18 Mayıs 2021 Salı

SA9199/SD2066: Prens Philip; Bir Hayatın Ederi Nedir?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Wellbeing Economy Alliance'ın mütevelli heyeti üyesi ve Equality Trust'ın koruyucusu, York Üniversitesi epidemiyoloji profesörü, Geleceğin Sağlığı Merkezi'nin ve Leverhulme Antroposen Biyoçeşitlilik Merkezi'nin direktör yardımcısı Kate Picket'a aittir ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in kocası Prens Philip'in (99) ölümü sonrası, saatlerce süren BBC'deki Prens Philip'in ölüm haberlerini ve yayınlarını temel alarak, seçkinlerin ve sıradan insanların hayatlarına verilen önemdeki ve ayrılan zamandaki kesin ayrıma odaklanmaktadır. Kate Picket'ın uzun süredir Batı'da görmediğimiz bir duyarlılıkla telif ettiği metnindeki, "Ancak, 'sıradan' hayatların sona ermesinin işareti, zenginlere ve ünlülere ayırdığımız zaman ve ilgiye kıyasla her zaman geçici ve kısa olmasıdır. Ünlülerin hayatlarını hatırlamaya ayırdığımız geniş yayın süresi ve sütun inçleri, onlara verdiğimiz keskin zıt değerin bir göstergesidir." şeklindeki itirafı dikkat çekicidir. İnsanlığın sorgulayan aklının İngiliz Kraliyet hanedanının sonunu getirmeye gücünün yetip yetmeyeceğini bilmiyoruz, ancak süregiden değersizleşmenin, hanedanlık türünden tarihî, psiko-sosyolojik ve politik 'değer' kalıntılarını da hırpalayacağını artık biliyoruz. Batı'ya ve Batı'nın desteğiyle yaşamaya devam eden dünyadaki bütün hanedanlıklara karşı herkese bu anlamda başarılar diliyoruz.
Seçkin Deniz, 18.05.2021


What price a life?

"Kate Pickett, Prens Philip'in ölümüyle ilgili Britanya'daki her şeyi kapsayan haberlere dayanarak insan yaşamının ve emeğinin neden bu kadar farklı değerlerde olduğunu sorarak panoramayı genişletiyor."

9 Nisan'da İngiltere kraliçesinin kocası 99 yaşında öldü. Birleşik Krallık kraliçesinin hiçbir siyasi veya yürütme rolü yoktur; bunun yerine anayasal ve temsili görevleri vardır ve kraliyet web sitesine göre 'ulusal kimlik, birlik ve gurur için bir odak noktası görevi görür; istikrar ve süreklilik hissi verir; resmi olarak başarı ve mükemmelliği tanır; ve gönüllü hizmet idealini destekler'.

Kraliçenin kocasının, kraliçeyi desteklemek dışında resmi bir rolü yoktu, ancak 780'den fazla örgütün patronu, başkanı veya üyesiydi ve 14 ila 24 yaşları arasındaki gençler için bir kişisel gelişim programı olan Edinburgh Dükü Ödülü'nü kurmuştu.

Bunlar yapılması gereken değerli şeylerdi ve Prens Philip’in hayatı gerçekten de hizmetlerle doluydu. Ancak BBC, bir kanalı yayından kaldırıp diğer ikisini de saatlerce süren haberlere ayırarak, ölüm haberini yayınlamak için diğer programları yayından kaldırdığında, ülkede yaşanan hayatı ve iş hakkında halkın gerçekte neyi ne kadar duymak istediğini yanlış değerlendirmiş gibi görünüyordu. BBC, halktan 109.741 şikayet aldı; bu tek bir konuda şimdiye kadar aldığı en fazla şikayetti.

Keskin zıtlık

Küresel salgın sırasında, İngiltere'de bu yazı yazılırken ölen 127.274 kişi dahil olmak üzere, dünyada yaklaşık üç milyon kişi Covid-19'dan öldü. Guardian gazetesinin Virus to the Virus serisi, Manchester Evening News'in Loved and Lost projesi ve ulusal ve yerel haber kaynaklarındaki benzer anma etkinlikleri dahil olmak üzere bazı takdire şayan ve dokunaklı çabalar oldu.

Ancak, 'sıradan' hayatların sona ermesinin işareti, zenginlere ve ünlülere ayırdığımız zaman ve ilgiye kıyasla her zaman geçici ve kısa olmasıdır. Ünlülerin hayatlarını hatırlamaya ayırdığımız geniş yayın süresi ve sütun inçleri, onlara verdiğimiz keskin zıt değerin bir göstergesidir.

2020'nin sonunda, İngiltere'de 850'den fazla sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle öldü; Amerika Birleşik Devletleri'nde 3.000'den fazla kişi öldü. Ve dünyanın dört bir yanındaki sağlık çalışanları - ön saflarda hayat kurtarmaya çalışıyorlar - ağır bir bedel ödediler.

Salgının ilk aşamalarında, bazı meslekler aceleyle her şeyin devam etmesi için çok önemli olarak tanımlandı. Süpermarket raflarını doldurmak, yaşlılara bakmak veya atıklarımızı toplamak gibi düşük maaşlı ve çoğu zaman damgalanan rollerdeki bireyler, birdenbire kendilerini "kilit işçiler" olarak övülürken buldu. Birleşik Krallık'ta Perşembe akşamları doktorları ve hemşireleri alkışlamak için kapılarımızdan dışarı çıkmaya başladık ve kısa süre sonra tüm kilit çalışanlarımızı alkışladık. Ama o zamandı.

Bu yılın Mart ayında, hükümetimiz hemşirelerin yalnızca yüzde 1 bir maaş zammı alacağını duyurdu; bu enflasyon oranından daha azdı, yani esasen ücretlerin azalması demekti. O zamandan beri, sıkı çalışmalarını ve fedakarlıklarını tanımak için herhangi bir Covid-19 bonusunu reddediyorlar. Görünüşe göre kilit çalışanlara duyduğumuz onur ve saygı geçiciydi ve onlara verdiğimiz değer her zaman olduğu kadar düşüktü.

Parasal bir değer

Toplumun bir hayata parasal bir değer atfedip etmediği ve sonra nasıl atfettiği her zaman tartışmalı, ahlaki ve etik muammaları artırıyor, yine de bunu her zaman yapıyoruz; örneğin hayat sigortası. ABD'de, güvenlik düzenlemelerinin harcamaya değip değmediğini değerlendirmek için, bir "istatistiksel hayat" 10 milyon dolar değerindedir (belki de şaşırtıcı bir şekilde, özellikle siyahların yaşadığı bir ülkede önemli değil gibi görünüyor).

Birleşik Krallık'ta, Kaliteye Göre Ayarlanmış Yaşam Yılı (QALY) adı verilen bir ölçü kullanarak, kazanılan 'sağlık birimlerinde' yeterli değer sağlayıp sağlamadıklarına karar vererek Ulusal Sağlık Hizmetinde mevcut tedavileri 'rasyon' yapıyoruz. Bir QALY, mükemmel sağlıkta bir yıla eşittir ve tedaviler şu anda uygun maliyetli olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle QALY başına 20-30.000 £ kaba eşiğin altına düşerse kullanılabilir hale getirilmektedir. Bu, kaliteli bir tek yıllık yaşamın ne kadar değerli olduğunu söylemenin bir yoludur, ancak bu istatistiksel bir ortalamadır, herkese, ancak özel olarak kimseye uygulanmaz.

Gerçek dünyadaki bir hayata değer vermenin en açık yolu, bir kişinin emeği için ödediğimiz miktardır ve bu bakımdan insanların değerli olduğunu düşündüğümüz miktarlar arasında büyük farklılıklar vardır. Birleşik Krallık'taki mevcut saatlik asgari ücret, aylık 1.600 € 'nun biraz altında bir gelire eşitken, en tepedeki yüzde 1 en az 15.500 € kazanıyor; neredeyse on kat bir fark. Ve bazıları kesinlikle daha yüksek gelirlerin beceriler, bilgi, yetenek ve sıkı çalışmanın ödülleri olduğunu iddia ederken, bunu farklı mesleklerin katkılarının sosyal değeriyle bağdaştırmak zordur.

Toplum için değer

2009 yılında, küresel mali krizin ardından, Yeni Ekonomi Vakfı (NEF) farklı işlerin toplum için değerini hesaplamaya karar verdi. Yalnızca farklı mesleklerde ne kadar kişiye ödeme yapıldığına bakmak yerine, altı farklı işin sosyal, çevresel ve ekonomik değerine bir istatistik belirlemeye çalıştı: bir hastane temizlikçisi, bir geri dönüşüm tesisi işçisi, bir çocuk bakımı çalışanı - bunların hepsi düşük - ve bir Şehir bankacısı, bir reklamcılık yöneticisi ve bir vergi muhasebecisi - hepsi yüksek maaşlı.

Düşük ücretli işler, ücret olarak ödenen her 1 sterlin için topluma 7-12 sterlin fayda sağlarken, yüksek ücretli roller ürettikleri her 1 sterlin değer için 7-47 sterlinlik toplumsal değeri yok etti (vergi muhasebecileri, en kötü suçlular). Açıkça, sosyal ve çevresel olarak yıkıcı olan ve yüksek ücretli işlerin yararlı olduğu düşük ücretli iş örnekleri bulabiliriz, ancak NEF'in raporu önemli bir noktayı ortaya koydu ve ücret ve değerle ilgili bir dizi efsaneyi çürüttü. Ve yüksek ücretlerdeki sessizliği sona erdirmekten daha ilerici vergilendirmeye kadar farklı politika önerilerinde bulundu.

Yine de hiçbir ilerleme kaydedilmemiş gibi görünüyor. Mali kriz, finans sektöründeki fazla maaş ve ikramiyelere ışık tuttuğunda, kamuoyu değişim için yeterince baskı uygulayacakmış gibi hissetmişti. Ama işte buradayız, on yıl sonra ve eşitsizlik artıyor: kilit işçileri alkışladık ama geçim kaynaklarını korumadık. Covid-19 ölümlerini sayıyoruz ve daha iyisini inşa etmekten bahsediyoruz, ancak aynı şeyden daha fazla alma konusunda ciddi risk altındayız.

Hepimizi ayakta tutan yaşamlar ve emek için daha dürüst ve adil bir ödül - para ve saygı olarak - görmemiz ne kadar sürer? Gelir eşitsizliği, herkesin eşit değerde olduğu ve eşit tanınmaya hakkı olduğu fikrini kabaca ayaklar altına alıyor.

Bu makale Social Europe ve IPS-Journal tarafından ortak bir yayındır.

 Kate Pickett, 3 Mayıs 2021, Social Europe

(Kate Pickett, York Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü, Geleceğin Sağlığı Merkezi'nin direktör yardımcısı ve Leverhulme Antroposen Biyoçeşitlilik Merkezi'nin direktör yardımcısıdır. Richard Wilkinson ile The Spirit Level (2009) ve The Inner Level (2018) kitaplarının ortak yazarıdır. Wellbeing Economy Alliance'ın mütevellisi ve Equality Trust'ın koruyucusudur.)


Seçkin Deniz, 18.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı