31 Temmuz 2013 Çarşamba

SA326/YB12: Zihnin Ambarları / Sınanmış Renkler 12

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

“İnsan ne kadar farkındaysa o kadar çok dua eder.”

Kısa yaz gecelerinde insan zihni dalgalıdır. Uzun gündüzlerin içine sığan şeylerin çok daha fazla ve yorucu olmasından dolayı geceye salınan akıl daha fazla kışkırtılmıştır.  Biraz insan zihninin ambarlarında gezinelim bu gece. Gemimizin dalgasız gecesinde ambara inelim.

Ambar, gemilerde uzun sürecek seyirlerde yiyecek içecek dâhil her türlü ihtiyaç maddelerini saklar; orada acıktığında, susadığında insanlara ikram edilecek olan malzeme vardır. Kat kat ambarlarda fareler için zehir de vardır. Ama zehirin varlığı farelerin sonunu getirmez. Fareler her türlü yiyeceğe dadanırlar.

İnsan zihni de gemi ambarı gibidir. Hatırâları, öğrendikleri, hayâlleri öbek öbek dizilmiştir ahşap duvar diplerine. Ziftlerle korunmuş ahşap duvarların su sızdırmazlığı gibi, insan zihni de korunaklı ve sızdırmazdır. İrade zihne dokunana kadar zihnin ambarları/hafıza kapılarını açmaz. Elbette bu diri olan iradenin gücüne bağlıdır.

Bir de farelerin açtığı delikler vardır. İrade o delikleri kapamaya çalışsa da her zaman ambardan dışarıya açılan bir yol bulunur ve insan zihni iradeden bağımsız işlemeye başlar. Genellikle gecenin gündüzden devraldığı sıkıntılar o delikleri büyütür ve ambar kontrolsüz bir şekilde hareket etmeye başlar. İnsan zihnine dadanan karanlık sesler konuşup durur.

Vesveseler, kaygılar, günahlar, kötülükler serseri bir salınışla doluşurlar gecenin boşluklarına. En akla gelmedik günah, her türlü kışkırtıyla gezinir insan ânlarında. İblis’in insan zihnine girdiği delikler günahların/farelerin açtıkları deliklerdir ve dualar, bu delikleri tıkamak için konan zehirlerdir…

İnsan ne kadar farkındaysa o kadar çok dua eder. Duasız zihnini arındırması ve huzura erdirmesi mümkün olmaz.Çünkü insan ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşabilir. İnsan neyle besleneceğini seçebilir. Dua bilgisi ve iyilik bilgisi de o ambarlardadır; hem daha yakın katlardadır.

İnsan sınanır, her an sınanır; ne kadar ziftlese de ahşap duvarları, içeride öbek öbek duran hatırâlar, bilgiler ve günahlar dışarıdan çarpan suyun sesine dikkat kesilerek koku yayarlar. İnsanın içindeki iblis ve nefs bu kokuları azdırır; insan kaçınamaz onlardan; düşünür, düşündükçe ambardaki bütün her şey o ânlara üşüşür.

İnsanın ne kadar zayıf olduğunu, kıyamete karşı her türlü kötülüğü yayma iznine sahip İblis’e karşı  kendi başına ne kadar çâresiz kaldığını hepiniz biliyorsunuz. İblis de biliyor her şeyi, İblis’i yaratan Allah da biliyor. Bu sebeple Allah yarattığı insana, yarattığı İblis’e karşı güçlü olması için kendisinden yardım dilemesini tavsiye eder. İnsan eğer akledebilirse hafızasından çıkıp gelen her türlü kışkırtıyı kontrol edebilir, o ânlarından uzaklaştırabilir.

Allah insanın aklından geçenleri de bilir. İnsan aklından geçenlerden utandığında, -ki hiçbir insan gündüzden gelen işaretlerden tam manasıyla korunamıştır, utanılacak şeylere de şahit olmuştur- yapacağı en iyi şey bu utançla sonraya devam etmek olmamalıdır. İnsan, her an zihnine dolan o utancı dualarla zihninden uzaklaştırmak ve tövbe etmekle meşgul olmalıdır.

İnsan ölene kadar sınanmaktan kurtulamaz. Günaha koşacak zindelikte yaratıldığı gibi, günahtan kaçacak zindeliğin yollarını da öğrenmiştir. Zihnin ambarında gündüzden ne kadar çok şahit olunmuş kötülük varsa, insan o kadar çok vesvese ile o kötülükleri başka kötülüklerle birleştirerek sıkıntılarını arttırır. İnsanın tedbiri, gözleri ve kulakları kötülükten korumaktır.

İnsan mümkün olduğunca kötülüklerden uzak kalarak, onlara şahit olmayarak geceye sızan dertlerini azaltabilir. Gemilerin, kaçışlar için sığınak olması bundandır. Gemiler her yerde varlar, karadaki gemileri de bilirsiniz. Yoksulların evleri, muhtaçların duaları, anne ve babaların ilgi bekleyen gözleri, çocukların günahı henüz öğrenmemiş saflığı, ibadethâneler, dağlar, ağaçlar karadaki gemilerdir. Oralara sığınan insanın kaçmak istedikleri ise hiç değişmez.

Sıcak değil mi hava? Unutmayın; şikayetlerimizin kısa yaz gecelerinde artmasının sebebi sıcak değildir, yaz gecelerinin uzun  gündüzlerden biriktirdikleri günahlardır. Günahlar; insanların iyiliklerini eritirler. İyilikleri eridiğinde de kötülükler çoğalır, her yeri kaplarlar. Günahlarla yorulmuş zihninin, günahlarla yoğurulmaması için geçer iyi insanın ömrü.

İyi insan günahsız olan insan değildir; kendinizi teselli edin arada bir. Bilin; günahlarınızdan kaçamazsınız, insan günahsız olmaz. Ama insan günahlarını çoğaltmayabilir. Zihnindeki farelerin açtıkları delikleri kapatabilir.

İnsanın fıtratı, her türlü düşünceyi inşa etmesiyle meşhurdur. Allah yarattığı her şeyi birbirine bağlamıştır. Erkeğin günahları çoklukla kadından, kadının günahları da çoklukla erkekten doğarlar. Hiçbir insan saf iyiliğin timsali olamaz. Çünkü insandır; çünkü arzulayandır. Arzulamak için yaratılmıştır. Arzularını Allah’ın sınırlarına uyarak tatmin etmekle emrolunmuştur.

İnsan, Allah’ın koyduğu sınırları aşma kabiliyetine sahip olduğu için, hür olduğu için günah işleyebilir. Yine insan hür olduğu için tevbe edebilir ve göğsündeki fısıldayıcılardan korunabilir. Sınama başka nasıl mümkün olabilirdi ki?

Gemimize gelmek sizin hür kararınızla mümkün olabildi. Siz istediniz, geldiniz. Burada bulacaklarınız olmasaydı, gelir miydiniz? Günahlarınız olmasaydı, günahlarınızdan arınmak için yardıma ihtiyacınız olmasaydı, gelmezdiniz. Bizi bir arada tutan günahlarımızdan kurtulma isteğimizdir; günahlarımızdır. Fareler olmasaydı, zehir de olmazdı. Ama yine de insan günahlarından kaçınmak için insandan öğrenmeyi ister.  Öğrenirken de günahlarla karşılaşacaktır. Her an sınanmaktadır insan. Gittiği her yerde Allah’ın kanunları işlemeye devam eder.

Her nerede olursanız olun, her nereye giderseniz gidin, zihniniz de zihninizin ambarı da sizinledir. Günahlar da tevbelerde zihinde başlar. Allah’ı bolca ananların, bolca yardım isteği her yerde mümkündür.

Bitti mi kahveniz, bir bardak soğuk su ister misiniz?  Sonra usul usul yolunuza gideceksiniz, yine kendinizle, yine dinginleşmek isteyen iradenizle…

Hoş ve hoşnut kalınız.

Selam ve sevgiyle.


<<Önceki                        Sonraki>>


Yaşlı Bilge, 31.07.2013, 23:23Sonsuz Ark, Peynir Gemisi'nden, Sınanmış Renkler 12



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı