30 Nisan 2021 Cuma

SA9173/SD2043: Quad'ın Geleceği Parlak

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Heritage Foundation'ın Asya Çalışmaları Merkezi araştırma görevlisi Jeff M. Smith'e aittir ve ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya'dan oluşan Quad (Dörtlü) Ülkeleri arasındaki işbirliğinin türüne ve ABD'nin Quad ülkeleri ile gerçekleştirmeyi amaçladığı Çin'i kuşatma stratejisine odaklanmaktadır. (Seçkin Deniz'in Notu: Daha detaylı okumalar için, Quad Neden Çin'i Frenleyen Bir Stratejiye Odaklanmalı, Quad ve Özgür ve Açık Hint-Pasifik ve 'Demir Dörtgen': 21. Yüzyıl İçin Yeni Bir Amerikan Dış Politikası başlıklı analizlere bakabilirsiniz.) ABD'nin Türkiye'yi, Irak, Mısır, BAE-Suud-İsrail, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan ve Ermenistan değişkenlerini kullanarak kuşatması da Çin'e benzer bir kuşatma stratejisinin sonucuydu... Türkiye'nin, dünyanın merkezinde bulunan konumu dolayısıyla ABD-Çin arasındaki rekabeti, kendi çıkarları için optimal bir değer aralığına taşıması ve orada sabit tutması gerekmektedir.
Seçkin Deniz, 30.04.2021


The Future of the Quad Is Bright

2007'de Hint-Pasifik demokrasilerinden oluşan dört taraflı bir grup oluşturma girişiminin kısa ömürlü olduğu ortaya çıktı. On yıl sonra Quad olarak adlandırılan şeyin yeniden canlanması ve canlandırılması, Trump yönetiminin önemli bir dış politika başarısıydı. 

Çin'in yükselişi ve giderek daha saldırgan hale gelen dış ve ulusal güvenlik politikaları hakkındaki ortak endişelerle ateşlenen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu, bugün Avustralya, Japonya, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yetkililer arasında yıllık toplantılar için bir forum olarak varlığını sürdürüyor. Ortak zorlukları tartışmak ve daha fazla stratejik işbirliğini teşvik etmek için bir platformdur. 

2020 başkanlık kampanyası sırasında, aday Joe Biden'in Trump yönetiminin Quad'a olan bağlılığını sürdürüp sürdürmeyeceği açık bir soruydu. Girişim, ABD ulusal güvenlik uzmanlarının ve Amerika'nın bölgedeki kilit ortaklarından üçünün geniş bir kesiminden destek görse de, Obama yönetimi Quad'a pek ilgi göstermemişti. Bir Başkan Biden, girişimden kopabilir mi, yoksa en azından önemli ölçüde değiştirerek Başkan Obama tarafından oluşturulan daha uyumlu modellere geri dönebilir mi?

Öyle görünmüyor. Biden yönetimi, görevdeki ilk birkaç haftasında bir Quad dışişleri bakanları toplantısı ve benzeri görülmemiş bir Quad liderler zirvesi düzenledi. 18 Şubat'ta, dört demokrasinin üst düzey diplomatları Quad'ın sanal bir bakanlar toplantısı için bir araya geldi. Tamamen beklenmedik olmasa da, memnuniyetle karşılanan bir gelişmeydi. Toplantıdan önceki haftalarda, üst düzey Biden yönetim yetkilileri grubu ve onun Hint-Pasifik'teki ABD çıkarlarını ve stratejisini ilerletmedeki kritik rolünü övmüşlerdi. 

29 Ocak'ta Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Quad hakkında şunları söyledi: "Gerçekten ileriye taşımak ve bu formatı, temel olarak gördüğümüz bu mekanizmayı Hint'de önemli bir Amerikan politikasını inşa etmek için bir temel üzerine inşa etmek istiyoruz. Pasifik bölgesi." 

8 Şubat'ta Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı telefon görüşmesinde Biden, "Quad aracılığıyla daha güçlü bir bölgesel mimari" oluşturmayı kabul etti. Bu yeni bir formülasyondu. Başkanın Quad'i bölgesel güvenlik mimarisini güçlendirmek için nasıl kullanmayı planladığını görmek ilginç olacak.

Şubat ayındaki bakanlar toplantısından sonra, dört hükümetin çeşitli okumaları gruptan önceki açıklamaları yansıtıyordu. Özgür ve açık bir Hint-Pasifik ve kurallara dayalı bir düzene ortak bir bağlılığı vurguladılar; ASEAN merkeziliği ve dolaşım özgürlüğü için destek; ve COVID-19 müdahaleleri, terörle mücadele, deniz güvenliği, insani yardım, iklim değişikliği, tedarik zinciri direnci, siber güvenlik ve daha fazlası konusunda işbirliğini geliştirme sözü. 

Özellikle, her Quad üyesi Myanmar'daki son askeri darbeyle ilgili endişelerini dile getirdi ve orada demokratik bir geçiş için desteklerini teyit etti. Grup ayrıca en az yılda bir kez bakanlar düzeyinde toplanma sözü verdi. 

Geçen hafta, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, dört Quad ülkesinin liderlerinin ilk Quad zirvesini bu ayın sonlarında toplanması beklenen sanal bir toplantıyla düzenleyeceğini duyurdu. Böylesi bir zirve, demokrasiler grubu için bir başka önemli adımı işaret ederek, yabancı ve yerel izleyicilere Quad'in en yüksek liderlik seviyelerinin onayını ve desteğini aldığına dair güçlü bir sinyal gönderecektir. Morrison, yüz yüze görüşmelerin sanal zirveyi takip edeceğini ve Hint-Pasifik diplomasisinin düzenli bir özelliği olacağını öne sürdü. 

Bir Quad zirvesi, grup için iki yıllık dikkate değer bir sürecin doruk noktasını temsil edecek. 2019'da, dört başkent Quad'ı “yükseltti”: Çalışma düzeyindeki yıllık toplantılara (yardımcı / ortak sekreter) ek olarak, o yıl bakanlık düzeyinde (dışişleri bakanı / dışişleri bakanı) ikinci bir Dörtlü toplantı düzenlendi. Dört demokrasiden orta dereceli diplomatlar ve büyükelçilik yetkilileri de Quad dışı ülkelerde periyodik olarak bir araya geliyor. 2019'da grup, ortak bir terörle mücadele tatbikatını içerecek şekilde gündemini daha da genişletti. 

2020'de Quad ülkeleri, on yıldan fazla bir süredir ilk dörtlü deniz tatbikatlarını gerçekleştirdiler. Geçtiğimiz yıl, COVID-19 salgınına verilen yanıtları koordine etmek için düzenli video konferans çağrıları düzenleyen yedi ülkeden oluşan bir Quad-Plus grubunun ortaya çıktığını gördü - Güney Kore, Vietnam ve Yeni Zelanda. 

İngiliz Yüksek Komiserliği'nden Hindistan'a bu ay yapılan açıklamalar, grubun üyeliğini açmaya karar vermesi durumunda Birleşik Krallık'ın Quad'a katılmaya uygun olacağını öne sürdü. Son olarak, Avustralya hükümeti, siber güvenlik ve kritik teknoloji konularında dört ülkeden düşünce kuruluşları ve araştırma enstitüleri arasında işbirliğini teşvik etmek için Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde yeni bir programa sponsor oldu. 

Tıpkı Biden yönetiminin Quad'de all-in yapacak gibi görünmesi gibi, demokratik gruplaşmanın da temel taşı da öyledir. Quad'in, Çin-Hindistan ilişkilerindeki başka bir kriz ve tartışmalı sınırlarında başka bir açmazın zemininde karşılaşması belki de tesadüf değildir. En azından sınırlı bir gerilemeye doğru gidiyor gibi görünse de, bu kriz kendisinden önce gelen sayısız sınır krizinden farklıydı. Kırk yıldan fazla bir süredir Gerçek Kontrol Hattı'ndaki ilk ölümcül değişim, ilişkiyi rekabet yolunda daha da ileriye götürdü ve Hindistan'ın stratejik ufkunu genişletti.

Hindistan, son büyük sınır krizi olan Doklam platosundaki 2017 açmazının çözülmesinden sadece bir ay sonra, Hindistan sonunda Quad'ı yeniden canlandırma fikrini destekledi. Bunu Avustralya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yıllarca süren lobicilik faaliyetleri izledi. 

Artan sıklıktaki sınırlar, Çin'in Güney Asya ve Hint Okyanusu'na doğru itilmesi, Çin'in Pakistan'a karşı artan himayesi ve Hindistan'ın Rusya'dan görece uzaklaşması, Yeni Delhi'yi bağlantısız geçmişinden uzaklaştırıyor. Çin'i yabancılaştırma korkusu artık Hindistan'ın Quad'ı tam olarak kucaklamasını engellemiyor. Hindistan'ın eski Çin Büyükelçisi AK Kantha, "Çinliler, [Çin-] Pakistan stratejik bağına ilişkin endişelerimize özellikle duyarlı değiller," diyor ve ekliyor: "Çin'in Quad ile ilgili hassasiyetleri konusunda neden aşırı derecede endişelenmemiz gerekiyor?"

Yeni Delhi'nin stratejik düşüncesindeki bu evrim büyük önem taşıyor çünkü Hindistan, Quad'ın merkezinde yer alıyor. Grup, ancak en isteksiz üyesi kadar hızlı hareket edebilir. Japonya, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri halihazırda en kalın güvenlik ve istihbarat bağlarına bağlanmıştır. Hindistan'ın daha yüksek bir stratejik koordinasyon düzeyine dahil olmasıyla, bu güçlü demokratik üçgen, gezegenin savunma harcamalarının yarısını ve nüfusunun ve GSYİH'nın üçte birini oluşturan dörtgen bir dev haline geliyor.

Hindistan ve Biden yönetimi artık sıkı bir şekilde gemideyken, Quad'ın geleceği parlak.

 Jeff M.Smith 10 Mart 2021, Real Clear World

(Jeff M. Smith, Heritage Foundation'ın Asya Çalışmaları Merkezi'nde Araştırma Görevlisidir.)


Seçkin Deniz, 30.04.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı