28 Şubat 2021 Pazar

SA9097/SD1983: Biden’ın Kabusu Çin Olabilir

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Oregon'da bir çiftlikte büyüyen, Harvard'dan mezun olan, Oxford Üniversitesi'nde Rhodes bursiyeri olarak hukuk okuyan, Kahire'de Arapça eğitimi alan, birçok dil konuşan ve 2001'den beri The New York Times'da köşe yazarlığı yapan Nicholas Kristof'a aittir ve ABD-Çin ilişkilerine odaklanmaktadır. Yazarın, özgeçmişindeki bu renkli(!) detayların köşe yazarlığı için çok fazla olduğuna dikkat çekerek yaptığı (Çin'e karşı dengeli olmaya yönelik) uyarıları okuduğunuzda, stratejik analizler yapan bir CIA ajanı ile ya da CIA tarafından seçilmiş bir gazeteci ile karşı karşıya olduğunuzu düşünebilirsiniz. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Küresel Satanist Çete'nin basit bir aparatıdır; yazarın seçtiği başlık bile açık bir tehdit içermektedir: 'Biden’ın Kabusu Çin Olabilir' Analizi dikkatle okumanızı ve Çin'in bütün dünyada sürdürdüğü politikaların tamamının ABD ile eşgüdümlü bir şekilde yürütüldüğünü anlamanızı umuyoruz. ABD'nin resmi yayın organı VOA'nın 24 Şubat 2021'de yayınladığı haber-yorumdan bir alıntı ile dünyaya teknoloji ihraç eden ABD'nin basit olmayan bir partneri olarak Çin'in pozisyonunu netleştirebiliriz: "Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Chad Bown'un 2020'de yaptığı bir araştırmaya göre Çin, küresel çapta tüm akıllı telefonların yüzde 90'ını, akıllı televizyonların yüzde 67'sini, bilgisayarların ise yüzde 65'ini imal ediyor." Sizce de bu durum fazlasıyla tuhaf ya da yanlış görünmüyor mu? Çin sosyalist ÇKP ile bu güce ulaşmış olamaz. Nicholas Kristof, ABD Başkanı Joe Biden'a 'Sıcak Savaş' yerine 'Soğuk Savaş' önerirken basit bir işlevi yerine getiriyor: Satanist Küresel Çete'nin yeni merkezi olan Çin-Hindistan Ekseni'nin hırpalanmasını istemiyor. Aksi halde, zımnen "Çin'le savaşırsak kaybederiz" diyen bir gazetecinin vatan haini olarak yargılanması gerekirdi.
Seçkin Deniz, 28.02.2021

Biden’s Nightmare May Be China
"Mitch McConnell ile uğraşmanın zor olacağını mı düşünüyorsunuz? Pervasız bir Xi Jinping'i yönetmek daha da zor olacak."

Söylenecek ilk şey, Çin ile muhtemelen bir savaş olmayacağıdır.

Yine de eğer savaş olursa, Pratas veya Kinmen Adaları gibi çok az kişinin duyduğu karanlık bir yerde başlayabilir. Her ikisi de Tayvan tarafından kontrol ediliyor, ancak Çin'e daha yakınlar ve bazı Çinliler ve Amerikalılar, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Tayvan'a baskı yapmak için bir adayı veya diğerini işgal edebileceğinden endişe ediyor.

Ya da Xi, interneti Tayvan'a taşıyan denizaltı kablolarını kesmek için bir denizaltı gönderebilir ya da Tayvan'a petrol sevkiyatını engelleyebilir ya da Tayvan'ın bankacılık sistemini çökertmek için bir siber saldırı emri verebilir.


Güney Çin Denizi'ndeki tehlikeli sular. Geçen Temmuz ayında uçak gemisi Ronald Reagan ile askeri operasyonlar sırasında kalkış yapan bir ABD helikopteri... Birleşik Devletler Donanması/ Reuters

Uzmanların çoğu, böyle bir saldırının muhtemel olduğuna inanmıyor (Tayvan'ın topyekun işgali daha da az olasıdır), ancak bu, on yıllardır olduğundan çok daha büyük bir riske dönüşmüş durumda. Ve Pratas veya Kinmen'de başlayanlar burada bitmeyecektir: Birleşik Devletler, Küba füze krizinden bu yana başka bir nükleer güçle belki de en tehlikeli karşılaşmaya çekilecek.

Bu yüzden Washington'daki partizan "savaşını" sakinleştirmeye çalışırken, Asya'da gerçek bir uluslararası çatışmayı önlemek için daha çok çalışalım. Önümüzdeki yıllar, 1980'lerde ABD-Çin ilişkilerini incelemeye başladığımdan bu yana yaşanan en büyük riskleri temsil ediyor, çünkü Xi, ABD'nin düşüşte olduğuna inanan aşırı kendine güvenen, risk alan bir zorba.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Bonnie Glaser, "Orada askeri bir çatışma çıkma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum, ancak bunu göz ardı etmiyorum," dedi. Bu bana doğru geliyor ama yanılabileceğimiz için de endişeleniyorum. Xi'nin geçen yıl birkaç kez yaptığı gibi, Hindistan'la ortak sınırlarında kavgalar çıkarmasını bekleyen çok az kişi vardı ve eğer Tayvan'a karşı benzer şekilde umursamaz davranırsa ve Amerika Birleşik Devletleri ile bir savaş başlatırsa gökyüzü bize yardım eder.

Xi ile uğraşmakla karşılaştırıldığında Başkan Biden için Mitch McConnell (Cumhuriyetçilerin Senato Çoğunluk lideri) ile uğraşmak, çocuk oyuncağı olacak. Biden'ın meydan okuması, Hong Kong'da baskıcı, Sincan bölgesinde soykırımcı, ticaret konusunda katı, insan hakları konusunda acımasız ve her konuda samimiyetsiz bir Çinli lideri sınırlamak olacak, aynı zamanda iklim değişikliği, fentanil ve Kuzey gibi konularda Çin ile hala işbirliği yapıyor olacak. Kore (birçok uzman bu yıl füze fırlatmalarına devam etmeyi umuyor). Oh, ve bizim bir Çin stratejimiz yok.

Bu göreve hazır olduğumuzdan emin değilim.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, haklı olarak, Donald Trump'ın Çin'e karşı "daha sert yaklaşımına" devam edeceğinin sinyalini verdi, ancak insan hakları endişelerini de ekleyip müttefiklerle birlikte sertliği daha etkili hale getirmek için çalışıyor. Yine de, Cumhuriyetçiler Çin politikasını bu yönetim için bir kırılganlık olarak görüyorlar, bazıları "Beijing Biden" ile alay ediyor ve Senatör Ted Cruz, "Team Biden’ın Çin Komünist Partisini kucaklamasını" kınıyor.

Biden mükemmel, sert fikirli bir Asya uzmanları ekibi oluşturduğu için bu saçmalık, ancak eleştiriler, diplomasi için çok az yer bırakan siyasi yelpazede Pekin'e karşı sertleşmeyi yansıtıyor. Bu beni endişelendiriyor.

1989'da Çin askerleri protestoculara ateş açtığında Tiananmen Meydanı'ndaydım ve sayabileceğimden daha fazla Çinli arkadaşım hapsedildi. Pekin hakkında yanılsamam yok. Ancak iki trenin birkaç nedenden ötürü birbirine doğru koştuğundan endişeleniyorum:

Biz Amerikalılar bir abartılı tehditler modeline sahibiz. Çeşitli zamanlarda Nasırcılığa, Güneydoğu Asya dominolarına ve "1 Numara Japonya" ya odaklandık. Geriye dönüp bakıldığında, bu korkuların bazı temeli vardı ama çok basitti; Çin örneğinde bu hatayı tekrar etmeyelim.

Çin hakkındaki tartışmalarımıza bir miktar alçakgönüllülük getirmeliyiz. Xi'nin eleştirileri hak ediliyor, ancak bugün Pekin'de doğan bir bebeğin Washington'da doğan bir bebekten (78) daha uzun bir yaşam beklentisine (82 yıl) sahip olduğu da doğrudur. Çin, koronavirüs salgınını ilk ele alışında fena halde şaşırttı, ancak daha sonra virüsü durdurmak ve yüz binlerce hayatı kurtarmak için göğü ve yeri hareket ettirdi. Çin karmaşık ve çelişkili bir yer, karikatür değil.

İkincisini şeytanlaştırmadan ilkini eleştirerek Xi ile Çin'i birbirinden ayıralım. Üst düzey Çinli yetkililer ve aile üyeleri, özel olarak benimle konuşurken Xi'yi sert bir şekilde kınadılar (biri bana birkaç gün önce Xi'nin "deli bir insan" olduğunu söyledi). Bu nedenle tüm ülkeye hakaret etmekten ve yetkilileri liderlerinin etrafında toplanmaya zorlamaktan kaçınmalıyız.

Biden'ın Xi'yi yönetmesi ve yumruklarını çekmeden savaş riskini azaltması gerekiyor: Biden, Sincan'daki kültürel soykırımı kınamalı, Pekin 2022 Olimpiyatları'nı boykot etmemeli ve Tayvan ile bağlarını güçlendirmeli, ancak Xi'nin gözünü boşuna dürtmemeli. Trump yönetiminin yaptığı gibi yapılan eğitimin videosunu yayınlamadan Tayvan silahlı kuvvetleriyle birlikte eğitim yapmaları için Yeşil Bereliler gönderebiliriz. Kaza ve tırmanma riskini azaltmak için de Çin ile çalışabiliriz.

George Washington Üniversitesi akademisyeni ve ABD-Çin ilişkileri üzerine birçok mükemmel kitabın yazarı olan David Shambaugh, "Sovyetler Birliği ile Soğuk Savaş'ı nasıl soğuk tutacağımızı öğrendik" diyor, Silah kontrol anlaşmalarının, yardım hatlarının ve ordudan askeri istişarelerin sıcaklıkları düşürüp düşürmeyeceğini görmek için Soğuk Savaş alet kutusunun tozunu atmayı öneriyor.

Nicholas Kristof, 30 Ocak 2021, New York Times

(Nicholas Kristof, 2001'den beri The New York Times'da köşe yazarlığı yapmaktadır. Oregon'da bir çiftlikte büyüdü, Harvard'dan mezun oldu, Oxford Üniversitesi'nde Rhodes bursiyeri olarak hukuk okudu ve ardından Kahire'de Arapça okudu. The New York Times'ın uzun süredir yabancı muhabiriydi ve çeşitli diller konuşuyor.)



Seçkin Deniz, 28.02.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı