27 Ocak 2023 Cuma

SA10026/MT128: FBI Yargılanıyor: Yüzyılın Gösteri Davası mı?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Georgia Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Emeritus profesörü ve 1970'lerde FBI 'ı soruşturan Senatör Frank Church liderliğindeki soruşturma komitesi başkanının eski kıdemli yardımcısı Loch K. Johnson'a aittir ve bu gün eski Başkan Trump'a ve Cumhuriyetçilere karşı yasadışı işlemler yapmakla suçlanan FBI'ya odaklanmaktadır. "FBI, CIA ve diğerlerinin Amerikalılar hakkında casusluk yapmak için yasaları çiğnedikleri hemen anlaşıldı. Bununla da kalmamışlar, masum insanların hayatlarını mahvetmek için ellerinden geleni yapmışlardı." diyen analistin Sovyet tarzı bir istihbarat ve baskı örgütü olarak FBI'ya dair tespitleri ve eleştirileri kimliği dolayısıyla önemlidir. FBI'ın Ağustos 2022'de Cumhuriyetçi Trump'ın Mar-a-Lago'daki evine baskın yaparak gizli belge bulduğunu açıklaması operasyonel bir eylemdi, Kasım 2022'de yapılan seçimlerde FBI ile ilgili önemli yaptırım gücü olan Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu elde etmesi sonrası 23 Ocak 2023'te Adalet bakanlığı müfettişlerinin Demokrat ABD Başkanı Joe Biden'ın da Delawere'daki evinde 6  gizli belge bulması dikkat çekicidir.  Cumhuriyetçilerin amacı açıktır: Sağcıları bünyesinden tasfiye eden ve Cumhuriyetçilere karşı partizanca düşmanlıklar besleyen FBI'yı dağıtmak. ABD'deki bu iç savaşın ne kadar süreceği veya nihai hedefin ne olduğu hususunda öğrenmemiz gereken daha çok şey var gibi görünmektedir. Bobolar ve Asknotlar arasındaki savaş ciddileşmekte ve ABD devletini ortadan ikiye ayırdığı gibi, halkını da parçalamaktadır. ABD'nin yıllarca dünyaya uyguladığı böl-parçala ve yönet stratejisini kendine de uyguladığı gözle görülebilir bir hale gelmiştir.
Seçkin Deniz, 27.01.2023, Sonsuz Ark


The FBI on Trial: The Show Trial of the Century?

"1970'lerin Church Komitesi'nin eski kıdemli yardımcısı, FBI'ın reforma ihtiyacı olduğunu ancak Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin bir cadı avı düzenlediğini savunuyor."

Yaz boyunca, Cumhuriyetçiler ABD Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü yeniden ele geçirmeye hazırlanırken, Amerika'yı Yenileme Merkezi adlı sağcı bir çıkar grubu kışkırtıcı bir bildiri içeren bir rapor yayınladı: "Partizan, Silahlandırılmış FBI Parçalanmalıdır."

ABD Senatörü Frank Church, 9 Eylül 1975 tarihinde Senato İstihbarat Seçilmiş Komitesi oturumları sırasında bir Elektrikli Dart tabancası tutuyor. (Keystone Press/Alamy Stock Photo)

Rapor, Cumhuriyetçi Parti'nin iktidara gelmesi halinde büronun bütçesini kısmaktan, başkanın direktörü kovması için baskı yapmaya kadar neler yapabileceğine dair bir dilek listesi gibiydi. Ancak başlangıç noktası, FBI'ın şimdiye kadar karşılaştığı en güçlü meydan okuma olan 1970'lerde Senatör Frank Church liderliğindeki soruşturma komitesinden sonra modellenen özel bir soruşturma olacaktı.

Bu benim dikkatimi çekti ve bunun nedeni sadece FBI ve ABD istihbarat camiası üzerine onlarca yıl çalışmış olmam değil. Church'ün önemli soruşturması sırasında onun kıdemli yardımcısıydım, bürodaki kanunsuzluk kültürünün ortaya çıkarılmasına yardımcı oldum ve en kötü faillerinden bazılarıyla yeminli görüşmeler yaptım. Halka açık duruşmalar, FBI ve diğer devlet kurumlarının Amerikalıları gözetlemesine ve haklarını ihlal etmesine izin veren gizliliğe nüfuz ederek yeni yasaları ve büyük reformları tetikledi. Böyle bir komitenin gücünün nasıl iyilik için kullanılabileceğini anlıyorum.

Bu gücün partizan amaçlarla kullanılması halinde ne kadar tehlikeli olabileceğini de biliyorum, ki maalesef şu anda bu çok yakın görünüyor. Cumhuriyetçiler Kasım ayında Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirdiğinden beri, Church tarzı yeni bir komite için yaptıkları çağrılar daha da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Belki de en çok Bingazi Sirki Seçilmiş Komitesi ile tanınan Ohio'lu Temsilci Jim Jordan yakında Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi'nin başkanı olacak. Jordan daha partisi Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirmeden Adalet Bakanlığı ve FBI'a mektuplar göndererek belge talep etti ve yeni kongre soruşturmaları tehdidinde bulundu. Kendisi ve diğer Cumhuriyetçi milletvekilleri aylardır FBI'ın muhbiri olduğunu iddia eden kişilerle görüşüyor ve başka ifadeler topluyorlar.

Cumhuriyetçilerin suçlamaları ciddi. FBI'ın siyasi nedenlerle eski Başkan Donald Trump ve ortaklarını hedef aldığı yönündeki çok bilinen -ve yersiz- iddialarla başlıyorlar. Bu efsane 2016'da Russiagate soruşturmasıyla başladı ve geçtiğimiz Ağustos ayında gizli belgeleri yasadışı olarak sakladığı iddiasıyla Mar-a-Lago'daki evine yapılan baskınla devam etti. Ancak suçlamalarda Trump'ın da ötesine geçerek muhafazakâr görüşlere sahip sıradan insanlara zulmedildiği iddiaları var.. Cumhuriyetçiler arasındaki hırçın havayı yansıtan Amerika'yı Yenileme Merkezi raporuna göre FBI, "iktidardakilerin düşmanı olarak algılananlardan siyasi intikam almak" isteyen Demokratlar için bir araç haline geldi.

FBI hakkında hiçbir yanılsamam yok. Değerli işler yapmış ve korkunç suiistimallerde bulunmuştur. Daha fazla reform yapılması için uzun zamandır kendi önerilerimi ortaya koyuyorum. Ne yazık ki Cumhuriyetçiler Church'ün mirasını, ölen senatörün yaptığı gibi gerçek çözümler için değil, kendileri için cezasızlık elde etmek ve düşmanlarını cezalandırmak için kullanıyor gibi görünüyorlar. Bu süreçte, komitenin tarihi geçmişini de yanlış yansıtıyorlar. Kayıtları düzeltmenin zamanı geldi.

1975 kışında, gizliliği yeni kaldırılmış belgelerle dolu bir çantayla Washington, D.C.'den Toronto'ya giden bir uçağa bindim. Penceremin dışında, çimento rengindeki gökyüzünden kar yağıyordu. Uçak havalanırken, önümdeki görevi düşünürken gergin hissediyordum.

Toronto'da yüksek bir apartmanın kapısını çaldım ve gözlüklü, beyaz saçlı, yaşlı bir adam sıcak bir şekilde gülümseyerek beni içeri davet etti. O, oyun teorisi üzerine yaptığı öncü çalışmalarla tanınan, dünyanın en büyük matematikçilerinden biri olan Anatol Rapoport'tu. Düzenli oturma odasındaki kanepede karşısına oturduğumda içimi heyecan ve hüzün kaplamıştı; heyecan çünkü onun çalışmalarına hayranlık duyuyordum, hüzün çünkü ona kendi çalışmalarımdan bahsetmek zorundaydım. Evrak çantamı açtım ve birkaç santim kalınlığında bir tomar belgeyi sehpasının üzerine yaydım.

O sırada 33 yaşındaydım ve Idaho'dan Demokrat bir senatör olan Church'ün kıdemli yardımcısıydım. Bir zamanlar Lyndon Johnson'ın himayesinde olan ve Vietnam Savaşı'nın sert bir eleştirmeni haline gelen Church, sivil özgürlükleri derinden önemseyen, onurlu ve çalışkan bir adamdı. Hırslı biriydi. Ancak ABD istihbarat kurumlarını karşısına almak gibi siyasi açıdan riskli bir kararı gerçek bir doğru ve yanlış duygusuyla verdi.

Her şey bir önceki Aralık ayında gazeteci Seymour Hersh'ün The New York Times'da CIA'in savaş karşıtı protestocuları sistematik olarak gözetlediğini gösteren bomba gibi bir haber yayınlamasıyla başlamıştı. Rapor ülke çapında şok etkisi üretmişti ve Washington'da üç özel soruşturma komitesinin kurulmasına yol açmıştı; biri Gerald Ford'un Beyaz Saray'ı, diğeri Temsilciler Meclisi ve bir diğeri de Senato'daki Church tarafından yönetilen, en kapsamlı ve tarihsel olarak en önemli olanı. Resmi adı İstihbarat Faaliyetleriyle İlgili Hükümet Operasyonlarını İncelemek için Senato Seçilmiş Komitesi olan panelin görev alanı CIA'den, kısa sürede komitenin en önemli endişelerinden biri haline gelen FBI da dahil olmak üzere 11 diğer ABD istihbarat örgütüne kadar uzanıyordu.

FBI, CIA ve diğerlerinin Amerikalılar hakkında casusluk yapmak için yasaları çiğnedikleri hemen anlaşıldı. Bununla da kalmamışlar, masum insanların hayatlarını mahvetmek için ellerinden geleni yapmışlardı. Önümde oturan yaşlı profesör gibi pek çok mağdur, acılarına gerçekten neyin sebep olduğu konusunda hiçbir fikre sahip değildi.

FBI, ülkenin baş kolluk kuvveti olarak resmi statüsüne rağmen korkunç bir kanun kaçağıydı. Büronun 1935'teki kuruluşundan 1972'deki ölümüne kadar direktörlüğünü yapan J. Edgar Hoover, FBI'ı kendi kişisel tımarhanesiymiş gibi yönetti. Ajanlarını hem dostları hem de düşmanları hakkında bilgi toplamaya yönlendirdi ve tüm ciddi denetim girişimlerini savuşturdu. Washington'daki güçlü politikacılar bile ona karşı konuşmaktan korkuyordu. Hoover ayrıca COINTELPRO olarak bilinen ve "karşı istihbarat programı "nın kısaltması olan, resmi olarak 1956'dan 1971'e kadar süren - ancak bazı uygulamaları bugüne kadar devam eden - programı oluşturdu. Büronun himayesi altında, çoğunlukla Siyah sivil haklar liderleri ve solcu savaş karşıtı aktivistlerin yanı sıra Ku Klux Klan üyeleri de yasadışı bir şekilde izlendi. Hedef aldığı çeşitli grupları dağıtmak ya da yok etmek için ajan provokatörler ve dezenformasyon kullandı.

Hoover, çoğunlukla orta sınıf, banliyölü ve muhafazakar, beyazların iktidarda olduğu bir toplum istiyordu. En büyük korkusu, Amerika için bir tehdit ve hatta belki de komünist bir ajan olarak gördüğü, ülkenin önde gelen sivil haklar lideri Martin Luther King Jr. idi. Büro, King'in evlilik dışı ilişkilerini gizlice kaydederek ona şantaj yapmaya çalıştı. 1964 yılında, King'in Nobel Barış Ödülü'nü almasından yaklaşık bir ay önce, bir FBI ajanı bu kasetlerin kopyalarını King ve eşine imzasız bir mektupla birlikte göndererek King'in intihar etmemesi halinde kayıtları yayınlamakla tehdit etti. Bunun yerine, Atlanta'daki bir basın toplantısında karısının yanında duran King, sadakatsizliğini kabul etti ve özür diledi.

COINTELPRO'dan sorumlu FBI yetkilisi William Sullivan, Boston'daki Logan Uluslararası Havaalanı'nın sessiz bir köşesinde yeminli olarak kendisini sorguladığımda "Hiçbir engel yoktu" diye itiraf etti. "Sovyet ajanlarına karşı da benzer tekniklerimiz var. Hedeflediğimiz her örgüte karşı aynı yöntemler kullanıldı. Hiçbir ayrım yapmadık."

Hayretler içinde kalmıştım: Bir insan bunu nasıl kabul edebilirdi? Sullivan bana "Bana söylenen her lanet şeyi yapmaya o kadar alışmıştım ki" dedi ve kızgınlığını kendine sakladığını ekledi. "Evliydim ve büyük bir ipotekle bir ev almaya ve bir aile kurmaya çalışıyordum."

King, FBI'ın tek hedefi değildi; ülke çapında binlerce kişi vardı. Kilise Komitesi'ndeki senatörler skandalın genişliğini ve derinliğini fark ettikçe, benim gibi kıdemli çalışanları mağdurları ziyaret etmeleri ve dosyalarının gizliliği kaldırılmış kopyalarını paylaşmaları için gönderdiler.

Matematikçi Rapoport, o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan, şimdi ise Ukrayna'nın doğusunda bir şehir olan Lozova'da doğdu. Tamamı laik Yahudilerden oluşan ailesi dini zulümden kaçarak o daha çocukken Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Hava Kuvvetleri'nde görev yaptı. Daha sonra tanınmış bir akademisyen oldu ve Michigan Üniversitesi'nde bir göreve yerleşti. 

FBI'ın bakış açısına göre Rapoport suçunu orada işlemişti: Amerika'nın Vietnam'daki savaşına sadık ve alenen karşı çıkmak. Bunun üzerine FBI, Rapoport'a karşı gizli bir dezenformasyon kampanyası yürütmüş, Michigan milletvekillerine ve üniversite yetkililerine isimsiz mektuplar göndererek komünist olduğunu iddia etmişti. Mektupları öğrendiğinde Rapoport'un arkasında kimin olduğuna dair hiçbir fikri yoktu, ancak tepki çok hızlı oldu. Milletvekilleri ve üniversite yetkilileri Rapoport'un peşini işinden ayrılana kadar bırakmadı. Kişisel olarak yaralanmış olsa da akademik itibarını korumak için Kanada'ya taşındı ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalarına devam etti.

Rapoport'a FBI'ın ne yaptığını açıkladığımda, belgeleri yavaşça okudu, tek kelime etmeden sayfaları birbiri ardına çevirdi. Sonra sessizce ağladı.

Church Komitesi'nin bulguları ABD istihbarat camiasında sayısız reforma yol açtı; bunların arasında FBI'ın kongre tarafından daha fazla ve daha iyi denetlenmesi ve arama izni olmadan Amerikalıları gözetlemesini önleyecek yeni bir yasa da vardı. Bu, kongre gücü ve kamu şeffaflığı için bir dönüm noktasıydı. O dönemde Langley, Quantico ve diğer sıkı korunan istihbarat merkezlerinin koridorları dışında çok az kişi ABD istihbarat servislerinin yeraltı dünyasını gerçekten anlıyordu. O dönemde konuyla ilgili az sayıdaki bağımsız akademisyenden biri de Vanderbilt Üniversitesi'nden arkadaşım Harry Howe Ransom'dı. Bir keresinde bana "Ben bu işin peşine kazma kürekle düştüm," demişti, "siz ise buldozerle girdiniz."

Haklıydı ve 1980'lerin başında Georgia Üniversitesi'nde bir görevi kabul ederek akademiye döndükten sonra kariyerime ilham verdi. Komitedeki deneyimimle ilgili bir kitap yazdım ve düzenli olarak Washington'a seyahat ederek araştırmalarıma devam ettim. Hatta 1995 yılında hükümete geri dönerek istihbarat kurumları için ek reform önerileri yayınlayan Aspin-Brown Komisyonu'nun başkan yardımcısı olarak görev yaptım.

Keşke Church Komitesi'nin FBI'ın sorunlarının sonunu getirdiğini söyleyebilseydim, ancak büro o zamandan beri bir dizi yüksek profilli yanlış adımla boğuşuyor. Ruby Ridge, Idaho'da 1992'de yaşanan çatışmada aşırı güç kullanılmış ve bir FBI keskin nişancısı bir beyaz üstünlükçünün karısını kucağında bebeği varken öldürmüştür. Bir sonraki yıl ise FBI ve diğer kurumların Waco, Teksas'ta bir tarikata yaptıkları baskında yangın çıkmış ve aralarında çocukların da bulunduğu düzinelerce tarikat üyesi ölmüştür. Her iki olay da sağcı militanlığın artmasına ve 1995 yılında Oklahoma City'deki ölümcül terörist bombalamaya ilham kaynağı oldu.

Altı yıl sonra 11 Eylül, daha çok bir iç istihbarat teşkilatı gibi çalışmaya başlayan FBI'ı dönüştürdü. Büro uzun zamandır istihbarat konularıyla ilgileniyor, yabancı düşmanların ülke üzerinde casusluk yapmasını engelliyordu. Ancak terörle mücadele tam odağı haline geldikçe, FBI çoğu zaman sınırlarını aşarak Amerikalı Müslümanları uygun gerekçeler olmaksızın izledi ve muhbirleri ajan provokatörler olarak agresif bir şekilde kullanarak aksi takdirde asla gerçekleşmeyecek terörist planları kışkırttı. Çok az sayıda milletvekili, özellikle de "teröre karşı savaşın" en ateşli savunucuları olan Cumhuriyetçiler seslerini çıkardılar.

Ardından 6 Ocak 2021 geldi. Sol kesimden eleştirmenler FBI'ı -ne kadar adil olduğu henüz belli değil- Kongre Binası'na yapılacak saldırıya ilişkin uyarıları görmezden gelmekle suçladı. Bu arada, 6 Ocak saldırılarını soruşturan Temsilciler Meclisi seçici komitesi tarafından ortaya çıkarılan kanıtlar, önemli sayıda FBI ajanının isyancılara sempati duyduğunu gösteriyor.

Ancak Cumhuriyetçilerin büroyu eleştirirken akıllarında olan sorunlar bunlar değil. Aslında, FBI'ın 6 Ocak'ta yaşananlarla ilgili soruşturmasını - ve daha genel olarak aşırı sağcılıkla mücadele girişimlerini - siyasi zulüm olarak resmettiler. Bugün sağ kesimden pek çok kişi FBI'ın sadece kendilerine karşı önyargılı olmakla kalmadığını, aynı zamanda Trump'a, yakın çevresine ve benzer siyasi görüşlere sahip hemen herkese saldırmak için gücünü kötüye kullandığını iddia ediyor.

Amerika'yı Yenileme Merkezi raporu, FBI'ın 6 Ocak soruşturmalarında sıradan muhafazakarların haklarını ihlal ettiğini; diğer şeylerin yanı sıra eleştirel ırk teorisinin öğretilmesine izin verdiği için okul kurullarına karşı çıkan ebeveynleri izlemek için terörle mücadele yöntemlerini kullandığını ve hatta FBI'ın rutin olarak baskınlar sırasında sözde yanlışlığın kanıtı olarak "Make America Great Again" ("MAGA") şapkalarını yakaladığını iddia ederek bu korkuların çoğunu özetliyor.

Bu duyguların Temsilci Jordan gibi partinin güçlü isimleri arasında da yankılandığını görebilirsiniz. Ohio kongre üyesi, FBI'ın muhafazakâr görüşlere sahip çalışanları tasfiye ettiğini ve diğer suçlamaların yanı sıra aşırı sağcılığın artıyormuş gibi görünmesi için davaları manipüle ettiğini iddia ediyor. Kasım ayında kendisi ve Yargı Komitesi'ndeki diğer Cumhuriyetçiler, FBI'da "yaygın yolsuzluk" ve "sistematik bir hesap verilemezlik kültürü" olduğunu iddia eden bir rapor yayınladı. Büro bu iddiaları reddetti.

Bunlar ciddi iddialardır ve Kongre bunları ciddiye almalıdır. Ülkenin önde gelen kolluk kuvveti halkın güvenine dayanır ve her ne sebeple olursa olsun bu güveni kaybederse işini etkili bir şekilde yapamaz. Eğer büro gerçekten de COINTELPRO'nun yeni bir versiyonunu uyguluyorsa, bu kez tüm bir siyasi partiyi ya da bakış açısını hedef alıyorsa, bu gerçekten korkunç bir skandal olur. Böyle bir skandalın yaşanıp yaşanmadığını anlamak için, güvenilirliği olan cesur milletvekillerinin gerçekten iki partili bir soruşturma yürütmesine ihtiyacımız var.

Ancak Jordan ve diğer GOP Meclis liderlerinin böyle bir güvenilirliği ya da iki partililik ruhu yok. Tam tersine: Trump'ın 2020 seçimlerinin çalındığı yalanını desteklediler. Temsilciler Meclisi'nden sadece iki Cumhuriyetçi - Wyoming'den Liz Cheney ve Illinois'den Adam Kinzinger - 6 Ocak'ta yaşananlara ilişkin kongre soruşturmasını desteklemek üzere Demokratlara katıldı ve her ikisi de sözde MAGA kalabalığı tarafından görevlerinden uzaklaştırıldı. Birçok Cumhuriyetçi soruşturmayla işbirliği yapmayı reddetti; diğerleri ise soruşturmayı engellemeye ve tarihi aklamaya çalışacak kadar ileri gittiler.

Barry Goldwater gibi Cumhuriyetçi meslektaşlarıyla birlikte Hoover'ın FBI'ına ve diğer güçlü istihbarat kurumlarına karşı mücadele eden Church'ün aksine, Jordan ve Kevin McCarthy gibi GOP milletvekilleri ayağa kalkıp doğru olanı yapmak için fazla partizan ve ürkek. Ayrıca Trump'tan da çok korkuyorlar.

Cumhuriyetçi milletvekilleri, büronun liderlerini, yani Trump'ı nasıl hedef aldığı konusunda en yüksek sesi çıkarma eğilimindeler. Eski başkan şu anda iki ayrı soruşturmayla uğraşıyor. Birincisi 6 Ocak'a giden süreçteki davranışlarını mercek altına alırken, ikincisi tartışmalı FBI baskını sırasında Mar-a-Lago'da bulunduğu iddia edilen gizli belgelerin oraya nasıl ulaştığını ve Trump'ın hükümetin onları geri alma çabalarını engelleyip engellemediğini inceliyor.

Trump her iki soruşturmayı da "cadı avı" olarak nitelendiriyor ve birkaç istisna dışında partisinin geri kalanı da aynı fikirde görünüyor. Kasım 2016'da seçilmiş başkan olmasından bu yana Trump'ın neredeyse her skandalına verdikleri tepki bu oldu. FBI ve Adalet Bakanlığı'nın Amerikan halkına karşı olabildiğince şeffaf olması gerekmesinin nedeni de bu.

Her bir soruşturma hakkında hala bilmediğimiz çok şey var. Bildiklerimiz ise bunların meşru ve kritik önemde olduğunu gösteriyor. Ulusal Arşivler bir yıldan uzun bir süre boyunca Trump'tan söz konusu belgeleri iade etmesini defalarca talep etti. Bazılarının İran'ın füze programı ve ABD'nin Çin'e yönelik casusluk operasyonları hakkında son derece hassas bilgiler içerdiği bildiriliyor. Trump ve avukatları sadece yanlış açıklamalar yapmakla kalmadılar, aynı zamanda büyük jüri celbi karşısında bile buna uymayı reddettiler. FBI'ın ne yapması gerekiyordu? Büro ve Adalet Bakanlığı siyasi uygunsuzluk görüntüsünden kaçınmak için ellerinden geleni yaptılar. Başsavcı Merrick Garland, belge soruşturmasını denetlemesi için özel bir danışman atadı.

Özel danışman aynı zamanda Trump hakkında 6 Ocak'ta başlatılan soruşturmayı da denetliyor. Bu konuda daha az bilgiye sahip olsak da, bu da gerekli görünüyor. Ocak 6 komitesinin halka açık duruşmaları, Trump'ın demokratik süreci yıkma girişimleri hakkında çarpıcı iddialar ortaya koydu. Bu tür ciddi konuları soruşturmak FBI'ın görevidir. Siyasi tepkilerden korkarak bunu yapmamak başlı başına bir skandal olur.

Bu iki durumda da Church tarzı bir komite gerekli midir? Cevap hayır. FBI'ın yaygın suiistimaline ya da siyasi tarafgirliğine dair gerçek kanıtlar ortaya çıkmadığı sürece, özel danışmanın bu soruşturmalarla ilgili raporu - Adalet Bakanlığı'nın bunu kamuoyuna açıklayacağını varsayarsak - Amerikalılara şeffaf bir bakış sağlamak için yeterli olacaktır.

Cumhuriyetçiler Trump'a yönelik bu soruşturmaların siyasi olduğunu iddia ederken, aslında FBI'ın sadece eski başkan ve yandaşlarını soruşturmaya yönelik geçmişteki haklı çabaları nedeniyle değil, aynı zamanda gelecekte bunu bir daha yapamayacağı için cezalandırılacağı bir dünya oluşturmaya çalışıyor gibi görünüyorlar. Bu yozlaşmış ve kendine hizmet eden bir durumdur.

Amerika'yı Yenileme Merkezi, Trump'ın eski Yönetim ve Bütçe Ofisi Direktörü Russell Vought tarafından yönetilmektedir. Dava direktörü ise Trump'ın diğer müttefikleri gibi Adalet Bakanlığı'nın 6 Ocak soruşturmasının hedefinde olduğu anlaşılan eski başsavcı vekili Jeffrey Clark. O halde Cumhuriyetçilerin müfettişleri soruşturmak istemesi sürpriz mi? Bu açıkça, parti politikalarını ve yasalara müdahale etmeye çalışan diğer etkileri bir kenara bırakan Church Komitesi'nin ruhuna aykırıdır.

Cumhuriyetçilerin yeniden Meclis'in kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte, düşman olarak gördükleri kişilere karşı hızla harekete geçmelerini bekliyorum. Listedeki ilk isim FBI Direktörü Christopher Wray olacak. Kendisi 2017 yılında Trump tarafından atanmıştı ve Cumhuriyetçiler tarafından bir hain olarak görülüyor. GOP, Wray'i kovması için Beyaz Saray'a baskı yapma ve hatta Adalet Bakanı Garland'ın görevden alınması için bastırma gücüne sahip olacak.

Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi'nin başkanı olan Jordan, komite zaten FBI'ın bütçesini ve birçok operasyonunu denetlediğinden, büroyu resmi olarak soruşturmak için konumunu gerçekten de kullanabilir. Alternatif olarak, FBI üzerinde yargı yetkisine sahip bir başka panel olan Temsilciler Meclisi İstihbarat Daimi Seçim Komitesi'ndeki meslektaşlarıyla güçlerini birleştirerek baskıyı daha da arttırabilir.

Nihai hedef FBI'ı Adalet Bakanlığı'ndan çekip almak ve İç Güvenlik Bakanlığı'nın bir parçası haline getirmek olabilir. Bu sayede Cumhuriyetçiler Trump'ı ya da korumak istedikleri herhangi bir kişiyi soruşturacak FBI birimlerini ortadan kaldırabilir. Bazı Cumhuriyetçiler de FBI'ın yeni bir kurumla değiştirilmesini ya da en azından biri kolluk kuvvetleri diğeri de iç istihbarat olmak üzere iki ayrı birime bölünmesini önerdi. Her iki görev de şu anda büro bünyesinde yer almaktadır. Büronun bu şekilde bölünmesi önerisi iyi niyetli eleştirmenler tarafından da dile getirilmiştir. Ancak Cumhuriyetçilerin bu önerilerinin ardındaki motivasyonları sorgulamak için iyi nedenlerimiz var. Trump'ın eski yetkilisi Clark'ın Amerika'yı Yenileme Merkezi'nin web sitesinde yazdığı gibi, amaç "FBI'ı alt üst etmek".

FBI'ı dönüştürmenin siyasetin ötesine geçen gerçek dünya sonuçları olacaktır. FBI'ın geleceğine ilişkin her ciddi tartışma, misyonunun önemini de göz önünde bulundurmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nin karşı karşıya olduğu tehditler gerçektir ve FBI bunları durdurmada önemli bir rol oynamaktadır. Teröristler, siber suçlular, yabancı istihbarat ajanları, kitlesel silahlı saldırganlar ve silahlı soyguncular yakın zamanda ortadan kalkmayacak. Ülkenin, halkın güvenini koruyan sağlıklı ve etkin bir FBI'a ihtiyacı olduğu açıktır.

İşte bu nedenle, Church Komitesi'nin on yıllar önce gösterdiği gibi, kongre denetimi kilit önem taşımaya devam etmektedir. Sadece dürüst bir denetim olması gerekiyor. 2015 yılında, komitenin 40. yıldönümünde, FBI ve diğer istihbarat kurumlarında daha fazla reform yapılması için bir öneri listesi sunmak üzere 16 eski çalışanına katıldım. En temel düzeyde, istediğimiz daha iyi hesap verebilirlik, personel için daha fazla finansman ve daha az gizlilikti. Ne yazık ki her iki taraf da ricalarımızı görmezden geldi.

Şimdi, FBI saldırılarla karşı karşıyayken, Biden yönetimi ve Demokratlar bu tavsiyeleri yeniden gözden geçirerek, FBI'ın objektif, iki partili ve ciddi bir değerlendirmesini yapmaya hala istekli olabilecek bir avuç Cumhuriyetçi ile birlikte çalışmakla akıllıca davranmış olurlar. Aslında 1970'lerde yaptığımız da buydu. Ancak bugünün bölücü ve partizan siyasi iklimine baktığımda, o günler bana çok uzak geliyor.

Loch K. Johnson, 14 Aralık 2022, The News Line Magazine

(Loch K. Johnson Georgia Üniversitesi'nde Kamu ve Uluslararası İlişkiler Emeritus Profesörü ve Church Komitesi başkanının eski kıdemli yardımcısıdır.)


Mustafa Tamer, 27.01.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı