20 Eylül 2022 Salı

SA9847/SD2537: Savaş

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ABD ve denizaşırı ülkelerde askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren, uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak yayınları olan, Mayıs 2015'e kadar yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yapan, Geopolitical Futures'ın kurucusu George Friedman'a aittir ve Rusya-Ukrayna Savaşına odaklanmaktadır. Dört temel strateji ile ilgili olasılıkları değerlendiren analistin şu cümlesi her şeyi özetler niteliktedir: "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birkaç kez savaşın Ukrayna'ya değil, ABD'ye karşı olduğunu söyledi. Gerçek anlamda haklıydı, her ne kadar bunu yalnızca propaganda olarak amacıyla söylese de." Türkiye bu gerçeğin farkında olarak Rusya-Ukrayna Savaş'ında denge politikasında ısrar ederek gerçek ve etkili sonuçlar almaya devam diyor.
Seçkin Deniz, 20.09.2022, Sonsuz Ark 

The War

İkinci Dünya Savaşı sırasında, diğerlerinin neyin tartışıldığını bilmesi için yalnızca “savaş” demesi gerekiyordu. Rusya-Ukrayna savaşıyla da aynı noktaya geldik. Rusların beklediği şey bu değildi. Ordularını açıkça Ukraynalıların sahaya koyacaklarından üstün gördükleri için savaşın çabuk bitmesini bekliyorlardı. Çok az ülke kaybedeceğini varsayarak bir savaş başlatır. Aynı beklentiyle savaşa başlarlar: Sert vurun ve Noel'de evde olun. Ancak dünya tarihi, uzun ve umutsuz savaşlarda savaşan büyük orduların ve savaşçıların hikayeleriyle doludur. Ve savaş tarihi, gerçeği karşılayan güven örnekleriyle doludur.

Nihai sonucun ne olacağı belli değil. İlk Rus taarruzu başarısızlıkla sonuçlandı; Ukrayna kuvvetleri, cesur olmalarına rağmen daha az, yetersiz gelişmiş bir Rus stratejisi nedeniyle, arz kıtlığına ve komuta başarısızlıklarına yol açtı. Ruslar yeniden bir araya geldiler, zamanla Ukrayna güçlerini kıracakları ve Ukrayna'nın tamamını olmasa da en azından önemli bir kısmını işgal edecekleri beklentisiyle daha mütevazı ilerlemelere odaklandılar.


Ukrayna'nın Rus İşgali altındaki Toprakları, 11 Eylül 2022

Ukraynalılar kırılmadı. Savaşlar askerler tarafından yapılır ama aynı zamanda silahlar ve zeka ile yapılır. Cesur askerler bile bunlar ve diğer malzemeler olmadan başarısız olurlar. Rusların kendi istihbarat başarısızlıklarını yaşadıkları yer burasıdır. ABD'nin birinci sınıf silahları konuşlandırma kapasitesine sahip olduğunu biliyorlardı, ancak konuşlandırmanın zaman alacağına inanıyorlardı. Bu yüzden kısa bir savaş olması gerekiyordu ve hızlı bir zafer elde edemedikleri zaman, Ukraynalılar olağanüstü bir dizi son teknoloji silahlarla silahlandırıldılar, artan türde ve sayıda teslimat yapıldı ve kayıpların yeri dolduruldu.

Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna ordusunun savaşı başlatan hafif piyade kuvvetinden birçok yönden büyük bir güce benzeyen bir orduya dönüşmesi için zaman kazandı. Hava savunma sistemleri Rusları ihtiyatlı davranmaya zorladı, anti-zırh sistemleri piyade hareketine odaklanmalarına neden oldu ve Amerikan topçuları Ukraynalıların topçu düellolarını kazanabileceği anlamına geliyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birkaç kez savaşın Ukrayna'ya değil, ABD'ye karşı olduğunu söyledi. Gerçek anlamda haklıydı, her ne kadar bunu yalnızca propaganda olarak amacıyla söylese de

Bütün bunlar hem doğru hem de yanıltıcıdır. Son gelişmeler önemli olmasına rağmen, savaş bitmedi ve Ukrayna henüz kazanmadı. Ukrayna'nın ilk aylarda Rus saldırısından kurtulabileceğine kimse inanmıyordu. Ama oldu. Ruslar komuta yapılarını yeniden düzenlediler, üstün zırhlar getirdiler ve birliklerine sert bir disiplin uyguladılar. Şaşırtıcı bir bedel ödediler ama zamanla savaşı yeniden tanımladılar.

Şimdi dengelerini yeniden kazanmaları gerekiyor. Bir yandan, 1941'dekinden çok daha iyi durumdalar. Kesin yenilgi pek olası değildir ve saldırmak için geniş bir menüden zaman ve yer seçebilirler. Öte yandan, çok daha kötü durumdalar. Canavar bir düşmana karşı bir ölüm kalım mücadelesi vermiyorlar. Birlikler eşlerini ve ebeveynlerini ağza alınmayacak kaderlerden korumuyorlar. Askerler ölüme gönderilmiyor. Ancak bazen askerlere özel olmayan amaçlar için savaşmak bir orduyu yok edebilir. Savaşmayı reddetmeleri ailelerine hakaret değildir.

Ruslar yine de tüm bunları akıllarında tutarak savaşıyorlar. Sadece kaçınılmaz olanı ertelemek için savaşmıyorlar çünkü bir savaş ne kadar uzun sürerse, liderlerin ödediği bedel o kadar büyük olur. Putin bu savaşı kaybetmeyi göze alamaz, ne de onu planlamaya yardım eden diğerleri. Bu yüzden, zaferi kutlamadan önce, Ukraynalılar ve Amerikalılar, Rusya'nın bir sonraki hamlesinin çökmek veya teslim olmak olduğunu varsayarak, her ikisi de olası olmayan bir sonraki hamlelerini hesaplamalılar.

Rusların güvenebileceği şey, Avrupa'da bir Avrupa kapitülasyonuna yol açabilecek çok soğuk bir kış. Ama savaşın bu aşamasında bunun pek bir önemi yok. Avrupa'nın desteği yüreklendirici, ancak askeri anlamı çok az. ABD ve Ukrayna, Avrupa'yı savaşta tutmak için savaşmaktan vazgeçmeyecek.

Rusların deneyebileceği bir diğer strateji de Çin'den yardım istemek. Ama onlar zaten Çin ile müttefikler ve Çin yardım etmek için hiçbir hamlede bulunmadı. Çin, Rusya'nın sınırları nedeniyle tedarik etmek zorunda kalacakları Ukrayna'da yalnızca küçük bir birliği destekleyebilir. Çin, ABD'nin Rusya'ya karşı yürüttüğü ekonomik savaşın da farkında ve kendi ekonomik durumu göz önüne alındığında, Çin bununla yüzleşmek istemiyor.

Üçüncü bir strateji, barışı müzakere etmek olabilir. Ancak Ruslar, Rus sınırına, gösterecekleri ölü askerlerden başka bir şey olmadan geri dönemezler. Ukraynalılar, herhangi bir çözümü geçici olarak gördükleri için ülkelerinin bir kısmını terk etmeyecekler. Her iki taraftaki bir müzakere artık bir kapitülasyon olacaktır.

Dördüncü strateji, gerçek bir olasılık gibi görünen tek stratejidir. Bir taraf diğerini yenmelidir. Her iki taraf da böyle bir saldırının başarısız olmasının maliyetini karşılayamaz. Rus avantajı insan gücüdür. Amerikan kaynakları da dahil olmak üzere birçok kaynaktan, Rusya'nın Uzak Doğu'sunda çok sayıda Rus askerinin eğitim gördüğüne dair raporlar var. Rusların daha fazla askere ihtiyacı var, bu yüzden bu raporlar inandırıcıdır. Rusya, Amerikan silahlarıyla donanmış bir orduyu, şimdiye kadar konuşlandırdığı kuvvet sayısıyla yenemeyecek. Ruslar, ezici bir güçle saldırmak ya da savaşı kaybetmek arasında bir seçimle karşı karşıyalar. İlkini seçecekler.

Ruslar, siyasi ve askeri bir gerçeklik tarafından korunmaktadır. ABD, Rusya'yı ne konvansiyonel ne de nükleer silahlarla doğrudan vurmakla ilgilenmiyor. Rusya karşılık olarak vurabilir. İki taraf da doğrudan bir Rus-Amerikan savaşı istemiyor. Ukrayna'ya geçerken takviye kuvvetler vurulabilir, ancak Ruslar çok sayıda kursiyer gönderecek çünkü her aşamada ağır kayıplar kaçınılmaz.

Putin başkan olduğu sürece, kazanmak için her türlü çaba gösterilecektir, çünkü zaferden daha azını göze alamaz. Ve çok yakında ya da kıştan sonra gerçekleşeceğini düşündüğüm insan gücü stratejisi dışında başka olası stratejiler görmüyorum. Bana öyle geliyor ki, Rusya tarafından konuşlandırılan mevcut güçler bazı bölgelerde tutunmaktan fazlasını yapabilir. Takviye olması gerekiyor. Putin'in başka stratejileri olabilir, ancak bunları tasavvur etmek zor.

George Friedman, 13 Eylül 2022, Geopolitical Futures

(George Friedman, Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing verdi ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak görünmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yaptı.)(George Friedman, uluslararası alanda tanınan bir jeopolitik tahminci ve uluslararası ilişkiler stratejisti ve Jeopolitik Vadeli İşlemler'in kurucusu ve başkanıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konularında uzman olarak görülmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca Dr. Friedman CEO ve daha sonra Stratfor'un (Gölge CIA) başkanlığını yapmıştır.)


Seçkin Deniz, 20.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı