16 Eylül 2020 Çarşamba

SA8854/SD1811: COVID-19 Aşıları Zorunlu Hale Gelebilir. Nasıl Zorunlu Olacağı Aşağıda Açıklanmıştır

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ilginç insan profilleri, bilim ve macera ile ilgili çalışmaları National Georaphic, New York Times, Scientific American, Travel & Leisure, EatingWell, Food & Wine ve diğer birçok yerde yayınlanan ve Chicago'da yaşayan bir serbest gazeteci olan Jillian Kramer'e aittir ve Covid-19 salgını sonrası yoğunlaşan Covid-19 aşısının nasıl uygulanabileceğine, yaygınlaşabileceğine ve aşı karşıtlığının nasıl engellenebileceğine odaklanmaktadır. Jilian Kramer bu yazısıyla, Covid-19 aşısı bulunduktan ve zorunlu hale getirildikten sonra aşıyı reddeden insanların hayatlarının nasıl cehenneme çevrileceğine dair net bir fotoğrafı ortaya koymamıza neden olmuştur. Küresel Satanist Çete'nin somut olarak köleleştirilmiş bir insan sürüsü üretmeye çalıştığının açık kanıtlarını görebileceğimiz bu yayının dikkatle okunması ve  bu saldırıya karşı doğru stratejilerin belirlenmesi gerekmektedir. İnsanlık Satanizm'in tehditleri altındadır. Dünya genelinde hastaların sadece %3.3'ünü öldüren  Covid-19'un bir salgın olduğuna dair yapılan 'ikna edici' yayınlar temel alınarak, devletlere yapılan baskılarla insanların özgürlüklerinin nasıl kısıtlandığını hepimiz gördük ve yaşadık. Halen bu baskılar artarak sürmektedir. Analizin son paragrafı bu kaygıları derinleştirmektedir: "Ancak bir COVID-19 aşısının güvenli olduğu kanıtlanırsa, "İnsanların çoğunun bunu isteyeceğini düşünüyorum" diyor Caplan. “Ve eğer insanların çoğunluğu bunu isterse, onu dayatmak zorunda kalmayacaksınız; onu arayacaklar."
Seçkin Deniz, 16.09.2020

COVID-19 vaccines could become mandatory. Here’s how it might work.
"Bir COVID-19 aşısı hazır olduktan sonra, ofise gitmek, bir spor etkinliğine katılmak veya hatta bir restoranda oturmak için aşı olmanız gerekebilir."

Büyük bir maça hazır, elinizde biletlerle arenaya doğru yürüyorsunuz. Ancak gördüğünüz şey, binanın köşesini saran uzun bir çizgi ve girişte, ceplerinde ve cüzdanlarında küçük bir kağıt parçası arayan insanların oluşturduğu bir tıkanıklık. Giriş izni almak için, COVID-19 aşısı yaptırdığınızın kanıtı olan o belgeye de ihtiyacınız olacak.

Bir hemşire, 16 Ağustos 2020'de bir hastaya aşı yapmaya hazırlanıyor. FOTOĞRAF: DAVID CHESKIN, BASIN DERNEĞİ, AP Aracılığı ile

Bu, bazı uzmanların gördüğü gibi gelecek: bir spor müsabakasına katılmak, manikür yaptırmak, işe gitmek veya trene atlamak için yeni koronavirüse karşı aşılanmış olduğunuzu göstermeniz gereken bir dünya.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde biyoetikçi olan Arthur Caplan, "Aşı polisinin sizi aşılamak için kapınızı kırdığı noktaya gelmeyeceğiz" diyor. Ancak o ve diğer bazı sağlık politikası uzmanları, okul çağındaki çocuklar, askeri personel ve hastane çalışanları için mevcut aşı gerekliliklerine benzer şekilde, aşı talimatlarının yerel yönetimler veya işverenler tarafından oluşturulabileceğini ve uygulanabileceğini öngörüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde aşı yetkilerinin çoğu hükümetten gelmektedir. Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) hem pediatrik hem de yetişkin aşıları için tavsiyelerde bulunur ve eyalet yasama organları veya şehir konseyleri yetki verilip verilmeyeceğini belirler. Bu zorunluluklar en çok devlet okullarına gitmeye bağlıdır ve 50 eyaletin tümü, öğrencilerin tıbbi, dini ve felsefi nedenlerle muafiyetler ile bazı aşıları almalarını şart koşmaktadır.

1895 dolaylarında "Aşılama", Fransız ressam Alfred Touchemolin Tablo, Fransız ordusu askerlerinin, onları daha öldürücü enfeksiyon olan çiçek hastalığından korumak için sığır çiçeği ile aşılandığını gösteriyor. ALFRED TOUCHEMOLIN İLE RESİM, EVRENSEL TARİH ARŞİVİ / GETTY IMAGES

Çalışanları ve halkı kendilerini aşılamaya zorlayan yetişkin aşı zorunlulukları çok yaygın değil, ancak duyulmamış da değil. ABD eyaletleri ve şehirleri, vatandaşlara zorunlu aşı dayatabilir ve yaptırabilir. Örneğin 1901'de  Massachusetts/Cambridge, 21 yaş ve üstü tüm vatandaşların çiçek hastalığına karşı aşı olmasını zorunlu kılan bir yasayı kabul etti. Buna uyulmaması, beş dolar para cezasına veya bugün 150 dolara eşdeğer bir para cezasına yol açabilir. Mahkeme kararına itiraz edenler kaybettiler. (ABD'de çiçek hastalığının yaşandığı son salgın 1949'da meydana geldi.)

Gömlek, ayakkabı ve aşılama gerekli

Bugün, ABD ordusu, askerlerin tetanoz, difteri, hepatit A ve çocuk felci gibi birçok hastalığa karşı aşılanmasını zorunlu tutmaktadır. Bazı eyaletler, sağlık tesislerindeki çalışanların boğmaca, suçiçeği, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık gibi hastalıklara karşı aşılanmasını şart koşmaktadır. Hastane sistemleri genellikle istihdamın bir koşulu olarak ek aşılar gerektiriyor. Ve yasal olarak, herhangi bir sektördeki tüm işverenler, çalışanlarını aşı olmaya zorlayabilir.

Yetkiler müşterilere de yönlendirilebilir. Tıpkı ayakkabısız ve gömleksiz müşterilerin restoranlarına, salonlarına, arenalarına ve mağazalarına girmesini engelleyebildikleri gibi, "herhangi bir ayrımcılık karşıtı yasaya ters düşmedikleri sürece" insanları çeşitli nedenlerle yasal olarak dışarıda tutabilirler. California Üniversitesi, Hastings College of the Law, sağlık ve aşı hukuku profesörü  Dorit Rubinstein Reiss öyle diyor.

Bir COVID-19 aşısı bulunduğunda, bazı uzmanlar, eyaletlerin hedeflenen endüstrilerin, özellikle de "temel çalışanlar" olarak tanıdığımız çalışanlar için aşı zorunluluğu getirmesini gerektireceğini düşünüyor.

"Bakkal/Market çalışanları birçok insana maruz kalıyor, ancak aynı zamanda işlerinin doğası ve neredeyse herkesin yiyecek satın almaya ihtiyacı olduğu gerçeği nedeniyle birçok insanı enfekte etme şansına da sahipler" diyor Harvard Hukuk Fakültesi, Petrie-Flom Sağlık Hukuku Politikası, Biyoteknoloji ve Biyoetik Merkezi İdare amiri Carmel Shachar. Konaklama endüstrisi çalışanları (örneğin restoranlarda, barlarda ve kafelerde çalışanlar) da benzer görevler görebilirler.

Shachar, "İşyerinin korunduğundan ve iş arkadaşlarınıza bulaştırmayacağınızdan emin olmak işverenin çıkarınadır" diyor. "Geniş çapta erişilebilir bir aşıya sahip olmak, birçok işvereni müşterilerinin davranışlarını kontrol etmek zorunda bırakıyor." Ve aşılanmış bir iş gücüyle, "restoranda hizmet verdiğiniz kişilerin COVID-19'u varsa endişelenmenize gerek yok."

Genel halk bile aşı olmaya teşvik edilebilir. Caplan, "İşin garibi, bir yetki dayatmanın en iyi yolu, insanları bu görevi yerine getirirlerse daha fazla özgürlükle ödüllendirmektir" diyor. "Örneğin, aşı kanıtıyla, bir spor etkinliğine "doğru şeyi yapmanın ödülü olarak" katılabileceksiniz", diyor. "Ve insanların, restoranıma, bowling salonuma veya dövme salonuma gitmek istersen, ben de bir aşı sertifikası görmek istiyorum dediğini hayal edebiliyorum."

Gelecekteki aşıların etkinliğine bağlı olarak takviye aşıları da gerekli olabilir. Colorado Denver Üniversitesi'nde acil tıp profesörü olan Lauren Grossman, grip aşılarının zamanın yaklaşık yüzde 70'inde etkili olduğunu ve her yıl yeni aşıların gerekli olduğunu söylüyor. Stanford Üniversitesi'nde sağlık politikası profesörü olan Yvonne Maldonado, herhangi bir COVID-19 aşısının kalıcı bağışıklık sağlamayabileceği ve sık sık takviye gerektirebileceği konusunda uyarıyor. Durum buysa, yetkiler büyük olasılıkla güçlendirici aşıların kanıtlarını da içerecektir.

Sertifikalı aşı

Bu tür yetkilerin uygulanırken zorluklarla karşılaşılmaması mümkün değildi, böyle bir şey neredeyse imkansız veya emsalsiz olurdu. Örneğin bugün Dubai'ye yapılacak bir yolculuk için bir Emirates uçağına binmek için, tüm yolcuların negatif bir COVID-19 test sertifikası sunması gerekir. Bir aşı bulunduğunda havayolları şirketleri COVID-19 aşı sertifikalarını gerektiren kapsamlı düzenlemeleri uygulamaya koyabilirler.

Reiss, federal yasaların pasaport almak için COVID-19 aşısı kanıtı gerektirebileceğini söylüyor; pasaportta aşı durumunuzu gösteren bir amblem görünecek. Caplan, ehliyetlerin de benzer şekilde güncellenebileceğini söylüyor. İşyerinde, çalışan rozetlerinde aşı etiketleri bulunabilir ve doktorunuzdan alacağınız bir kağıt sertifika, halka açık etkinlikler için aşı kanıtı işlevi görebilir.

Grossman, "Belki de bir randevu almak için dokunulmazlık kanıtı imzalamamız gereken bir noktaya geleceğiz," diyor.

Şu anda 150'den fazla COVID-19 aşısı geliştirilme aşamasındadır. Çeşitli aşıların fiyatları ortaya çıkmaya başladı ve bazı ileri gelenler, aşıların doz başına dört dolardan az ya da 37 dolara mal olabileceğini söylüyor; bu da grip aşısının ne kadara mal olduğu ile ilgili. İnsan Kaynakları Yönetimi İK Bilgi Merkezi Direktörü Amber Clayton, "COVID-19 aşılarını zorunlu kılan işverenler maliyetleri karşılamaya yardımcı olabilir, aşı almak için izin verebilir veya yerinde aşılar teklif edebilir", diyor. Bazı yetkililer, sigortası olmayan veya düşük gelirli veya işsiz insanlara yardım etmek için federal hükümetin ücretsiz aşı yapabileceğini öne sürüyor, ancak böyle bir programın ayrıntıları açıklanmadı.

Bu tür yetkiler yerine getirilirse, herkes onları hoş karşılamayacak: Yakın tarihli bir Gallup anketi, Amerikalıların yüzde 35'inin ücretsiz olsa bile COVID-19 aşısı olmayacağını gösteriyor. Ve ülke genelinde aşı karşıtı duyarlılık genel olarak düşük kalırken, aşı tereddütleri artıyor ve bazı çalışmalar ülke genelinde çocukluk aşı oranlarının düştüğünü gösteriyor.

Aşı karşıtı duyguları olanlar, Caplan'ın gürültülü bir azınlık olarak tanımladığı şeydir: Aşılarla ilgili korkuyu yaymak için genellikle zorlayıcı kampanyaları kullanırlar. Örneğin, bazıları kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısının (tüm okul çağındaki çocuklar için gereklidir) otizme neden olduğunu iddia ediyorlar. Bu iddianın yanlış olduğu kanıtlanmıştır, ancak kampanya MMR aşılamasında da bir düşüşe neden olmuştur.

COVID-19 için geliştirilmekte olan aşılara yönelik benzer aşı karşıtı kampanyalar, herhangi bir aşı halk tarafından onaylanmadan önce yayılmaya başladı. Uzmanlar, aşı yetkilerinin rekor hızda geliştirilen bir aşının güvenliği ve etkinliği ile ilgilendiklerini söyleyen grupların agresif kampanyalarının hedefi olabileceğini söylüyor.

Potansiyel bir COVID-19 aşısı konusunda tereddütlerini ifade eden insanlar genellikle en büyük endişelerinin güvenlik olduğunu söylerler ve bu da bazı Amerikalıların aşılamadan uzak durma endişelerini ortaya çıkarır. Ancak bir COVID-19 aşısının güvenli olduğu kanıtlanırsa, "İnsanların çoğunun bunu isteyeceğini düşünüyorum" diyor Caplan. “Ve eğer insanların çoğunluğu bunu isterse, onu dayatmak zorunda kalmayacaksınız; onu arayacaklar. "

Jillian Kramer, 19 Ağustos 2020, National Georaphic

(Benim adım Jillian Kramer ve şu anda Chicago'da yaşayan bir serbest gazeteciyim. Çalışmam New York Times, Scientific American, Travel & Leisure, EatingWell, Food & Wine ve diğer satış noktalarında yayınlandı. Sık sık bilim ve macera hakkında yazarım ve ilginç insanların profilini çıkarırım. NASA'daki diğer kadınların önünü açan bir kadın astronot hakkında yazdım; antikorları yeni koronavirüsün tedavisinde anahtar olabilecek bir lama; içme alışkanlıklarımızın karantinada nasıl değiştiği; gerçek hayattaki ejderhaların yaşadığı bir ada; bir maymun barınağının tehlikeleri - ve mutlak sevecenliği -; ve bir mini buzdolabına sahip olmanın yararları.)

Seçkin Deniz, 16
.09.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı