13 Ekim 2020 Salı

SA8901/SD1836: 'Yüce Dolar' Kayıyor mu?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Clinton Yönetimi sırasında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi'nde Uluslararası İlişkiler Kıdemli Ekonomisti, Uluslararası Para Fonu, ABD Federal Rezervi ve Dünya Bankası eski çalışanı, New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi Ekonomi Profesörü ve Roubini Macro Associates'in Başkanı olan Nouriel Roubini'ye aittir ve Dolar'ın küresel egemenliğine odaklanmaktadır. Analiz Dolar'ın ve Dolar'a bağlı olarak yaşayan ABD'nin net bir küresel fotoğrafını çekmektedir; Türkiye'nin ya da herhangi bir gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkenin nasıl bir 'Militarist Dolar' tarafından tehdit edildiğini görmenizi sağlayacaktır.
Seçkin Deniz, 13.10.2020

Is the Almighty Dollar Slipping?
"Doların ana küresel rezerv para birimi olarak yaklaşan çöküşünün sinyalini vermekten çok, mevcut makroekonomik bağlamda doların keskin değer kaybı beklenebilir. Doların hegemonyasını aşındırabilecek güçler daha yavaş hareket ediyor ve uzaklaşıyor."

ABD dolarının son dönemlerdeki keskin değer kaybı, ana küresel rezerv para birimi olma rolünü kaybedebileceği endişelerine yol açtı. Sonuçta, ABD Merkez Bankası’nın - dünyanın kilit para birimini daha da düşürmekle tehdit eden agresif parasal genişlemesine ek olarak - altın fiyatları ve enflasyon beklentileri de yükseliyor.

Ancak, Mark Twain'den söz edecek olursak, doların erken çöküşüne ilişkin raporlar büyük ölçüde abartılıyor. Doların son dönemdeki zayıflığı, daha kısa vadeli döngüsel faktörlerden kaynaklanıyor. Uzun vadede durum daha karmaşıktır: Doların, zaman içinde küresel konumunu zayıflatabilecek veya azaltamayacak hem güçlü hem de zayıf yönleri vardır.

Kısa vadeli olumsuz faktörlerin başında, Fed’in aşırı gevşek para politikası gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri giderek artan bütçe açıklarından para kazandıkça, Fed’in yaklaşımı diğer büyük merkez bankalarının çoğundan daha uyumlu görünüyor.

Dolar riskli dönemler sırasında zayıflama eğilimindedir ve bunun tersi de geçerlidir. Bu nedenle, COVID-19 üzerindeki Şubat-Mart paniği sırasında değeri zirveye çıktı ve ardından piyasa duyarlılığı düzeldikçe Nisan ayından itibaren zayıfladı. Dahası, Fed’in diğer merkez bankalarıyla kur takas hatlarını etkinleştirmesi, krizin başlarında döviz kurunu yükselten dolar likiditesizliğini hafifletti. Şimdi, küresel dolar seli dolar üzerinde aşağı doğru baskı oluşturuyor.

Dahası, bazı gelişmiş ülkeler (Avrupa'da ve başka yerlerde) ve bazı gelişmekte olan pazarlar (Çin ve Asya'daki diğerleri gibi), COVID-19'u içeren tedbirler konusunda Amerika Birleşik Devletleri'nden çok daha iyi bir iş çıkarıyorlar, bu da daha dayanıklı ekonomik iyileşmelerinin kanıtlanabileceğini ima ediyor. ABD'deki halk sağlığı sorunları ve ilgili ekonomik kırılganlıklar bu nedenle doların zayıflığına daha fazla katkıda bulunuyor.

Ayrıca salgından önce, doların 2011'den bu yana nominal ve reel (enflasyona göre düzeltilmiş) olarak % 30'un üzerinde değerlendiğini tekrarlamak gerekir. ABD'nin esneyen dış açığı ve faiz oranlarının sermaye ile finanse edecek kadar yüksek olmaması nedeniyle girişler, ABD ticaret rekabetçiliğini yeniden tesis etmek için doların değer kaybetmesi gerekiyordu. Ve ABD korumacılığa dönerek, dış rekabeti yeniden sağlamak için daha zayıf bir doları tercih ettiğinin sinyallerini veriyor.

İlk pandemik dalga kontrol altına alınmazsa (en son küresel büyüme verilerinin önerdiği gibi) V şeklindeki bir toparlanma, çift düşüş bir yana, anemik U şeklinde bir toparlanmaya dönüşürse, kısa vadede bile dolar tekrar güçlenebilir. İkinci dalga, etkili aşılar bulunmadan iyileşmeyi öldürür.

Orta ve uzun vadede, birçok faktör doların küresel hakimiyetini koruyabilir. Dolar, geniş tabanlı esnek döviz kurlarından, sınırlı sermaye kontrollerinden ve derin, likit tahvil piyasalarından yararlanmaya devam edecek. Daha da önemlisi, geniş bir hesap birimi, ödeme aracı ve istikrarlı bir değer deposu işlevi görecek açık bir alternatif para birimi yoktur.

Ayrıca, salgın hastalıklarına rağmen, % 2 civarında olan potansiyel yıllık ABD büyüme oranı, % 1'e yakın olan diğer birçok gelişmiş ekonomiden daha yüksektir. ABD ekonomisi aynı zamanda, tümü yurt dışından sermaye girişlerini çekmeye devam edecek olan teknoloji, biyoteknoloji, ilaç, sağlık hizmetleri ve gelişmiş finansal hizmetler gibi birçok önde gelen endüstride dinamik ve rekabetçi olmaya devam ediyor.

ABD'nin pozisyonu için rekabet eden herhangi bir ülke, gerçekten güçlü bir para birimi ve güvenli varlıklara (devlet tahvilleri) yönelik küresel talebi karşılamayla birlikte gelen büyük cari hesap açıkları ile karşı karşıya kalmayı gerçekten isteyip istemediğini kendine sormak zorunda kalacaktır. Bu senaryo, güçlü ihracatın ekonomik büyümenin merkezinde olduğu Avrupa, Japonya veya Çin için pek de çekici görünmüyor. Mevcut koşullar altında, ABD, özel ve kamu yatırımcılarının portföylerinde olmasını istedikleri güvenli uzun vadeli borç ihraççısı olarak “fahiş ayrıcalığını” sürdürme eğilimindedir.

O halde soru, doların küresel konumunu zaman içinde hangi faktörlerin zayıflatabileceğidir. Birincisi, eğer ABD büyük bütçe açıklarını paraya çevirmeye devam ederse ve böylece büyük dış açıkları körüklerse, enflasyondaki bir artış, sonunda doların değerini düşürebilir ve rezerv para birimi olarak çekiciliğini zayıflatabilir. ABD ekonomik politikalarının mevcut karışımı göz önüne alındığında, bu büyüyen bir risktir.

Diğer bir risk de ABD'nin jeopolitik hegemonyasının kaybedilmesidir ki bu, bu kadar çok ülkenin ilk etapta doları kullanmasının ana nedenlerinden biridir. Hegemonun para biriminin küresel rezerv para birimi olması konusunda yeni bir şey yok. On altıncı yüzyılda İspanya, on yedinci yüzyılda Hollanda, on sekizinci yüzyılda Fransa ve on dokuzuncu yüzyılda Büyük Britanya'da durum böyleydi. Önümüzdeki on yıllar boyunca birçok kişinin zaten "Çin yüzyılı" dediği şeyi getirirse, renminbi yükseldikçe dolar zayıflayabilir.

Doların ticaret, mali ve teknoloji yaptırımları yoluyla silahlandırılması geçişi hızlandırabilir. Amerikan seçmenleri Kasım ayında yeni bir başkan seçseler bile, ABD ile Çin arasındaki Soğuk Savaş uzun vadeli bir eğilim olduğundan ve ABD'nin stratejik rakipleri (Çin ve Rusya) ve müttefikleri şimdiden çeşitlenmekte olduğundan, yaptırım veya el konulabilen dolar varlıkları türünden politikaların devam etmesi muhtemeldir. 

Aynı zamanda Çin, kendi döviz kuruna daha fazla esneklik getirmekte, bazı sermaye kontrollerini kademeli olarak gevşetmekte ve daha derin borç piyasaları üretmektedir. Çin, daha fazla ticaret ve yatırım ortağını, renminbi'yi döviz rezervleri dahil olmak üzere bir hesap birimi, ödeme aracı ve değer deposu olarak kullanmaya ikna etti. Batı tarafından yönetilen Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT) sistemine bir alternatif oluşturuyor ve sonunda uluslararasılaşabilecek dijital bir renminbi üzerinde çalışıyor. Ve kendi teknoloji devleri, diğer ülkelerin kendi yerel para birimlerinde benimseyebilecekleri devasa e-ticaret ve dijital ödeme platformları (Alipay ve WeChat Pay) üretiyorlar.

Dolayısıyla, doların pozisyonu şimdilik güvenliyken, önümüzdeki yıllarda ve on yıllarda önemli zorluklarla karşı karşıya kalacak. Doğru, ne Çin’in ekonomik sistemi (mali denetimlere sahip devlet kapitalizmi) ne de teknokratik-otoriter siyasi rejimi Batı’da pek çekici değil. Ancak Çin modeli, birçok gelişmekte olan pazar ve daha az demokratik ülke için şimdiden oldukça çekici hale geldi. Zamanla, Çin’in ekonomik, finansal, teknolojik ve jeopolitik gücü genişledikçe, para birimi dünyanın daha birçok yerinde büyük gelişmeler yaratabilir.

Nouriel Roubini, New York, 21 Ağustos 2020, Project Syndicate

(New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi'nde Ekonomi Profesörü ve Roubini Macro Associates'in Başkanı olan Nouriel Roubini, Clinton Yönetimi sırasında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi'nde Uluslararası İlişkiler Kıdemli Ekonomistiydi. Uluslararası Para Fonu, ABD Federal Rezervi ve Dünya Bankası için çalıştı.)


Seçkin Deniz, 13.10.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı