19 Şubat 2022 Cumartesi

SA9560/MT35: Wagner Bataklığı: Rusya'nın Karanlık Ordusu'ndaki Paralı Askerlerin Akıbeti

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, New Lines haber direktörü Michael Weiss, Estonya'nın Tallinn kentinde yaşayan araştırmacı-gazeteci Holger Roonemaa, İsveç-Stockholm merkezli araştırmacı muhabir Mattias Carlsson, Araştırmacı Muhabirler ve Editoryal Güvenlik Derneği olan Rise Moldova'da gazetecilik yapan Liliana Botnariuc ve düşman devlet faaliyetleri, dezenformasyon ve aşırılıkçılığın dijital adli analizini yürüten, açık kaynak araştırmalarında uzmanlaşmış araştırmacı Pierre Vaux'tan oluşan ekibin ortak çalışmasıdır ve Rus Paralı Asker şirketi Wagner Group adına savaşırken öldürülen paralı askerlerin akıbetlerine odaklanmaktadır. Rusya Devlet Başkanı Putin'in acımasızca sivil-asker öldüren, çoğunluğu Rusya ve Ukrayna vatandaşı olan 'psikolojisi bozuk' bu paralı askerleri eski SSCB ülkelerinden nasıl özel olarak seçtiğini, eğittiğini ve stratejik çıkarları için çatışma hatlarına gönderdiğini ve burada öldürülenlerin, (tıpkı ABD-AB-İsrail-BAE-Suud-İran tarafından kurulan El Kaide- IŞİD-DAEŞ-El Nusra-HTŞ-Haşdi Şabi-PKK-PYD-YPG-Boko Haram saflarında savaşan teröristlerin ve Amerikalı Sabre International Securty adlı paralı asker şirketi ile çalışan paralı askerlerin başına geldiği gibi) ailelerine hiçbir şekilde bilgi verilmediğini göreceğiniz bu çalışma, ABD-Rusya arasında yapılan stratejik anlaşmalar çerçevesinde Paralı Askerler ve teröristler üzerinden yürütülen iğrenç katliamların belgelerini tarihe not düşmek için Sonsuz Ark tarafından çevrilerek yayınlanmaktadır.
Seçkin Deniz, 19.02.2022, Sonsuz Ark


The Fallen Mercenaries in Russia’s Dark Army
"Eski Ukraynalı istihbarat memurları, Rusya'nın kötü şöhretli paralı askerlerinin veri tabanını derlemek için yedi yıl harcadılar. Savaşta ölenlerin anne babalarını, kardeşlerini ve dullarını bulduk."

"Oğlumun hala hayatta olduğunu söylemek için buraya gelseydin, beni dünyanın en mutlu annesi yapardın." diyen Svetlana Antipova, Shyryajeve köyündeki bahçesine girmemiz için kapıyı açıyor.

Zifiri karanlık bir Cumartesi akşamı, Ukrayna'nın Odessa kentine arabayla bir saatten biraz fazla bir mesafede. Sessizlik, yalnızca komşuların bahçelerinde havlayan ve yabancıların gelişine karşı uyarılan köpekler tarafından bozuluyor.

Svetlana'nın oğlu Evgeny Antipov, Rusya'nın ünlü özel askeri şirketi Wagner Group'ta paralı askerdi. Evgeny, dört yıl önce geçen Haziran'da orta Suriye'de Humus yakınlarında bir yerde öldürüldü. Evgeny, ayrılmadan bir aydan biraz daha uzun bir süre önce annesine önümüzdeki üç ay boyunca belirsiz bir iş gezisine çıkacağını söylemişti. "Yanımda telefonum olmayacak," dedi ona. "Döndüğümde seni arayacağım."


Evgeny Antipov'un annesi Svetlana'ya, oğlunun Suriye'de ölümüyle ilgili soru sormaması söylenerek, gerçekte ne olduğu hakkında bilgi verilmedi / Anders Hansson/Dagens Nyheter

Hiçbir zaman aramadı.

Evgeny'nin arkadaşları, daha ziyade, Rus sosyal medya platformu VKontakte'de Svetlana ile temasa geçerek, oğlunun öldüğünü söyledi.

Evgeny, Ukrayna güvenlik servisi SBU'nun ve bir dizi eski üst düzey SBU generalinin başlattığı bir düşünce kuruluşunun belirlediği 4.184 Wagner paralı askerinden biri. Düşünce kuruluşu olarak bilinen Ukrayna Analitik ve Güvenlik Merkezi veya UCAS, verilerini New Lines, Estonya'nın Delfi.ee ve İsveç gazetesi Dagens Nyheter ile paylaştı .

Bilgi hazinesi, Kremlin destekli oligark ve yiyecek içecek patronu Yevgeny Prigozhin tarafından inşa edilen ve finanse edilen Rusya'nın karanlık ordusunun tartışmasız en kapsamlı anatomisini sunuyor. Coyly'nin basında “Putin'in şefi” olarak andığı Prigozhin, Rusya'nın Ukrayna'yı istilası ve işgalindeki rolü, ABD seçimlerine yönelik çok sayıda müdahalesi ve son olarak da Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (CAR) kötü niyetli siyasi ve ekonomik etkisi nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı tarafından seri olarak yaptırımlara maruz kaldı. 

Wagner'in paralı askerleri doğu Ukrayna'da ayrılıkçıların yanında savaşıyor, Suriye'de Beşar Esad'ın diktatörlüğünü destekliyor ve Libya'da savaş lordu General Khalifa Haftar'i destekliyor ve aynı zamanda OAC'da hükümet karşıtı isyancılarla savaşıyor. Ayrıca, başlangıçta devrilmiş diktatör Ömer El Beşir'i desteklemek için Sudan'a ve İslamcı isyancılara karşı feci ve hızla başlatıp bitirilen bir saldırı başlattıkları Mozambik'e de konuşlandırıldılar.

13 Aralık'ta Avrupa Birliği, örgüte, üç şirkete ve ona bağlı sekiz kişiye yaptırım uyguladı. Avrupa Konseyi,  yaptırım kararında, “Wagner Grubu, Ukrayna, Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), Sudan ve Mozambik'te işkence ve yargısız, yargısız veya keyfi infaz ve infazları içeren ciddi insan hakları ihlallerinden sorumludur” dedi.

Wagner, Rusya Savunma Bakanlığı ile yakından iç içe ve ona bağlı. Bir yaptırım uygulama kurumu olan ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, Wagner'i bu bakanlığın “vekil gücü” olarak tanımladı. Raporlar ayrıca bu grubun Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı GRU'ya çok yakın olduğunu gösterdi. Grubun eğitim tesislerinden biri, Rusya'nın Krasnodar bölgesinde, sıkı bir şekilde korunan GRU Spetsnaz (özel kuvvetler) askeri üssünün hemen yanında bulunuyor.

Paralı askerler ve Rus askeri istihbaratı arasındaki diğer bağlantılar, adli tıp haber kuruluşu Bellingcat tarafından yürütülen önceki soruşturmalar sırasında ortaya çıktı. Örneğin, Moskova ile Krasnodar arasındaki uçuşlar için sızdırılan havayolu verileri, Wagner Grubu komutanı Dmitry Utkin ve Albay Oleg Ivannikov gibi kıdemli GRU figürlerinin ortaklaşa satın alınan biletlerle seyahat ettiğini gösterdi. Utkin ve Ivannikov arasındaki Şubat 2015'te SBU tarafından ele geçirilen bir gönderi, GRU'nun ilişkilerindeki baskın rolünü gösteriyor.

AB ayrıca, Utkin'in, "Wagner Grubu'nun dört üyesi tarafından Suriye'de Haziran 2017'de, Suriye'nin Humus valiliğinde, bir asker kaçağına ölümüne işkence edilmesi de dahil olmak üzere, adamları tarafından işlenen vahşetlerden "kişisel olarak sorumlu" olan "eski bir Rus askeri istihbarat (GRU) subayı" olduğunu doğruladı. Wagner Group'un eski bir üyesine göre, "Utkin, firarîye ölümüne işkence edilmesini ve eylemin filme alınmasını bizzat emretti.”

Ukrayna'nın Wagner'e karşı gerçekleştirdiği başarısız operasyona ilişkin yakın tarihli bir soruşturmada, Bellingcat ayrıca CAR'ın askeri genelkurmay başkanına askeri danışman olarak atanmadan önce, kıdemli bir Wagner komutanının GRU'nun Moskova'daki Askeri-Diplomatik Akademisinde eğitim aldığına dair kanıtlar buldu.

Son zamanlarda, Mali hükümeti, IŞİD grubu ve El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine karşı mücadelede Wagner savaşçılarını getirmeye çalıştı ve bu, ülkedeki Fransız liderliğindeki barışı koruma koalisyonunun endişelenmesine yol açtı.

New Lines ve ortaklarının analiz ettiği Wagner verileri, paralı askerlerin çağrı işaretleri ve özel kimlik numaralarının yanı sıra birimlerinin adlarını ve bunlar içindeki sıralamalarını içeriyor. UCAS ayrıca, her bir paralı askerin sosyal medyasından çıkarılan ve tipik olarak söz konusu saldırı silahlarını, Wagner hatıralarını veya hizmet madalyalarını içeren fotoğrafları da sağladı. Çoğunlukla, her savaşçının profil girişinde uyruğu ve hatta ev adresi bulunuyor.

Veritabanındaki 4.184 kişi arasında, 15 farklı ülkeden savaşçılar var ve bazılarının birden fazla vatandaşlığı var. Çoğunluk, şaşırtıcı olmayan bir şekilde Rusya'dan, 222'si Ukrayna'dan, 17'si Belarus'tan, 11'i Kazakistan'dan, 9'u Moldova'dan, 8'i Sırbistan'dan, 4'ü Ermenistan'dan, 4'ü Özbekistan'dan, 3'ü Bosna-Hersek'ten, 2'si Kırgızistan'dan, 2'si Tacikistan'tan, 2'si Suriye'den, 2'si Türkmenistan'dan ve biri Gürcistan'dan. (Bir savaşçı üçlü vatandaşlığa sahiptir: New Lines menşe ülkesini teyit edemese de Lübnanlı, Ukraynalı ve Rus.) 1.188 veri setinin geri kalanı için milliyetler bilinmiyor.

New Lines, belirlenmiş doğum tarihlerine sahip savaşçılardan bir Wagner paralı askerinin ortalama yaşının 40 olduğunu belirleyebildi. 1950'de doğan en yaşlı asker bugün 71 civarında olacaktı (2017'de öldü); en küçüğü 1997 doğumlu 24 yaşında. Yüzde 33'ü 1970'lerde, yüzde 44'ü 1980'lerde ve yüzde 11'i 1990'larda doğdu.

Teyit edilen 372 ölüden 75'inin 2014'ten 2016'ya, 186'sının 2017'de ve 86'sının 2018'de öldüğü biliniyor. Son iki yılda, 23 savaşçı ya savaş alanında ya da diğer belirsiz koşullarda öldü. En fazla can kaybının yaşandığı ülke 315 kişiyle Suriye; Doğu Ukrayna'da 35, Kiev yakınlarında bir kişi öldü; Libya'da sekiz; ve bir tanesi St. Petersburg'da.

372 ölüden 315'i Suriye'de, 81'i ABD destekli güçlerin saldırıları sonucu öldü.

Ukrayna SBU'nun eski başkanı Vasyl Hrytsak, “Wagner katmanlı bir pasta gibidir” diyor. “Hem eski hem de şimdiki askeri personelden, aynı zamanda para kazanmaya hevesli sivillerden ve hapis ya da paralı asker olmak arasında seçim yapma seçeneği verilen suçlulardan oluşuyor.”


SBU'nun eski başkanı Vasyl Hrytsak, başına ödül konduğu söylendiği için sokakta uzun süre kalmayı sevmiyor / Anders Hansson/Dagens Nyheter

Hrytsak ve onun karşı istihbarat teşkilatının kurmay başkanı General Ihor Guskov, hükümetten emekli olduktan sonra UCAS'ı kuran SBU yetkilileri arasındaydı. Yıllardır yaptıkları işi özel sektöre taşıdılar: Wagner personelini belirlediler, ardından onlar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi çıkarmak için açık kaynaklı istihbarat yeteneklerini kullandılar. Vakaların neredeyse yarısında, Prigozhin'in paralı askerlerinin bağlantılarını internette sergileme konusundaki bariz düşkünlüğü sayesinde, bir veri hazinesine ulaştılar.

Aslında, Wagner Group'un varlığını SBU'dayken ilk tanımlayan kişi Guskov'du. Ayrıca komutanları, Nazi ikonografisine düşkünlüğü yüzünden paralı askerlere 'Wagner' adını veren Ukrayna doğumlu Utkin'i de belirlediler; Richard Wagner, Adolf Hitler'in en sevdiği besteciydi.

Guskov, "Wagner paralı askerleri Rus standartlarına göre iyi para kazanıyor, ancak içinde çok az Moskovalı ve St. Petersburg'lu insan var" diyor. "Orenburg, Astrakhan ve Chelyabinsk gibi şehirlerden çok sayıda insan geliyor. Bunlar, düşük yaşam standartları, bakış açısı eksikliği, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığı olan durgun semtlerdir. İnsanlar oradan bir çıkış yolu arıyor ve bunun bedelini hayatlarıyla ödemeye hazırlar.”

Wagner'e katılanlar sadece umutları zayıf Ruslar değil. Veri seti aynı zamanda 220'den fazla Ukraynalıyı ve birçok Belaruslu, Sırp, Moldovalı ve diğer milletlerden olanları da içermektedir.


Ihor Guskov, Kiev'in merkezindeki UCAS ofisinin yanında sokakta / Anders Hansson/Dagens Nyheter

Eski SBU generali Ihor Guskov'un gününün büyük bir kısmı Wagner paralı askerlerinin izini sürmekle geçti / Anders Hansson/Dagens Nyheter

New Lines, paralı asker olmanın yolunu anlamak için Ukrayna'ya bir yolculuğa çıktı. Başkan Vladimir Putin'in kirli savaşlarında Wagner için savaşırken ölen erkeklerin anne ve babalarının, erkek ve kız kardeşlerinin ve eşlerinin kapılarını çaldık.

Çoğu zaman ailelere, oğullarının veya kocalarının nasıl, hatta tam olarak nerede öldüklerine dair hiçbir bilgisi verilmedi. Bazen kendilerini suçluyorlar.

Evgeny, Odessa'nın yıpranmış bir bölgesinde bir lastik dükkanı ile bir benzin istasyonu arasında sıkışmış küçük bir evde büyüdü. Babası Yuri, önde gelen bir sanat okuluna kabul edilmesine yardımcı oldu. Daha sonra, Evgeny zorunlu askerlik hizmetini bir polis memuru olarak yaptı. Ama sonra ailesi boşandı ve Svetlana fakirleşti. Bazen de evsiz kalmıştı.

Evgeny parayla yardım etmeye çalıştı. Onun da bir kısmını çaldığını babası itiraf ediyor; bunlar Yuri'nin çok ihtiyaç duyduğu kişisel sağlık harcamaları için ayırdığı paralardı. İşte o zaman Yuri, Evgeny'yi evden kovdu. Daha önce tartışmış ve kavga etmişlerdi, ancak hırsızlık sınırı aştı.

Bu olay, sekiz yıl önce, baba ve oğulun en son konuştuğu zamandı. Birkaç ay sonra, Mayıs 2014'te Evgeny, Odessa Sendikalar Evi'nde trajik bir olaya karıştı. Protestocuların her iki tarafta da ateşli silahlarla öldürüldüğünü gören Rus ve Ukrayna yanlısı protestocular arasındaki sokak savaşlarının ardından, Rus yanlıları Birlikler Evi'ne geri itildi. Sonrası hala büyük bir tartışma konusu (her iki taraf da binaya ve çatıdan Molotof kokteylleri fırlattı). Bina alevler içinde kaldı ve 42 kişi boğulma veya pencereden atlayarak yaralanma nedeniyle öldü. 174 kişi yaralandı.

Rusya yanlısı protestocuların yanında yer alan Evgeny, çatışmalara katıldığı için tutuklandı. Yargılanmak üzere hapishaneden serbest bırakıldığında, doğu Ukrayna'daki savaş bölgesine kaçtı. O andan itibaren eve geri dönüş imkanı artık yoktu.

Daha sonra Yuri, oğlunun odasını temizlerken, orada saklandığı bilinen siyah kar maskelerini buldu. Rusya'nın iç güvenlik servisi FSB'nin, Evgeny'yi Birlikler Evi'ndeki olaylardan önce işe aldığından şüphelendiğini söylüyor, ancak bu teoriyi destekleyecek hiçbir kanıtı olmadığını kabul ediyor.

Yuri, muşamba kaplı küçük bir mutfak masasının arkasında otururken, yanaklarından yaşlar süzülüyor. Üç yeşil saksı bitkisi, sağındaki büyük pencereden görünen manzarayı engelliyor. “Yaptığını kabul etmiyorum” diyor. "Ama o hala benim oğlum ve onu seviyorum."

Evgeny öldürüldüğünde Suriye'de ne olduğunu kimse Yuri'ye anlatmadı. Bütün bilmek istediği buydu. Sadece Rusya'nın Rostov kentindeki mezarlığın bir fotoğrafını gördü. Orada, mezar taşına Evgeny'nin resmi oyulmuştu. Sol üst köşede, ölümünden sonra paralı askerlere verilen bir Wagner haçı vardı.

Yuri'ye tek çocuğunun ölümü için herhangi bir tazminat teklif edilmedi; Prigozhin'in şirketlerinden hiçbiri tarafından değil, Rus hükümeti tarafından. Buna 'kan parası' diyor ve hiçbir durumda kabul etmeyeceğini söylüyor.

“Ben Ukrayna için, vatanım için, kendim için ve her zaman öyleydim. Ben sadece oğlumun oraya nasıl geldiği hakkında bilgi istiyorum” diyor Yuri.

“Kimse kan üzerine bir şey inşa edemez. Kan hiçbir zaman hiçbir inşaatın temeli olmamıştır. Tam tersine içinde boğulduğun bir bataklığa dönüşüyor. Neden yabancılar için savaşıp, yabancılar için öldürelim?”

Svetlana, oğlunun ölüm haberini, olaydan bir aydan fazla bir süre sonra aldı. O sırada Polonya'da çalışıyordu. Daha sonra ne olduğunu ya da mezarı ziyaret etmek için Odessa'ya ve oradan Rostov'a nasıl geri döndüğünü hatırlamadığını söylüyor. Rostov'da saygılarını sunması için sadece 24 saat izin verildi.

“Bizimle aranızın iyi olmasını istiyorsanız, bize soru sormayın” denildi. Soru sormaya devam ederse, oğlunun mezarını ziyaret etmek için bir daha Rusya sınırını geçemeyeceği söylendi.

Evgeny, Wagner yoldaşları tarafından Odessa'daki popüler bir plajın adı olan Lanzheron çağrı işaretiyle biliniyordu. En az dört Wagner paralı askerinin öldürüldüğü 9 Haziran 2017'de Suriye'de öldü.

Rostov'un 400 mil kuzeydoğusundaki sanayi şehri Kharkiv'de, Antipovların kaderine benzer bir kaderi olan bir aile yaşıyor. Büyük bir apartmanın en üst katında zili çaldığımızda, Mark Bich'in 16-17 yaşından büyük olamayan kız kardeşi cevap veriyor. Mark, Evgeny ile aynı gün öldü. Rostov'daki mezar taşları birbirinden sadece birkaç metre uzakta. Sadece 21 yaşında olan Mark, veri tabanımızdaki en genç ölmüş Wagner paralı askeridir.

Annesi Natalya hemşiredir. O akşam eve vardığında, bizimle yüz yüze görüşmeyi reddediyor, ancak bir Viber çağrısı üzerinden konuşmayı kabul ediyor. Oğlu öldüğünde, haberleri sadece küçük kız kardeşinden değil, Mark'ın büyükanne ve büyükbabasından ve arkadaşlarından da sakladıklarını söylüyor.

Natalya, New Lines'a “Birçok insan için terörist olabilir” diyor . “Ama benim için o hala benim küçük oğlum. Her zaman çok iyi olan küçük oğlum.”

VKontakte sayfasına göre Bich, karısı ve yeni doğan bebeği ile Rusya'daki Rostov-on-Don'da yaşamak için taşınmıştı. Ailesi için para kazanmak istiyordu. Natalya'yı arayıp Suriye'de "barış gücü" olarak çalışacağını söylediğinde, Natalya bunun ne anlama geldiğini hemen anladı. “Suriye'de kimin bulunduğunu anlamamak için tamamen deli olmak gerekiyor. Belki farklı bir profesyonel çevreden geliyorum ama aynı zamanda haberleri de izliyorum” diyor.

Mark'ın annesinin bildiği hiçbir askeri tecrübesi yoktu. Natalya onu gitmemesi için ikna etmeye çalıştı ama o ısrar etti. “Karşı olduğumu söyledim ama o sadece 'Anne, seni seviyorum' dedi. İşte bu kadar," diyor Natalya.

Bir aydan biraz daha uzun bir süre sonra Mark öldürüldü. Natalya, “O sadece top yemiydi” diyor.

Aile Mark'a ne olduğunu bilmiyor. Natalya mezarını ziyaret ettiğini söylüyor ama mezarın oraya gömüldüğünden emin değil. "Sanmıyorum," diyor.

Ukrayna'da Mark Bich hala resmi olarak hayatta kabul ediliyor. Konuştuğumuz diğer öldürülen paralı askerlerin tüm akrabaları gibi, hiç kimse resmi bir ölüm bildirimi almadı. Ölüm belgesi almak mahkemeye gitmek anlamına geliyor ama Natalya bunu yapacak gücü olmadığını söylüyor.

Şu anda Wagner paralı askeri olmayı düşünen erkeklere ne söyleyeceği sorulduğunda Natalya, ölümün düşündüklerinden çok daha yakın olduğunu söylüyor. “Başkasının çıkarları için ölmelerini istemiyorum” diyor. “Kendi çıkarınız için kahramanlık olur ama başkası için…”

avito.ru gibi Rus iş arayanlar için hazırlanan web sitelerinde paralı asker arayan bir dizi aktif işe alım ilanı var. Bu belirsiz ifadeler, “yurtdışındaki nesnelerin topraklarının güvenliğini koruyan ve güvenliğini sağlayan güvenlik görevlilerine” roller sunuyor.

Avantajlar arasında günde üç öğün yemek, bir dinlenme odası ve ücretsiz bir üniforma yer alıyor. Şartlar, silah taşıma ruhsatının zorunlu olmadığını şart koşsa da, ilanlar atamaları silahlı olarak nitelendiriyor. Savaş bölgelerinde önceki deneyim bir avantajdır.

Maaşlar 150.000 ruble'den, yani ayda kabaca 2.000 dolardan başlıyor; bu, Rus veya Ukrayna standartlarına göre rekabetçi bir ücret. New Lines tarafından görülen ek kanıtlar, sağlam askeri deneyime sahip kişilerin bu miktarın iki katını, küçük bir serveti kolayca kazanabileceğini gösteriyor. Ancak kanıtlar, adayların kandırılmaktan çekindiğini de gösteriyor; vaat edilen maaşlarını, maaşları gelmeden veya eskisinden daha az olan ilk birkaç ay içinde alabilirler. Bunlar, Rusya'da özel bir askeri şirkete katılmanın ölüm dışında mesleki tehlikeleridir.

Moldova Güvenlik ve İstihbarat Servisi'nden (SIS) bir yetkili New Lines'a “Para onlar için bir illüzyon” diyor. "Kaydolacaklarını, savaşacaklarını, para kazanacaklarını ve ailelerini destekleyeceklerini sanıyorlar ama gerçek farklı. Ve gerçek ortaya çıktığında ve kendilerine söz verildiği gibi ödeme yapılmadığını anladıklarında, eve dönmek istemeye başlıyorlar.”

DİE'de bir yarbay olan yetkili, yalnızca kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuşmayı kabul etti, çünkü hizmetin aşırılıkçılık ve terörle mücadele birimindeki görevlinin görevinin bir kısmı Moldova kökenli paralı askerlerin izini sürmekti.

SIS görevlisinin işi kolay değildi. SIS şimdiye kadar 17'si paramiliter örgüte katıldıkları için hüküm giymiş 114 paralı asker tespit etmişti. Bunların bir kısmı Wagner'den; diğerleri Donbas'taki diğer özel askeri örgütlerin saflarında savaşmıştı.

SIS yetkilisi, "Bu insanlar istikrarsız bir sosyal geçmişe sahipler" diyor. “İstikrarlı işleri, istikrarlı gelirleri yok. Bu insanlar için materyalist temel çok önemlidir.”

Moldova Ulusal Cezaevleri İdaresi'nden bir psikolog olan Anna Turuta, hüküm giymiş paralı askerlerin profillerini analiz etti. Belirli istisnalar dışında, demografi ve davranış kalıplarının haritasını çıkardı.


Tüm savaşçıların nereden geldiğini gösteren harita

Hepsi erkek, çoğu yetersiz bir eğitimden daha fazla yoksun; Yaş aralıkları 18 ile 50 arasında değişmektedir, ancak çoğu savaşçı 25 ila 30 yaşları arasındadır. Bunlar, istikrarlı veya güvenilir rol modellerin genellikle bulunmadığı istikrarsız ev yaşamlarından geliyorlar. İzolasyonu şirkete tercih ediyorlar ve diğer insanlara güvenmeme eğilimindedirler. Arkadaşlık kurmayı veya sürdürmeyi veya aile kurmayı zor buluyorlar.

Turuta, "Bir başka birleştirici unsur, empati eksikliğidir" diyor. “Duygularını kontrol edemiyorlar ve iletişimde soğuklar. Bu insanların öldürebilmelerinin ana nedeni bu.”

Böyle bir nitelendirme, Moldova makamları ve bağımsız araştırmacılar tarafından şimdiye kadar tanımlanan belki de en vahşi Wagner paralı askeri durumunda geçerlidir.

Vladislav Apostol, çocukluğunun ilk bölümünü başkent Kişinev'in kuzeyine arabayla iki saatlik bir mesafede bulunan tepedeki Ciutuleşti köyünde geçirdi.

2017'de Vladislav, internette dolaşan ve dördü Suriye ordusundan kaçan Hamadi Bouta olarak bilinen Muhammed Taha İsmail al Abdullah'ı balyozla ezerken, ellerini ve kafasını keserken, bir kürekle ve cesedini ateşe verirken gösteren bir videoda ortaya çıktı. (Yüzü kefiye ile sarılı olan beşinci adam kameraman rolünü üstlenmiş gibi görünüyordu.)

Analistler kısa süre sonra, Wagner paralı askerlerinin konuşlandırıldığı Suriye'nin Humus kenti yakınlarındaki bir gaz tesisi olarak tasvir edilen olayların coğrafi konumunu belirlediler. Bu, Utkin'in işkence emrini ve kayıt altına alınmasını emrettiği iddiasıyla birlikte, AB'nin yaptırım duyurusunda atıfta bulunduğu korkunç olaydı.

Vladislav ve diğerleri sırayla balyozu kullandılar.

Enfiye filminin yapımında yer alan beşlinin tümü, kömürleşmiş ve parçalanmış cesedin önünde selfie çekti, bazıları hala Wagner amblemli üniformalar giyiyordu.

Vladislav, bir ay önce Khasham savaşı sırasında bir ABD hava saldırısında yaralandıktan sonra Mart 2018'de öldü. Deyrizor yakınlarındaki çatışma, Wagner savaşçıları ve Esad yanlısı güçlerin Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (Terör örgütü PKK-PYD) tarafından kontrol altında tutulan bir pozisyona tank ve topçu ateşi açması sırasında gerçekleşti. Bölgedeki ABD özel kuvvetlerinin mevcudiyeti nedeniyle, ABD Hava Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri roket topçularından, savaş helikopterlerinden, saldırı helikopterlerinden, saldırı uçaklarından ve hatta B-52 stratejik bombardıman uçaklarından gelen ezici ateş gücüyle müdahale etti.

Rus güçleri arasında kaç kişinin öldüğü henüz tam olarak belli değil; Bunun başlıca nedenleri, yalnızca çatışma alanına bağımsız erişimin olmaması değil, aynı zamanda Rus hükümetinin cesetlere ve ülkelerine geri gönderilmelerine ilişkin gizliliğidir. New Lines tarafından incelenen veri seti, o tarihte Suriye'de öldürülen diğer 77 Wagner savaşçısının (dördü daha sonra bu savaşta aldıkları yaralardan ölecekti), büyük çoğunluğu Rus veya Ukraynalıydı ve en az bir tanesi Kazak, bir Ermeni ve bir Moldovalı vardı. Bölgedeki kaynaklara göre, cesetlerin tamamı iade edilmedi veya kimlikleri tespit edilmedi; Bazıları Suriye'den hiç ayrılmadı.

Vladislav'ın erkek kardeşi, annesi ve büyükannesiyle birlikte büyüdüğü ve sonunda bir komşuya satılan Ciutuleşti'deki ev yıllarca dokunulmadan kaldı. New Lines, konutu Kasım ayında ziyaret etti. Bir pencere kalaslarla çivilenmiş ve kapatılmıştı; bahçedeki yabani otlar büyümüştü.

Köylüler hala Apostolleri hatırlıyor. Bir kasaba yetkilisi, kardeşlerin babasız büyüdüklerini ve Vladislav'ın doğum belgesinde isimlerinin bile bulunmadığını söylüyor. Ciutuleşti'deki tek okulda çalışan bir aktivite lideri, okula zar zor katıldığını söylüyor.

Okul etkinliği lideri Valentina Bugan, “Zor bir aileydi” diyor. “Çocuklar üzerinde ebeveyn kontrolü yoktu ve onların ders çalışmak gibi bir ilgileri yoktu. Yalnızca ortaya çıkmadılar.”

"90'larda Ciutuleşti'nin sadece 3.000 sakini vardı," diye açıklıyor köy memuru Maria Rusu. O zaman bile, köy boşalıyordu. Sakinleri iş aramak için ayrıldılar, bazıları diğer Avrupa ülkelerine, diğerleri Rusya'ya gittiler. Rusya'ya gidenler arasında Apostoller vardı.

Vladislav Rusya'da büyümüş, yatılı okula gitmiş ve orada askerlik yapmış olsa da, memleketi Moldova'daki köyüyle temasını sürdürdü. Düzenli olarak görüştüğü insanlardan biri de komşusu Vladislav Ungureanu'ydu.

İki arkadaş en son Ocak 2018'de, Vladislav'ın Khasham savaşında ölümcül şekilde yaralanmasından sadece bir ay önce konuşmuştu. Wagner'deki çağrı işareti "Volk" idi (Rusça "Kurt"), çünkü muhtemelen boynunun arkasında uluyan bir kurt dövmesi vardı.

Ungureanu, "[Wagner ile] sözleşmesinin Mayıs ayında bitmesi gerekiyordu" diyor. "Bana eve gelmeye, bir ev ve Hummer almaya hazır olduğunu söyledi. Tüm bunları almak istiyorsa, parasının da onda olduğunu anladım.”

Ungureanu, Vladislav'ın 10 Şubat'ta arkadaşının karısını doğum gününü kutlamak için tekrar aramasını bekliyordu. "Biz bekliyorduk. Telefonun çalacağını düşündük ama çalmadı.”

Vladislav bir erkek rol modeli olmadan büyümüş olabilir, ancak Moldova'nın karşı tarafında, Cotihana köyündeki Butnarciuc kardeşler için durum farklıydı. Babaları Gheorghe her zaman oradaydı ve sorun da buydu.

Butnarciuk ailesinin iki eski komşusu ve eski bir öğretmen New Lines'a ailenin şiddet geçmişi hakkında konuştu. Gheorghe, karısı Tina'yı, genellikle oğulları Alexandru ve Victor'un önünde korkunç bir şekilde dövüyordu. Cotihana'da aile içi istismarın neredeyse bir sosyal norm olarak nitelendirilecek kadar yaygın olduğu bir zamanda bile, Gheorghe'nin öfkesi olağanüstü derecede vahşiydi.

Alexandru ve Victor'un eski öğretmeni, “Bu aile yüzünden çok acı çektim” diyor. “[Gheorghe] yanlış bir şey yaptığında bir şeyler söylüyordum ama çok acımasızdı. Böyle insanlardan gerçekten korkardım.”

Öğretmene göre, Alexandru ve Victor okulu asmaya ve ödev yapmayı reddetmeye başladılar. Öğretmen Gheorghe ve Tina araya girdiğinde hiçbir şey değişmedi.

Cotihana'daki sekiz sınıflı yerel okuldan mezun olduktan kısa bir süre sonra, Alexandru ve Victor köyü terk ettiler ve bir daha nadiren görüldüler ya da onlardan haber alınamadı. Komşular, küçük kardeş Victor'un Yunanistan'da hapse girdiğini ve Alexandru'nun Rusya'da benzer bir kaderi paylaştığını söylüyor. New Lines bunun doğru olup olmadığını bağımsız olarak doğrulayamadı.

Ailenin evi, şimdi harap durumda olan köy okulunun yanındaki ilk ev; köyün başka bir yerinde yeni bir okul kurulmuş. Ailenin evi sağlam ama terk edilmiş. Alexandru en son 2016 yılında Gheorghe'nin cenazesi için ziyaret etmişti.

O sırada komşularına Rusya'nın Tomsk şehrinde inşaatta çalıştığını söyledi. Gerçekte Alexandru, Wagner ile birlikte askere alınmıştı. Şu an nerede olduğu bilinmiyor.

Victor'un Prigozhin'in operasyonuyla bağlantılı olduğu bilinmiyor (adı New Lines'ın elde ettiği veri setinde görünmüyor), ancak Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçılar adına paralı asker olarak savaştı. Eylül 2021'de, tam bu soruşturma devam ederken öldürüldü.


Nedelcu Nelia (solda) ve Maria Bârlea, Butnarciuks'un şimdi terk edilmiş olan evinin verandasında duruyor. Ailenin iki oğlu da sonunda paralı asker oldu / Anders Hansson/Dagens Nyheter

Doğu Ukrayna'daki Slavyansk kasabası, ülkenin Kiev tarafından kontrol edilen kısmı ile Donbas'ın Rus kontrolündeki yerleşim bölgeleri arasındaki aktif cephe hattından sadece birkaç mil uzaklıktadır. 2014 yılında GRU ajanları da dahil olmak üzere Rus yanlısı güçler tarafından ele geçirilen ilk nüfus merkezlerinden biriydi. Şiddetli çatışmaların ardından Ukrayna hükümet güçleri Slavyansk'ın kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Ukrayna vatandaşı olan Aleksander Motinga, Rus tarafında savaşmak için ayrılanlardan biriydi ve ardından Wagner'de paralı asker oldu. Onun nerede olduğu bilinmiyor. Kardeşi Oleg, ebeveynlerinin evinde yalnız yaşıyor. Oleg, Aleksander'ın nasıl işe alındığını bilmiyor.

Oleg, New Lines'a “Annesini aradı ve ormanda çalışmak için taygaya gideceğini söyledi” dedi . "İki yıllığına gideceğini ve telefonunun olmayacağını söyledi."

Slavyansk'taki ev küçük ve perişan, dışındaki sebze bahçesi oluklu teneke ile gölgeli. İçeride, tuğla duvar kağıdı, mutfağın bir duvarı asılı asmalarla boyanmış, karşısındaki diğer duvar beyaz çini kaplı. Oleg, Ukrayna'nın güneydoğu kıyısında, Azak Denizi kıyısında bir yelkenlide yaptığı mutlu tatillere ve kendisinin ve Aleksander'ın çocukluğuna ait resimler arasında gezinirken, kirli bir gaz sobasında bir çaydanlık ıslık çalıyor. Bu tür aile idolleri, Aleksander'ın Suriye'de ve Donbas'ta defalarca silahlarla poz verdiği özçekimlerle keskin bir tezat oluşturuyor.

Wagner veri tabanına göre Aleksander, Haziran 2017'de Suriye'de bilinmeyen koşullar altında öldürüldü.

Oleg, “Anne ve babam, haberlerden kısa bir süre sonra kederden öldü” diyor. "Bununla baş edemediler."

Kardeşinin öldüğünden emin değil. “Ailemin diğer tarafta olduğunu biliyorum çünkü onları kendim gömdüm. Ama onun öldüğünü nasıl anlarım? Ölüm sertifikası ya da başka bir şeyim yok. Belki bir gün buraya yürüyerek gelir.”


 Wagner paralı askeri Aleksandr Motinga / Anders Hansson/Dagens Nyheter'in erkek kardeşi Oleg, lüm sertifikası ya da herhangi bir şey yok, kardeşimin öldüğünü nasıl anlarım?" diye soruyor.

Oleg Motinga'nın elinde kardeşi Aleksandr'ın Suriye'de öldüğüne dair bir kanıt yok. Kanıtı görene kadar bunun olduğuna inanmıyor / Anders Hansson/Dagens Nyheter

Aleksandr (soldan ikinci) ve Oleg Motinga, ebeveynleri Raisa ve Viktor ile Azak Denizi kıyısında bir yelkenlide çocukken. Aile albümünden bir resim (tarihsiz) / Anders Hansson/Dagens Nyheter

Moldova'nın SIS'indeki yarbay New Lines'a insanların Wagner gibi özel askeri şirketlere kaydolmaları için genellikle üç neden olduğunu söylüyor. Memur, “Her şeyden önce mali ücrettir” diyor. “Bazı işe alımlar için işe alım sürecindeki temel unsurdur.”

İkincisi kompromat, kendi ülkelerinde adaletten kaçtıkları bir suç geçmişi gibi arka planlarındaki bilgilerin ürettiği tehdit.

Memur, “Üçüncü temel, sözde vatansever duyguların kullanılmasıyla gelen ideolojik temeldir” diyor. “Bu, çok çeşitli unsurları içeriyor: sosyal statü, eğitim eksikliği veya insanların dünyadaki mevcut durumu anlamalarını zorlaştıran coğrafi bağlantı.”

"Başta macera arıyorlar ama sonunda başları büyük belaya giriyor. Döndüklerinde ruh sağlıkları etkileniyor çünkü edindikleri deneyim o kadar da pembe değildir.”


Ailesi, paralı asker oğulları Aleksandr'ın Suriye'de ölüm haberini aldıktan kısa bir süre sonra öldü ve Oleg Motinga'yı ailenin evine tek başına bakmakla bıraktı / Anders Hansson/Dagens Nyheter

Eski Ukrayna istihbarat subayları Hrytsak ve Guskov, Wagner'in ülkelerinden çoktan ayrıldığına inansalar da, paralı askerlerin faaliyetlerini küresel olarak haritalamaya ve veri tabanlarını oluşturmaya devam ediyorlar.

SBU, bilgilerini Avrupalı ​​meslektaşlarıyla paylaşmaktan mutlu olmuştu, ancak Hrytsak'a göre, teklifler genellikle Avrupalıların deneyimsizliği ve saflığıyla karşılanıyor.

Hrytsak, "İtalya veya Almanya gibi ülkelerde birçok Rus yanlısı etnik, dilsel, kültürel veya spor yapısının ortaya çıktığını görüyoruz" diyor. “Rusya, [işe almak istedikleri kişiler için] vize almak için bundan faydalanabilir. Avrupa özel servisleri buna neredeyse yeteri kadar ilgi göstermiyor.”

Hrytsak, teknik olarak Wagner Grubu diye bir şeyin olmadığını, çünkü tüm girişimin Rus devleti tarafından yönetildiğini ekliyor. “Wagner aslında Rus askeri istihbaratıdır” diyor.

"Yarın Avrupa'da yasa dışı bir şey yapmak için 100 kişiyi işe almaları gerekiyorsa, bu insanlar sivil giyimli iki ila beş kişilik gruplar halinde uçacaklar. Toplanacaklar, üniforma giyecekler ve silahlanacaklar. Küçük bir grup, herhangi bir ülkedeki durumu çok hızlı bir şekilde istikrarsızlaştırabilir. Wagner'in gerçek tehlikesi budur."

– Christo Grozev, Riin Aljas ve Ruslan Trad tarafından ek raporlama ile

Michael Weiss, Holger Roonemaa, Mattias Carlsson, Liliana Botnariuc, Pierre Vaux, 19 Aralık 2021, The New Lines

(Michael Weiss, New Lines'da haber direktörüdür. Holger Roonemaa, Estonya'nın Tallinn kentinde yaşayan araştırmacı bir gazetecidir. Mattias Carlsson, Stockholm, İsveç merkezli bir araştırmacı muhabirdir. Liliana Botnariuc, Araştırmacı Muhabirler ve Editoryal Güvenlik Derneği olan Rise Moldova'da gazetecidir. Pierre Vaux, düşman devlet faaliyetleri, dezenformasyon ve aşırılıkçılığın dijital adli analizini yürüten, açık kaynak araştırmalarında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır.)


Mustafa Tamer, 19.02.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı