24 Kasım 2019 Pazar

SA8156/SD1545: Sri Lanka'da Huzursuzluk; Müslümanlar Korku İçinde Yaşıyorlar

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz 19 Ağustos 2019 tarihinde Washington Times'ta yayınlanmıştırPasifik Forumu üyesi Taylor Dibbert'e aittir ve Sri Lanka'da nüfusun %70'ini oluşturan Budist çoğunluk Sinhala'ların yok etme tehditleriyle karşı karşıya kalan Müslüman azınlığın yaşadığı huzursuzluğa odaklanmaktadır. 16 Kasım 2019'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Budist Sinhala ırkçısı Rajapaksa ailesinin fertlerinden biri olan Gotabaya Rajapaksa  %52.5 gibi bir oyla kazanmıştır ve "Görünüşe göre Sri Lankalı seçmenler Rajapaksalar'ın millet için ne kadar kötü olduğunu göz ardı etmeye hazırlanıyorlar. Ve eğer bu olursa, Müslüman karşıtı şiddetin yavaşlamasını beklemeyin. Aksine, Tamiller ve Hıristiyanlar da acı çekecek. Büyük bir terörist saldırının etkileri devam ediyor. Müslümanlar korku içinde yaşıyorlar. Cezasızlık çok yaygın. Hükümet tamamen başsız ve uzun zamandır ırkçılar iktidara geri dönmeye hazırlanıyor. Eğer şimdi Sri Lanka için endişelenmiyorsanız, ne zaman endişeleneceksiniz?" diyen Taylor Dibbert' ın korkusu gerçekleşmiştir. Sri Lanka Müslüman Konseyi başkan yardımcısı Hilmy Ahmed, “En büyük korkularımız gerçekleşti” diyor. “Sri Lanka bu sonuçla beraber tamamen kutuplaşmış durumda ve oylarla görüyoruz ki, şimdi Sinhala Budist çoğunluğu ve azınlıklar arasında net bir ayrım var. Ülkenin nasıl birleştirilebileceğini görmek çok zor.” Cumhurbaşkanı olarak seçilen Gotabaya Rajapaksa seçim sonrasıSadece bana oy verenlerin değil, aynı zamanda tüm Sri Lankaların da başkanı olarak Başkan olma fırsatı için müteşekkirim. Bana duyduğunuz güven beni derinden etkiledi ve başkanınız olmak hayatımın en büyük onuru olacak." şeklinde tweet atsa da Hindu Tamillere yönelik acımasız özgeçmişi Tamilleri, Hristiyanları ve Müslümanları korkutmaya devam ediyor. Sri Lanka, Hint-Çin rekabeti bir yana ABD-Çin rekabetinde Çin'in daha etkili olduğu küçük bir ada. ABD Çin'in hareket alanını kısıtlamak için uzun yıllar boyunca adada kaos-terör ve istikrarsızlık üretmeye devam etti. Son dönemde Hindistan'ın da dahil olduğu terör olayları sonucu Müslüman azınlık yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya... Türkiye bu uzak adadaki müslümanların haklarını koruyabilecek tek ülkedir ve gerekli olan bütün adımları cesaretle ve eksiksiz bir şekilde atmalıdır...
Seçkin Deniz, 24.11.2019

Trouble in Sri Lanka
"Aşırılıkçılığın engellenmesi dini gerilimlerin azaltılmasına bağlıdır."

Paskalya bombalamalarının ardından, Sri Lanka'nın Müslüman topluluğuna yönelik misilleme ve şiddet önemli bir endişe olmaya devam ediyor. Bu Müslümanlık karşıtı eylem dalgasının sadece Paskalya saldırılarıyla ilgili olmadığını akılda tutmak önemlidir; Uzun süredir devam eden şikayetler ve geçmiş nefretler de bu ayrımcı davranışa katkıda bulunuyor.


Özellikle bu zor zamanlarda, hükümet yetkilileri sosyal uyumu arttırmak ve etnik ve dini gerilimleri azaltmak için ellerinden geleni yapmalıdır. Müslümanlara ulaşmak zorundalar. Colombo, Sri Lanka Müslüman cemaatinin çözümün büyük bir parçası olduğunu sürekli olarak kabul etmelidir. Aşırı aşırılıkçılığın engellenmesi ve İslami terörizm (Seçkin Deniz'in Notu; ABD tarafından üretilen bu aşağılık kavram amacına ulaşarak bütün dünyada İslam ve Müslüman düşmanı algıların üretilmesini ve yaşatılmasını sağlamaktadır. Paskalya bombaları ABD'nin kurduğu terör örgütü IŞİD'e mal edilirken bile insanları bu konuda ikna edemediler, ancak arsızca bu kavramı kullanmaya devam ediyorlar) tehdidinin artmamasını sağlamak, daha az bir şey gerektirmeyecektir. Ancak bu açıkça gerçekleşmiyor.

Geçen ay İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayınlanan bir rapor, Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerini belgelemek için iyi bir iş çıkarmış. Buna keyfi tutuklamalar, çete saldırıları, ayrımcılık ve dini özgürlükle ilgili insan hakları ihlalleri dahildir. Müslüman topluma saldırı, yaygın ve sistematik olmuştur. Daha da kötüsü, Sinhala çoğunluk egemen devletin desteğine sahiptir.


HRW, “Müslüman liderleri koruma görevini yerine getirmek yerine, hükümet liderleri zaman zaman kendilerini Budist milliyetçi unsurlarla ilişkilendirmiş gibi göründü” dedi. “Dokuz Müslüman kabine üyesinin ve daha küçük bakanlık mensuplarının pek çoğu muhalefet onları İslamcı militanları desteklemekle suçladıktan sonra istifa etmek zorunda kaldı.”


Hükümet aktörlerinin son birkaç aydır Müslümanlara yönelik şiddete karıştığı bir sır değil; Ne yazık ki, etnik ve dini azınlıklara karşı devlet şiddeti Sri Lanka'da tarihi bir norm. Ve genel olarak konuşursak, şiddet içeren aktörlerin eylemleri için herhangi bir sonuçla karşı karşıya kalmaları konusunda endişelenmelerine gerek yok çünkü yaygın cezasızlık tarihi bir norm.


HRW raporunda, “Müslüman toplumun analistleri ve liderleri, sosyal medyada ve yayınlarda ve basılı medyada, sık sık benzer temelsiz iddiaların yer aldığını, küçük Müslüman nüfusun önümüzdeki on yılda Budist nüfusu (ülkenin yüzde 70'ini) ele geçirmeyi planladığını iddia eden Müslüman aleyhtarı nefret söyleminin çok fazla olduğunu açıklıyorlar." Sorunlu bir şekilde, “nefret söylemi, sosyal medyada Sri Lankalı Müslümanların “yok edilmesi” çağrılarını içeriyor ve Myanmar'daki Rohingya Müslümanlarına karşı işlenen vahşetlere övgüde bulunuyor.”


Terörizm çoktan bölünmüş bir ülkeyi salladıktan birkaç ay sonra Sri Lanka, büyük ölçüde uluslararası haber döngüsünden düştü. Ancak, Müslümanlara yönelik şiddetin ve ayrımcılığın devam etmesi gün geçtikçe hayatı daha da zorlaştırmaktadır.

Sri Lanka hükümeti son derece zayıf ve yetersiz. Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena ve Başbakan Ranil Wickremesinghe, bu yılın ilerleyen tarihlerinde yapılacak olan (16 Kasım'da seçimler yapıldı) cumhurbaşkanlığı seçiminde kendileri aday Seçim döneminde, Sinhala-Budist milliyetçiliği, Sri Lanka'nın çoğunluk topluluğunun üyelerinden gelen desteği harekete geçirmek için sürekli olarak kullanılıyor. Belli başlı siyasi oyuncuların, azınlık karşıtı şiddeti görmezden gelme veya aldırmama olasılığı daha da yüksek. Ulusal güvenlik ve terörle mücadele, Sinhala-Budist milliyetçiliği ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olacaktır.


Son zamanlarda, Gotabaya Rajapaksa cumhurbaşkanlığı için resmen aday oldu. Karar esas olarak eski Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa (Rajapaksa'nın erkek kardeşi) tarafından verildi. Her ikisi de, ulusu daha otoriter bir temele döndürmekte tereddüt etmeyen isimler.


Yıllar süren beceriksizlik ve karmaşadan sonra insanlar değişime hazırlar. Görünüşe göre Sri Lankalı seçmenler Rajapaksalar'ın millet için ne kadar kötü olduğunu göz ardı etmeye hazırlanıyorlar. Ve eğer bu olursa, Müslüman karşıtı şiddetin yavaşlamasını beklemeyin. Aksine, Tamiller ve Hıristiyanlar da acı çekecek.


Büyük bir terörist saldırının etkileri devam ediyor. Müslümanlar korku içinde yaşıyorlar. Cezasızlık çok yaygın. Hükümet tamamen başsız ve uzun zamandır ırkçılar iktidara geri dönmeye hazırlanıyor. Eğer şimdi Sri Lanka için endişelenmiyorsanız, ne zaman endişeleneceksiniz?



Taylor Dibbert, 19 Ağustos 2019, Washington Times


(Taylor Dibbert, Pasifik Forumu üyesidir.)



Seçkin Deniz, 24
.11.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı