14 Nisan 2022 Perşembe

SA9628/SD2380: Elon Musk, Twitter'ı Ele Geçirmesi Gereken Son Kişidir

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Washington Post köşe yazarı, Dış İlişkiler Konseyi (CFR) kıdemli çalışanı Max Boot'a aittir ve Elon Musk'ın Twitter'ın tamamını satın alma girişimlerine ve sonuçlarına odaklanmaktadır.  Twitter hisselerinin %9'undan biraz fazlasına sahip olan ve şirketin en büyük hissedarı olan ve "Twitter'ın özel bir şirket olarak dönüştürülmesi gerekiyor" diyen Elon Musk'ın, Twitter'ın kalan hisselerini (hisse başına 54.20$, toplamda 43 Milyar doların biraz üstünde bir fiyatla) satın alma teklifini içeren mektubu değerlendirmek üzere toplanan yönetim kurulu toplantı halinde iken, The Wall Street Journal, Twitter'ın Elon Musk'ın şirketteki hissesini önemli ölçüde artırmasını önlemek için önlemler almayı düşündüğünü yazmıştır. CFR, The Washington Post, The Wall Street Journal'in karşı olduğu bu satın alma hadisesinde Axel Springer'dan ödül alan Elon Musk hangi tarafa yakın düşüyor, doğru analiz etmek gerekir. (Elon Musk'ın Twitter'ın kalan hisseleri için yaptığı 43 milyar dolarlık teklif, büyük hissedarlardan Suudi Prens El Velid bin Talal tarafından hisse başına 54.2 dolarlık teklif yetersiz bulunarak reddedildi, 15 Nisan 2022)
Seçkin Deniz, 14.04.2022, Sonsuz Ark


Elon Musk is the last person who should take over Twitter

Perşembe sabahı (14 Nisan 2022) dünyanın en zengin trolü Elon Musk'ın dünyanın en etkili sosyal medya platformlarından Twitter'ı satın almak istediği haberiyle uyandım. Bu yüzden Twitter'a gittim ve şunu yazdım: "Elon Musk Twitter'ı alırsa toplum ve siyaset üzerindeki etkisinden korkuyorum. Görünüşe göre sosyal medyada her şeyin yolunda gittiğine inanıyor. Demokrasinin hayatta kalması için daha az değil, daha fazla içerik denetimine ihtiyacımız var.”

SpaceX'in sahibi ve Tesla yöneticisi Elon Musk, aldığı Axel Springer Ödülü için 1 Aralık 2020'de Berlin'de düzenlenecek törene geliyor. (Hannibal Hanschke/Reuters)

Hiperbolik reaksiyon, görülmesi gereken bir manzaraydı. Twitter'ın hesaplarından birini COVID-19 yanlış bilgi yaydığı için kalıcı olarak askıya aldığı Cumhuriyetçi Marjorie Taylor Greene (R-Ga.), tweet attı: “Demokrasiyi kurtarmak için konuşma özgürlüğünü öldürmek mi? Komünist olduğunu söyle.” Gazpacho polisini peşimden gönderebileceğinden endişelenmeli miyim?

Troller arasındaki tek anlaşmazlık komünizmi mi yoksa “FAŞİZM”i destekliyor gibi mi görünüyordum. Kısa bir süre önce senatör Mitt Romney'nin Yargıç Ketanji Brown Jackson'ı Yüksek Mahkeme'de onaylamak için oy kullanmasından dolayı sübyancı olduğunu ima eden Federalist editör Mollie Hemingway, "Demokrasi, özgür konuşma kültürüne saldırılar, daha fazla otoriterlik gerektirir, diyor WP adamı" diyerek alay etti. Dünyanın en yaygın sansürlerinden bazılarını uygulayan bir devletin propaganda organı olan China Daily'in bir köşe yazarı tweet attı: “ABD jeopolitik çıkarları için daha fazla sansür mü?” 

Amacımı dile getirdiğiniz için teşekkürler troller. İnternette çok fazla saçmalık var; çok fazla isim takma, çok fazla sahtekârlık, çok fazla komplo teorisi. Ve çevrimiçi flaş çetelerinin, çatlak fikirlerin yankı odasını oluşturma konusunda rahatsız edici bir eğilimi var.

İçerik denetiminin komünizm veya faşizm olduğu fikri, sosyal medyayı saran saçmalıkların tipik bir örneğidir. Bu doğru olsaydı, ben 1980'lerde büyürken Amerika Birleşik Devletleri faşist yönetim altındaydı demektir. O zamanlar çoğu insan haberlerini günlük bir gazeteden veya üç büyük TV ağından birinden alırdı. Hepsi, sosyal medyada temel dayanak noktası haline gelen türden gözü dönmüş iddiaları asla dile getirmeyecek editörler (diğer adıyla içerik moderatörleri) istihdam ettiler (örneğin FBI tarafından bayrak ”operasyonu veya Demokrat Parti'nin Şeytan'a tapan sübyancılar tarafından devralınması gibi). O günlerde siyasetin daha aklı başında ve daha az kutuplaşmış olması tesadüf değildi.

New York Üniversitesi'nden sosyal psikolog Jonathan Haidt'in bu hafta Atlantik'te yazdığı gibi, Facebook'un "beğen" düğmesi ve Twitter'ın retweet işlevi bazı Amerikalıların "aptal" olmasına yardımcı oldu. Bu özellikler ortaya çıkmadan önce, insanlar yorumları yayınlandıkları sırayla görüyorlardı. Artık sosyal medya şirketleri en popüler gönderileri tanıtmak için algoritmalar kullanıyor. Haidt, "Daha sonra yapılan araştırmalar, duyguları, özellikle de dış gruplardaki öfkeyi tetikleyen gönderilerin paylaşılma olasılığının en yüksek olduğunu gösterdi" diyor.

Yeni bir “öfke”ye geçmeden önce Musk hakkındaki tweetimin etrafında kısa bir süre birleşen çevrimiçi flaş çetelerine dikkat edin. Haidt, “bu yeni oyunun sahtekârlığı ve mafya dinamiklerini teşvik ettiğini”, “en ahlaki ve en az düşünceli benliklerimizi” ortaya çıkardığını ve şok edici bir “öfke hacmi” ürettiğini yazıyor.

Haidt, siyasi aşırılık yanlılarının sosyal medyaya hakim olduğunu söylüyor. 2017-2018'de yapılan bir anket, ilerici aktivistler olarak adlandırılanların yüzde 70'inin bir önceki yıl boyunca siyasi içerik paylaştığını, aşırı sağın ise yüzde 56 ile ikinci en üretken olduğunu tespit etti. Çoğu normal insan hiçbir şekilde siyasi içerik yayınlamaz, ancak aşırı uçlardan gördükleri tarafından şekillendirilirler. Haidt, "Son akademik araştırmalar, sosyal medyanın hükümetlere, haber medyasına ve genel olarak insanlara ve kurumlara güvenmek için gerçekten yıpratıcı olduğunu gösteriyor" diye yazıyor. "Sosyal medya siyasi kutuplaşmayı güçlendiriyor; popülizmi, özellikle sağ popülizmi kışkırtıyor; ve yanlış bilginin yayılmasıyla ilişkilidir.”

Haidt, sosyal medyanın etkisi hakkında alarm vermenin yanı sıra, en kötü etkilerini iyileştirmek için bazı mantıklı önerilerde bulunuyor. Örneğin, bankaların “müşterinizi tanıma” kurallarına sahip olması gibi, büyük sosyal medya platformlarının da öyle olması gerektiğini yazıyor: “Bir platform, sözlerinizi milyonlarca kişiye yaymadan önce, belirli bir ülkede gerçek bir insan olduğunuzu ve platformu kullanacak yaşta olduğunuzu (belki de üçüncü bir taraf veya kâr amacı gütmeyen bir kuruluş aracılığıyla) doğrulama yükümlülüğüne sahiptir.” Bu değişikliğin “yüz milyonlarca botu ve sahte hesabı” ortadan kaldırabileceğini ve “ölüm tehditleri, tecavüz tehditleri, ırkçı pislik ve daha genel olarak trolleme sıklığını azaltabileceğini” savunuyor, çünkü “insanlar kimliklerinin bilinmediğini ve izlenemez olduğunu hissettiklerinde antisosyal davranışlar çevrimiçi ortamda daha yaygın hale geliyor.”

Kendisine “özgür konuşma mutlakçısı” diyen Musk şirketi satın almayı başarırsa, bu tür çok ihtiyaç duyulan reformun Twitter'da gerçekleşmesi pek mümkün değil. Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu halk sağlığı düzenlemelerini dayattığı için Adolf Hitler ile karşılaştırmak gibi çevrimiçi zorbalık ve abartı ve öfke trafiğine katılıyor.

Bu yüzden, devralma teklifinin sadece Twitter için değil, aynı zamanda güç durumdaki demokrasimiz için ne anlama geldiği konusunda çok endişeliyim. Sosyal medyayla ilgili sorunun çok az değil, çok fazla içerik denetimi olduğunu düşünenler, çevrimiçi en güçlü platformlardan birine sahip olmamalıdır.

Max Boot, 14 Nisan 2022, The Washington Post

(Max Boot, Washington Post köşe yazarı, Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) kıdemli bir çalışan ve “Alınmayan Yol: Edward Lansdale ve Vietnam'daki Amerikan Trajedisi”nin yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 14.04.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı