15 Nisan 2022 Cuma

SA9629/SD2381: Putin'in Muazzam İstihbarat Başarısızlığı

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, gazeteciliğe 1996 yılında Almanya, Doğu Avrupa ve Orta Asya'yı kapsayan The Christian Science Monitor'ün Berlin muhabiri olarak başlayan, 2003'te The Moscow Times'ın işletme editörü ve köşe yazarı olan, 2006'dan 2010'a kadar Bloomberg News için Rus enerji devi Gazprom ve Putin'in hükümeti hakkında haberler yapan, daha sonraları BuzzFeed, Newsweek ve Almanya'nın Zeit Online için Ukrayna çatışmasını ele alan yazılar yazan ve Slate ve Reuters'e düzenli olarak katkıda bulunan Amerikalı, NPR Moskova büro şefi Lucian Kim'e aittir ve 24 Şubat 2022'de Rus Ordusu'na Ukrayna'yı işgal emri veren ve askerî olarak başarısız sonuçlar elde eden Putin'in istihbarat başarısızlığına odaklanmaktadır. Analistin, "Putin'in muazzam istihbarat başarısızlığı, Ukrayna'nın otuz yıllık bağımsızlık döneminde ülkenin geldiği durumu kavrayamamasında yatmaktadır. Dil, kültür ve din bakımından Rusya'ya yakın olmalarına rağmen, Ukraynalılar etnik kökenleri ne olursa olsun bir halk olarak ayrı bir sivil kimlik oluşturmuşlardır." şeklindeki çıkarımına ek olarak, "Bugün Ukrayna ile Rusya arasındaki temel fark, Ukraynalıların kendi ülkelerinin vatandaşı olmaları, Rusların ise hükümdarlarının tebaası olarak kalmasıdır." şeklindeki ayrıştırması ve son yorumu romantik de olsa dikkate değerdir: "Ahlaki olarak, savaşı çoktan kaybetti ve savaş alanında elde edeceği bir zaferin Pyrrhic olduğunu kanıtlayacak. Putin, devasa bir işgal gücüyle bile asla Ukrayna'ya kendi iradesini dayatamayacaktır."
Seçkin Deniz, 15.04.2022, Sonsuz Ark


 Putin’s Colossal Intelligence Failure

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, büyüklüğünü yeni anlamaya başladığımız ciddi bir yanlış hesap yaptı.

Putin hala Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırısını, bir gün Rusya'nın varlığını tehdit edecek bir rakibi ortadan kaldırmak için önleyici bir saldırı olarak paketlemeye çalışıyor. Ancak ne kadar uzun sürerse, Putin'in savaşı Rusya için ve kendi rejiminin hayatta kalması için o kadar yeni tehlikeler oluşturacaktır.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

Putin, Rusların kendi savaşına "savaş" demelerini yasakladı ve onlara, hapis cezası tehdidiyle "özel askeri operasyon" tabirini kullanmalarını emretti. Eski KGB memuru, gizliliğin ve yalanların günü kazandığı bir komplo ve hileler dünyasında yaşıyor.

Sekiz yıl önce Putin, Rus birliklerinin Ukrayna'nın Kırım eyaletinin tamamını silah zoruyla Kremlin'e ait kılana kadar Kırım'ı işgal ettiği iddialarını reddetti. Putin'in ajanları daha sonra bütün ülkenin kendi kendine parçalanacağı beklentisiyle Ukrayna'nın Rusça konuşulan bölgelerinde şiddetli bir ayaklanma başlatmaya çalıştılar. Bununla beraber, Kremlin, Rus ordusunun gizli müdahalesi olmadan çökecek olan, kendi özerkliğini ilan eden, tanınmayan Donetsk ve Luhansk “halk cumhuriyetleri” adında iki kıç devletçik elde etti. 2015'te Putin, Minsk anlaşmalarının şartlarını bizzat dikte ederek en ağır çatışmaları durdurdu ve Kiev'i doğu Ukrayna'da çözülemez, iltihabi bir çatışmayla baş başa bıraktı.

Putin Ukrayna'yı kafaya takmış olabilir, ama Ukrayna'ya sahip değildi.

Putin'in bu kış tatbikat kisvesi altında ordusunu Ukrayna sınırlarına yığdığı zaman, Amerika Birleşik Devletleri'ni kandıramadığını, ancak maiyetindekilerin tepesinden aniden ortaya çıkan kendilerini ateş hattında bulan sıradan askerlere kadar kendi halkına blöf yapmayı başardığını anlatıyor. Putin'in o vahim kararını verdiği gizlilik, Şubat ayında televizyonda yayınlanan bir toplantıda Putin'in Ukrayna'ya yönelik planları hakkında tam bir bilgi eksikliğini gösteren, savurgan dış istihbarat şefinin görüntüsünde somutlaştı.

Putin, COVID-19 salgını boyunca bir balonun içinde yaşadı ve kendisini en yakın sırdaşlarından bile izole etti. Dünya liderleri ve kabine bakanlarıyla yaptığı toplantılarda uzun veya kısa masaları seçmesi, saldırı öncesinde bir eğlence kaynağı oldu. Putin'in savunma bakanının elini sıkarken çekilen fotoğrafı riske atmaya bile hazır olmaması, onun paranoya seviyesini gösteriyor.

Putin, Uluslararası Kadınlar Günü öncesinde, muhtemelen toplantıdan önce karantinaya alınması gereken bir grup kadın uçuş görevlisiyle çay içmeyi seçti. Putin, uçuş görevlilerine her şeyin "planlandığı gibi" gittiğine dair güvence verdi ve yanlışlıkla askerlerin savaşa gönderilmediğini iddia etti ve Ukrayna'nın inatçı direnişini sürdüren milliyetçileri ve neo-Nazileri suçladı.

Putin'in ne kadar bildiği veya bilmediği tartışmaya açıktır. Ancak Putin'in, Rus kuvvetlerinin Ukrayna hükümetinin başını hızla kesip bir kukla rejim kuracağına kendini inandırdığına dair pek çok kanıt var. Açıkça, işler planlı olmayacak kadar dağınık ve sonuçları derinden rahatsız edici: Ya Putin, Ukrayna'nın uyuşturucu bağımlısı neo-Naziler tarafından yönetildiğine dair kendi propagandasına inanıyor; ya da Rusya'nın istihbarat servisleri o kadar beceriksiz ki Ukraynalıların mücadeleci ruhunu tamamen hafife alıyorlar; ya da Putin'in generalleri sahadaki gerçek durumu biliyorlardı ama ona söylemekten çok korktular.

Putin için yenilgi bir seçenek değil, çünkü Ukrayna için verilen savaşı ülkeyi NATO'nun dışında tutmak için varoluşsal bir mücadele olarak tasvir ediyor. Ukrayna'nın NATO üyeliğini destekleyen son ABD başkanı George W. Bush zamanından beri bu tuhaf bir saplantı. Putin 2014'te Ukrayna'ya ilk saldırdığında, Ukraynalılar NATO ile değil Avrupa Birliği ile daha yakın bir uyum için gösteri yapmak için sokaklara dökülmüştü. 

Aslında, Kırım'ın ilhakından önce, daha fazla sayıda Ukraynalı NATO'yu bir koruyucudan çok bir tehdit olarak görüyordu ve Ukrayna'nın bağlantısız statüsü yasalarla güvence altına alındı. O sırada Ukrayna, Asya'ya 'dönmekle' meşgul olan ve son ABD muharebe tankını Almanya'dan henüz çekmiş olan Obama yönetiminin dış politika gündemine zar zor girebildi.

Putin, Ukrayna'nın “tarafsızlığı”nın yanı sıra, ülkeyi işgal etme planlarını reddederek, hedeflerini “denazifikasyon” ve “askerden arındırma” olarak tanımladı. Ukrayna direnişinin seviyesi göz önüne alındığında, Putin'in çıkış stratejisi nedir? Kremlin ne zaman zafer ilan edecek ve Rusya'yı ne zaman diriltecek? Birlikler eve mi dönecek? Net veya iyi seçenekler yok.

Putin'in muazzam istihbarat başarısızlığı, Ukrayna'nın otuz yıllık bağımsızlık döneminde ülkenin geldiği durumu kavrayamamasında yatmaktadır. Dil, kültür ve din bakımından Rusya'ya yakın olmalarına rağmen, Ukraynalılar etnik kökenleri ne olursa olsun bir halk olarak ayrı bir sivil kimlik oluşturmuşlardır. 

Üç halk gücü devrimi – 1991 bağımsızlık hareketi, 2004–05 Turuncu Devrim ve 2013–14 Onur Devrimi – Ukraynalılara haklarını savunmayı ve kaderlerini kendi ellerine almayı öğretti. Putin, doğu Ukrayna'da savaş köpeklerini ilk kez saldığında, sıradan Ukraynalılar sadece savaşmak için değil, ordularının asker ihtiyacını gidermek ve gücünü sürdürmek için de gönüllü oldular. Ukrayna'nın merkezi hükümeti zayıf olabilir, ancak Ukrayna toplumu içindeki dayanışma yalnızca zorluklar karşısında güçlenmektedir.

Bugün Ukrayna ile Rusya arasındaki temel fark, Ukraynalıların kendi ülkelerinin vatandaşı olmaları, Rusların ise hükümdarlarının tebaası olarak kalmasıdır.

Putin'in Ukraynalıları kendi kaderlerinin ajanları olarak yanlış bir şekilde okuması yenilgiye yol açacaktır. Ahlaki olarak, savaşı çoktan kaybetti ve savaş alanında elde edeceği bir zaferin Pyrrhic (Pirus Zaferi (*)) olduğunu kanıtlayacak. Putin, devasa bir işgal gücüyle bile asla Ukrayna'ya kendi iradesini dayatamayacaktır.

Bu arada, savaşın olumsuz etkileri Rusya'ya daha yeni ulaşmaya başlıyor.

Lucian Kim, 11 Mart 2022, Wilson Center, Kennan Enstitüsü

(Lucian Kim, NPR Moskova Büro Şefidir. Kim, Illinois, Charleston'da doğdu. Clark Üniversitesi'nden coğrafya ve yabancı diller alanında lisans derecesi aldı, Berkeley'deki California Üniversitesi'nde gazetecilik okudu ve Budapeşte'deki Orta Avrupa Üniversitesi'nden milliyetçilik çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. Gazeteciliğe 1996 yılında Almanya, Doğu Avrupa ve Orta Asya'yı kapsayan The Christian Science Monitor'ün Berlin muhabiri olarak başladı. 2003'te ilk olarak Moskova'ya taşındı ve burada The Moscow Times'ın işletme editörü ve köşe yazarı oldu. 2006'dan 2010'a kadar Bloomberg News için Rus enerji devi Gazprom ve Putin'in hükümeti hakkında haber yaptı. Daha sonra BuzzFeed, Newsweek ve Almanya'nın Zeit Online için Ukrayna çatışmasını ele aldı ve Slate ve Reuters'e düzenli olarak katkıda bulundu.

Kennan Enstitüsü, Rusya ve Avrasya üzerine ileri araştırmalar için önde gelen ABD merkezi ve Woodrow Wilson Uluslararası Bilim Adamları Merkezi'ndeki en eski ve en büyük bölgesel programdır. Kennan Enstitüsü, araştırma ve değişim yoluyla Amerika'nın Rusya, Ukrayna ve bölge hakkındaki anlayışını geliştirmeye kararlıdır.)


Seçkin Deniz, 15.04.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

(*) Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zafer. Kazanılan zaferin verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder. MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus Roma’ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder. Sonunda Pirus, savaşı kazanır; ancak 50 filin desteklediği ordusunun tamamını kaybeder. Savaşı kazanmıştır, ama yanında koskoca ordudan arta kalan üç beş sefilden fazlası kalmamıştır. Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği söylenir. Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus zaferi denir.


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı