15 Temmuz 2013 Pazartesi

SA288/YB11: Kıyıdaki Günahlar/ Sınanmış Renkler 11

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

“İyilik genişlemeli. Karşılıksızca yürümeli insanlığın geleceğine…”

Akşam’ın geceye süzülen dakikalarında, sessiz sakin bir yerde kendisiyle başbaşa kaldığında insan çok şey düşünür. Hadi biraz açılalım uzaklara. Deniz her zamanki gibi kabaracakmış gibi duran ve kabardıkça sönen dalgalarıyla ikircikli. İnsan gibi değil mi?

Denizi insana benzetirim hep. Sizce de öyle değil mi? Dalgaları kasırgaların, gök gürültülerinin, şimşeklerin ve yağmurların kışkırtıcılığına asla dayanamaz. Günahları o zaman çıkar ortaya denizlerin. Gemileri batırır, insanları boğar, kıyıdaki duvakları kan kırmızısına, yasa boyar.

Her şey bittiğinde, yavaş yavaş günahlarıyla yüzleşir gibi gemilerin, teknelerin,hayvanların ve insanların cesetlerini kıyılara gönderir. Bir gün, er veya geç bir yerde kıyı, denizin günahlarıyla tanışır. İnsan gibi, deniz de saklayamaz hiçbir günahını.

Bir nehir kıyısında, okyanusun ortasında, bir çınar ağacının altında yerin ve göğün tam ortasında oturup düşündüğünde insan, denizlerin günahlarına nasıl şahit olursa kıyı, öyle çıkarır içinden bütün günahlarını insan, hepsine yeniden şahit olur. Tek tek kara noktalar hâlinde hatırlar günah molozlarını. Elini uzatıp yok edemez onları; pişmanlıkları geçmişi değiştiremez.

Sonraki fırtınalarda, kasırgalarda sanki hiç günah işlememiş gibi, yine insan gibi coşkuyla patlar deniz. Denizin aklı yoktur ancak; günahlarını tekrarlar ve devam eder kıyıda teşhir etmeye. Ama insanın aklı vardır. Her günah kasırgasında yaptıkalrının sonuçlarını bilir. Bu yüzden ders almalıdır sonraki her kasırgaya bırakacak. Bir merhamet duası isteyecektir kendisi için. Tövbe edecektir kıyısında durduğu zaman zamanın…

Çocukluğundan çıkıp gelen sorumsuzluğunun günahları büyüemişse, çocukluğuna gülümseyecektir; büyümüşse kendisi gibi günahları, yüzü süzülecek ve o an iyilikten esirgeyecektir kendini insan, cezalandıracaktır hüznüyle. Bu iyilerin derdidir. İyilerin sıkıntısıdır. Kıyılar iyiler içindir. Günahlarını düşünen iyilerin tövbe ihtiyacıdır hatırlamak. Kötülerin böyle bir derdi yoktur.

İyi ve kötü insan vardır; ama iyiye ve kötülüğe devam edip etmemeye karar verecek olan insan da vardır. Kötülerin anlaşılmak gbi bir kaygıları olmaz; yaparlar, harap ederler, çıkıp giderler. Kıyılarda oturup düşünmedikleri için her anları kasırgalarla doludur, günahları kat kat kasılmıştır.

İyiler, iyiliğin doğurgan olduğunu bilirler, tıpkı kötülerin kötülüğün doğurgan olduğunu bildikleri gibi. İyilerin cezası, kötülerin cezalandırılmamasından dolayı çoğalır. Kötüler cezalandırılmadıkça iyiye ayrılan alan daralır; kötülük genişler, genişler, genişler.

Deniz, karalardan ayrılanların, ayrılmak isteyenlerin sığınağıdır. İçindeki binbir renkle ışıldar ve görmek için parlak gözler ister. Ama nedense, işte nedense geri dönmek ister insan karaya. Karayı özler, günahı özler. Her tövbeden sonra yeniden günah işlemesi bundandır.

Kötülerin denize ihtiyacı başka kötülükler planlamak içindir. Denizi görmek, denizin doygun duruluğunu ve çılgınlıklarından aldıkları derslerle olgunlaşmak demek değildir onlar için…

Şimdi, sessizce doğrulun yerlerinizden güvertenin geceye evrilen yanaklarına dokunun. Serin duygularınızın ve dinginleşmiş düşüncelerinizin içindeki tövbesi edilmiş günahları artık zihninizden uzaklaştırın. Kendinize iyilik yapın, başkalarına iyilik yapabilmek için sizin dingin olmanız gerek.

İyilik genişlemeli. Karşılıksızca yürümeli insanlığın geleceğine. Bunu ancak siz iyiler yapabilirsiniz; siz, bencil olmayan iyiler.

Hoş ve hoşnut kalınız.

Selam ve sevgiyle.


<<Önceki                        Sonraki>>


Yaşlı Bilge, 15.07.2013, 23:23, Sonsuz Ark, Peynir Gemisi'nden, Sınanmış Renkler 11



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı