21 Kasım 2020 Cumartesi

SA8953/SD1873: Topal Ördek Aşısı -The Lame-Duck Vaccine-

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The Atlantic yazarı Sarah Zhang'a aittir ve Başkan Trump tarafından desteklenen Covid-19 aşı çalışmalarına karşı anlaşma yaptığı Pfizer'in seçimden önce değil de sonra aşı ile ilgili açıklama yapmasının Trump'ın tavrının değişmesine neden olabileceğine, resmi olarak ilan edilmemesine rağmen seçilen başkan olarak tebrikleri kabul eden Biden'in aşı politikasının, aşı bulma çalışmalarına destek veren Trump'ın politikasını sürdürmek şeklinde olabileceğine odaklanmaktadır.  Yazar, Trump'ın aşı çalışmaları dolayısıyla aşı olmayacaklarını ilan eden Demokrat seçmenlerle, Pfizer'in Trump aleyhine bir zamanlama ile %90 (daha sonra %94,5 etkili bir aşı bulduğunu ilan eden Moderna'dan sonra Pfizer tarafından %95'ten daha fazla koruma sağladığı açıklanan) etkili bir aşının bulunduğuna dair açıklamasına öfkelenen Cumhuriyetçi seçmenlerin aşı olmaya ikna edilmesi gerektiğini belirtmekte ve şöyle demektedir: "En iyi durum senaryosuna göre, bir aşı geliştirmek için destek isteyen Trump yönetimi ve onları yönetmek için destek isteyen Biden yönetimi de aynı şeyi yapıyor: Amerikalıları aşı olmaya ikna etmek." İnsanları sürekli mutasyona uğradığı kesin olan Covid-19 virüsüne karşı bulduklarını iddia ettikleri aşılarla etkilemeye çalışan Amerikan başkan adaylarının yaşadığı travmatik çelişkiler, Moderna-Pfizer rekabetinde bir nesneye dönüştürülen dünyanın bütün insanları için gerçek bir tehdit niteliğini taşımaktadır. Covid-19 için herhangi bir kalıcı aşı bulmanın imkansız olduğu açıkça anlaşıldığı halde tedavi yerine aşıya odaklanmak ciddi bir stratejik arka plan olduğuna dair şüpheleri güçlendirmektedir. BM Genel Sekreteri Guterres'in G20 liderlerinden aşı milliyetçiliğine direnmelerini istediği bir günde, Çin aşısını insanlarda deneyen Türkiye aşı gerilimine girmeyecek bir politik strateji belirlemek zorundadır.
Seçkin Deniz, 21.11.2020


The Lame-Duck Vaccine

"Trump yönetimi bir aşının geliştirilmesini teşvik etti; Biden yönetimi Amerikalıları bunu almaya ikna etmek zorunda."

Sonunda Ekim sürprizi gerçekleşmedi. Donald Trump, bir COVID-19 aşısının yakında  kullanıma gireceğini ilan etmek için aylar harcadı, FDA'ya Seçim Gününden önce onay alması için baskı yapmaydı, ancak Amerikan halkının aşıya olan güvenini aşındırmayı başaran bir kumar oynadı. Pfizer'in COVID-19 aşı adayının yüzde 90'dan fazla etkili olabileceğini düşündüren çok erken ama çok umut verici sonuçlar yayınlaması daha dündü. Şirket, gerekli güvenlik verileri tamamlandığında bu ay FDA'dan acil durum yetkisi almayı planlıyor.

Yetki verilirse, bu aşının ilk piyasaya sürülmesi büyük olasılıkla, kaybettiği seçimin çalındığını iddia eden topal bir başkan yönetiminde, yeni başkan göreve başlamadan önceki çalkantılı dönemde başlayacak. Aşı, salgını sona erdirmenin bir yolu olacak, ama sıkıntılı olacak. Joe Biden, selefinin hararetle siyasallaştırdığı bir aşıya olan güveni yeniden tesis etmek zorunda kalacak ve Amerikalılar, kime oy verirlerse versinler aşıyı almaya istekli olacaklar. Aksi takdirde, koronavirüs öfkelenecek.

Oklahoma Eyalet Üniversitesi'nden siyaset bilimci Matt Motta, ön verilere göre iyi haberlerin ve Pfizer aşısının oldukça etkili görünmesinin kararsız Amerikalıları kendi başına etkileyebileceğini söylüyor. Yüzde doksan etkinlik, FDA tarafından yetkilendirme için belirlenen yüzde 50 ölçüsünden çok daha iyi ve açıkçası, virüs türü göz önüne alındığında bilim adamlarının beklediğinden çok daha iyi. Bir COVID-19 aşısı tüm enfeksiyonları önlemeye ne kadar yaklaşırsa, durum o kadar güçlüdür.

Biden yönetimi aynı zamanda bilimsel iletişimin temellerine bir geri dönüş yapmalı: ajanslarla açıkça savaşmamalı, politikacılardan çok bilim adamlarının konuşmasına izin vermeli ve aşı uygulamasına gerçekçi zaman çizelgeleri belirlemeli. Gelecek dönem başkanının ve başkanın Pfizer haberlerine tepkileri tam tersi birer çalışmaydı. Biden yaptığı açıklamada, yaygın aşılamanın mümkün olduğu aylarda maskelerin ve sosyal mesafenin önemine değinmeden önce katılan uzmanlara övgüde bulundu. Trump tweet attı, "BÜYÜK PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ, AŞI ÇOK YAKINDA. RAPOR % 90 ETKİLİ. BÖYLE BÜYÜK HABERLER! "

Biden’in uzlaştırıcı siyasi içgüdülerinin de yardımcı olması muhtemeldir. "Trump yönetiminde faaliyete geçirilen aşıyı tamamen onaylıyorum. Bir antropolog ve Aşı Güven Projesi direktörü Heidi Larson, kararlarımız bilime göre veriliyor… bu zaten bir şey olurdu ” diyor. Trump seçimlerden önce defalarca hızlı bir aşı onayı vaat ederken, Demokratlar özellikle siyasetin güvenliği sollaması konusunda endişelendiler. Gallup tarafından yapılan bir ankete göre, aşı yaptırmak isteyen Demokratların oranı Temmuz ayında yüzde 83 iken Eylül ayında yüzde 53'e düştü. Yeni bir yönetim, bir sıfırlama şansıdır. En iyi durum senaryosuna göre, bir aşı geliştirmek için destek isteyen Trump yönetimi ve onları yönetmek için destek isteyen Biden yönetimi de aynı şeyi yapıyor: Amerikalıları aşı olmaya ikna etmek.

En kötü senaryoda, politika aşıyı yeniden yutar. Trump kesinlikle dikkatleri üzerine çekmiyor ve Cumhuriyetçiler, onun aşılardaki liderliğini takip ediyor. COVID-19 aşı tereddütleri üzerine anket yapan ilerici bir kamuoyu araştırması ve strateji firması olan ClearPath Strategies'in kurucularından David Bluestone, "Önümüzdeki iki ay içinde çok gürültülü bir söylem duyacaksınız" diyor. Dün, Cumhuriyetçiler, Pfizer'in hükümetin kamu-özel aşı ortaklığı olan Warp Speed ​​Operasyonundan başlangıçta uzaklaşmasının ardından Trump'a destek vermeye koştu. (Teknik olarak her ikisi de haklı: Warp Speed ​​Operasyonu Pfizer'ın aşısını finanse etmedi, ancak 100 milyon doz satın almak için 1.95 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı.) 

Ancak Trump şu anda Pfizer'a seçimden sonra aşı verilerini paylaştığı için saldırıyor; artık ona fayda sağlayamayacak. Ya Trump aşının kullanımına izin verirse, diyelim ki biri aşı olduktan sonra hastalanırsa? Bluestone bana Trump'ın “Bekle, bekle, bekle, Warp Speed ​​Operasyonunun bir parçası değildi. Yalnızca Warp Speed ​​Operasyonuna güvenin.” dediğini hatırlattı. İktidarın geçişi zaten sorunsuz olmaktan çok uzak ve Trump ve müttefikleri siyasi bir mesele olarak aşıyı bırakmaya isteksizler.

Aşı insanlara ulaştıkça, olumsuz olaylar muhtemelen özellikle zor bir iletişim problemi olacaktır. Az sayıda insan aşı olduktan sonra tesadüfen hastalanır. “İnsanlar kalp krizi geçirmeye, felç geçirmeye ve kazalar yaşamaya devam edecek, bunun üzerine bir aşı programını yerleştirdiğinizde, bunların bazılarının aşılardan kaynaklandığı anlaşılacak” diyor Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı Ulusal Aşı Programı Ofisi'nin eski müdürü Bruce Gellin. Gellin, 2009 H1N1 domuz gribi aşısı piyasaya sürüldüğünde, HHS'nin bu zorluğu bekleyen muhabirlerle yuvarlak masa toplantıları düzenlediğini söylüyor. "Bu yüksek rakamlarla" (milyonlarca Amerikalının aşı olmasıyla birlikte), "her toplumun böyle bir hikayesi olacak" diyor. 

Aradan geçen on yıldan sonra, sosyal medya çoğu zaman boşluğu doldururken, haber ortamı daha da parçalanmış ve yerel haberler daha da tükenmiştir. Elbette, aslında aşının neden olduğu olumsuz olaylar da ortaya çıkabilir, bu nedenle FDA ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, bir klinik denemeden sonra aşı güvenliğini izlemek için sistemlerin var olduğunu netleştirmek zorunda kalacak.

Politikacılar, kutuplaştırıcı figürler oldukları gerçeğinden ötürü insanları aşı olmaya teşvik edecek en iyi haberciler olmayacaklar. Biden, aşıya olan güveni artırmak için diğer gruplara başvurmak zorunda kalacak. Sağlık çalışanları, hem CDC tavsiyeleri kapsamında bir COVID-19 aşısının muhtemel ilk alıcıları olarak hem de topluluklarında güvenilir bilgi kaynakları olarak çok önemli bir rol oynayacaklar. 

Gellin, "İnsanlar onlara" Ben olsaydın ne yapardın?" diye soracaklar. Larson, örneğin CDC'nin sağlık çalışanlarının bir aşı hakkında sorular sorması için bir sistem kurabileceğini umduğunu söylüyor. Larson, "İnsanların sağlık mesleğinde veya bilimde çalıştıkları için aşı olmak için sıraya gireceklerini varsaymayın," diyor. H1N1 salgını sırasında bazı sağlık çalışanlarının aslında aşıyı reddettiğini belirtiyor. Sağlık çalışanları, bu ilk sunum sırasında bir COVID-19 aşısı konusunda tereddüt ederse, bunun halkın geri kalanı için zincirleme etkileri olacaktır.

Biden’ın aşı kampanyası bilim adamlarının ve doktorların ötesine de bakmak zorunda kalacak. Bluestone, Anthony Fauci'nin şu ana kadar COVID-19 tepkisinin yüzü olduğunu, ancak kilitlenmelere karşı dirençli olan insanlar için aşıdaki en iyi haberci olmadığını söyledi. "Onu dışlayacaklar ve aslında bu onları kızdırabilir" dedi. Motta, ünlülerin ve hatta sıradan insanların, özellikle kişisel hikayelerini paylaştıklarında iyi haberciler olabileceğini ekliyor. Potansiyel olarak güçlü bir mesaj, bağışıklığı zayıflamış ve aşılarını kendileri alamayan kişilerin aşı olmak için başkalarına güvendiklerini söyledikleri zamandır.

Rotayı düzeltmek zor olacaktır, bu nedenle bir COVID-19 aşısı hakkındaki ilk mesajlar en çok yapışan mesajlardır. Aşının topal ördek döneminde uygulanacak olması, hem partizanlık arasında köprü kurmak için potansiyel bir fırsat hem de bu son derece tartışmalı iktidar geçişi sırasında potansiyel bir sorumluluktur. Süreç iyi ya da kötü gitse de, Biden yönetimi onu miras alacak.

Editör'ün Notu: İlk Pfizer. Şimdi Moderna. İkinci bir şirketin gelecek vaat eden aşı deneme verileriyle ilgili haberler beklentilerimizi değiştirmeli mi?

Aşılarla ilgilenen personel yazarımız Sarah Zhang'dan bu son gelişmeyi bağlama oturtmasını istedim:

"Daha iyi haber! Pfizer'in ve Moderna'nın aşıları çok benzer şekillerde çalışır, bu nedenle benzer şekilde etkili olmaları şaşırtıcı değildir. Ayrıca Moderna'nın aşısının Pfizer'inki gibi ultra soğuk depolamaya ihtiyacı olmadığı için rahatladım, bu da kırsal topluluklarda dağıtılmasının çok daha kolay olacağı anlamına geliyor. Biz konuşurken her iki şirket de aşı üretiyor ve bu ikinci başarı, ilk kıtlık aşamasında daha fazla dozun kullanılması anlamına geliyor. Sadece bu kışı beklemek ve geçmek zorundayız."

Sarah Zhang, 10 Kasım 2020, The Atlantic

(Sarah Zhang, The Atlantic'te çalışan bir yazardır.)


Seçkin Deniz, 21.11.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı