20 Şubat 2022 Pazar

SA9561/SD2330: Çevrimiçi Gözetim, Korku Hakim Olduğunda Gelişir

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Avrupa Dijital Hakları'nda (EDRi) politika başkanı olan Diego Naranjo'ya aittir ve Avrupa Birliği'nde, 2020'de Avrupa Komisyonu'nun kabul ettiği 'sohbet kontrolü' ile ilgili geçici mevzuatı sorgulamakta ve çevrimiçi iletişimin mahremiyetine yönelik 2022'de yapılacak olan yasal düzenlemelere odaklanmaktadır. Analist, "Bir demokrasi, tüm sakinlerinin her zaman potansiyel şüpheliler olduğu varsayımıyla gelişemez. Böyle bir akıl yürütme, masumiyet karinesini tersine çevirir. Ancak Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan geçici mevzuat, Apple, Google ve Facebook gibi platformların sınırlı süreler için gerçek şüphelilere odaklanmak yerine tüm iletişimleri her zaman 'gönüllü olarak' taramaya devam etmesine izin verdi." Özgürlük-Güvenlik temelli tartışmaların Türkiye için de bir model olabilme potansiyelini kaybettiği günümüzde Avrupa Birliği, Dijital Teknoloji karşısında bilerek ya da bilmeyerek 'aciz' kalmaktadır.
Seçkin Deniz, 20.02.2022

Online surveillance thrives when fear takes over
"Avrupa kolluk kuvvetleri, şifrelemeyi sona erdirmek ve herkesin çevrimiçi iletişimini araştırmak için baskı yapıyor."

2020'de Avrupa Komisyonu 'sohbet kontrolü' ile ilgili geçici bir mevzuat ortaya koydu. Bu, herkesin özel çevrimiçi iletişimlerinin (her mesaj, e-posta veya sohbet) taranmasını yasallaştırmayı amaçlıyordu. Hükümetlerin çevrimiçi iletişimlerin şifrelenmesine yönelik uzun saldırı dizisinin devamı olan bu adım, yeni bir “kripto savaşı”nda kıvılcım çıkarma potansiyeli nedeniyle gizlilik aktivistleri arasında endişelere yol açtı.


Şifreleme, Gözetim/ LuckyStep/shutterstock.com

Bu saldırılar, yalnızca gazetecilerin, ihbarcıların, siyasi muhaliflerin ve insan hakları savunucularının değil, gizli çevrimiçi iletişime güvenen herkesin güvenliği için gerekli olan şifreleme gibi güvenlik önlemlerini baltalamak için siyasi saikli şiddet ve çocuk istismarı korkularını araçsallaştırıyor. Buna LGBT+ bireyler ve istismar mağdurları, çevrimiçi dayanışma ve tavsiye arayanlar ve akıl sağlığı desteği arayanlar da dahildir.

Komisyonun önerdiği 'çözüm', çözdüğü iddia edilenden çok daha fazla sorun üretecektir. Herkesi gözetlemeye başvurmadan, çocuk istismarı ve sömürücü materyalin çevrimiçi olarak paylaşılması gibi ciddi bir soruna alternatif cevaplar vardır.

Sorunlu teklifler

Yaz aylarında, Avrupa Parlamentosu tartışmalı yasayı onayladı, ancak yasa Facebook ve Instagram'daki konuşmaları istila etme potansiyeli gibi birkaç sorunlu öneri içeriyordu. Komisyon, genellikle Avrupa Birliği mevzuatına uygulanan tam incelemeden kaçınmak için bu önlemleri 'geçici' olarak etiketlemişti. Bunun için Avrupa veri koruma denetçisi (EDPS) ve Avrupa Parlamento Araştırma Servisi tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Bu tür hareketlerin temel haklara zarar vereceğine dair korkulara rağmen Apple, mesajlaşma ve bulut hizmetlerinin gizlilik ayarlarında değişiklik yaptığını duyurdu. Bunlar, Apple'ın çocukların hesaplarından gönderilen veya alınan iCloud ve iMessage'a yüklenen tüm görüntüleri taramasına izin verebilirdi.

Haber, muhbir Edward Snowden, akademisyenler, araştırmacılar, etik bilgisayar korsanları, sivil toplum kuruluşları ve hatta Apple'ın kendi çalışanları dahil olmak üzere gizlilik uzmanlarını alarma geçirdi. Çocuk koruma kisvesi altında, önlemler Apple kullanıcılarının genel olarak gözetilmesini mümkün kılabilirdi. Apple bu endişeleri dikkate aldı ve uygulamayı "duraklattı".

Saldırı tetikleyici

Güvenli iletişime yönelik bu son saldırının tetikleyicilerinden biri, Facebook'un (şimdiki adı "Meta") Messenger uygulamasında uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirmesiydi. Uçtan uca şifreleme, herkesin özel iletişimleri okumasını veya dinlemesini engeller; bu, Facebook'un 2014'te satın aldığı WhatsApp için zaten geçerlidir. Ancak 'suçlulara karşı yumuşak' olma suçlamasından korkan Facebook, Messenger'da uçtan uca şifrelemeyi en az 2023'e kadar ertelemeye karar verdi.

Eleştirmenler, böyle bir hareketin Facebook tarafından tespit edilen çocuk cinsel istismarı materyalinin (CSAM) miktarını azaltacağını, böylece daha az kovuşturma ve daha fazla yasa dışı materyalin yayılmasını sağlayacağını iddia etmişti. Ancak, EDPS'nin önerilen sohbet-kontrol mevzuatına ilişkin görüşünde açıkladığı gibi, halk tarafından kullanılan elektronik iletişim hizmetleri için şifreleme ve güvenliğin zayıflatılması gerekli veya orantılı değildir.

Gerçekten de pek çok insan, çocuk haklarının korunması algısı karşılığında ulusal ve yabancı güvenlik servisleri, istihbarat servisleri veya özel şirketler tarafından gözetlenme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Birleşmiş Milletler'in dijital ortamla ilgili çocuk haklarına ilişkin genel yorumunda (2021) belirttiği gibi, 'Çocuğun mahremiyetine müdahale, yalnızca keyfi veya yasa dışı değilse izin verilebilir' ve 'istenen amacı yerine getirmek için mevcut gizliliğe müdahaleci araçlar her zaman en az düzeyde dikkate alınmalıdır.'

İnsan hakları normları

Şifreleme, hassas bilgilerin korunmasını sağlayarak çocuklara yarar sağlar. BM çocuk fonu UNICEF'in de kabul ettiği gibi, çocuklar için mahremiyet ve veri korumanın iyileştirilmesi, onların gelişimi ve yetişkin olarak gelecekleri için esastır. Gözetimle ilgili yerel yasalar, mahremiyet hakkı da dahil olmak üzere uluslararası insan hakları normlarına uymalıdır.

Uygulamada bu, e-postalar ve sohbetler gibi iletişim verilerine yönelik hükümet taleplerinin her zaman yargı tarafından yetkilendirilmesi, dar bir hedefe sahip olması, makul şüpheye dayalı olması ve meşru bir amaca ulaşmak için gerekli ve orantılı olması gerektiği anlamına gelir. Başka bir deyişle, kolluk kuvvetleri 'her ihtimale karşı' herkesi araştıramaz.

Bir demokrasi, tüm sakinlerinin her zaman potansiyel şüpheliler olduğu varsayımıyla gelişemez. Böyle bir akıl yürütme, masumiyet karinesini tersine çevirir.

Ancak Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan geçici mevzuat, Apple, Google ve Facebook gibi platformların sınırlı süreler için gerçek şüphelilere odaklanmak yerine tüm iletişimleri her zaman 'gönüllü olarak' taramaya devam etmesine izin verdi.

Büyük etki

AB politika yapıcıları uçtan uca şifrelemeyi korumalıdır. Çevrimiçi gizlilik olmadan şirketler, kolluk kuvvetleri ve hükümetler hem yetişkinlerin hem de çocukların çevrimiçi paylaştığı her şeyi izleyebilir. Bunun ifade özgürlüğü ve diğer temel haklar üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

Politika yapıcılar, CSAM'i tespit etmek için kullanılan teknolojilerin mahremiyete en az zarar veren, son teknoloji ürünü ve yalnızca bu katı amaç için kullanılan teknolojiler olmasını sağlamalıdır. Bu, siber güvenlik uzmanlarının, örneğin Belçika hükümetine yakın tarihli bir açık mektupta uyardığı gibi, en azından teoride, içerikleri tespit etmek ve çevresel veya ırksal adalet aktivistlerini çökertmek için kullanılmalarını engelleyecektir.

Veri koruma yetkilileri, kullanılan teknolojilerin veri koruma ve gizlilik gereksinimleriyle uyumlu olmasını sağlamalıdır. Gözetim amacıyla kullanılabilecek mevcut ve yeni teknolojileri gözden geçirmeli ve yasallıklarını oluşturmalıdırlar. Bu, Avrupa Veri Koruma Kurulu ile koordine edilmelidir. Böyle bir koruma, prensipte, ne gerekli ne de orantılı olan uygulamaları durdurabilir.

Bununla birlikte, çevrimiçi materyali içeren herhangi bir önlem, neredeyse her zaman geriye dönük olacaktır: bunlar, halihazırda zarar verilmiş olan görüntüleri veya video görüntülerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Eğitime, sosyal hizmetlere ve diğer önleme araçlarına yatırım yapmak, gençleri güvende tutmanın çok daha iyi bir yolu olacaktır; buna kişisel hayatlarının özel tutulması da dahildir.

Yeni mevzuat

Bu yıl komisyon, geçici sohbet-kontrol önleminin yerini alacak yeni mevzuat önerecek. Bunun neleri içereceği hakkında hiçbir bilgi kamuya açıklanmadı ve Avrupa Dijital Haklarının sorumlu Avrupa komisyon üyesi ekibiyle görüşme talepleri göz ardı edildi.

Dünya Şifreleme Günü'nde, tüm siyasi gruplardan oluşan bir grup parlamento üyesi, komisyonu mevzuattaki şifrelemeyi zayıflatma girişimlerine karşı uyardı. Komisyon, AB çevrimiçi iletişim yasalarının kaygan yokuştan toplu gözetime doğru kaymamasını sağlamalıdır.

Diego Naranjo, 5 Ocak 2022, Social Europe

(Diego Naranjo, Avrupa Dijital Hakları'nda (EDRi) politika başkanıdır.)


Seçkin Deniz, 20.02.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı