27 Şubat 2021 Cumartesi

SA9096/SD1982: Avraham Burg: "Yossi Beilin, Yahudi Devleti Gibi Bir Şey Yok!"

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, eski Dünya Siyonist Örgütü ve İsrail Yahudi Ajansı başkanı, Knesset Başkanı ve Geçici İsrail Cumhurbaşkanı ve 1948'de bağımsızlığın ardından İsrail topraklarında doğan ilk Knesset Başkanı, Knesset üyesi, Soros destekçisi, İsrailli yazar, politikacı ve iş adamı Avraham "Avrum" Burg' aittir ve İsrail'in Irkçı Siyonist politikacılarına ve ırkçı politikalarına odaklanmaktadır. İsrail gazetesi Haaretz'in: Bir Siyonist Aristokrasi çocuğu, Yahudi Halkını Terk Etmek İstiyor. İsrail İzin Verecek mi? başlıklı haberinde sorduğu soru ile yazarın çevirisini yayınladığımız analizi birlikte değerlendirebiliriz: "Knesset sözcüsü, geçici başkan ve Yahudi Ajansı başkanı olarak görev yapan Avraham Burg neden İsrail'den Yahudi olarak kaydını iptal etmesini istiyor?"  
Seçkin Deniz, 27.02.2021


Yossi Beilin, There’s No Such Thing as a Jewish State

Yossi Beilin benim için neredeyse her şeydir (öğretmen ve ortak, sevgili dost ve meydan okuyan rakip. İsrail Hayom'daki son makalesi aramızdaki tartışmayı özetliyor) geniş Siyonist kamp ile henüz yeni İsrail solu olacaklar arasındaki dönüm noktasıdır.

Eski bir barış müzakerecisi ve bakan olan Yossi Beilin (Dr. Yossi Beilin, İsrail'in Adalet Bakanı olarak görev yaptı ve Oslo Anlaşması, Cenevre Anlaşmaları ve Taglit Birthright Projesi'nin mimarı olarak biliniyor. Beilink International Affairs, Ltd.'nin kurucusu ve başkanıdır.) Fotoğraf: David Bachar

Ortak Liste lideri Ayman Odeh’in Yahudi çoğunluğun ırkçı bir terim olduğu şeklindeki tutumunu eleştirerek, "Yahudi çoğunluk ırkçı bir terimse, o zaman Yahudi devleti de ırkçı bir terimdir ve Siyonizm de ırkçılıktır." Bu mantıklı, pragmatik adam böyle mi düşünüyor?

Odeh'in ne düşündüğünü bilmiyorum, ama Ortak Liste'ye oy veren on binlerce kişiden biri olarak açıkça Beilin'e söylüyorum (evet, sizin için retorik bir soru benim için acı verici, etkileyici bir cevaptır) Bugün İsrail'de Siyonizm tek bir anlama geliyor: ırkçılık!

Ve işte burada: Yahudi devleti diye bir şey yoktur. "Taksiyi seyreden bir Şabat" yazan çıkartmayı hiç gördünüz mü? Güldünüz mü haklı olarak öyle. Taksi, bir Challah pişirmeden önce hamurun bir kısmını ayırıyor mu? Mikveh, mum yakıyor mu? Tabii ki değil. Taksi sadece bir araçtır. Sürücü Şabat'a dikkat ettiği için Cumartesi günü çalışmıyor. Bunun gibi, devlet de sadece halkın elinde bir araçtır. Yahudi-dini, varoluşsal veya ulusal bir doğaya sahip olmamalıdır. Günümüz İsrail, en fazla birçok Yahudinin yaşamaya karar verdiği bir ülke, tüm vatandaşlarına ait bir Yahudi devletidir.

Böylesine bir gayretle sarıldığınız Siyonizm, gereksiz bir tanımdır. Her İsrailli'nin en az üç ismi vardır. Soyadı - kişi, tüm insanlar gibi; göbek adı İsrail'dir; özel isim Yahudi, Müslüman, Hristiyan, vegan veya doğa koruyucu olabilir. Dördüncü bir tanıma ihtiyacınız yok. Siyonizm, her birimizin sahip olmadığı hümanizm, İsrail vatandaşlığı veya özel inanç kimliğine sahip değil mi? Hiçbir şey değil!

Siyonizm, Yahudi ulusunun dağınık bir diaspora yapısından egemen bir merkeziyetçi yapıya geçişini sağlayan yapı iskelesiydi. Mayıs 1948'de Yahudiler için büyük bir başarı ve Filistinliler için korkunç bir trajedi ile taçlandırıldı ve böylece işini bitirdi. Devlet yapılanması kuruldu, İsraillilik yola çıktı. Ancak birisi iskeleyi kaldırmayı unuttu ve o zamandan beri İsrail'deki Siyonizm yalnızca ayrımlar, dışlama ve ayrımcılık için kullanıldı: Yabancı işçilere karşı Eli Yishai ve Miri Regev, ultra Ortodokslar'a karşı Avigdor Lieberman, Araplara karşı Benjamin Netanyahu ve Benny Gantz. O değersiz grupta ne yapıyorsunuz?

"Yahudi çoğunluğa" yönelik siyasi arzunuzun derinliği, "İsrail yönetiminin alanını önemli ölçüde kısıtlama istekliliği" ve Ürdün Nehri ile Akdeniz arasında “yurtsuz Yahudilerin ve yuvasız Filistinlilerin asla olmayacağından emin olmanın” daha iyi bir yolu olarak tartışılabilir, ama yanıltıcı olduğunuzu biliyorsunuz. Sizin, Odeh ve benim yürüttüğümüz siyasi tartışma işgal altındaki topraklarda gerçekleşmiyor ve tek devlet vizyonuyla ilgilenmiyor. Bu, Yahudi çoğunluğa yönelik herhangi bir tehdidin olmadığı ve her yurttaşın oy ve nüfuzunda eşit olması gereken İsrail içinde gerçekleşiyor. Her halükarda, Yahudi çoğunluk talebi bir anlama geliyor: Arapların olmadığı bir hükümet. Ve bu kabile ırkçılığı değilse nedir?

Öğretmenim ve akıl hocam Yossi, su ısıtıcısına siyah deme. Bir sonraki seçim kampanyalarından birinin içinde yarışan yeni bir sol görüşlü federasyon olacak. Sizin gibi Siyonistlerden ve Odeh gibi vatandaşlardan oluşacak. Herkes için medeni ve anayasal eşitlik, kamusal alanın laikleşmesi ve kamu kaynaklarının dağıtımında dürüstlük için mücadele edecek. Zor, çetin bir mücadele olacak; burada yaratılan şovenizm ile ne olması gerektiği ve ne olabileceği vizyonu arasında genel bir çatışma. İdeolojik ve politik cesaretinize ihtiyacımız var. Bir keresinde bana "Kalbinle git ve lider ol" dediniz. Bugün size söylüyorum; kalbinizle gelin, İsrail'in size ihtiyacı var. Benim de.

Avraham Burg, 15.03.2020, Haaretz

(Avraham "Avrum" Burg (19 Ocak 1955 doğumlu) İsrailli bir yazar, politikacı ve iş adamıdır: Knesset üyesidir, eski Dünya Siyonist Örgütü ve İsrail Yahudi Ajansı başkanı, Knesset Başkanı ve Geçici İsrail Cumhurbaşkanı ve 1948'de bağımsızlığın ardından İsrail topraklarında doğan ilk Knesset Başkanı ve Soros destekçisidir.)


Seçkin Deniz, 27.02.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı