini ve 2014'ün başlarında Kırım'ı ilhak ettiğini hatırlatıyor. Geçen hafta devriye gezen Polonyalı askerler, Polonya topraklarında üç üniformalı, kimliği belirsiz ve silahlı adam keşfetti. Karşı karşıya geldiklerinde Belarus tarafına geçtiler. Doğu Ukrayna'daki varlıkları bugün kıtanın tek canlı savaşının erken bir işareti olan “küçük yeşil adamlar”  (Rus işgalciler) olup olmadıklarını belki zamanla öğreneceğiz.

Mateo Szlapek-Sewillo, 10 Kasım 2021, The Interpreter

(Mateo Szlapek-Sewillo, Doğu Avrupa siyasetiyle yakından ilgilenen, Melbourne merkezli serbest bir yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 05.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı