8 Mayıs 2024 Çarşamba

SA10735/MT261: Bel Ağrısı Çekenler İçin İyi (ve Kötü) Haberler

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bel ağrısı dünya çapında 570 milyondan fazla insanı etkilemekte, önemli sağlık harcamalarına ve iyileşme zorluklarına yol açmaktadır. Araştırmalar, erken iyileşme mümkün olsa da, kalıcı ağrının kronik durumlara yol açabileceğini ve ağrı sistemi duyarlılığına odaklanan yeni tedavi yaklaşımları gerektirdiğini göstermektedir. Subakut vakaların erken teşhisi, uzun süreli sakatlığı önlemek için çok önemlidir ve daha kapsamlı araştırma ve tedavi stratejilerine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. "

Good (and Bad) News for People With Lower Back Pain

Küresel olarak bel ağrısı, 570 milyondan fazla bireyi etkileyerek engelliliğe önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1996-2016 yılları arasında bel ağrısına bağlı sağlık harcamaları 134,5 milyar dolara ulaşmıştır ve bu maliyetler artmaya devam etmektedir.

Güney Avustralya Üniversitesi Profesörü Lorimer Moseley, "İyi haber şu ki, sırt ağrısı ataklarının çoğu iyileşir ve bu durum birkaç aydır sırt ağrısı çekiyor olsanız bile geçerlidir" diyor.

"Kötü haber şu ki, birkaç aydan uzun süredir sırt ağrısı çekiyorsanız, iyileşme şansınız çok daha düşüktür. Bu bize, neredeyse herkesin sırt ağrısı çekmesine rağmen bazı insanların diğerlerinden daha iyi olduğunu, ancak bunun nedenini tam olarak anlayamadığımızı hatırlatıyor."

Bel Ağrısının Klinik Seyri Üzerine Araştırma

Uluslararası bir araştırmacı ekibi tarafından yürütülen sistematik inceleme ve meta-analiz, akut (<6 hafta), subakut (6 ila 12 haftadan az) ve kalıcı (12 ila 52 haftadan az) bel ağrısının klinik seyrini anlamak amacıyla yapılan 95 çalışmayı içermektedir.

Yeni bel ağrısı çeken kişilerde ağrı ve hareketlilik sorunları ilk 6 haftada önemli ölçüde azalmış, ancak daha sonra iyileşme yavaşlamıştır.

Bu çalışma, aynı araştırma ekibinin 2012 tarihli bir makalesinde yer alan bir boşluğu doldurarak, kalıcı bel ağrısı (12 haftadan fazla) olan birçok kişinin orta ila yüksek düzeyde ağrı ve sakatlığa sahip olmaya devam ettiğini gösteren yeni bulgular ortaya koymuştur.

Prof Moseley, "Bu bulgular, ilk yaralanma iyileştikten sonra bile sırt ağrısının devam edebileceğini açıkça ortaya koyuyor" diyor.

"Bu durumlarda sırt ağrısı, devam eden sırt yaralanması ile değil, ağrı sistemi aşırı duyarlılığı ile ilişkilidir. Bu, kronik sırt ağrınız varsa - birkaç aydan uzun süredir çoğu gün sırt ağrısı çekiyorsanız - iyileşmek için yeni bir yaklaşım benimsemenin zamanının geldiği anlamına gelir."

Hem beyni hem de bedeni eğitmeye dayalı yeni tedaviler olduğunu belirten Dr. K., "öncelikle kronik bel ağrısının basit bir sorun olmadığını ve bu nedenle basit bir çözümü olmadığını anlamaya ve ardından işlevinizi ve anlamlı faaliyetlere katılımınızı artırırken ağrı sistemi duyarlılığını yavaşça azaltmaya odaklanıyor" diyor.

Yazarlar, subakut bel ağrısı olan kişilerde yavaşlayan iyileşmenin tespit edilmesinin, bakımın arttırılabilmesi ve kalıcı ağrı olasılığının azaltılabilmesi için önemli olduğunu belirtmektedir.

Bu yaygın ve zayıflatıcı durumu ele almaya yardımcı olmak ve 18 yaşından küçük ve 60 yaşından büyük kişilerde daha iyi anlamak için tedavilerle ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Araştırma, Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi Lider Araştırmacı Bursu ile finanse edilmiştir.


GÜNEY AVUSTRALYA ÜNİVERSİTESİ, 3 Şubat 2024, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 08.05.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: "The clinical course of acute, subacute and persistent low back pain: a systematic review and meta-analysis" Sarah B. Wallwork, Felicity A. Braithwaite, Mary O'Keeffe, Mervyn J. Travers, Simon J. Summers, Belinda Lange, Dana A. Hince, Leonardo O.P. Costa, Luciola da C. Menezes Costa, Belinda Chiera ve G. Lorimer Moseley, 22 Ocak 2024, Canadian Medical Association Journal. DOI: 10.1503/cmaj.230542


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.




Seçkin Deniz Twitter Akışı