8 Eylül 2022 Perşembe

SA9827/SD2523: Ukrayna'daki Yabancı Savaşçılar: Gerçekten Gündemde Hangi Endişeler Olmalı?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Maryland Üniversitesi'nin ICONS Projesi'nde görevli uzman Egle E. Murauskaite'ye aittir ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nda her iki tarafta da savaştırılan yabancı savaşçılara odaklanmaktadır. Analiste göre, "Doğu Avrupa'dan ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelen savaşçılar, açık kaynaklarda menşe ülkeler olarak en sık bahsedilenler arasında, Polonya, Gürcistan, Beyaz RusyaLetonya, Litvanya ve Romanya'dan gelenlerin büyük kısmını oluşturuyor gibi görünüyor. En fazla yabancı savaşçının geldiği Batı menşeli ülkeler arasında ABDİngiltereKanadaAlmanya ve Fransa yer alıyor, “düzinelerce Japon erkeğinin” de başvurduğu bildirildi." Müslüman ülkeleri cehenneme çeviren, kaynak ülkelerin ordularının eski askerlerinden ve yoksul etnisitelerden devşirilen acemi paralı askerler üzerinden yürütülen vekalet savaşlarının Suriye, Irak, Libya, Yemen, Afganistan'dan Ukrayna'ya taşındığı gerçeği artık inkâr edilemez bir şekilde berraklaşmıştır.
Seçkin Deniz, 08.09.2022, Sonsuz Ark 

Foreign Fighters in Ukraine: What Concerns Should Really Be on the Agenda?

Rusya ve Ukrayna arasındaki kaynayan çatışma Şubat ayında tam ölçekli bir savaşa dönüştüğünde, Ukrayna savaş alanlarına büyük bir yabancı savaşçı akını öngören ve potansiyel tehlikelerini tartışan bir dizi medya makalesi izledi. Sağlam bir araştırma grubu, savaşta pişmiş savaşçıların Orta Doğu'dan evlerine döndükten sonra aşırı şiddet ve radikalleşmedeki küresel yükselişi araştırmıştı. Başlangıçta, Ukrayna'dan yayılan benzer vakalarla ilgili endişeler ve bir miktar aşırı sağcılık vardı.

Ancak Ukrayna'daki yabancı savaşçıların mevcut fotoğrafı, Rusya ile 2014'te başlayan çatışmanın “gri bölge” aşamasında hem Orta Doğu'dan hem de ülkenin doğusundaki çatışmalardan farklı. Resmi veya zımnen Ukrayna'daki cephelere seyahatleri teşvik eden, yabancı savaşçılar içerisinde kendi vatandaşları öne çıkan ülkeler, savaş sonrasında savaşçıların kaderlerini çok daha fazla düşünmeliler. Bu savaşçıların aşırı görüşleri benimsediklerine ilişkin endişeler bir şekilde temelsiz görünse de, zihinsel ve diğer sağlık sorunlarının mevcudiyeti de dahil olmak üzere sivil hayata yeniden entegre olma konusundaki gerçek endişeler devam etmektedir. Bunlar ele alınmazsa, bu savaşçılar hüsrana ve radikalleşmeye yol açan faktörler haline gelebilirler.  

Bu makalede, Ukrayna'daki yabancı savaşçılarla ilgili bazı önemli noktaları açıklamaya çalışacağım:

  • Her iki taraftaki sayıları başlangıçta beklenenden çok daha azdır. Savaşın başlarında, Rus, Ukraynalı ve Batılı yetkililer, her iki tarafa da katılmayı hedefleyen 10.000-20.000 yabancıdan bahsettiler. Bugün, elimizdeki en iyi tahminlere göre, sayıları çok daha düşük, Ukrayna tarafında maksimum "birkaç bin" ve Rusya tarafında daha da az sayıda yabancı savaşçı var.
  • Ukrayna'daki yabancı savaşçıların çoğu, savaş alanında faydalı olmalarını sınırlayan muharebe deneyiminden yoksundurlar.
  • Yetersiz silah, organizasyonel destek ve koordinasyon gibi faktörlerin yanı sıra dil engelleri nedeniyle muharebe birimine entegrasyon deneyimli savaşçılar için bile zor olmuştur.
  • Çatışmanın önceki aşamalarının aksine, Ukrayna'daki yabancı savaşçıların büyük çoğunluğu şimdi apolitik görünüyor ve beyaz üstünlükçülerin ve diğer aşırılık yanlılarının varlığı önemsiz görünüyor. (Paradoksal olarak, Ukrayna'daki hedeflerinden birinin "Nazilikten arındırma" olduğunu iddia eden Rus ordusu, savaş alanı angajmanı yoluyla hükümlülerle birlikte bu tür unsurlarla daha yakın ilişkiler kuruyor gibi görünüyor.)
  • Şimdiye kadar, Ukrayna'daki Batılı yabancı savaşçıların kendi ülkelerindeki en somut etkisi, yurtdışında kabul edilebilir askeri müdahale türleri ile ilgili uzun zamandır geciken tartışmaların başlaması oldu. Ancak şimdilik, eve döndükten sonra karşılaşacakları klasik emeklilik zorlukları karşısında geri dönenlerin resmi destek almalarına yardımcı olmak için çok az şey yapıldı.

Rakamlarla Yabancı Savaşçılar

Mart 2022'ye gelindiğinde, hem Ukrayna hem de Rusya, terim için uluslararası Google aramalarındaki ani artışla, yabancı savaşçıların hype bandwagonuna atlıyordu. Ukrayna, 52 ülkeden 20.000'den fazla müstakbel gönüllü savaşçının resmi web sitesine kaydolduğunu duyurdu ve kısa bir süre sonra Rusya, Orta Doğu'dan 16.000 savaşçının saflarına katılacağını ilan etti. Her iki tarafta da savaşmak için gelen yabancıların tam sayısını bulmak hala zor olsa da, geniş çapta duyurulan bu tahminler çılgınca şişirilmiş görünüyor.

Aşırılıkçılıkla Mücadele Projesi'nde bir araya gelen bir grup uzman, ülkede bulunan Ukrayna yanlısı yabancı savaşçıların sayısının “birkaç yüz… ile birkaç bin ” arasında değiştiğine inanıyor. Doğu Avrupa'dan ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelen savaşçılar, açık kaynaklarda menşe ülkeler olarak en sık bahsedilenler arasında, Polonya, Gürcistan, Beyaz Rusya, Letonya, Litvanya ve Romanya'dan (1) gelenlerin büyük kısmını oluşturuyor gibi görünüyor. En fazla yabancı savaşçının geldiği Batı menşeli ülkeler arasında ABD, İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa yer alıyor, “düzinelerce Japon erkeğinin ” de başvurduğu bildirildi. Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Oleksiy Arestovych, konuşlandırma açısından geçen ay yaklaşık 1000 Ukrayna yanlısı yabancı savaşçının savaşlarda yer aldığını iddia etti.

Bu arada Rusya, Haziran ayı ortasında, 64 ülkeden eğitimciler de dahil olmak üzere yaklaşık 7.000 "paralı asker ve silah uzmanının", savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'nın yardımına geldiğini, yaklaşık 2.000 kişinin öldürüldüğünü ve yaklaşık 1.800 kişinin ayrıldığını iddia etti. (Yabancıların yanı sıra, 22.000 olduğu tahmin edilen çok daha fazla sayıda Ukrayna uyruklu savaşa katılmak için yurt dışından döndü.)

Rus yanlısı yabancı savaşçılar hakkında güvenilir istatistikler bulmak daha da zor. İsmi açıklanmayan bir ABD'li yetkili The New Yorker'a “ Rusya'nın  işgalinin ilk 10 günü içinde Wagner Grubu'ndan tahminen 1.000 paralı askeri Ukrayna'ya yerleştirdiğini” söyledi. Grubun ulusal bileşimini tespit etmek zor olsa da, bu adamların çoğu -çoğunlukla Ortadoğu'dan getirilerek yeniden görevlendirildi- Rus uyruklu gibi görünüyor. Yine de, Wagner Group'un saflarında oldukça büyük bir Sırp varlığına ve Orta Doğu ve Afrika'dan bazı başarılı yerlilerin işe alındığına dair raporlar var. Bununla birlikte, Suriye'den (ve başka yerlerden) büyük çaplı Rus yanlısı savaşçı akınına ilişkin ilk raporlar, henüz kesinlik kazanmadı

The New Yorker'a konuşan ABD'li yetkili, kayıplar açısından, 1000 Rus yanlısı "paralı askerden" yaklaşık 200'ünün neredeyse anında öldürüldüğünü söyledi. Bu gelişmelerin ardından, genel olarak Rusya ve özel olarak Wagner Grubu, yeni acemilerin (hem yerli hem de yabancı) incelenmesini gevşetmiş görünüyor ve bunun da daha az deneyimli kişilerin saflara katılmasına neden olduğu bildirildi. Örneğin Mayıs ayında Rusya, hem yerli hem de yabancıların orduya katılabilme yaşını 30'dan 50'ye yükseltti.

Son olarak, yaza kadar her iki tarafın da, bazıları aşağıda tartışılan karmaşık faktörlerin etkileşimi nedeniyle yabancı girişlerinde bir düşüş bildirdiğini belirtmekte fayda var. Rusya Savunma Bakanlığı (2) Haziran'da Ukrayna yanlısı yabancı savaşçıların akışının Mayıs ayı başlarında bir damlama noktasına kadar yavaşladığını ve sayılarının 6.600'den 3.500'e düştüğünü iddia etti.

Ukrayna'daki Yabancı Savaşçıların Rolleri ve Türleri

Muhtemelen bu savaşta yabancı savaşçıların oynadığı merkezi rol, her iki taraftaki halkla ilişkiler kampanyalarında öne çıkmaları olmuştur. Ukrayna için bu, Doğu-Batı (Rusya-Ukrayna yerine) çatışmasının anlatısını besleyerek savaşın uluslararasılaşmasına yardımcı oldu. Ukrayna'nın mücadelesine yüz vermek, müttefik ülkelerdeki vatandaşların dikkatinin yanı sıra davaya yönelik siyasi ve mali desteğin korunmasına yardımcı olabilir. 

Bu arada Rusya, yakalanan yabancıları, Ukrayna'nın “Batılı sponsorlara” sahip olduğu ve yurtdışından gelen savaşçıların çoğunlukla neo-Naziler olduğu hakkındaki anlatıyı kamuoyu önünde yönlendirmek için kullanıyor. Kademeli değişim göz önüne alındığında, ikincisi ironiktir. Ukrayna'nın Azak alayı sağcı ideolojiden uzaklaşırken, Rusya'nın kendisi de aşırı sağcılar ve uluslararası sağcı hareketlerle giderek daha yakın ilişkiler kuruyor.

Bununla birlikte, yabancı savaşçılar da önemli savaşlarda yer aldılar - örneğin, Ukrayna'nın Irpin'i Rus güçlerinden geri almasına yardım ettikleri için takdir topladılar - genel olarak, onların varlığı şimdiye kadar askeri olarak belirleyici bir faktör olmadı.(2)  Sınırlı etkileri, çoğunlukla ön saflardaki sınırlı sayılarından, sınırlı deneyimle gelen birçok yabancıdan -yani dik bir öğrenme eğrisi (daha fazlası aşağıdadır)- ve daha da sınırlı ekipman ve destek mevcudiyetinden kaynaklanmaktadır.

Örneğin Severodonetsk'teki meşhur acımasız savaşta, yabancı savaşçılar, Ukrayna kuvvetlerinin Ruslara karşı uzun süre dayanmalarını sağlamada rol oynadılar, ancak sonunda şehir ele geçirildi. Benzer şekilde, yaklaşık 700 yabancı savaşçıdan oluştuğu bildirilen Gürcü Lejyonu, Hostomel havaalanında işgalci Rus güçlerine ilk karşı koyanlardan biriydi, ancak sonunda o da kaybedildi.

Bazı yabancı eski askerler, yerel birliklerle savaşmaya ve onları eğitmeye ek olarak, Ukrayna'nın savaş çabalarına fon toplayarak ve malzeme sağlayarak ve ayrıca çeşitli başka destek rolleri oynayarak katkıda bulundular. Örneğin, İsveçli kıdemli Jonas Ohman, 2014'ten beri Ukrayna'ya askeri teçhizat sağlayan Litvanyalı bir STK olan Blue-Yellow'un başındaydı ve kısa süre önce savaşa katılmak isteyen yabancılara yardım etmeye istekli olduğunu duyurdu. Benzer şekilde, emekli Amerikalı yarbay Hunter Ripley Rawlings ve eşi, Ukrayna'ya ölümcül olmayan yardım sağlayan bir örgüt kurdular. (Yardımın ulaştırılmasına yardımcı olan eski ABD askerlerinden biri olan James Vasquez de savaşa katıldı.)

Sosyal profilleri ve amaçları açısından, bu yıl Ukrayna'da savaşmaya gelen yabancılar, çatışmanın ilk yıllarında ortaya çıkanlardan bazı önemli açılardan farklılık gösteriyorlar. 2019'da yayınlanan bir araştırmada, bu erken savaş savaşçılarının dört ana kategorisini belirledim:  

  1. Rusya veya Ukrayna ile eski savaşlarda yeniden eşleşme arayan eski askerler (3); 
  2. Uluslararası Doğu-Batı çatışmasının kötü sonuçlarıyla hayal kırıklığına uğrayan ve meseleleri kendi ellerine almak isteyen ideolojik güdümlü siviller (4); 
  3. Siyasetten silaha dönmeye istekli siyasi muhalefet üyeleri ve sivil toplum aktivistleri (5);
  4. Bir uluslararası çatışmadan diğerine geçen muharebe avcıları. 

2022'de ise tam tersine, gelenlerin çoğu açıkça apolitikti. Ve aralarında çok sayıda eski asker olmasına rağmen, (Irak ve Afganistan'daki popüler olmayan savaşlara katıldıktan sonra kefaret davasına katılmaya istekli olduğu bildirilen Batılı askerler dahil) günümüzün yabancı savaşçılarının büyük çoğunluğu, daha önce herhangi bir askeri eğitim veya savaş deneyiminden yoksun olarak Ukrayna'ya gelmiş görünüyor.

Bu deneyimsiz gönüllüler bir dizi sorunla hem yüzleştiler hem de sorun ürettiler. Deneyimli savaşçılar memnuniyetle gelenler olsa da, savaşçılara yardım sağlamada yer alan ve cephedeki gerçeklere aşina olan Ukraynalı ve yabancı uzmanlarla yaptığım görüşmeler, özellikle Ukraynalı gönüllüler yeterli sayıda olmadığından yabancı gönüllüleri entegre etmenin genellikle bir yük olduğunu gösteriyor.

Hem Ukraynalı hem de yabancı deneyimsiz savaşçıların mevcudiyetinin, dost ateşi olaylarına yol açtığı ve saflar üzerinde daha da fazla baskı oluşturduğu bildiriliyor. Savaşa katılmakla ilgilenen ancak Ukrayna'nın resmi Uluslararası Lejyonu'na giremeyen yabancılar diğer savaş guruplarına katıldılar ya da grup kurdular. Eğitimin gerçekleriyle karşı karşıya kalan ve bazen ön saflara geçtikten sonra, bazı değerlendirmelere göre, imza attıklarını hayal ettikleri şey ile savaşın gerçekte nasıl olduğu arasındaki uyumsuzluktan hayal kırıklığına uğrayarak hızla ayrılma eğilimindeydiler. Genel olarak, görgü tanıkları, dil engeli ile ilgili zorlukların yanı sıra, sakatlayıcı bir eğitim, silah, organizasyon ve koordinasyon eksikliği bildirdiler. Profesyonel olmayanları entegre etmenin zorluğu, aynı şekilde, Ukraynalı meslektaşlarına değerli eğitim sunabilen eski Sovyet devletlerinin yanı sıra Batı'dan gelen eski askerler için de önemli bir yük oluşturdu.

Rusya'nın askere alma konusundaki giderek daha rahatlayan yaklaşımının aksine, Ukrayna yanlısı yabancı savaşçılara yönelik resmi tarama, çoğu hesapta inanılmaz derecede zor oldu. Sıkı gereksinimler, en azından kısmen, Ukrayna'ya erken yardım etmek için kaydolan ve halka açık olarak lanse edilen 20.000 yabancı ile sahada ortaya çıkan sayı arasındaki büyük farkı açıklıyor. Ukrayna'nın ABD askeri ataşesi AP'ye verdiği demeçte, çoğu önceden eğitim almış Amerikalılar arasında bile Mart ayı başlarında kabul oranı yüzde 2'den azdı; en az 6.000 kişiden yaklaşık 100'ü.

Üstelik, Ukrayna'daki durum, eskisinden çok farklı bir çatışma ve savaş deneyimi sunduğundan, deneyimli yabancı eski askerler bile zorluklarla boğuşuyor. Kendi ülkelerinin düzenli silahlı kuvvetlerinde görev yapmakla karşılaştırıldığında, Ukrayna'daki yabancı savaşçıların güvenecekleri çok az yardımcı desteği var veya hiç yok, konuşlanma süreleri çok daha uzun, zayiat oranları daha yüksek ve Batı'nın silah teslimatlarındaki gecikmeler anlaşılır bir şekilde sinir bozucu. Zorlu seçim sürecine rağmen, çoğu yabancı savaş biriminde yüksek suç kaydı ve disiplinsizlik raporları var. Rusya'nın 13 Mart'ta Ukrayna'nın batısındaki bir eğitim merkezini bombalamasının şok edici etkisi nedeniyle bazı Uluslararası Lejyon askerlerinin istifa ettiği bildirildi. 

Yabancı Savaşçının Bulunduğu Ülkeler: Sonuçlar ve Sonrası

Yukarıda belirtildiği gibi, Ukrayna'daki yabancı savaşçıların sayısı yalnızca başlangıçta tahmin edilenden önemli ölçüde az olmakla kalmıyor, aynı zamanda aralarında beyaz üstünlükçülerin ve/veya aşırılık yanlılarının varlığı -çatışmanın önceki aşamalarının aksine- şu anda (hatta üyelerini gitmekten caydıran bazı beyaz üstünlükçü web siteleri ile birlikte) ihmal edilebilir görünüyor.

Batılıların bu savaşın ardından aşırılıkçılığın potansiyel olarak yayılmasıyla ilgili geniş çapta ifade edilen endişelerine rağmen, muhtemelen en büyük risk altında olan ülke Ukrayna olacaktır; hem kalan yabancılardan hem de yeni canlanan iç hareketten. Bilhassa, savaş sonrası barış sürecine doğru ilerlemeye yönelik olağan uygulamalara uygun olarak, düşmanlıklar sona ererken kendilerini Ukrayna'da bulan yabancı savaşçılar, şimdiye kadar dikkate alınmamış olan vatandaşlığa kabul ve/veya terhis ve  -bir süredir politika tartışmalarının konusu olan- silahsızlanma gerektirecektir.

Bu savaşın her iki tarafından da evlerine dönen yabancılar, muhtemelen fiziksel ve zihinsel bozukluklar gibi klasik kıdemli zorluklarla karşı karşıya kalacaklar; özellikle yüksek baskı altındaki ortamın, barış zamanına uyum sağlamak için mücadele eden (ve potansiyel olarak 2019 çalışmamda açıklanan savaş avcılarına dönüşen) adrenalin bağımlıları üretmesi de muhtemeldir. Ancak şu anda vatandaşlarını bu savaşa katılmaya teşvik eden ülkeler bile geri dönenler için destek sistemleri oluşturmuş değil. 

2015'in aksine, birçok Avrupa ülkesi yurtdışında savaşmayı suç olmaktan çıkardı ve hatta bazı liderler gönüllülerden kahramanlar olarak bahsediyor, ancak hükümetler onlara ulusal silahlı kuvvetlerdeki eski askerlere karşılaştırılabilir herhangi bir fayda sağlamak için (örneğin, sağlık yardımları, psikolojik danışmanlık veya emeklilik yardımları gibi) adımlar atmadılar. 

Rus tarafında, yabancı savaşçıların gelecek beklentileri daha da vahim görünüyor: Rusya'nın kontrolündeki bölgelerde savaş suçu işlemekle suçlanan savaşçıların, potansiyel olarak yorucu kovuşturmalarla uğraşmak yerine savaşta ölüm şanslarını artırmak için ön saflara gönderilmek üzere seçildiğine dair işaretler var.

Son olarak, Batılı yabancı savaşçıların şimdiye kadarki en somut uluslararası etkisi, kendi ülkelerinde, Batılı seçmenler için kabul edilebilir askeri müdahale türleri ve kapsamı hakkında uzun zamandır gecikmiş sosyo-politik ve yasal tartışmalara başlamak olmuştur. 

On yıllardır Batı Avrupa'daki pek çok kişi, cezai yaptırımlar veya ekonomik yardım gibi ekonomik araçları, çatışmaya girmenin tercih edilen araçları olarak gördü; öldürücü insansız hava araçlarının kullanımı bile, ulusal silahlı kuvvetlerin katılımı bir yana, çok riskli görünüyor. 

Ukrayna'daki savaş, yalnızca bir fenomen olarak yabancı savaşçılara yönelik tutumları değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda sivil inisiyatif için, örneğin ölümcül yardım için para toplama gibi yeni yollar açtı. 

Bununla birlikte, savaş esiri olarak yakalanan, gösteri denemelerine tabi tutulan ve evlerine ceset torbaları içinde gelen yabancı savaşçılar, menşe ülkelere diplomatik zorluklar sundu. Tutuklu yabancı savaşçıların, devam eden yaptırımlar üzerinden uluslararası birliği kırmak için gelecekte bir koz olarak kullanacağı ve ülkelerin varlıkları nedeniyle çatışmaya daha derinden dahil olmaları durumunda tırmanma riskinin artacağı konusunda şimdiden spekülasyonlar var.

Egle E. Murauskaite, 18 Ağustos 2022, Russia Matter

(Egle E. Murauskaite, Maryland Üniversitesi'nin ICONS Projesi'nde kıdemli bir fakülte uzmanıdır.)


Seçkin Deniz, 08.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Dipnotlar

  1. Bu, yazarın araştırmasına ve röportajlarına dayanarak vardığı sonuçtur ve yalnızca Ukrayna'daki resmi Uluslararası Lejyon'a değil, herhangi bir birliğe katılan yabancı savaşçılarla ilgilidir. Diğer araştırmacılar ve bazı yetkililer farklı değerlendirmelerde bulundular: Örneğin, Cambridge Üniversitesi'nden Naman Karl-Thomas Habtom, “Ukrayna'daki yabancı savaşçıların çoğunlukla Batı ülkelerinden geldiğini” iddia ediyor; Toplam asker sayısını açıklamayan Ukrayna Uluslararası Lejyonu'nun sözcüsü Temmuz ayında, milliyetlerine göre Amerikalıların ve İngilizlerin saflarındaki en büyük birlikleri oluşturduğunu söyledi.
  2. Bilim adamları, Ukrayna'daki savaşın önceki aşaması hakkında benzer sonuçlara ulaştılar.
  3. Örneğin, 1990 savaşı için Ukrayna'dan intikam almak isteyen Transdinyester'den Moldovalılar veya Rusya'ya karşı direnişi sürdürmek isteyen Çeçenler.
  4. Bu kategori, beyaz üstünlükçülerden ve diğer radikallerden beyaz yakalı işlerde çalışan orta sınıf erkeklere kadar, rahat Batılı yaşam tarzının bir erkeğin geleneksel rolünü azalttığına ikna olmuş, güçlü ideolojik inançlara sahip geniş bir sivil tipolojisini içerir.
  5. Örneğin, Minsk'te giderek artan Rusya dostu rejimin zulmüne maruz kalan Belarus muhalefetinin bazı üyelerinin, Ukrayna'da Rusya'ya karşı silahlı mücadeleye erkenden katıldığı bildirildi.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.




Seçkin Deniz Twitter Akışı