29 Ekim 2021 Cuma

SA9419/SD2220: AUKUS, Yeni Küresel Stratejik Bağlam Hakkında Ortaya Çok Şey Koyuyor

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Ocak 2007'den beri Chatham House (Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) Direktörü ve İcra Kurulu Başkanı olan Robin Niblett'e aittir ve Avustralya-Birleşik Krallık-ABD (AUKUS) arasında yapılan anlaşmanın Fransa'daki etkilerine ve arka planına odaklanarak İngiltere'nin bu anlaşmaya bakış açışını sadeleştirmekte ve yol göstermektedir. Türkiye'nin bu anlaşmadan alacağı çok dersler vardır.
Seçkin Deniz, 29.10.2021


AUKUS reveals much about the new global strategic context

"Yeni AUKUS ortaklığı ve duyurusunu çevreleyen Paris'teki öfke, yeni jeopolitik manzara hakkında çok şey söylüyor."

Yeni Avustralya-Birleşik Krallık-ABD'nin (AUKUS) duyurusunu çevreleyen büyüyen diplomatik drama, anlaşmanın küresel stratejik bağlamdaki derin değişiklikler hakkında ortaya koyduğu şeyi vurgulamak yerine gizleme riskini taşıyor. Bu konuda birkaç unsur öne çıkıyor.

Birincisi, Avustralya'nın 2016 yılında Fransa ile yeni bir dizel elektrikli denizaltı filosu satın almak için imzaladığı 66 milyar dolarlık sözleşmeyi feshetme kararı, Canberra'da Çin'in büyüyen denizcilik yetenekleriyle ilgili artan endişe düzeyinin altını çiziyor.

Tüm endüstriyel, yasal ve diplomatik aksaklıklara rağmen, Avustralya hükümeti yalnızca İngiltere tarafından ABD desteğiyle geliştirilen gizli nükleer denizaltıların uzun vadede ihtiyaç duyduğu gerçek deniz yeteneğini sağlayabileceğine karar verdi.

Ardından, Avustralya'nın bu muammayı çözmesine yardımcı olarak, İngiliz hükümeti yeni dış politikasının çok yönlülüğünü ortaya çıkardı. İngiltere başbakanı Boris Johnson'ın Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşmada resmi bir dış politika ve güvenlik anlaşması kavramından kaçınmasının bir nedeni de, geçtiğimiz günlerde Cornwall ve Five Eyes müttefikleri arasında gelişmiş işbirliği anlamına gelen 'G7-plus' zirvesi gibi özgürce yeni girişimlerde bulunmaktı. AUKUS, bu yaklaşımın gerçek sonuçlar üretebileceğini ortaya koyuyor.

Avrupa veya Hint-Pasifik

Bu hafta Varşova'daki Polonya-İngiliz Belvedere Forumu sırasında, Polonya'nın başlıca kaygılarından biri, Hint-Pasifik'e yönelik bu "eğim" in İngiltere'nin kıt kaynaklarını, en çok ihtiyaç duyulan Avrupa'ya odaklanması gerektiğinde aşırı gerebileceğiydi.

Ancak AUKUS, İngiltere'yi aşırı genişletmez. Anlaşmada askeri bir taahhüt yok. İngiltere ayrıca ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya'dan oluşan QUAD (Dörtlü)'ın dışında kalıyor. Ve yeni uçak gemisinin Akdeniz'den Güney Çin Denizi'ne devam eden görkemli yolculuğu, Birleşik Krallık'ın Hint-Pasifik eğiliminin özü hakkında daha iyi fikir veriyor.

Yeterince kendi uçağını taşımadığı ve ABD ve Hollanda eskort gemilerine bağlı olduğu için çok alay edilen Birleşik Krallık, aslında Kraliçe Elizabeth'in etrafında esnek bir müttefikler grubunu birleştirmeyi başarırken, onun Asya sularında İngiliz bayrağını dalgalandırmasını ve gelecekteki ortak operasyonlar için müttefikleriyle birlikte çalışabilirliği güçlendirerek İngiliz bayrağını göndere çekmesini sağladı.

Aldatmacaya rağmen, İngiltere'nin ana savunma yatırımları ve konuşlandırmaları, yakın tarihli Integrated Review tarafından ortaya konduğu gibi, Avrupa'ya sıkı sıkıya odaklanmış durumda. Aralık 2019'da Londra'da düzenlenen 70. yıl dönümü NATO zirvesinde İngiltere tarafından ebelik yapılan ve Joe Biden'ın Haziran ayında NATO karargahına yaptığı ziyarette onaylanan yeni bir NATO Stratejik Konsepti taslağı hazırlama kararı, gelecek yıllarda İngiltere'nin Avrupa güvenliğindeki rolüne yeni bir amaç ve odak kazandıracak. 

Stratejik manzarada yalnız

Fransa için, denizaltı anlaşmasının iptali elbette acı verici bir aşağılama ve yüksek teknolojili savunma sanayiindeki binlerce işçiye ağır bir darbe. Ayrıca, Emmanuel Macron'un 2022 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde uluslararası duruşunu sergilemeye istekli olmasıyla, siyasi olarak hassas bir anda geliyor. Bunun yerine, Fransa şimdi daha homojen ve kolektif olarak güçlü AUKUS üçlüsünün yanında stratejik manzarada oldukça yalnız görünüyor.

Ancak, yüksek yola girmek yerine, öfkeli Fransız tepkisi, Biden'ı Donald Trump'a benzetti ve Fransa için - ki bu, AB olarak okunur-  bu savunma sanayi başarısızlığının Avrupa'nın stratejik özerkliğine doğru bir ivme kazanması gerektiğini savundu.

Bu, Fransa'nın Avrupa'nın stratejik özerkliğini, AB üyelerinin güvenlik ve dış politikada tek başlarına yapabileceklerinden daha fazlasını başarmaları için bir süreç olarak değil, kendi egemen gücünü ve endüstriyel çıkarlarını koruyup genişleten bir süreç olarak gördüğünü ve böylece kendi durumunu güçlendirmekten çok zayıflattığını ima ediyor.

Avrupa stratejik söylemi ve pratik eylem arasındaki boşluk, AB'nin kendi Hint-Pasifik stratejisini başlatmasından bir gece önce AUKUS ortaklığının duyurulmasıyla daha da vurgulandı ve aynı gün Çin bir Alman fırkateyninin Şanghay'a ilk planlı liman ziyaretine izin vermeyi reddetti. 

Amerika hala geri dönüyor

Yeni denizaltı anlaşmasının gerçeğe dönüşmesi için hala uzun bir yol var. Avustralya'nın kendisini Fransız anlaşmasından kurtarması, yeni nükleer denizaltılarına güç sağlamak için yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumu nasıl güvence altına alacağına, ABD ve İngiltere ile işbölümü ve üretimin teknoloji transferine karar vermesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın bu konudaki endişelerini yatıştırması gerekiyor. Bu anlaşmanın emsali, buu dramatik duyurunun meyveleri, bu nedenle, çok uzun zaman alacak.

Ancak, ayrıntılar ne olursa olsun, 15 Eylül 2021 önemli bir gündü. AUKUS duyurusu, Çin'in artan sert gücünün şimdi gerçekten sert ve yapısal bir siyasi-askeri tepkiye yol açtığını gösterdi.

Atlantik ötesinde, aynı zamanda - İngiliz ve Avustralya başbakanları tarafından "neredeyse" çevrili olan- Başkan Biden'in, Afganistan'dan rezil bir geri çekilme ve Kabil'den kaotik çıkıştan sadece üç hafta sonra Amerika'nın gerçekten geri döndüğüne dair küresel mesajı göndermesine izin verdi. Ve ona, dünyaya ABD'nin gelecekte asıl çaba göstereceği yerin Hint-Pasifik olduğunu hatırlatma fırsatı sundu.

Çin'deki pek çok kişi için AUKUS, ABD ve başlıca müttefiklerinin Çin'in yükselişini kendi kaslarını esnetme hakkına sahip olduğuna inandığı "arka bahçesinde" sınırlamaya kararlı olduklarına olan inancını doğruluyor. Diğerleri için bu, Xi Jinping'in haddini aştığını ve Çin'in şimdi daha iddialı olan stratejisinin bedelini ödediğini doğrulayacak. Her iki durumda da Çinliler, Obama'nın Asya eksenine dönmesinin ikircikli doğasının Biden yönetiminde daha kararlı bir eksene yol açtığının farkındalar.

ABD hızlanırken, Birleşik Krallık, ortaya çıkan fırsatlardan yararlanarak karışımda olduğunu gösterdi. Örneğin, İngiltere'nin Avustralya ile olan bu yeni ortaklıkla Tokyo'da yarattığı iyi niyet, 2022'de Transpacific Partnership ticaret alanına üyeliğini sürdürürken bu duruma yardımcı olabilir.

AB, bu yeni stratejik bağlamın doğasında bulunan jeopolitik rekabet için karşılaştırıldığında bir seyirci gibi görünüyor ve donanımsız görünüyor. Bu nedenle, bu sıkıntılı birkaç günün tozu bir kez yatıştıktan sonra, ABD ve Birleşik Krallık'ın Fransa ve AB ortaklarını Hint-Pasifik'e anlamlı, ortak bir transatlantik yaklaşıma dahil etmenin yollarını bulmak için el uzatması elzemdir.

Dr Robin Niblett CMG, 18 Eylül 2021, Chatham House,  Direktör ve İcra Kurulu Başkanı

(Robin Niblett, Ocak 2007'den beri Chatham House'un (Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) Direktörü ve İcra Kurulu Başkanıdır. Chatham House'a katılmadan önce, 2001'den 2006'ya kadar Robin, Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) Başkan Yardımcısı ve Operasyon Direktörü olarak görev yaptı. CSIS'deki son iki yılında, CSIS Avrupa Programı ve Yenilenmiş Transatlantik Ortaklık Girişimi'nin Direktörü olarak da görev yaptı. Halen Dünya Ekonomik Forumu'nun Jeopolitik Küresel Vadeli İşlemler Konseyi'nin eş başkanıdır. 2014 NATO Zirvesi için Uzmanlar Grubu Başkanı ve British Academy'nin Güvenlik için Diller Projesi Yönlendirme Komitesi (2013) Başkanı olarak görev yaptı.)


Seçkin Deniz, 29.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı