10 Mayıs 2022 Salı

SA9660/SD2403: İran Devrim Muhafızları Kolordusuna (Kudüs Gücü) Taviz Vermeyin

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, United Against Nuclear Iran'ın (UANI) politika direktörü Jason M. Brodsky'ye aittir ve İran ve ABD-Avrupa arasında yürütülen Mevcut Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) müzakereleri çerçevesinde Kudüs Gücü'nü ABD'nin terör örgütü listesinden (FTO) çıkarma pazarlıklarına odaklanmakta ve Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen'de aktif olarak vekil savaşlarını yürüten İran Kudüs Gücü'nün İran Devrim Muhafızları'ndan (IRGC) bağımsız olmadığını ve ayrım yapılmasının anlamsız olduğunu iddia etmekte, İran Velayet Sistemi'nin koruyucusu olan Devrim Muhafızları'nı olduğu gibi, yani bütünüyle, yabancı bir terör örgütü olarak kabul etmelerini önermektedir. Müslümanlardan başka hiçbir düşman tanımlamayan, Irak, Suriye, Lübnan, Yemen'de ve hatta İran'da Müslüman öldüren ve ideolojik Şii merkezli Pers politikaları güden, sahne gösterileri  ve İsrail'in Müslümanlara karşı kullanmak üzere orantısız güç edinmesini sağlamak için de 43 yıldır İsrail'i tehdit eden ve düşman sloganlara rağmen herhangi bir İsrail hedefine saldırmayan İran Devrim Muhafızları'nın ABD ve Avrupa'dan bağımsız bir şekilde Müslümanlar tarafından da tartışılması gerekmektedir. İran halkının Velayet Sistemi'nden kurtulma girişimlerinin hepsini baltalayan Batı, İran Devrim Muhafızlarını da kendi politikalarının bir aracı olarak kullanmakta ve İran'ı tarih sahnesinde utanç verici bir katliamcıya dönüştürmektedir. İran International'ın ortaya çıkardığı bir ses kaydında, terör örgütü PKK ile işbirliği yapan İran Devrim Muhafızları Ammar Karargahı Başkanı Mehdi Taib'in, "Irak'taki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait üsleri biz hedef aldık... Türkiye enerjide dışa bağımlı. Savaş çıkması halinde limanlarını füzeyle vurabiliriz ve tankları için yakıt bulamazlar." şeklindeki sözleri  kesin kanıtlardan sayılabilir.
Seçkin Deniz, 10.05.2022, Sonsuz Ark 


Don’t Make Concessions on Iran’s Islamic Revolutionary Guards Corps

"Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki politika yapıcıların, Tahran'ın şantajcılarını yatıştırmak için “yaratıcı” çözümler icat etmek yerine, Devrim Muhafızları'nı olduğu gibi, yani bütünüyle yabancı bir terör örgütü olarak kabul etmelerinin zamanı geldi."

İran'ın Devrim Muhafız Kolordusu'nun (IRGC) yabancı terör örgütü (FTO) olarak listeden çıkarılıp çıkarılmayacağı konusundaki tartışmalar sürmeye devam ediyor. Başkan Joe Biden, Devrim Muhafızları'nın tamamının koşulsuz olarak listeden çıkarılmasını dışlamış görünüyor. Şimdi müzakereler, Washington ve Tahran'ın, İran Devrim Muhafızları'nın sınır ötesi kolu olan Kudüs Gücü'nü elde tutmayı ve tanımlanmamış tavizler karşılığında Devrim Muhafızları'nın geri kalan birimlerini FTO listesinden çıkarmayı içeren bir orta yol çözümüne hazırlanıp hazırlanmayacakları konusunda yürütülüyor. Ancak bu tür bir düzenleme, Devrim Muhafızları'nda var olmayan yapay bir ayrım üretecektir..

Devrim Muhafızları, Kudüs Gücü'nden daha fazlasıdır. ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı'nın (DIA) tahminine göre Kudüs Gücü, bazı raporlar sayının daha yüksek olduğunu söylese de, yalnızca 5.000 aktif subayı olan en küçük birimlerinden biri. Ayrıca, İran'ın vekili ve ortak ağı olan daha geniş Direniş Ekseni üyelerini de hesaba katmıyor. Ancak saf Kudüs Gücü subaylarının sayısı, Devrim Muhafızları'nın 150.000 kişilik Kara Kuvvetleri, 20.000 personelli Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri, 15.000 kişilik Devrim Muhafızları Havacılık Kuvvetleri ve 450.000 kişilik Basij (*) (Besic) rezervleriyle karşılaştırıldığında hâlâ sönük kalıyor. Bu nedenle, Kudüs Gücü terörü desteklemesi nedeniyle Batı'dan büyük ilgi görürken, o muhafızlar çarkında sadece bir dişlidir.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, İran silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olarak, Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü de dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerini atıyor. Genellikle bu atama duyuruları, Hamaney'in Devrim Muhafızları'nın Başkomutanı Hüseyin Selami'nin bu görevler için, hatta bazıları vekil düzeyinde bile olsa önerilerini nasıl onayladığını gösteriyor. Örneğin, Kudüs Gücü komutanı İsmail Ghaani'nin yardımcısı Muhammed Rıza Fallahzadeh onun yerini aldığında, İran medyası, Hamaney'in onun yükselmesine yol açan şeyin Salami'nin tavsiyesini kabul ettiğinin altını çizmişti. Bu, Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanı olan Salami'nin, Kudüs Gücü'nün liderlik yapısına personel verilmesinde ne kadar yer aldığını gösteriyor.

Kasım Süleymani (Qassem Soleimani), Kudüs Gücü'nün başındayken DIA, "Hameney ile yakın ilişkisinin, geleneksel emir komuta zincirinin dışında doğrudan tavsiye vermesine ve emir almasına izin verdiğini" kaydetmişti. Bu, Süleymani'nin dini lider ile özel kişisel ilişkisinin bir göstergesiydi ve Gaani'nin de Hamaney'e doğrudan erişimi olması muhtemel. 

Buna rağmen, güvenlikle ilgili karar alma sürecini dini liderin yönergelerinin sınırları içinde yürüten Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin (SNSC) daimi üyesi olan Ghaani değildir; Salami, Devrim Muhafızları koltuğunu bütünüyle elinde tutuyor. Aslında, Ghaani'ye ek olarak, Devrim Muhafızları'nın başkomutanı, İran'ın Direniş Ekseni'nin FTO olarak belirlenmiş üyeleriyle iletişimi sürdürüyor. Mesela Salami geçen yıl Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında Filistin İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad al-Nakhalah ile telefonda görüştü. Ayrıca, Ebrahim Raisi'nin cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasının oturum aralarında Nakhalah ve Hamas'tan İsmail Haniyeh ile ayrı ayrı bir araya geldi. Dolayısıyla Kudüs Gücü, Devrim Muhafızları hiyerarşisinin geri kalanından ayrılarak benzersiz muameleyi hak eden ayrı bir kol olarak görülmemelidir.

Devrim Muhafızları'nın ana örgütü, Kudüs Gücü'ne kaynak sağlama konusunda, onun bölge dışı koluna maddi destek sağlıyor. ABD hükümeti, Devrim Muhafızları'nı 2017'de Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist (SDGT) olarak belirlediğinde, bunu Kudüs Gücü'nü destekleyen faaliyetleri göz önüne alarak yapmıştı. En önemlisi, ABD Hazine Bakanlığı, Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü'ne “eğitim, personel ve askeri teçhizat” sağladığını ortaya çıkardı. 

Devrim Muhafızları, Suriye'ye konuşlanmadan önce Kudüs Gücü personelini eğitti ve bu operasyonlara, özellikle “keskin nişancı ve makineli nişancı olarak hizmet vermek de dahil olmak üzere kritik savaş desteği” aracılığıyla, Devrim Muhafızları'nın Kara Kuvvetleri'nden “ en az yüzlerce ” personel istihdam etti. Bu, Devrim Muhafızları'nın ve Basij'in Kudüs Gücü subaylarını desteklemek için "Afgan ve Pakistan vatandaşlarının Suriye'ye seyahatini sağladı, eğitti ve kolaylaştırdı".

Aynı şekilde, İran'ın konuşlandırılmış füze gücünü denetlemekle görevli IRGC Havacılık Kuvvetleri'nin El-Ghadir Füze Komutanlığı'ndan yetkililer, özellikle Yemen'de Husilere teknik uzmanlık transferinde Kudüs Gücü operasyonlarına yakından dahil oldular. ABD Hazine Bakanlığı, 2018'de, o sırada "füze ​​bileşenlerinin transferini ve balistik füze uzmanlarının bölge genelinde konuşlandırılmasını" denetleyen El-Ghadir Füze Komutanlığı komutanı Mahmud Bagheri Kazemabad'a yaptırım uyguladı. Bu balistik füzeler, ABD'nin ortakları olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne gönderildi ve bu ülkelerde yaşayan Emirlik vatandaşlarını, Suudileri ve Amerikalıları tehlikeye attı.

Aslında, Kudüs Gücü, savaş alanlarındaki diğer Devrim Muhafızları hizmetlerindeki kıdemli komutanlardan yararlanıyordu. Buna bir örnek, 2015 yılında Suriye'de öldürülen Hüseyin Hamedani'dir. Suriye'ye gönderilmeden önce, Basij'in komutan yardımcısıydı ve Tahran Eyaletindeki Muhammed Resulullah Kolordusu'nun başındaydı. Kudüs Gücü'nün ölmüş olan komutan yardımcısı Mohammad Hejazi, son görevini üstlenmeden önce daha önce Basij'in komutanı ve bütünüyle Devrim Muhafızları'nın başkomutan yardımcısıydı. Bu nedenle, üst düzey görevlilerin şubeleri arasında birlikte çalışabilirlik vardır.

Bu, Kudüs Gücü'nün sadece Devrim Muhafızları'nın diğer görevlerinden ayrılmış özel bir terör birimi olmadığını gösterdiği için çok önemlidir. Aksine, daha küçük boyutuna ve Havacılık ve Uzay Kuvvetleri gibi diğer IRGC bileşenleri çabalarına ek olmasına rağmen, IRGC kaynaklarının atan kalbinde yer almaktadır. Bu nedenle, Kudüs Gücünü Devrim Muhafızları'nın ana örgütünden ayırma girişimleri, yakın incelemeden sağ çıkamıyor.

IRGC'yi bir FTO olarak listeden çıkarmak, Kudüs Gücünü kepazelik salonunda tutarken, bazı Avrupa hükümetlerinin - yani Fransa ve Avrupa Birliği'nin - yaptırım mimarisinde Hizbullah'ın askeri ve siyasi kanatları arasında hayali ayrımlar üreten yaklaşımını hatırlatıyor. Ancak bu yaklaşım Hizbullah liderliği tarafından reddediliyor. Devrim Muhafızları güçlerinin çoğunun yalnızca zorunlu askerlik hizmetini yerine getirenler olduğunu iddia edenler de var. Bununla birlikte, askere alınmış askerlerin varlığı, Devrim Muhafızları'nın tüm uydularında daha geniş terörizm kaynağı kullandığını reddetmiyor.

Sonuç olarak, Tahran bir yılı aşkın süredir aynı oyun kitabını kullanıyor; Mevcut Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nı (JCPOA) kısaltıp zayıflatırken, nükleer programını ilerletmek için dünya güçleriyle müzakereleri uzatmak ve bu süreçte, Devrim Muhafızları'nın bir FTO olarak listeden çıkarılması gibi nükleer olmayan taleplerle kendisi için daha güçlü bir anlaşmaya varmaya çalışmak.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki politika yapıcıların, Tahran'ın şantajcılarını yatıştırmak için “yaratıcı” çözümler icat etmek yerine, Devrim Muhafızları'nı olduğu gibi, yani bütünüyle yabancı bir terör örgütü olarak kabul etmelerinin zamanı geldi.

Jason Brodsky, 26 Nisan 2022, The National Interest

(Jason M. Brodsky, United Against Nuclear Iran'ın (UANI) politika direktörüdür.)


Seçkin Deniz, 10.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

(*) Besic, Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979'da İran'da kurulan, gönüllü milis teşkilatıdır. Örgütün resmi adı Besic Direniş Gücü'dür. Besic, günümüzde İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bir alt koludur ve devlete çalışan gönüllü gençlerden oluşur.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı