29 Mayıs 2022 Pazar

SA9688/SD2423: Ukrayna Savaşı Yeniden Tanımlandı

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ABD ve denizaşırı ülkelerde askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren, uluslararası ilişkiler, dış politika ve ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak yayınları olan, Mayıs 2015'e kadar yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yapan, Geopolitical Futures'ın kurucusu George Friedman'a aittir ve Ukrayna Savaşı'nın yeniden tanımlandığını iddia etmekte ve bu yeni tanıma odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 29.05.2022, Sonsuz Ark 


The Ukraine War, Redefined

Ukrayna'daki savaş, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından paylaşılan, Rusya işgal ederse Ukrayna'yı yeneceği ve bunu çok çabuk yapacağı şeklindeki hatalı bir varsayımla başladı. Ruslar, Ukraynalıları pek umursamadan kuvvetlerini dikkatsizce konuşlandırdı. Ruslar, neredeyse hava desteği olmadan hareket eden dağınık zırhlı ve piyade kuvvetlerine karşı direnişle karşılaştıklarında, sorunları kabul ettiler, ancak karşılaştıkları sorunların, kendilerinin olduğunu varsaydıkları sonucu riske atmaktan ziyade, sadece savaş alanındaki sürtüşmeler olduğunu varsaymaya devam ettiler. 

ABD hala bu görüşü paylaşma eğilimindeydi, ancak Polonya üzerinden Ukrayna'ya malzeme gönderdi; bu, Washington'un Rusya'nın risk altında olduğu inancından çok direnişe bağlı olduğunu göstermek anlamına geliyordu. Moskova üç cephede baskı yapmaya devam etti: kuzeyde Beyaz Rusya'dan, doğuda Donbas'tan ve güneyde Kırım'dan. Cephelerin koordinasyon eksikliği ve aynı anda üç ayrı cephe tedarik edememesi nedeniyle kaotik bir ilerlemeydi. Rusya'nın başarısızlığı, Belarus'tan güneye Kiev'e doğru hareket eden tankların 40 millik yedekleriyle sembolize edildi.

En şaşırtıcı ve askeri tarihçiler tarafından önümüzdeki yıllarda incelenecek olan şey, Ukrayna direnişinin kırılmaması ve birçok durumda yoğunlaşmasıdır. Bu, hem Amerikalılar hem de Ruslar tarafından, Ukraynalıların uzun bir süre boyunca başarılı bir şekilde direnebileceklerini yeniden değerlendirmelerine yol açtı ve Rusları o kadar utandırdı ki, Çin gibi ortaklarla fena halde ihtiyaç duydukları güvenilirliğe mal olacaktı. Amerikan bakış açısından, Ukrayna, yenilginin zarif bir şekilde gelmesi gereken kaybedilen bir davadan stratejik bir fırsata dönüştü.

Değişim, Rus başarısızlıklarıyla mümkün oldu. Washington, Moskova'ya karşı ekonomik ve mali savaş açmada ve NATO'yu misyonu desteklemek için birleştirmede en az tehlikeli stratejik hamle olarak hissettiği şeyi çoktan yapmıştı. Ancak bu, Rusya'nın savaş alanındaki sorunlarını açıklamıyor: lojistik, lojistik nedeniyle mobil savaş yapamama ve eğitimli piyade kıtlığı. Bu nedenle, Rusya Belarus'tan Kiev'e yönelik zırhlı saldırısını terk ederken ve halihazırda önemli etkiye sahip olduğu Donbas'a karşı çok daha temkinli bir hareket stratejisi benimsediğinde ve Odesa'ya güneyden bir saldırı başlatırken, zaman Moskova'nın tarafında değildi. .

Böylece Rusya, Suriye'de hem konvansiyonel savaş hem de nüfusa karşı saldırılar kullanarak operasyon gerçekleştiren yeni bir komutan getirdi. Kentsel alanlara uygulanan aynı taktikler işe yaradı, ancak Rusya'nın kolayca kaldırabileceğinden daha yavaş ve piyadelere daha fazla kayıp verdi. Bu noktada, Ukrayna kuvvetlerinin son derece motive olduğu ve oldukça iyi eğitimli olduğu ortaya çıktı. Kayıplar alabilir, yerlerini değiştirebilirler ve kuvvetlerinin çökmesini önleyebilirler. Rusya ile öyle değil. Ukrayna, Rusların askeri veya siyasi olarak karşılayamayacağı bir çıkmaza kadar Ruslarla savaşabilir. Rus rezervlerinin azlığı göz önüne alındığında, Ukrayna'nın Rusları geri çekilmeye ve hatta geri çekilmeye zorlaması mümkündü.

Bu noktada ABD stratejisi değişti. Hafta sonu, ABD dışişleri bakanı ve savunma bakanı açıkça Kiev'e gitti, Rus müdahalesine aldırış etmedi ve Ukraynalılara insansız hava araçlarından topçu, radar ve modern bir orduyu silahlandırmak için gereken her şeye kadar geniş bir silah infüzyonu teklif etti. . Bu silahların Polonya üzerinden ulaşmasının biraz zaman alacağı gerçeği, teslimatın alacağı haftalar ve aylarda savaşın devam edeceğine dair başka bir güven derecesi gösterdi. Silahların tamamına baktığımızda, ABD'nin şu anda saldırıya geçebilecek bir gücü silahlandırdığını görebiliriz.

Savaş her zaman ABD ve Rusya'yı ilgilendirdi, ancak bir anlamda şimdi aralarında açık bir düello. Ruslar birlik ve teçhizat sağlamalıdır. ABD teçhizat sağlıyor ama asker vermiyor. Amerikan bahsi, Ukrayna'nın gelişmiş silahlarla donanmış daha fazla ve daha iyi eğitimli kuvvetler çıkarabileceği ve Rusya'nın kayıplarını telafi etmek için mücadele etmesi gerektiği yönünde. ABD'nin silah üretmesi ve sevk etmesi, Rusların kayıpları sürdürmesinden çok daha kolaydır.

Bu, Rusya'yı zor durumda bırakıyor. Açıklanan silah akışları ve tedarik edilmesi muhtemel diğer silahlar göz önüne alındığında, savaşı sadece çok daha iyi silahlanmış ve motive olmuş bir Ukrayna kuvvetine karşı önümüzdeki ay içinde bitirmeye çalışması gerekiyor. Ve şimdiye kadar onları kırmayı başaramayan savaşın yönü Rusların aleyhine gidiyor.

İki üst düzey kabine yetkilisinin ziyareti ve silah sevkiyatlarının en azından bir kısmının çok açık bir şekilde listelenmesi, açıkça Moskova'ya, bunun yalnızca Ukraynalıları yenmekle kalmayıp, Ukrayna'nın Rusya'yı savaş alanından tamamen uzaklaştırabileceğini işaret etmeyi amaçlıyor. Açıkçası, bir Rus önleyici saldırı şimdi bir olasılık, ancak Ukrayna için bariz bir strateji, tutmak, geri çekilmek ve yeniden silahlanmak. Belki Amerikalılar da bunun Rusları müzakere masasına zorlamasını umuyorlar. Bu daha az risk olurdu. İstihbaratları muhtemelen bunun geleceğini bilen Ruslar, asla gerçekten kalibre edilmemiş bir savaşı yeniden ayarlamak zorunda kalacaklar.

George Friedman, 26 Nisan 2022, Geopolitical Futures

(George Friedman, Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing verdi ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak görünmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yaptı.)(George Friedman, uluslararası alanda tanınan bir jeopolitik tahminci ve uluslararası ilişkiler stratejisti ve Jeopolitik Vadeli İşlemler'in kurucusu ve başkanıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konularında uzman olarak görülmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca Dr. Friedman CEO ve daha sonra Stratfor'un (Gölge CIA) başkanlığını yapmıştır.)

Seçkin Deniz, 29.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı