16 Ağustos 2023 Çarşamba

SA10311/MT185: Yağ Yakma Anahtarını Tersine Çevirmek: Yeni Obezite Tedavilerine Yol Açabilecek Buluş

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Araştırmacılar, genellikle 'iyi yağ' olarak adlandırılan kahverengi yağ dokusunda kalorilerin yakılmasında etkili bir protein olan Uncoupling protein 1'in (UCP1) moleküler yapısını ortaya çıkardı. Keşfedilen temel moleküler ayrıntılar, UCP1'i yapay olarak aktive etmek için terapötiklerin geliştirilmesine yardımcı olabilir, böylece fazla kalorilerin yakılmasını sağlayabilir ve potansiyel olarak obezite ve diyabetle mücadele edebilir."


Flipping the Fat Burn Switch: The Breakthrough That Could Lead to New Obesity Treatments

Bilim insanları, 'iyi' kahverengi yağ dokusunda kalori yakımı için çok önemli olan UCP1 proteininin moleküler yapısını keşfetti. Ayrıntılı moleküler bilgiler sağlayan bu buluş, UCP1'i yapay olarak aktive eden ve böylece obezite ve diyabetle mücadele etmek için fazla kalorileri yakan tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir.

East Anglia Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, obezite ve diyabet gibi ilgili hastalıklara tedavi bulma yarışında önemli bir keşifte bulundular.

Bugün yayınlanan yeni bir araştırma, 'Uncoupling protein 1' (UCP1) adı verilen bir proteinin moleküler yapısını ortaya koyan ilk çalışmadır.

Bu protein, kalori depolayan geleneksel beyaz yağın aksine, kahverengi yağ dokusunun ya da 'iyi yağın' kalorileri ısı olarak yakmasını sağlar.

Bu buluş, UEA, Cambridge Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi ve Brüksel Özgür Üniversitesi arasındaki uluslararası bir işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.

Ekip, bulgularının yağ ve şekerden gelen fazla kalorileri yakmak için UCP1'i yapay olarak aktive eden terapötiklerin geliştirilmesine yardımcı olacak önemli moleküler ayrıntılar sağladığını ve bunun bir gün obezite ve diyabet gibi ilgili hastalıklarla mücadele edebileceğini söylüyor.


Kahverengi yağ dokusunda, bir nükleotid tarafından inhibe edilen inaktif formda (solda) ve ısı üretmek için mitokondriyi kısa devre yapan aktive formda (sağda) insan ayrılma proteini. Kaynak: Penn Medicine

UEA Norwich Tıp Fakültesi'nden Dr. Paul Crichton şunları söylüyor: 

  • Hepimizin aşina olduğu geleneksel beyaz yağın yanı sıra kahverengi yağ da geliştirebiliriz.
  • Kahverengi yağ iyi yağdır - ısı oluşturmak ve vücut ısısını korumaya yardımcı olmak için kan şekerini ve yağ moleküllerini parçalar.
  • Ancak yağlarımızın çoğu enerji depolayan beyaz yağdır ve çok fazla beyaz yağ obeziteye yol açar.
  • UCP1, özelleşmiş kahverengi yağın kalorileri ısı olarak yakmasını sağlayan anahtar proteindir. Memelilerin soğuğa karşı korunmak ve vücut ısısını korumak için kahverengi yağ dokusunda UCP1 aktivitesini devreye soktuğunu biliyoruz - özellikle de henüz ısınmak için titreyemeyen yeni doğanlarda.
  • Kahverengi yağ, popülasyondaki zayıflıkla ilişkili olduğu insanlarda farklılık gösterir ve obeziteyi tedavi etmenin potansiyel bir yolu olarak kahverengi yağın nasıl artırılacağı ve UCP1'in terapötik olarak nasıl etkinleştirileceği konusunda çok fazla ilgi vardır.
  • Pek çok araştırma, daha fazla kalori yakmak ve metabolik hastalıklarla mücadele etmek için kahverengi yağı teşvik etmenin ve beyaz yağı kahverengi yağa dönüştürmenin yollarını bulmaya odaklanıyor.
  • Ancak daha fazla kahverengi yağ olsa bile - tam fayda sağlamak için UCP1'in hala 'açık' olması gerekir. UCP1'in moleküler yapısına ilişkin detayların eksikliği araştırmaları sekteye uğratmıştır. 40 yılı aşkın süredir devam eden araştırmalara rağmen, UCP1'in nasıl çalıştığını anlamak için neye benzediğini bilmiyorduk - şimdiye kadar."

Cambridge Üniversitesi'nden baş araştırmacı Prof Edmund Kunji şunları söylüyor: "Makalemiz UCP1'in yapısını ilk kez atomik detaylarıyla ortaya koyuyor ve kahverengi yağ hücrelerindeki aktivitesinin önemli bir düzenleyici molekül tarafından nasıl engellendiğini gösteriyor."

Ekip, Penn Singh Nanoteknoloji Merkezi'ndeki kriyojenik elektron mikroskobu Krios G3i'yi kullanarak UCP1'i atomik ayrıntılarıyla görüntüleyebildi.

Farmakoloji doçenti ve Beckman Kriyo-Elektron Mikroskopi Merkezi fakülte direktörü Vera Moiseenkova-Bell, "Bu, UCP1'in neye benzediği ve nasıl çalıştığına dair kırk yılı aşkın bir süredir devam eden araştırmaların ardından gelen heyecan verici bir gelişme" diyor.

Prof Kunji şunları söylüyor: 

"Araştırmamız, bir düzenleyicinin UCP1 aktivitesini önlemek için nasıl bağlandığını gösteriyor, ancak daha da önemlisi yapı, bilim insanlarının aktive edici moleküllerin proteini açmak için nasıl bağlandığını ve yağ yakımına yol açtığını rasyonelleştirmelerine olanak tanıyacak. Aktive edilen doku aynı zamanda kandaki glikozu da uzaklaştırabilir ve bu da diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

"Bu, bu alanda önemli bir atılımdır" diyor ve ekliyor: "Pürin nükleotidinin insan ayrıştırıcı protein 1'i inhibe etmesinin yapısal temeli" 

Science Advances dergisinde yayımlandı.


UNIVERSITY OF EAST ANGLI, 7 HAZİRAN 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 16.08.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Scott A. Jones, Prerana Gogoi, Jonathan J. Ruprecht, Martin S. King, Yang Lee, Thomas Zögg, Els Pardon, Deepak Chand, Stefan Steimle, Danielle M. Copeman, Camila A. Cotrim, Jan Steyaert, Paul G. Crichton, Vera Moiseenkova-Bell, Edmund R. S. Kunji, 31 Mayıs 2023, Science Adv tarafından "İnsan ayrıştırıcı protein 1'in pürin nükleotid inhibisyonunun yapısal temeli"


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı