19 Mayıs 2021 Çarşamba

SA9200/SD2067: İmparatorluk Siyasetçisi Joe Biden'ın Uzun Savaşı-3; 1981- Biden ve Reagan'ın CIA Direktörü: William Casey

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz serisi, Afganistan, Irak, Somali, Yemen, Nijerya, eski Yugoslavya ve dünyanın başka yerlerinde savaş muhabirliği yapan The Intercept'in üç kurucu editöründen biri, kıdemli muhabiri ve Genel Yayın Yönetmeni olan Jeremy Scahill'e aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatına, daha doğrusu 'Kirli ve Çelişkilerle Dolu Siyasi Hayatı'na odaklanmaktadır. İnsanlık dışı kanlı politikaları tasarlamak, planlamak ve uygulamak olarak özetlenebilecek bir süreç sonunda 'bunama' belirtileri gösterdiği bir dönemde ödül olarak ABD Başkanlığı'na aday gösterilen ve seçilen Joe Biden ABD'nin Kanlı Uzun Savaşı'nın sorumlularından biri olarak ABD İmparatorluğu'nun çöküşünü de hazırlamıştır. Analiz serisinin dikkatle okunması ve bu acımasız şahsın temsil ettiği satanist gücün dünyaya ve insanlara neler yaptığının detaylarıyla bilinmesi gerekmektedir. Obama yönetimindeki ABD'nin Başkan Yardımcısı Biden, 5 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, 2 Ekim 2014 günü Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür dilemişti. Biden,“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise  bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti. Sonsuz Ark, (IŞİD'ın gerçek organizatörlerinden biri olduğunu düşündüğü) eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sürekli yalan söylediğine ilişkin üç ayrı analizi içeren 'SA920/ÇY4-DB17: Joe Biden Yine Yalan Söylerken Yakalandı' başlıklı yayınıyla tarihe kayıt düşmüştü. Başkanlık seçimleri sürerken, Ağustos 2020'da ortaya çıkan konuşmasında Türkiye'yi izole etmekten ve Erdoğan'a karşı muhalefeti desteklemekten söz etmişti Joe Biden: "Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz." Türkiye, kendisine soykırım iftirası atan bu kanlı ve soykırımcı geçmişe sahip ABD'nin Başkanı'na karşı çok dikkatli olmalı, ancak cesur adımlar atmakta tereddüt etmemelidir.
Seçkin Deniz, 19.05.2021


A Half-Century of Joe Biden’s Stances on War, Militarism, and the CIA
İmparatorluk Siyasetçisi: Yarım Asırlık Siyasetçi Joe Biden'ın Savaş, Militarizm ve CIA ile İlgili Duruşları
JOE BIDEN’S LONG WAR

1981-Biden ve Reagan'ın CIA Direktörü: William Casey- Biden and Reagan's CIA Director, William Casey

Başkan Ronald Reagan, kıdemli bir ABD casusu ve gizli operatörü olan William Casey'yi CIA direktörü olarak seçtiğinde, Joe Biden, Casey'nin göreve hizmet etmeye uygun olmadığını göstermek için tek senatörlü bir kampanya başlattı. Senato İstihbarat Komitesi'nin Casey’nin adaylığına ilişkin duruşmaları sırasında Biden, Casey’yi bazı milletvekillerinin adaylığını kürsüye göndermeyi geciktirmeyi amaçlayan sanal bir "haydut" olarak nitelendirdi. Biden, Casey'nin ABD'deki gizli CIA faaliyetleriyle ilgili soruları yanıtlarken dürüst davranmadığına ve Nixon başkanlığının ardından çıkarılan gözetim yasalarına uymayı ikna edici bir şekilde taahhüt etmeyeceğine inanıyordu. 


Başkan Ronald Reagan, CIA Direktörü William Casey ile birlikte, 23 Haziran 1982'de CIA ajanlarının kimliklerinin ifşa edilmesini yasaklayan bir yasa tasarısını imzaladıktan sonra CIA çalışanlarına el salladı.

Biden, Casey’nin Kongre’nin Watergate skandalı sonrasında ülke içi gözetime getirilen bazı kısıtlamaları kaldırması yönündeki talebi konusunda endişeliydi. Biden, Casey'nin, Başkan Jimmy Carter'ın CIA operasyonlarına kapsamlı kısıtlamalar getiren ve suikast düzenleyen ajansa yönelik yasakları güçlendiren bir idari emre saygı göstereceğine dair güvence istedi. Biden, "Bay Casey'nin Merkezi İstihbarat Direktörü olarak göreve gelemeyeceği sonucuna varmak için hiçbir dayanak bulunamadı" sonucuna varan bir rapora karşı oy veren İstihbarat Komitesindeki tek senatördü.

Casey'nin onaylanma oylamasının yapıldığı gün Biden, Senato'nun Casey'nin kongre gözetimi konusundaki tutumunu, CIA operasyonlarına getirilen Carter dönemi kısıtlamalarını ve “Amerikan vatandaşlarının sivil özgürlüklerinin korunması gibi önemli meseleleri yeterince araştırmadığından yakınarak" gizli istihbarat faaliyetleriyle ilgili çekincelerini açıkladı. Biden, CIA’nın öncüsü olan Stratejik Hizmetler Ofisi’nde kıdemli bir görevli olan Casey ile yaşadığı sorunların kişisel değil kurumsal olduğunu iddia etti. Biden, "Bay Casey ile ilgili sorunum, anlaşılır bir şekilde çok ihtiyatlı olması," dedi. "Ondan doğrudan yanıt almak çok zor." Sonunda Biden, Casey ile yaptığı sayısız kişisel görüşmeden sonra adaylığı lehine oy vermeye karar verdiğini söyledi. Biden, "Çok seçkin bir kariyeri var" dedi. "Bana göre o, Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından Kabine düzeyinde bir pozisyon için tavsiye edilen parlak adamlar arasında en parlak olanı." Casey, Senato tarafından 95-0 oyla onaylandı.

Casey'nin adaylığı onaylandıktan sonraki aylar içinde, Biden’ın Casey hakkındaki endişelerinin ne kadar ileri görüşlü olduğu ortaya çıktı. Associated Press, "CIA'nın, suç işlediğinden veya yabancı ajan olduğundan şüphelenilmeyen Amerikalılardan ve ABD şirketlerinden yabancı istihbarat toplamak için izinsiz giriş, fiziksel gözetleme ve gizli sızma kullanmasına izin verecek bir emri tartışan" bir Reagan yönetim belgesi elde etti. Biden, ifşaatlardan "çok hayal kırıklığına uğradığını" söyledi ve önerilen yürütme emrinin "CIA'yı yerel gözetim faaliyetlerine yeniden sokacağını" sözlerine ekledi. AP'ye göre Biden, "yeni tekliflerin, suç faaliyeti kanıtı olmaksızın Amerikalılara yönelik postaların açılması, gizli giriş ve elektronik gözetim standartlarını gevşeteceğini anladığını" söyledi. Taslak sipariş, yeni onaylanan CIA Direktörü Casey'nin hazırladığı bir kapak mektup içeriyordu. Skandal ortaya çıktıkça, milyoner bir işadamı olan Casey'nin geçmişteki iş anlaşmaları hakkında bir dizi soru ve yeni atanan yardımcısı tarafından işlendiği iddia edilen suistimallerle ilgili sorular yöneltildi. Temmuz 1981'de Biden, Casey’nin istifasını isteyen Cumhuriyetçilerden ve Demokratlardan oluşan ve gittikçe büyüyen bir grubun içindeydi.

Skandalların ortasında bile, Biden, gizli bir CIA görevlisininın adını kamuya açıklamakla suçlanan kişilerin, gazeteciler ve araştırmacılar da dahil olmak üzere kovuşturmaya ve hapis cezasına çarptırılabileceğini savunurken kısmen Casey'nin yanında yer aldı. Biden tedbiri destekledi, ancak bunu savcıların gazetecilerin istihbarat operasyonlarını kasten "bozma veya engelleme" niyetinde olduklarını kanıtlamaları durumunda yapacağını söyledi. Senato Yargı Komitesi oylamasını savunan Biden, "Eğer niyetiniz Amerika Birleşik Devletleri'ne zarar vermekse, o zaman hapse girmelisiniz," dedi.
 
Gazetecilerin yargılanmasına ilişkin önerdiği sınırlamalar Senato'daki meslektaşlarının çoğunluğu tarafından reddedildiğinde, Biden 1982 İstihbarat Kimliklerini Koruma Yasası'na karşı oy kullanan yalnızca dört senatörden biriydi.  Biden, eylemin "sadece ajanların adlarının kötü niyetli olarak duyurulmasına değil, aynı zamanda meşru gazetecilerin Amerikan istihbarat teşkilatlarında meydana gelen her türlü yolsuzluk, suistimal veya beceriksizliği ifşa etme çabalarına da konu olacak kadar geniş bir şekilde çizildiğini" iddia etti.

Aralık 1981'de Biden, Casey'nin CIA'yı yönetmeye "fazlasıyla uygun" olmasına rağmen, "bu ve diğer Kongre komiteleriyle olan ilişkilerinde tutarlı bir ihmaller, yanlış beyanlar ve çelişkiler örüntüsü sergilediğini" söyledi. Casey, Biden’ın çabalarına rağmen nihayetinde krizden kurtuldu. Meslektaşları Casey'nin CIA direktörü olarak devam etmesi gerektiğine karar verdikten sonra, "Bu konuda meslektaşlarımdan çok farklı bir görüşe sahibim" dedi. "Sorun, Bay Casey'nin bir suç işleyip işlemediği veya bir tüten silah olup olmadığı değil," dedi. "Sorun, komitenin güvenine sahip olup olmayacağıdır. Ve sorgulama yoluyla üretilen malzemeden farklı sonuçlar çıkarıyorum. "

Casey, Reagan yönetiminin Orta Amerika'daki kirli savaşlarında, CIA’nın Afganistan’daki mücahitlere desteğinde ve komünizmi yenmek adına küresel gizli eylemler programında merkezi bir oyuncu olmaya devam edecekti. Casey’nin görev süresi boyunca, Biden kendisini İstihbarat Komitesindeki "en aktif tek" Demokrat olarak tanımladı ve "Reagan yönetiminin gizli eylem planlarını kamuoyuna açıklamakla iki kez tehdit ettiğini" ve onları fiilen durdurduğunu iddia etti. Biden, CIA görev süresi boyunca Casey'nin kararlı bir eleştirmeni olarak kalırken, bazen, 1983 Grenada işgali de dahil olmak üzere tartışmalı askeri ve CIA eylemleri için Senato desteğini kazanmak için Casey ile birlikte çalıştı. Biden ayrıca Casey'ye hem kamuoyunda hem de CIA’nın bilgi sızdıranlara ve ihbarcılara karşı verdiği savaşta perde arkasında yardım etti.

1986'da İran-Kontra skandalı gün ışığına çıktığında, Biden Reagan'ı Casey'yi kovmaya davet etti ve CIA direktörünün "artık ona hizmet etmeyerek başkana en iyi hizmeti verebileceğini" söyledi. Casey, 1987'de beyin kanserinden öleceği hastaneye kaldırılmadan önce Reagan’ın iki döneminin neredeyse tamamı boyunca iktidarda kaldı.

Jeremy Scahill, 27 Nisan 2021, The Intercept

<<<Önceki                  Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 19.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı