18 Şubat 2018 Pazar

SA5664/KY59-MLÖZ37: Ruslar Suriye’de Toplu Halde Ne İçin Ölüyorlar?

"Gerçekler, Rusların Suriye'de büyük oranda Rusya'nın büyük kamu şirketlerinin ve bu şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra İran'ın çıkarları ve Esed'in çevresinden bir avuç açgözlü yönetici için ölüyor olmalarından ibaret..."

За что массово умирают россияне в Сирии

Suriye’de son zamanda gelişen olaylar nasırlaşmış bir sorunu tekrar gün yüzüne çıkardı: Ruslar Suriye’de toplu halde ne için ölüyorlar ve bu ne zaman bitecek? Gerçeklere dayanmaya çalışalım. Gerçeklerse, Rusların Suriye'de büyük oranda Rusya'nın büyük kamu şirketlerinin ve bu şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra İran'ın çıkarları ve Esed'in çevresinden bir avuç açgözlü yönetici için ölüyor olmalarından ibaret. Ve elbette ki şişirilmiş “Siyasi güç” için. Tüm bunlar, Ukrayna ve Suriye’de verilen yüzlerce hayat pahasına gerçekleşiyor.

Evet, Rusya birkaç yıldır iki ayrı savaşı sürdürüyor. Ukrayna’daki savaş konusunda çok şey yazılmış ve bu savaşın sonu belli: Rus paralı askerler er ya da geç Donbass'ı terk edecekler, çünkü dört sene boyunca olabildiğince yerel halkın kendilerinden nefret etmesini sağladılar. Fakat yedi ülkenin eşzamanlı olarak dâhil olduğu Suriye topraklarındaki çatışmanın içinde Rusya’nın ne işi olduğu anlaşılabilir bir şey değil. Rusya’nın Suriye’de IŞİD ile savaşmadığı, Esed’in iktidarı için savaştığı artık açık ve net. Resmi olarak artık IŞİD diye bir şey yok, fakat Rusya Federasyonunun ordusu hala birileriyle çatışıyor. Kimlerle çatıştığını netleştirelim.

Son yapılan anlaşmalara göre Suriye toprakları çatışma olmayan bölgelere, esasen Türkiye’nin, Batı koalisyon güçlerinin ve Esed müttefiklerinin kontrol ettikleri alanlara bölünmüş durumdadır. Esed aslında toprakların çoğunu kontrol ediyor ama koalisyon onu Fırat’ın öte tarafına ve güneye sokmuyor, çünkü orada petrol kaynakları bulunuyor. Suriye’nin Kuzey kısmı Türkiye ordusu kontrolü altındadır, İsrail sınırındaki bölge ise İsrail yanlısı güçler tarafından kontrol edilmektedir. 


rp_1832900.jpg

Rusya ve Esed ordusu için en büyük sorun, iletişim noktalarının kontrolünü sağlamaktır. Bu, Afganistan Savaşı zamanlarından kalma klasik bir sorun, büyük şehirler arasındaki yüzlerce kilometrelik mesafe, askeri konvoylara sürekli yapılan saldırılar, ara ara garnizonların çevrelenmesi. 

Bu savaş, yıpratma savaşıdır. Üstelik Esedçilerin ve müttefiklerinin kontrol ettikleri bölgeler çoğunlukla çöl toprakları ve harabe olmuş şehirlerden oluşuyor. Esed’in birkaç rafinerisi haricinde hiçbir ekonomik gücü yok. Kaldı ki bu rafineler de işlevsizdir çünkü Suriye petrolü tedarik etmiyor. Yıpranmış ordunun ve Rus askeri birliklerin ihtiyaçları için Rusya’dan hazır yakıt geliyor sadece.  

Bölgede Rus gücünü önemli ölçüde arttırabilmek mümkün gözükmüyor. Gerçek şu ki malzeme desteği deniz yoluyla sağlanıyor ve bu iş için askeri gemilerin yanı sıra birçok sivil gemi de dâhil edilmiş durumda. Rusya Federasyonu'nunun Suriye'deki varlığını iki katına çıkartması bile beraberinde kaldırılamaz bir yük getirecek. Ama bu sorunun kısmen bir çözümü bulunuyor. Bu da savaşın az bile olsa, ekonomik bir getirisi olmasıdır. İşte bunun için Rus devlet şirketlerinin temsilcileri Suriye'de aktif bir şekilde çalışıyorlar. Elbette ki doğrudan değil, sahte şirketler aracılığıyla. Örneğin koalisyon tarafından vurulan Rus askerleri bu şekilde kamufle ediliyordu. 

İnsanlar “Evro Polis” şirketiyle sözleşme imzalayıp sivil meslek sahipleri, yani tesisatçılar,  jeodezi ve fotogrametri mühendisleri olarak gidiyorlardı. Güya yeni yeraltı kaynaklarının keşiflerini yapacaklardı. 

Bu şirketin haricinde Suriye’de petrol, gaz ve lojistik gibi başka birtakım şirketler de faaliyet gösteriyorlar. Uygun ortam şartları durumunda Fırat’a ulaşıldığı takdirde köprünün kurulması, birkaç petrol rafinerinin ve en azından bazı petrol sahalarının ele geçirilmesinin mümkün olacağı düşünülüyordu. Sonra Rosneft’ten birisi gelip petrol üretimini ve rafinelerin işleyişini ayarlayacak, Rus ordusu rahat nefes alacak ve Sünnilerle Şiiler arasındaki savaş için Esed'den en azından bir şey alabilecekti. Fırat’ın üzerine köprü kuruldu ama bu sefer bu köprü Amerika’nın kontrolü altındaki bölgeye dayandı. İşte o zaman Rus ordusu ilk kez Amerika’nın saldırısına uğradı.

Hatırlarsak, geçen yıl Fırat’ın eteklerinde Rus ordusunun kadrolu üst düzey subaylarının öldürüldüğü bir karargâh vurulmuştu. O zaman Rus paralı askerleri tarafından da kayıplar olmuştu, gerçi bu ölümleri çok afişe etmemeye çalıştılar. Bunun nedeni ölü sayılarının çok yüksek olmamasıdır, topu topu iki düzine adam. 2017 yılının sonunda Rusların Fırat'tan geçişi durdu. Bu şekilde Kremlin’e Rusya’nın Suriye petrollerine ulaşamayacağı mesajı verilmeye çalışıldı. 

Fakat petrol olmadan Rus ordusu için Suriye’de gelecek vadede yapılacak bir iş yok, gerçi petrol olsa da durum pek değişmiyor. Bunu Putin etrafındaki “stratejistler” gayet iyi biliyorlar. Ve bu sefer Deyr ez Zor'un güneyindeki muhaliflerin savunma gücünü test etme girişiminde bulundular. İki grup, yönetimin onayıyla - ki Kremlin bunu şimdi her şekilde inkâr ediyor,- gecenin bir vaktinde çıkarma yapıyorlar. Sonuç olarak fazlasıyla sert bir cevap aldılar. 

Kaynakların verilerine göre Rusya Federasyonunun Savunma Bakanlığının Rusya’daki hastanelerinde bulunan 150 civarında yaralının yanı sıra bir bu kadar yaralı da Suriye’de bulunuyor. Ölü sayısı 200-600 arasında gösteriliyor. Tüm mühimmat yok edildi. Hatırlatalım, olaylar, Putin Rus ordusunun Suriye’deki askeri faaliyetleri sona erdiğini açıkladıktan sonra gerçekleşiyor. 

Olup bitenlere bakarsak, iki sonuca varmak hiç zor gözükmüyor. İlki, Suriye’deki Rusların Gazprom, Rosneft, “Ozero” gibi şirketler için, yani Putin ve dostlarının kişisel menfaatleri için ölüyorlar. İkincisi, bu zümre inanılmaz derecede aptal ve açgözlüdür. Açgözlü, çünkü yapmış oldukları bombardımanlardan sonra yerli halk onlara düşman kesilmesine rağmen, yabancı toprakları yeraltı kaynaklarıyla birlikte pahası ne olursa olsun kapmak derdindeler. 

Ve vatandaşlarının ölümü onların umurlarında değil. Ve inanılmaz derecede aptal çünkü Rusya yönetimine onun Suriye haritasındaki yeri bu zamana kadar iki kez gösterildi ama onlar ısrarla kaktüsün tepesine tırmanmaya çalışıyorlar. 

Bu yüzden Putin’in megalomanlığıyla örtüşen oligarkların ve devlet şirketlerinin çıkarları var olduğu sürece Rusların çocukları, babaları ve kocaları toplu halde ölmeye devam edecekler. İleride daha çok ilginç detaylar ortaya çıkacak ve resmi açıklamalara itibar göstermeye gerek yok. 

Afganistan’ı hatırlatalım, orada da resmi olarak kimse ölmüyordu ama nihayetinde SSCB’nin orada 15.000 vatandaşı ve yığınla tahrip edilmiş teçhizatı gömdüğü ortaya çıktı. Yalnız Suriye Afganistan değil ve Suriye’deki savaş kapsamlı bir uluslararası savaşa dönüşebilir.

Viktor Şevçhuk. Rus Dünyası. 15.02.2018



Melek Öz, 18.02.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri-Analiz, Çeviri

Melek Öz Yazıları
 


Kaynak:

http://ru-mir.net/2018/02/15/za-chto-massovo-umirayut-rossiyane-v-sirii/



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı